Суперліга (жінки). «Хімік» - серйозна заявка на чемпіонство, а «Орбіта» вже «бронзова»

13:10 | 13 апреля 2014

В другий день 2-го фінального туру в Южному вже наступила деяка ясність відносно комплектів нагород чемпіонату України-2013/14. «Орбіта», здобувши впевнену перемогу над «Галичанкою», достроково взяла «бронзу», а «Хімік» ще більш  переконливо здолавши «Сєвєродончанку», зробив серйозну заявку на черговий чемпіонський титул. Перед останнім днем у господарів змагань 15 очок, у головного конкурента – 13.

 

«Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 0:3 (18:25, 22:25, 18:25).

«Галичанка»: Дудник, Карпець, Дуб’янська, Фарісєєва, Мадзар, Туркула (к); Дельрос (л), Гебер. Тренер - Андрій Романович.

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Биценко, Лютікова, Скрипак; Дерюгина (л), Пугачова, Сухорукова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 69 хв. (22 +25 +22)

Кращі гравці (версія ФВУ): н/визначений - Биценко.

12 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 71 глядач.

 

Стартовий відрізок матчу, який у разі перемоги «Орбіти», ставав «бронзовим», пройшов з невеликою, але не принциповою перевагою тернопільської команди - 5:3, 8:6. А от коли запорізькі волейболістки включилися на блоці, вони домоглися реального ігрової переваги, яке обчислювалося трьома балами. Катерина Фролова закрила хід Катерині Дудник - 16:13 на користь «Орбіти». Ще один блок Фролової і різкий з"йом Лучко: «Пора вносити корективи», - вирішив Андрій Романович. Не допомогло. І незабаром «-6» у «Галичанки» - 15:21. Ще один тайм-аут. Але контраргументів у тернопільської команди на цьому відрізку не знайшлося - 18:25.

У другій партії «Орбіта» відразу захопила перевагу. Після подачі Биценко і блок-ауту Сильченкової «+4» до першої перерви. «Галичанка» спробувала організувати погоню і скоротила відрив до мінімуму - 11:12. Але така ситуація на майданчику виявилася тимчасовим явищем. Далі статус-кво було відновлено - 16:11. Потім - 22:16. У кінцівці Катерина Дудник двічі обіграла подвійний блок «Орбіти» і відродила було інтригу - «-2». 22:24. Але не більше того. Катерина Сильченкова поставила крапку. Запорізькій команді залишалося зробити крок до «бронзи». І вона цей крок впевнено зробила. Переможну крапку поставила юна зв’язуюча Ольга Скрипак, яка заблокувала один в один Еліну Гебер.

«Орбіта» - другий рік поспіль бронзовий призер чемпіонату України.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:17, 25:10, 25:19). ВІДЕО

«Хімік»: Кальченко, Трушкина, Гарелік, Захожа, Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л). Тренер: Сергій Голотов

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Бурбелюк, Палій, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Деніна, Юрченко, Литвиновська. Тренер: Гарій Єгіазаров.

Судді: В. Козловський (Рівне), А. Ковальчук (Луцьк).

Тривалість матчу: 65 хв. (25 +20 +25).

Кращі гравці (версія ФВУ): Кодола - н/визначена.

12 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 1173 глядача.

 

Матч «Хіміка» та «Сєвєродончанки» сміливо можна назвати фіналом № 2 сезону-2013/14. У фіналі №1 - вирішальній грі Кубка України, южненська команда перемогла з рахунком 3:0. Матч, що проводиться в день космонавтики, повинен був предвизначити володаря чемпіонського титулу, чи визначити його однозначно в разі успіху сєвєродонецької команди, яка була чемпіоном в 2009 році.

Жодних сюрпризів стартові склади не таїли. У порівнянні з матчем тижневої давності дві зміни. На позиції діагональної Сергій Голотов віддав перевагу Марині Захожі перед Анастасією Чернухою, яка грала в «шістці» останні два місяці, Гарій Єгіазаров - Юлії Палій перед Інною Деніною.

Напруга в залі зашкалювала. Вболівальники на трибуни як одне ціле, в обох команд настрій цілком конкретний - перемога. Зараз, або ніколи. І старт матчу цілком відповідав статусу матчу. Суперники відповідали ударом на удар. 3:3. Світлана Лідяєва заблокувала Ірину Трушкину, потім помилка в прийомі. Перший відрив. 5:3 - попереду «Сєвєр». «Хімік» відігрався, але останнє слово в дебюті залишилося за Лідяєвою, яка чітко атакувала з другої зони. Ті ж «+2» у суперника. 8:6. І навіть 9:6. «Хімік» відповів швидко і адекватно. Надія Кодола відігралася від блоку, а Олена Новгородченко знайшла момент для скидання після того, як Катерина Кальченко заблокувала злого генія «Хіміка» у матчі першого туру Наталю Чернецьку. 9:9. Налаштованість кожного з гравців южненської команди бив через край, а головне - знаходив реалізацію в ігрових діях. Чернецька знову потрапила в руки блокуючої, цього разу Трушкиної. І нарешті «Хімік» добився більш-менш істотної переваги, щоб потім ії тільки примножати. А поки 14:12. Зусиллями Кальченко господарки майданчика подвоїли перевагу. Першим ударом по-спортивному зла Катерина ледь не відправила Юлію Марковську в нокдаун, другим - вколотила перехідний після подачі Трушкиної. 17:13.

А ось волейболістки «Сєвєродончанки» раз у раз допускали помилки в атаці. І Палій, і Лісєєнкова, і Бурбелюк. «Хімік», на відміну від матчу з «Орбітою», грав надійно і разом з тим потужно, а значить, ризиковано. Ось такий парадокс. Завершилося все «цвяхом» з третьої зони у виконанні Трушкиної. 25:17.

1:0 - ще не перемога, тільки важливий крок до неї.

Але те, що відбулося в другій партії, буде довго снитися волейболісткам «Сєвєродончанки» в страшних снах. В день космонавтики «Хімік» видав просто космічну партію. Стартовий відрізок за южненською командою. Анастасія Гарелік «зачохлила» Ганну Лісєєнкову, ще більше поколивавши впевненість суперника в своїх силах. 4:1. Марина Захожа дістала однією рукою неймовірний м"яч за суддівської вишкою. Перекидання - Палій в «молоко». А потім вона ж у сітку. Це вже психологія. 8:3.

Надія Кодола, яка, якщо і промахувалася в цей день, то дуже рідко, тричі залишила не у справ тих, що захищаються. 13:6. На перерву пішли за рахунку 16:7. Хто б міг подумати, що упродовж найближчих восьми розіграшів «Сєвєр» не набере жодного очка. Справа була на подачі Новгородченко. Феєріла на сітці Кодола, а блок «Хіміку» зовсім вибив суперниць з колії. Гарій Єгіазаров одну за одною зняв з гри кутових нападників, пам"ятаючи про те, що ще одна партія все ж таки є в запасі. І лише юна Карина Юрченко знайшла протиотруту проти хімічного захисту. Але це сталося вже за рахунку 24:7. Підсумок - 25:10.

Було ясно, що «Хімік» тримав гру під контролем. І мало статися щось екстраординарне, щоб відбувся перелом. Звичайно ж, «Сєвєродончанка» боролася в надії намацати слабину. Але чинні чемпіонки України не дозволили це зробити. А події розвивалися так: 1:3, 6:4, 8:7, 13:8, 16:11, 25:19.

3:0 - 301-я перемога «Хіміка» в чемпіонатах України. Сама потрібна в сезоні.

«Хіміку» залишилося зробити останній крок до четвертого чемпіонства.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник