Суперліга (чоловіки). Прогнозоване «золото» та несподівана «бронза»

20:05 | 24 апреля 2021
Суперліга (чоловіки). Суперліга (чоловіки).  Прогнозоване «золото» та несподівана «бронза»

Останні гучні акорди сезону видали «Барком-Кажани» та «Юракадемія» 

 

Шанувальників чоловічого вітчизняного волейболу національний чемпіонат тримав у напрузі до останнього. Адже і в «золотій серії» і, тим більше, у «бронзовій» сюжет кожного поєдинку вийшов максимально захопливим і достатньо непередбачуваним. Та якщо в першій із них очікування більшості вболівальників у підсумку таки втілилися у реальність, то в другій все завершилося всупереч основним прогнозам...

 

ФІНАЛ



ГОРОДОК (СК «Епіцентр»)

 

Матч №3 

«ЕПІЦЕНТР-ПОДОЛЯНИ» - «БАРКОМ-КАЖАНИ» - 0:3
(23:25, 21:25, 19:25)

 

«Епіцентр-Подоляни»: Сидоренко (8), Сухінін (7), Остапенко (9), Діденко (1), Ніколіч (8), Оробко (1); Фомін (л), Анохін (л), Паласюк (5), Глабай (1), Середа, Томин (3). Тренер – Валерій ПАРАМЕЙ.

 

«Барком-Кажани»: Семенюк (5), Головень (3), Ковальов (13), Дрозд (10), Квафарена (21), Шевченко (4); Брова (л), Наложний (2). Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

 

Результати перших матчів – 0:3 і 0:3. Рахунок у серії: 0-3.

 

Як відомо, у двох перших матчах на домашній арені «Барком-Кажани» святкували перемоги завдяки ліпшій колективній збалансованості та завидній упевненості у власних силах. А ось гості, попри очевидне бажання та максимальну самовідданість, в силу різних причин, свій найкращий волейбол продемонструвати не зуміли, багато потерпаючи, насамперед, від власних помилок. У першій зустрічі колективу Валерія Парамея не вистачило агресивності й точності в нападі, а в другій, зокрема, не відпрацював, як слід, блок…

 

Утім, бойовий запал від невдач у городочан не зник. Навпаки, вони були сповнені рішучості обов’язково взяти реванш на рідному майданчику: мовляв, можливості суперника відомі, а власні недоліки у львівських поєдинках досконало розібрали та віднайшли дієві засоби для їх усунення. І в третьому поєдинку таки справді спромоглися успішно вирішити майже всі попередні проблеми. Крім однієї. Ім’я їй – Антон Квафарена…

 

..Албанський легіонер продовжив творити дива бомбардирського натхнення, помножені на солідну технічну майстерність, і зупинити його в той день, схоже, було просто неможливо. Саме він сміливо брав на себе ініціативу в завершальній стадії атак у кульмінаційні моменти кожної партії, і не підводив, неодмінно відзначаючись разючими «діагоналями» або ейсами. Чужі блоки, при цьому, йому на заваді майже не ставали.

 

До честі волейболістів «Епіцентр-Подолян», вони настирливо шукали своє щастя до останнього, однак у сприятливі моменти першої та третьої партій, коли шальки терезів цілком могли схилитися на їхній бік, справжнього холоднокровного лідера, на кшталт Квафарени, серед них не віднайшлося. Хоча, завдяки локальним вдалим відрізкам у діях різних виконавців, «кажанів» вони тримали у максимальній напрузі до останнього. Але ті витримали, і невдовзі взялися приймати справедливі поздоровлення із тріумфальним «хет-триком» сезону - адже крім золотих медалей чемпіонату Суперліги (до речі, третіх у своєму клубному літопису), раніше вони ставали сильнішими також у баталіях за Суперкубок та національний Кубок. Вітаємо!

 

Ну, а для команди із Городка «срібло» чемпіонату та кубкова «бронза», безсумнівно, є цілком гідним результатом як для дебютанта змагань на елітному рівні. Тим більше, схоже, це лише початок…

 


За третє місце

 

ХАРКІВ (СК НЮУ)

 

Матч №3

 

«ЮРАКАДЕМІЯ» - ВК «ЖИТИЧІ-ПНУ» - 3:1
(25:21, 21:25, 25:19, 25:14)

 

«Юракадемія»: Кривобок (16), Рогожин (10), Левченко (17), Антонюк (19), Черняк (4), Рябов (8); Гармаш (л), Переходнюк (1), Бойко, Андрєєв. Тренер – Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ВК «Житичі-ПНУ»: Рудницький (7), Бондар (11), Шоркін (2), Щекалюк (8), Євстратов (1), Дідовіч (10); Краєвський (л), Кузьменко (л), Лизанець (6), Омельченко, Калатинець. Тренер – Сергій ТЕРЕЙКОВСЬКИЙ.

 


Матч №4

 

«ЮРАКАДЕМІЯ» - ВК «ЖИТИЧІ-ПНУ» - 3:0
(25:18, 25:18, 25:19)

 

«Юракадемія»: Кривобок (14), Рогожин (11), Левченко (9), Антонюк (15), Черняк (2), Рябов (2); Гармаш (л), Бойко, Андрєєв, Степовий, Цмокало. Тренер – Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ВК «Житичі-ПНУ»: Рудницький (3), Бондар (1), Шоркін (7), Щекалюк (2), Євстратов (1), Дідовіч (10); Краєвський (л), Кузьменко (л), Лизанець (4), Руденко, Омельченко. Тренер – Сергій ТЕРЕЙКОВСЬКИЙ.

 

Результати перших матчів – 0:3 і 3:2. Рахунок у серії: 3-1.

 

У цьому протистоянні більшість уболівальників апріорі віддавали пальму першості «Житичам-ПНУ». І, в принципі, мали на те об’єктивні підстави, зважаючи на якість гри обох команд у дофінальний період. Адже якщо житомиряни, крім невеличкого спаду під Новий рік, провели його досить зібрано і потужно, то харків’янам протягом тривалого змагального шляху постійно бракувало стабільності, через що вихід до плей-офф вони собі гарантували буквально у заключному турі 1-го етапу чемпіонату. Але від того моменту підопічні Сергія Коваленка лише постійно додавали, як наслідок, вибивши у чвертьфіналі достатньо потужний ВК «МХП-Вінниця» та солідно попсувавши нерви гравцям «Епіцентр-Подолян» у півфінальній серії. Натомість, у житомирян, склалося враження, під фініш сезону «пального» почало бракувати. Тому, дозволивши «юристам» таки вирвати гостьову перемогу у валідольній «п’ятихатці» другого матчу серії, підопічні Сергія Терейковського в один момент зробили шанси своїх суперників на підсумковий успіх більш вагомими. І ті ними справно скористалися…

 

У третьому поєдинку серії харків’яни видали чи не найліпшу гру в усьому сезоні. Адже, крім невдачі у другій партії через власні помилки, в інших сетах вони володіли помітною перевагою, значно переважаючи опонентів у багатьох компонентах. Зокрема, фактично цілу партію вони виграли лише завдяки агресивним подачам та напрочуд мобільним діям під сіткою, у підсумку записавши до свого активу 12 ейсів і 13 блоків!

 

А наступного дня, вже на завидному куражі від вищезгаданої перемоги, проклали собі шлях до бронзової сходинки п’єдесталу пошани ще більш впевнено. Вони вчергове вибили суперників з прийому, плюс – через проблеми зі здоров’ям – абсолютно не пішла гра у кращого бомбардира «Житичів-ПНУ» Віталія Бондара. Відповідно, відчуваючи, що бажана перемога є неймовірно близькою, втратити її підопічні Сергія Коваленка собі не дозволили.


Таким чином, «бронзова інтрига» у чемпіонаті розв’язалася дещо несподіваним чином, але аж ніяк не скажеш, що успіх до «Юракадемії» прийшов незаслужено чи випадково…

 

Залишається додати, що за підсумками сезону була визначена символічна збірна чемпіонату Суперліги…

 

Кращий ліберо – Горден БРОВА («Барком-Кажани»)


Кращий зв’язуючий – Сергій ЄВСТРАТОВ (ВК «Житичі-ПНУ»)


Кращий діагональний – Антон КВАФАРЕНА («Барком-Кажани»)


Кращі догравальники – Володимир СИДОРЕНКО («Епіцентр-Подоляни») та Ілля КОВАЛЬОВ («Барком-Кажани»)


Кращі центральні блокуючі – Юрій СЕМЕНЮК («Барком-Кажани») та Андрій РОГОЖИН («Юракадемія»)


Приз «Чесна гра» - Богдан СЕРЕДА («Епіцентр-Подоляни»)


Приз MVP чемпіонату – Юрій СЕМЕНЮК («Барком-Кажани»)

Пресслужба ГО ФВУ

 

 

Источник