Єлизавета СУЛІМА: «Головне, як ти граєш, а не з ким ти граєш»

13:10 | 04 августа 2014

Офіційний сайт ФВУ вже повідомляв про виступ українських спортсменів на чемпіонаті світу з пляжного волейболу (U-21), який відбувався у Ларнаці, що на Кіпрі. Нагадаємо, що найкраще з усіх зіграла жіноча пара із Сум Єлизавета СУЛІМА – Дар’я УДОВЕНКО, яка перемігши кількох фаворитів, посіла почесне п’яте місце. Дар’я відразу з Греції відправилася до Португалії, де проходить аналогічний світовий форум, для спортсменів не старше 19 років. Єлизавета тим часом ділилася своїми враженнями з прес-службою ФВУ.

 

ЗАГАЛЬНА ОЦІНКА

- Не можу сказати, що повністю задоволена виступом, адже хотілося потрапити на п’єдестал, - відзначила волейболістка. – Втім ми вийшли з групи, а потім навіть обіграли доволі сильних суперників. Тож оцінюю виступ на «четвірку» за п’ятибальною системою.

- На що націлювалися на чемпіонаті взагалі?

- Конкретних цілей не було. Ми ставили задачі поетапно, йшли крок за кроком. Перша задача була – вийти з групи, в плей-офф – налаштовувалися на кожну гру, як на останню.

- Розкажіть, будь ласка, про умови, про організацію чемпіонату світу.

- Умови шикарні, все зроблено для гравців. Погода в цілому також була чудовою, щоправда, спекотно було. Тимчасово дув вітер, який у пляжному волейболі, як ви знаєте, має вплив на перебіг подій. Зокрема, в суботу, коли ми грали матчі плей-офф, особливо на тих кортах, які ближче до моря. Нам вітерець, щоправда, допоміг – нічого не можу сказати.

 

ГРУПОВИЙ ТУРНІР

- Кілька слів про змагання в групі, де ви, судячи з всього, не мали особливих проблем.

- Так, група була, скажемо так, середня за рівнем. Дві топ-команди в обличчі Швейцарії та США, та три, які були нам цілком по зубах – Греція, Кіпр та Чехія. Взагалі-то, так і відбулося – дві поразки та три перемоги. Спочатку обіграли кіпрську пару, де грали зовсім юні дівчатка, на два роки молодші за нас, потім - чеський дует, також обіграли за рахунок досвіду. А ось швейцарській та американській парам поступилися саме в цьому компоненті, хоча боротьба йшла на «більше-менше». В останньому матчі ми здолали гречанок у матчі, який відбувався при доволі сильному вітрі. Ми виявилися більш пристосовані до таких умов, ніж суперниці.

- Чи можна розцінювати груповий турнір як адаптацію до змагань такого рівня?

- Абсолютно з вами погоджуюся. Поразки в групі також принесли нам користь, додали досвіду напередодні плей-офф.

- Після завершення групового турніру визначилася сітка плей-офф. Як ви ії розцінювали?

- Наш тренер Валерій Самодай вчить не звертати уваги на рівень суперників, адже перемагати можна і найсильніших спортсменів. Головне, як ти граєш, а не з ким ти граєш. Вважаю, у нас була нормальна сітка. Ми цілком могли виходити у півфінал – для цього не вистачило лише двох очок. Удача була на боці суперників.

 

ПЛЕЙ-ОФФ

- Отже перший раунд плей-офф. Норвезька пара Кьолберг-Маасейде…

- Це пара приблизно також класу, як і наша, та й за стилем, і іншими характеристиками схожа. Шанси розцінювалися як 50/50. Як я вже говорила, упродовж матчу дув вітер, який нам допоміг. А норвежки, який тяжіють до силового нападу, з ним не впоралися. Ми намагалися грати максимально зібрано, розуміли, що їх потрібно дотискати в кінцівках, адже гра була дуже рівною – кожна пара брала свій зйом. Ось так, за рахунок зіграності, адже виступаємо ми за Дар’єю граємо разом вже багато років, добилися перемоги

- Наступний матч – з фаворитами, німецькою парою, де обидві партії ви взяли на балансі…

- Це була найскладніша, найнасиченіша та найцікавіша наша гра на чемпіонаті світу. Знов-таки ми не звертали увагу на рейтинг – просто грали. Німкені були фаворитами, і це, мені здавалося тиснуло на них, ми же діяли розкуто – не боялися ризикувати, діяли сміливо, агресивно, за рахунок чого нам вдалося вирватися вперед. Крім того, Валерій Іванович допомагав нам порадами, які ми вдало використовували. В кінцівці ми діяли акуратніше за суперниць, припустилися меншої кількості помилок, і це принесло нам успіх. Та й удача була на нашому боці: одного разу подача, торкнувшись сітки, впала на сторону суперниць, другого - залетів ейс в шосту зону.

- Поступилися ви лише майбутнім фіналістам чемпіонату литовській парі Думбаускайте-Повілайтіте . Причому, здолавши суперниць в першому сеті, в другому – поступилися без боротьби – 9:21.

- Ми з ними вже не раз зустрічалися на різних змаганнях, і в цьому року на чемпіонаті світу серед спортсменів до 23 років. Завжди їм програвали, причому з великим відривом. Ця пара – дворазові чемпіонки світу у різних вікових групах, але нам не було що втрачати. Знов таки зіграли розкуто та агресивно, на емоціях – як говорять, разом, дружно. Ми швидко включилися у гру, на відміну від суперниць, здобули стартову перевагу, та змогли перемогти в першому сеті. В другому – навпаки, не пішло з самого початку. Відставання стало величезним, і не було сенсу боротися з усіх сил на цьому відрізку, важливо було зберегти їх на вирішальний сет. На тай-брейку гра йшла очко в очко - ми вели 7:5, суперниці підтягнулися, та все вирішувалося на більше-менше. Рахунок став 14:14, і литовська пара за рахунок більшого досвіду участі в міжнародних змаганнях високого рівня та гри в таких кінцівках дотиснула нас.

Якщо б наша країна давала б нам більше коштів для участі в різних турнірах, то, можливо, нам би вистачило досвіду, щоб виграти ці два очки. А то майже на всі старти, і на цей чемпіонаті світу в тому числі, приходиться шукати кошти нам і нашому тренеру.

В цілому, Валерій Іванович позитивно оцінив наш виступ на Кіпрі, сказавши, що в нас буде ще багато стартів, де ми зможемо себе показати.

 

ПЛАНІ НАЙБЛИЖЧІ ТА ГЛОБАЛЬНІ

- Які плани на решту сезону?

- По-перше, вдало завершити національний чемпіонат, а саме потрапити в трійку кращих пар країни у фінальному турнірі. Само собою збираємося поборотися за перемогу в Кубку України, які незабаром відбудеться в Одесі.

Крім того, плануємо, якщо знайдемо кошти, виступити на чемпіонаті Європи в своєму віці  (U-20), який проходитиме в Італії наприкінці серпня-початку вересня. Вважаю, у нас з Дашею є добрі шанси показати високий результат. Також в планах – чемпіонат Європи у старшої віковій категорії U-22. Це – основні старти, також будуть і інші змагання.

- А глобальні плани маєте?

- Потрапити на Олімпійські ігри. Також дуже хочеться здобути медалі чемпіонатів світу та Європи у різних вікових категоріях, зокрема в наступному році. Крім того, в 2015-му році в календарі значаться Європейські ігри в Баку – для участі в цих змаганнях необхідно набрати певну кількість очок.

- В цьому році збірна України пройшла перший етап відбору на Олімпіаду-2016. Чи реально вибороти путівку в Ріо?

- Через Континентальний кубок від Європи путівку отримає лише одна команд з тридцяти двох. Самі розумієте, це дуже складна задача. Але шанси є – всі спортсмени люди, всі помиляються, і навіть найсильніші можуть програти. Тож, як зазвичай, боротимемось до кінця.

- Найближчі змагання – Кубок України в Одесі. Кого бачите серед основних конкурентів вашої з Дар’єю Удовенко пари?

- Серед них, з якими ми постійно боремося останнім часом – пари Басанова/ Грицюк, Чекмарьова/ Давидова, Шумейко/Мазур, Лесуненко/ Коваленко. Звісно, ми налаштовуємося на перемоги, незважаючи на те, який суперник з того боку сітки.

 

Єлизавета СУЛІМА і Дар’я УДОВЕНКО

на чемпіонаті світу з пляжного волейболу (U-21).

Ларнака (Кіпр)

Група F

16

24.07

08:55

Суліма-Удовенко [31]

Чациконстанта-Закхео (Кипр) [6]

2-0 (21-15, 21-17)

0:32

36

24.07

19:05

Суліма-Удовенко [31]

Досталова-Комаркова (Чехия) [18]

2-0 (21-17, 21-19)

0:35

54

25.07

11:40

Кнудсен-Странж (США) [30]

Суліма-Удовенко [31]

2-0 (21-19, 21-16)

0:35

71

25.07

17:15

Суліма-Удовенко [31]

Бетхарт-Эйхольцер (Швейцария) [7]

0-2 (25-27, 15-21)

0:41

89

26.07

12:35

Суліма-Удовенко [31]

Парисаки-Манави (Греция) [19]

2-0 (21-10, 21-10)

0:26

 Група F – 3 перемоги, 2 поразки, С/П – 6:4, 8 очок, 3 місце

 

 Плей-офф

Раунд 1

 

94

26.07

15:25

Кьолберг-Маасейде (Норвегия) [13]

Сулима-Удовенко [31]

0-2 (19-21, 17-21)

0:34

Раунд 2

102

26.07

18:08

Суліма-Удовенко UKR [31]

Іттлінгер-Вейланд (Німеччина) [3]

2-0 (26-24, 23-21)

0:41

Раунд 3

108

27.07

11:00

Думбаускайте-Повілайтіте (Литва) [5]

Суліма-Удовенко [31]

2-1 (18-21, 21-9, 16-14)

0:48

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник