Володимир ТУРОВСЬКИЙ: «Фаворит» підломила поразка від «Кримсоди»

15:55 | 26 апреля 2014

Як ми і обіцяли, пропонуємо вашій увазі розгорнуте інтерв’ю президента ФВУ Володимира ТУРОВСЬКОГО за підсумками клубного сезону-2013/14. В бесіді мова пішла про чемпіонати України, що завершилися, дана оцінка їх спортивної складової, суддівства, організаційних питань. Поговорили і про справи національних збірних

 

- Володимиру Васильовичу, по-перше ваше враження від чемпіонату України серед жінок та чоловіків?

- Не дуже сприятливий зараз час в країні для проведення змагань. Через це, як ви знаєте, була змінена схема проведення фінальної частини серед чоловіків, скорочений був і жіночий турнір. За підсумками можна сказати, що лідери, які є базовими команди збірних України, підтвердили своє реноме.

Серед жінок, на мій погляд, про серйозну конкуренцію «Хіміку» говорити поки зарано, треба зачекати. Серед чоловіків була більш напружена боротьба, але «Локомотив» довів, що є найсильнішою командою країни. Дещо жаль команду «Фаворит», яка впевнено перемогла в регулярному чемпіонаті, а після першого фінального туру стала максимально претендувати на чемпіонський титул. Як на мене, підломив команду збій в матчі з «Кримсодою» у Полтаві. «Хімпром», який перед останнім матчем з «Фаворитом» вже забезпечив собі «бронзу», у вирішальному матчі за «срібло» грав розкуто, натомість суперник боявся втратити цю позицію, втративши перед цим реальні шанси на чемпіонство. Перемога сумчан була закономірною. Тут можна зробити висновок, що і «Хімпром», і «Фаворит» підтягнулися до «Локомотиву» і можуть конкурувати з ним.

Перемога «Хіміка» була цілком закономірною, адже ця команда укомплектована краще за інших і, якщо вона включає максимальні оберти, іншим суперникам приходиться дужне складно.

На майбутнє бачу добрі перспективи у запорізької «Орбіти», якщо збережеться склад та тренерський штаб. Це команда, яка прогресує. Теж перспективний колектив «Галичанка» але непокоїть, що кожного року з нього втікають гравці. Тож тут задача і Тернопільського національного економічного університету, і тренерів зберегти цю молодь.

Суддівство. Вважаю, що судді впоралися зі своєю роботою. Протестів, як в інших ігрових видах спорту в Україні, немає. Не виникало складних ситуацій і в заключних турах – на обох я був присутній. Команди набрали очки згідно майстерності та підготовці. Можливо в деяких моментах хтось був незадоволений, але це спорт. Ідеального суддівства не буває, це ж не біг на 100 метрів. В цілому, вважаю, судді витримали рівень по проведенню змагань, і з кожним роком ситуація покращується. Немає таких конфліктних ситуацій, як було в 1990-і роки.

 

ОРГАНИЗАЦІЯ

- Зі спортивною стороною все зрозуміло, що скажете про організаційну, наприклад, про трансляції матчів?

- На телебачення дуже складно зайти - ми говорили про це рік тому. Ці спроби робить харківський «Локомотив», якіий має домовленості з каналом «Спорт-1» - тож фінальні матчі Кубку та чемпіонату транслювалися по телебаченню. Решта команд, щоправда не всі, показували матчі через Інтернет. У нас немає можливості дати кошти клубам на ТБ-трансляції, та й не всі клуби можуть їх здійснити. Картинка повинна бути привабливою, а не всі зали мають нормальне освітлення. Якщо робити картинку, це повинна бути цукерка, а не аби що. Задачу показувати матчі в Інтернеті команди в цілому виконують, і будь-який спеціаліст, чи вболівальник, може знайти посилання, та подивитися поєдинок, який його цікавить.

Наші надії в популяризації пов’язані з Євробаскетом-2015. Будуть сучасні зали - ми зможемо показувати волейбол. Ми зможемо запропонувати картинку, яку глядач буде дивиться із задоволенням.

- Ще одне питання, яке напряму стосується роботи прес-служби ФВУ. Жоден клуб, за виключенням ВК «Хімік», не робить регулярних післяматчевих прес-конференцій, а це вимога Регламенту, та й сайті не у всіх команд є. Як з цим боротися?

- Неодмінно боротимемось. Одну з головних вимог по висвітленню – Інтернет-трансляції, як ми вже говорили, майже всі виконали. Гадаю, ми це питання про проведення прес-конференцій поставимо на найближчому Конгресі ФВУ, і доручимо Директорату також вимагати дотримання цього пункту. Клуби повинні це робити, тренер повинен прийти на прес-конференцію, відповісти на питання ЗМІ – вболівальникам та спеціалістам, це цікаво. По-іншому неможна, це нормальна міжнародна практика.

 

ЗБІРНІ

- Як раз і перейдемо на міжнародну тему. Поговоримо про збірні. Юрій Філіппов в березні повідомив, що «зосередиться на роботі в «Локомотиві». Як вирішується ця проблема, адже на горизонті відбіркові матчі чемпіонату Європи-2015.

- Юрій Іванович відмовився очолювати збірну через те, що не дуже добре себе почуває. Самі розумієте, що робота головного тренера на такому рівні це значне фізичне та психологічне навантаження. Його можна зрозуміти, адже за останні роки «Локомотив» та збірна провели ряд доволі важких поєдинків.

Під час фінального туру питання збірної обговорювалося з керівництвом ії базового клубу - «Локомотиву». На цьому етапі у нас немає часу назначити головного тренера згідно процедурі, тому було вирішено, що виконувати обов’язки наставника збірної буде тренер «Локомотиву» Ігор Зябліцев, а допомагати йому буде головний тренер «Хімпрому» Микола Пасажін. Є вже список кандидатів, які будуть залучені до лав збірної. Підготовчий збір розпочнеться 4 травня в Харкові, а вже 15-го команда вилітає в Чехію. Перший тур відбудеться з 16 по 18 травня. По закінченню збірна перелітає в Іспанію, де 22-24 травня відбудеться другий тур. Там команда проведе короткочасний збір.

Фаворит змагань збірна Чехії, а ми, гадаю, боротимемось за друге місце в групі, тобто за потрапляння в раунд плей-офф, з командою Іспанії. Це задача-мінімум чоловічої збірної України.

- Жіноча збірна…

- …буде знову створена на базі «Хіміка». Також залучені чотири гравця «Сєвєродончанки» та ліберо «Галичанки» Вікторія Дельрос. Також ведеться робота по запрошенню гравців, які виступають в іноземних клубах. Буде проведений збір в Южному. З Одеси команда вилітає до Швейцарії на перший тур, потім повертається назад, проводить короткочасний збір в Южному та вилітає до Польщі.

Ми зверталися до швейцарської та польської сторін з тим, щоб вони нам запропонували умови для проведення збору між виїзними турами. Але суми, які були запропоновані, непід’ємні для нас, тому було вирішено повернутися додому. Десь 250 євро коштує проживання однієї людини згідно їх пропозицій. Це дуже велика сума для нас, простіше повернутися в Южне. Фінансування збірної спільне: більшу частину дає профільне Міністерство, решту, зокрема на екіпіровку, виділяє ФВУ. Задача-мінімум – потрапляння до плей-офф. Тут фаворит, звісно, збірна Польщі. В боротьбі за друге місце наш конкурент збірна Швейцарії.

 

КРИМСЬКЕ ПИТАННЯ

­- У світі останніх політичних подій багатьох цікавить питання участі в наступному чемпіонаті України команд Криму – чоловічої «Кримсоди» та жіночої «Керкінітіди»…

- Питання в стадії обговорення. Гадаю, що все вирішиться на Конгресі, який відбудеться 31 травня. Стосовно «Кримсоди». Тут є бажання зберегти команду, сьогодні вирішується, де вона базуватиметься. Це може бути і в Україні по своєму холдингу. Якщо буде необхідно обговорювати це питання із Всеросійською федерацією волейболу, будемо обговорювати. Але це ситуація не конкретно волейболу, а взагалі спорту. Тож працюватимемо в унісон з профільним Міністерством та НОК України. Вважаю, що ці команди Росії не потрібні, а нам навпаки – дуже потрібні. У нас ще є час до липня до затвердження схеми проведення та календаря наступного сезону. Побачимо, яка подача буде від кримських команд, і ми відповідно так і представлятимемо їх перед ВФВ.

 

КОНГРЕСС

- Це буде звичайний звітний Конгрес, на якому ФВУ буде звітувати перед делегатами за роботу, проведену за рік. Підсумки підбиватимуть всі комісії, а також асоціації. Крім того, першим питанням обговорюватиметься програма розвитку волейболу. Друге питання – чемпіонати України, третє – підсумки виступу збірних команд, які до того часу якраз закінчать виступ у другому раунді відбору на Євро-2015. Тобто, як ви бачите, традиційна для звітного Конгресу повістка дня.

 

КОНТУРИ МАЙБУТНЬОГО СЕЗОНУ

- Якими вам бачаться контури майбутнього сезону. У вищій команд замало, можливо не дорахується учасників і Суперліга. Чи можливо об’єднання ліг, як запропонував головний тренер «Волині» Богуслав Галицький в своєму інтерв’ю сайту команди?

- Зараз складно про це говорити, адже фінансова ситуація в країні не дуже проста, у деяких команд є проблеми зі спонсорами. Першу інформацію матимемо вже Конгресі, коли виступлять представники команд. Можливі різні варіанти, які розглядатимемо в разі можливої відмови учасників. Відповідно до того, який ми матимемо розклад на момент прийняття рішення щодо схеми проведення майбутнього сезону, так і вирішуватимемо питання.

- Чи є бажання грати в Суперлізі у команд, які перемогли у вищій лізі – чоловічої «Юракадемії» та ковельської «Континіуму»?

- У харків’ян, знаю, таке бажання є, а ось жіноче питання ми ще не обговорювали. Гадаю, що в травні місяці багато що визначиться. Багато чого вирішиться після виборів Президента України, коли стане відома розстановка сил в країні, що дуже важливо для команд та їх спонсорів. Тож всі в очікуванні. Час ще є. Наша задача була провести змагання, за які відповідає ФВУ, без зривів і в цілому нам це вдалося.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник