Вітаємо Угіса КРАСТІНЬША та Володимира ОРЛОВА!

03:05 | 16 мая 2021
 Вітаємо Угіса КРАСТІНЬША та Володимира ОРЛОВА!

Сьогодні свої Дні народження синхронно відзначають головні тренери чоловічої та жіночої збірних України 

 

Хоч як парадоксально, але саме сьогодні численні поздоровлення з черговими «днюхами» приймають наставники одразу обох головних національних команд нашої країни! Трохи дивно, але ж дуже символічно, що вони – іноземці за паспортами – солідне випробування на міцність у власних тренерських волейбольних кар’єрах вирішили пов’язати якраз із Україною. І якщо один із них уже встиг привести свою збірну до історичних вершин, то інший зі своєю командою, віримо, стоїть лише на порозі шляху до таких же гучних звершень…

 

 

Угіс КРАСТІНЬШ… За дуже короткий термін цей латвійський спеціаліст став в Україні настільки своїм, що нині без нього просто неможливо уявити ні «Барком-Кажани», ні – тим більше – національну збірну. Адже за всю її історію саме Крастіньш найбільш прогресивно вклав у неї частку своєї душі, і фактично власними руками побудував той колектив, за який сьогодні, за його ж зізнанням, готовий віддати останню сорочку.

 

Це саме він запровадив у нашій збірній залізне правило: команда виграє і команда програє. Це саме йому належить крилата фраза: «По одному не вийде, а ось усі разом – зможемо!» Це саме він ніколи не виділяє окремих гравців: мовляв, цей відіграв - супер, а цей сьогодні був якийсь не такий. Бо вважає, що так просто не буває. На майданчику шість гравців. І навіть ті, які за його межами, також грають у конкретний момент. І тренерський штаб. Тому не може бути, що коли виграли, то хтось один – король. Або всі, або ніхто!

 

Відповідно, не дивно, що саме з Угісом Вальдовичем на даний момент пов’язані найгучніші успіхи в історії чоловічої збірної України – тріумф у змаганнях Євроліги 2017 року та сьоме місце за підсумками досі пам’ятного всім нам Євроволей-2019. Як не дивно і те, що очолювані ним «Барком-Кажани» продовжили впевнено «штампувати» у клубній скарбничці все нові й нові почесні трофеї.

 

У нинішньому сезоні вийшов справжній переможний «хет-трик»: спочатку гравці львівської команди отримали можливість відчути особливий присмак шампанського із чаш національних Суперкубка та Кубка, а потім – окропити бризками цього по-справжньому чемпіонського напою золоті медалі Суперліги...

 

 

Володимир ОРЛОВ… Поява в нашій країні цього болгарського спеціаліста вийшла досить несподіваною. Дещо несподіваними стали і методи, з якими він розпочав свою співпрацю з жіночою збірною – відмова від послуг кількох наддосвідчених і майстровитих виконавиць та проголошення курсу на значне омолодження колективу.

 

Незважаючи на зовсім ще короткий термін своєї роботи в Україні, Володимир Орлов уже встиг відзначитися кількома резонансними висловлюваннями. Зокрема: «Омолодження складу, попри чимало негативних моментів та навіть критики, дає найкращу можливість збірній, образно кажучи, не топтатися на одному місці, а, навіть відступивши спочатку на крок назад, далі обов’язково зробити два кроки вперед». Або: «У волейболі навіть маленьке дуже дорогого варте. І задля цього самого «маленьке» необхідно дуже багато працювати!» Ну й, нарешті: «Молодих талантів в Україні предостатньо! Головне – вчасно відкрити перед ними двері до збірної»…

 

Болгарський спеціаліст уже зробив це, і досить таки сміливо. Тож хоча без вищезгаданої критики справді не обійшлося, буквально вчора він зі своїми підопічними таки виконав основне, на даний момент, завдання – забезпечив широкій волейбольній спільноті нашої країни можливість учергове бачити серед учасниць фінального раунду чемпіонату Європи й українських волейболісток. Далі – буде?.. 

 

Колектив ФВУ щиро вітає Угіса КРАСТІНЬША та Володимира ОРЛОВА

і бажає їм щастя, здоров’я, вдачі та всіх благ! 

 

Источник