Ігор ЗЯБЛІЦЕВ: «У нас немає страху перед конкурентами»

16:25 | 05 мая 2014

В понеділок в Харкові чоловіча збірна України розпочала підготовку до другого раунду відбіркового турніру чемпіонату Європи-2015, який стартує 16 травня в Чехії. Наша команда гратиме в групі D, де крім чехів, ії суперниками стануть іспанці, та переможець групи 2 в першому раунді відбору (Боснія, Угорщина, Швейцарія, Норвегія). Після першого тренування прес-служба ФВУ поспілкувалася з Ігорем ЗЯБЛІЦЕВИМ, який виконує обов’язки головного тренера команди.

 

КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ

- Ігорю Геннадійовичу, перше питання, звісно, кадрове. Хто прибув до лав збірної?

- Діагональні - Олександр Жуматій (Фінляндія) та Олександр Стаценко («Динамо», Ленінградська область), доігровщики – Євген Капаєв, Володимир Татаринцев (обидва – «Локомотив»), Дмитро Сухинін («Фаворит»), зв’язуючі – Сергій Гуменюк («Хімпром») та Володимир Ковальчук («Локомотив»), перші темпи – Микола Рудницький, Дмитро Терьоменко (обидва - «Локомотив») та Костянтин Жилінський (Казахстан), ліберо – Пилип Гармаш («Фаворит») та Денис Фомін («Локомотив»).

По першому тренуванню можу сказати, що настрій у хлопців бойовий. Звісно, пам’ятаючи про ситуацію в країні, їм складно налаштуватися на роботу, адже вони залишили свої родини. Тож, перш за все, я подякував гравцям, що вони приїхали до лав збірної.

Нажаль, не вдалося зібрати всіх тих волейболістів, яких хотілося. Так Ян Єрещенко та Юрій Томін не прибули через проблеми зі здоров’ям – вони заліковують травми. За сімейними обставинами не братиме участь в матчах збірної, хоча дуже хотів, Сергій Капелусь, але він допомагає нам в тренувальному процесі.

- Ви назвали дванадцять гравців. Це вже остаточна заявка, чи можливі зміни?

- Так, це остаточна заявка на другий раунд відбіркового турніру чемпіонату Європи-2015.

- Яка програма зборів?

- З 5 по 14 травня працюватимемо в Харкові. Наступного дня транзитом через Київ направляємося до Чехії.

- Чи не замало десять днів для підготовки?

- Важкувато, звісно, за цей період щось награти, але всі хлопці в різний час вже були в збірній, вони в тій, чи інші мірі зіграні з обома зв’язуючими, тож проблем зіграності, гадаю, не буде. Складніше буде Саші Стаценко, але він гравець досвідчений, та, гадаю, швидко розбереться, що до чого.

На перший план вийде бажання – бажання нарешті потрапити у фінальну частину крупних змагань. Ми постійно знаходимось поруч з жаданою путівкою, з кожним роком все ближче і ближче, але ніяк не можемо завоювати ії.  Крім того, для гравців це зайва можливість заявити про себе на міжнародному рівні, отримати новий контракт. Ці перечислені складові повинні їх мотивувати.

- Чи можете оцінити по першому тренуванню, в якій формі прибули до збірної легіонери?

- В непоганій. Хлопці, хоча і закінчили грати у своїх чемпіонатах в 20-х числах квітня, індивідуально готувалися до приїзду в збірну – це було помітно. Таким же чином вели підготовку і волейболісти, які виступали в українській Суперлізі. У них був час і відпочити після сезону, і потренуватися. Гадаю, всі гравців встигли скучити за волейболом, а за десять днів вони наберуть оптимальні кондиції.

- При визначенні стартового складу будете відштовхуватися від базового принципу, чи гратимуть, хто найкраще готовий на даний момент?

- Гратимуть ті, хто сильніше на даний момент.

 

СУПЕРНИКИ

- Що відомо про суперників?

- Детальна інформація зараз в стадії підготовки. Але, не вдаючись в подробиці, можна сказати, що Чехія та Іспанія – команди з досвідом виступів на міжнародних форумах, а волейболісти цих збірних представлені у провідних європейських чемпіонатах. Але ми теж не ликом шиті, гравці мають достатньо непоганий міжнародний досвід - ніякого страху перед цими суперниками у нас немає.

- Хто сильніше – Чехія, чи Іспанія?

- Складно сказати. Гадаю, що Україна та ці дві збірні приблизно рівні за класом. Взагалі останнім часом, за виключенням загальновизнаних фаворитів, більшість команд приблизно однакові за рівнем.

Враховуючи, що ми у жовтні виграли у збірної Голландії на виїзді, та у Словаччини, то нам по силам обіграти і цих суперників. Хто буде сильніший на даний момент часу, той і потрапить у фінал чемпіонату Європи-2015 (переможець групи отримає путівку у фінал, команда, яка посяде друге місце, вийде у плей-офф. – прес-служба).

 

ФАКТОРИ ВПЛИВУ

- Ви вже давно самостійно не керували командою. А тут – національна збірна та відбір на Євро. Хвилюєтесь?

- Звісно, хвилююся, адже це відповідальні змагання на рівні збірної, і я розумію цю відповідальність. Я був другим тренером в національній команді, очолював «Локомотив», тож якійсь досвід є, тим більше мені допомагає мій друг Микола Пасажін. Працюватимемо в тісній зв’язці.

- Чи плануєте якісь спаринги з місцевими командами?

- Дуже хотілось би, але поки не вийшло. Прийдеться, напевно, грати з листа.  

- Обидва тури збірна України гратимемо на майданчиках команд-конкурентів. Це важливий фактор для досягнення необхідного результату, як ви вважаєте?

- Гадаю, що у сучасному волейболі фактор свого поля не дуже важливий. Звісно, краще було б грати на домашньому майданчику, але всі хлопці досить досвідчені та впораються з цим.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник