Костянтин ЖИЛІНСЬКИЙ: «Потрібно активніше просувати наш вид спорту на державному рівні»

15:40 | 07 августа 2014

Новачок харківського «Локомотиву» Костянтин ЖИЛІНСЬКИЙ дав розширене інтерв’ю клубному сайту, в якому розповів про свій перехід, перегорнув сторінки кар’єри, зупинився на виступах за збірну України.

 

ПЕРЕХІД

- Костянтине, скажіть, як відбувся Ваш перехід в «Локомотив»?

- Переговори про перехід в «Локомотив», напевно, велися десь упродовж останніх чотирьох років . Але цього року все відбулося. Спершу була пропозиція ще під час зборів у складі збірної у травні, коли нас тренував Ігор Зябліцев, потім вже була предметна розмова з Юрієм Філіпповим. І ось перехід відбувся.

В минулому сезоні грав у чемпіонаті Казахстану. Спробував, що це таке на особистому досвіді. Виступав за команду «Казхром» з міста Хромтау. Варто відзначити, що в тому році в чемпіонаті Казахстану майже в кожній команді було по два-три українських легіонери. Може тому, чемпіонат Казахстану вийшов такий сильний? (сміється). Але в цілому я дуже радий переходу в «Локомотив». Тут хороша команда, зібралися сильні гравці, все на професіональному рівні. «Локомотив» завжди показував високі результати, грав у відкритому чемпіонаті Росії. Правда, ось зараз у зв"язку зі сформованою політичною ситуацією довелося від цього відмовитися.

- У складі збірної ви пограли майже з усіма гравцями «Локомотива», як зараз почуваєтеся в ролі новачка саме харківського клубу?

- Абсолютно нормально. Часто грали разом за збірну. Я всіх гравців добре знаю, дружимо навіть сім"ями.

- Сьогодні у «Локомотива» немає легіонерів. Добре це чи погано з Вашої точки зору?

- Думаю, це добре. У нас всі гравці один одного знають. У збірній постійно перетиналися. А ось в плані розуміння на майданчику, як мовиться, з півслова - це тільки плюс. Оскільки не кожен іноземець може влитися в команду відразу, і мовний бар"єр, буває, створює труднощі. Але це не означає, що не варто залучати легіонерів. У складі «Локомотива» були в минулих сезонах імениті гравці - і Франк Депестель, і Георгі Братоев, і Лукас Кампа. Для клубу це і корисно, і престижно. Але сьогодні склалося так, як є.

 

КАР’ЄРА

- Розкажіть детальніше про свою професійну кар"єру. Як вона складалася?

- Розпочинав я займатися волейболом в Ізмаїлі, в місцевій ДЮСШ. Першою моєю командою в 2000-му році стала одеська «Феміда» - колишній «Дорожник-СКА». П"ять років грав за цей клуб. Потім перейшов в черкаський «Азот», у складі якого став чемпіоном України, срібним призером. Але потім керівництво у спонсорів змінилося, і команди не стало. Після цього виступав у київському «Локомотиві» і знову став чемпіоном, причому в боротьбі за чемпіонський титул ми обіграли саме харківський «Локомотив». Але знову проблеми у спонсорів привели до того, що команда розпалася. Довелося півроку догравати в Чернівцях. Потім чотири сезони провів в красноперекопської «Кримсоді». Перед «Локомотивом», як я вже говорив, грав в Казахстані.

 

УКРАЇНСЬКИЙ ВОЛЕЙБОЛ

- На сьогодні вже ясно, що такої команди як «Кримсода», яка довгий час була головним конкурентом «Локомотива» на національній арені, в чемпіонаті не буде. Та й конкретики в формулі і учасниках прийдешнього чемпіонату поки немає. Як вам бачиться майбутній сезон на національному рівні?

- Хочеться, щоб якомога більше команд взяло участь в чемпіонаті. Поки що про якийсь помітний прогрес у нашому волейболі говорити не доводиться. Швидше навпаки. Тут, я думаю, потрібно активніше просувати наш вид спорту на державному рівні і створювати умови, щоб приходили спонсори. Зрозуміло, що час зараз дуже нелегкий. Але потрібно дивитися в майбутнє, розвивати спорт загалом та волейбол зокрема на всіх рівнях. Хочеться, щоб національної збірної приділяли більше уваги і надавали якісну підтримку.

- До речі, з приводу збірної. Всі бачили, що зовсім трохи не вистачило нашій команді, щоб пробитися у фінальні етапи чемпіонату світу і на відборі Європи. Яка частка в цьому результаті того, що збори проводяться не так, як у наших конкурентів - спаринги, участь в комерційних турнірах, наприклад?

- Так, думаю, підготовці хотілося б приділяти більше часу. Проводити спаринги з іншими збірними. Ми ж збираємося за десять-дванадцять днів і потім вже виїжджаємо на основні гри. Єдине, що допомагає, так це те, що кістяк збірної - гравці «Локомотива», у яких великий досвід виступів у міжнародних зустрічах. Але все ж розраховувати тільки на це - не зовсім правильно. Треба якомога більше брати участь в турнірах, заявлятися в Євролігу. Інакше великого прогресу не буде.

 

ЄВРОКУБКИ

- Один з головних стартів харківського «Локомотива» в прийдешньому сезоні - Кубок Європейської конфедерації волейболу. Суперник у харків"ян - «Хімпром». Як для вас цей жереб?

- Треба просто показувати свою гру. І не оцінювати суперника: слабкий він, або сильний. Все залежить від своєї гри. В сумській команді є досвідчені і молоді гравці. До кожного суперника потрібно ставитися серйозно. От і все.

- Наприкінці місяця «Локомотив» відправиться до Польщі, де проведе ряд ігор з командами «Плюс ліги». Як ви оцінюєте рівень таких спарингів?

- Я вважаю, що польський чемпіонат сьогодні переходить на другий рівень в Європі після російського. А з сильними суперниками завжди треба грати з повною віддачею. В таких матчах проявляються твої помилки, бачиш, над чим треба працювати і свої сильні сторони. Але зіграємо не тільки з польськими командами. Наскільки я знаю, що на турнірі в Польщі будуть і команди з Казахстану - телефонував хлопцям, які грають в клубах там.

- Чи можна розглядати цей турнір у Польщі як певну репетицію перед єврокубками?

- Це перший турнір в сезоні. Зіграємо - подивимося. У нас єврокубки в листопаді, а чемпіонат за попередніми даними почнеться в жовтні. Так що треба грати, готуватися.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Локомотив»

Источник