Пляжний волейбол. Кубок України. Перший день

10:55 | 10 августа 2014

У п’ятницю в Одесі стартував Кубок України з пляжного волейболу. Знов, як і минулого року, баталії відбуваються на 14-й станції Великого Фонтану. П’ятдесят дев’ять пар вийдуть на гарячий одеський пісок, щоб упродовж трьох днів визначити володаря трофею. Про перший змагальний день в нашому репортажі з місця подій.

 

СИСТЕМА ЗМАГАНЬ

Серед чоловіків змагання проходитимуть в три етапи: кваліфікація, основна сітка та плей-офф. Напряму в плей-офф потрапили дві пари з найбільш високим рейтингом: досвідчені Микола Бабич (Запоріжжя)/ Костянтин Медяник (Ужгород) та в сумі на двадцять три роки молодші за них кияни Антон Артемчук/ Андрій Левченко. Щоправда, є тут дві пари ще з більш високим рейтингом – срібні призери нещодавнього чемпіонату світу (U-19) Ілля Ковальов-Олег Плотницький та такі майстри як запорожець Сергій Попов та одесит Олександр Іойшер, але вони подали заявку запізно, тому не потрапили в число двох сіяних пар.

Через кваліфікацію до основної сітки потраплять чотири пари, де їх вже чекають двадцять команд, і за підсумками змагань основної сітки до плей-офф виходять шість кращих, де вже борються за почесний трофей. Всього за даними головного судді змагань Валерія САМОДАЯ, в баталіях на гарячому одеському піску змагатимуться 42 чоловічі пари.

У жіночому турнірі більш ніж в два рази менше учасників - сімнадцять, але на рівні змагань це відіб’ється – майже всі найсильніші на місті. Як ми вже повідомляли, до Одеси приїхали всі найкращі «пляжники» країни, за виключенням Діани Муленко та Інни Махно, а також Ярослава Гордєєва та  Владислава Ємельянчика, які виступатимуть в ці ж терміни в турнірі серії «Сателліт» в Ліхтенштейні. Отже про жінок. Маємо два етапи – основна сітка та плей-офф, куди вже попали дві пари з найвищим рейтингом сумчанки Єлизавета Суліма/ Дар’я Удовенко та киянка Ксенія Чекмарьова з Валентина Давідовою з Запоріжжя. До них приєднаються шістка найкращих з основної сітки. Вирішальні матчі - плей-офф відбудуться у неділю.

 

ФАВОРИТИ

До числа фаворитів технічний делегат змагань Валерій Самодай відніс такі пари: серед чоловіків – обидві сіяні пари та дуети Попов/ Іойшер і Роман Романенко (Київ)/ Максим Булатецький (Черкаси), серед жінок – також обидві сіяні пари, а крім них – Ангеліна Лесуненко (Дніпропетровськ)/ Катерина Коваленко (Київ), Валентина Грицюк/ Олена Басанова з Рівного та Наталія Шумейко (Київ)/ Анна Косяк (Харків). Зі свого боку зазначимо, що іноді трапляються і несподіванки.

 

УМОВИ ЗМАГАНЬ

Організатори одеського Кубку України забезпечили учасників чотирма кортами – два для чоловіків, один для жінок та ще один тренувальний, вболівальників – трибунами із дахом, захищаючим від палаючого сонця. Крім того, місцеві спонсори встановили доволі високий призовий фонд – 50 тисяч гривень. Як із посмішкою відзначив Валерій Самодай, організатори ще забезпечили усіх відмінною погодою та теплим морем.

 

ПЕРШИЙ ДЕНЬ

Змагання розпочалися о восьмій ранку з кваліфікації чоловічих змагань, а о дев’ятій – на майданчик вийшли учасниці основної жіночої сітки.  Ніяких сенсацій в перший день не відбулося – команди з більш високим рейтингом доволі впевнено брали верх у своїх матчах. Як і в минулому році, коли Одеса виставила пару Семен Полтавский – Олександр Горбачов, в цьому році господарі також порадували цікавим дуетом - Сергій Пересунчак та Олег Бєлінський. Якщо Бєлінський відомий «пляжник» та ще співорганізатор цих змагань, як і ще один учасник – Олександр Іойшер, то Пересунчак – відомий майстер класичного волейболу. В перший день новоспечений дует зазнав однієї поразки – від столичної пари Дмитро Щекота/ Кирило Коструб, але система змагань дозволяє дві поразки, то ж вони ще мають шанси відігратися та потрапити до плей-офф. Втім, як і єдиний закордонний дует – з Молдови - Юліан Кравец та Марін Кожокару, які у запеклій боротьбі програли парі із шостим рейтингом в основній сітці одеситам Сергію Сергієнко та Олександру Лисяному – 1:2 (9:21, 23:21, 17:19).

У суботу змагання основної сітки і серед чоловіків, і серед жінок триватимуть з восьмої ранку до сьомої вечора лише з одногодинною перервою.

 

 

 

Прес-служба ФВУ з Одеси

Источник