Андрій ЛЬОПА: «Тепер в обох Суперкубках будуть «Фінали чотирьох»

03:35 | 26 августа 2021
Андрій ЛЬОПА:  «Тепер в обох Суперкубках будуть «Фінали чотирьох» Голова Директорату ГО ФВУ повідав, що у новому сезоні станеться чимало різних цікавинок   Незабаром буде дано офіційний старт внутрішнім змаганням нового сезону. Андрій ЛЬОПА:  «Тепер в обох Суперкубках будуть «Фінали чотирьох»

Голова Директорату ГО ФВУ повідав, що у новому сезоні станеться чимало різних цікавинок 

 

Незабаром буде дано офіційний старт внутрішнім змаганням нового сезону. Більшість команд уже наполегливо готуються до нього, проводять навчально-тренувальні збори, посилюють свої ряди.

Що нового очікує на вітчизняних шанувальників волейболу у сезоні 2021-2022? Які зміни сталися у схемах проведення змагань у порівнянні із сезоном попереднім? Про структуру кожного із семи чемпіонатів та кубкових турнірів детально розповів голова Директорату ГО ФВУ Андрій ЛЬОПА…

 

 

– Взагалі, календар змагань буде дуже насиченим, - зауважив Андрій Степанович. – Це пов’язано, зокрема, і з тим, що участь у чемпіонатах СЄВЗА братимуть збірна хлопців 2005 р.н. і дівчат 2006 р.н. За підсумками кваліфікаційних раундів у листопаді та січні, вони мають шанс пробитися до фінальних етапів чемпіонатів Європи у своїх вікових групах. А у квітні відповідне завдання належить вирішувати вже збірній юнаків U-20 та збірній дівчат U-19.

 

Також в обох Суперлігах календар складали таким чином, щоби наші представники в єврокубках мали нагоду готуватися до своїх виступів на континентальній арені якомога ліпше. Нагадаю, що у жінок СК «Прометей» візьме участь у Лізі чемпіонів, а у чоловіків «Барком-Кажани», «Епіцентр-Подоляни» та «Юракадемія» виступатимуть у Кубку Виклику.

 

Звичайно, маємо бути готовими і до будь-яких «сюрпризів», які можуть статися через пандемію коронавірусу. Отже, ретельно врахували кожен момент, тому, сподіваюся, сезон вдасться провести без зривів та неприємних форс-мажорів.

 

Ну, а тепер – детальніше щодо кожного турніру…

 

СУПЕРЛІГА (чоловіки)

 

– У наступному сезоні боротьбу поведуть лише 9 команд. Пов’язано це із тим, що, через певні причини, із чемпіонату знявся представник Вінниці – «Серце Поділля». Заміни його бажання ніхто не виявив. Відповідно, на першому етапі чемпіонату учасники відіграють у три кола, при цьому у різних містах збиратимуться по три команди і проводитимуть між собою по три матчі. Також варто зауважити, ще деякі клуби, через невідповідність домашніх арен усім нормам, будуть змушені грати лише на виїзді.

 

Далі – система плей-офф, як у минулому чемпіонаті. Тобто, команди, що за підсумками першого етапу посядуть перше і друге місця, одразу гарантують собі путівки до півфіналу. За дві інші путівки між собою поборються, відповідно, третя команда проти шостої та четверта – проти п’ятої.

 

Після того провідний квартет поведе боротьбу безпосередньо за медалі, а п’ята і шоста команди в обов’язкових матчах між собою визначать свої остаточні місця в післясезонному рейтингу.

 

Сьома – дев’ята команди відіграють між собою у два тури. За їхніми підсумками сьома і восьма команди збережуть пропуску у Суперлізі, а дев’ята проведе перехідні матчі із срібним призером вищої ліги.

 

СУПЕРЛІГА (жінки)

 

– Тут на старт вийдуть 10 колективів, і схема проведення залишиться повністю такою ж, як у минулому сезоні. Єдиний момент: через той факт, що переможець вищої ліги сезону 2020-2021 – ВК «Полісся-2» - відмовився від участі у чемпіонаті Суперліги, прописку у ньому зберегла «Полтавчанка». Перед цим, щоправда, згідно спортивного принципу, ФВУ запропонувала зіграти перехідні матчі із представником Полтави команді «Університет-ШВСМ». Але клуб із Чернігова не схотів...

 

ВИЩА ЛІГА (чоловіки та жінки)

 

- У чоловіків змагатимуться 14 команд, причому останньою з них буде збірна хлопців 2005 р.н. Подібне, до речі, активно практикується у багатьох провідних волейбольних країнах, зокрема – в Італії та Польщі. Щоправда, на відміну від них, ми не можемо собі дозволити протягом усього року утримувати збірну в якомусь одному місті. Тому вона збиратиметься і готуватиметься приблизно за 8-10 днів до початку кожного туру.

 

У жінок на старт вийдуть 16 команд. Це вже і, так би мовити, загартовані бійці, і нові амбітні колективи – СК «Балта» та «Аланта-2». Наскільки відомо, обидва ставлять перед собою серйозні завдання. Як, до речі, і СК «Прометей-2»…

 

Варто зауважити, що на другому етапі в обох чемпіонатах відбулися цікаві зміни. Так лідери й другі команди, за підсумками перших етапів, вийдуть одразу до півфіналів. А компанію їм там складе дует тих, хто краще відіграє у додатковому турнірі між командами, котрі завершать регулярний чемпіонат на третій–шостій позиціях.

 

Далі провідні квартети у чоловіків та жінок за схемою плей-офф розіграють комплекти медалей…

 

ПЕРША ЛІГА (чоловіки та жінки)

 

– У чоловіків змагатимуться 14 команд. Вони будуть розбиті на групи А і Б за територіальним принципом. На першому етапі чемпіонату вони зіграють кожен із кожним, після чого по два кращих колективи з обох груп поміряються силами у двох турах «Фіналу чотирьох». Їхніми господарями будуть переможці груп.

 

У жінок споглядаємо справжній бум. Бажання взяти участь у чемпіонаті виявив 21 клуб. Ми додали до них збірну дівчат 2006 р.н. Усіх учасників також розбили на групи А і Б, проте на першому етапі в одній змагатимуться 10 команд (скоріш за все - у чотири тури), а в іншій – 12 (у п’ять турів). Тут ми також намагалися враховувати і зручний для всіх територіальний принцип, і бажання колективів провести більшу чи меншу кількість матчів.

 

Зрештою, «Фінал чотирьох» буде проведено за такою ж схемою, як і в чоловіків.

 

ДРУГА ЛІГА (чоловіки)

 

– Тут у нас також рекорд за кількістю бажаючих – наразі заявилися 23 колективи! При цьому найближчим часом їх може стати на один більше чи на один менше. На першому етапі у двох групах вони відіграють по п’ять турів, після чого чемпіон і призери визначаться у такому ж «Фіналі чотирьох», як і в першій лізі.

 

КУБОК УКРАЇНИ (чоловіки та жінки)

 

– Схема проведення змагань залишиться аналогічною тій, яка була у минулому сезоні. Єдине – у чоловіків на першому етапі команди зіграють не у шести, а у восьми групах. Три команди Суперліги, із найнижчим рейтингом за підсумками минулого сезону, вступлять у боротьбу з другого етапу, решта шість – з третього етапу.

 

При цьому варто зауважити, що участь кожної команди в усіх матчах віднині є обов’язковою! Бо раніше, бувало, дехто міг собі дозволити відіграти, скажімо, на першому етапі, а на другий уже елементарно не з’явитися. Це неприпустимо! Бо якщо приймаєш правила – то дотримуйся їх! А якщо ні – то не грай узагалі…

 

СУПЕРКУБОК (чоловіки та жінки)

 

– Тут сталися основні зміни. У новому сезоні переможці визначатимуться у «Фіналах чотирьох», причому чоловічі та жіночі матчі проводитимуться окремо. За почесний приз змагатимуться чемпіон і призери Суперліги за підсумками останнього сезону, а також володарі (фіналісти чи команда, котра посіла третє місце) національних Кубків. Учасники півфінальних пар визначатимуться «сліпим» жеребом.

 

Сподіваюся, це «ноу-хау» обов’язково додасть інтриги, і авторитет обох суперкубкових міні-турнірів буде солідним.

 

ТРАНСЛЯЦІЇ

 

– З нового сезону ми значно посилимо вимоги до клубів Суперліги, які прийматимуть матчі вдома, а також до господарів кубкових турів. Віднині вони мають обов’язково вести трансляції матчів мінімум з трьох камер, із відео повторами, та, відповідно, надавати чіткий сигнал на YouTube-канал ГО ФВУ. Хто не зможе ці вимоги виконувати або буде їх порушувати – той позбавиться права проводити домашні ігри або отримає фінансовий штраф.

 

Наразі продовжуємо вести перемовини із каналом Xsport. Якщо досягнемо угоди, то чималу кількість найбільш цікавих матчів усього сезону шанувальники волейболу зможуть подивитися по телевізору.

 

До речі, вперше в історії, на найбільш непередбачуваних та інтригуючих за сценаріями поєдинках, у тому числі медальних протистояннях у чемпіонатах та кубкових змаганнях, спробуємо застосувати у різних залах дві системи відео повторів. Ми вже домовилися про це з компанією, що має відповідне обладнання. Сподіваюся, все спрацює на «відмінно»…

 

Взагалі, ми стараємося постійно рухатися вперед, тому, повірте, докладаємо для цього максимум зусиль! Тож особисто я не маю сумнівів, що наступний сезон вийде дуже цікавим! 

 

Пресслужба ГО ФВУ

Источник