Суперкубок України (жінки). Є перший трофей «Прометея» і Пєткова!

18:35 | 24 октября 2020
Суперкубок України (жінки). Суперкубок України (жінки).  Є перший трофей «Прометея» і Пєткова!

У захопливішому протистоянні кам’янська команда виявилася трішки розважливішою за южненську 

 

Раніше «Хімік» та СК «Прометей» зустрічалися між собою шість разів, і на той момент між ними зберігався паритет – 3:3. При цьому варто відзначити, що колектив із Кам’янського всі три своїх перемоги (із однаковим рахунком – 3:1) здобував у рамках чемпіонатів Суперліги, а южненки брали гору у півфіналі Кубка України (3:2) та у 1-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів (3:1 і 3:0). Відповідно, спортсменки обох команд чудово розуміли, що їх очікує чергове напружене протистояння. Зрештою, саме таким воно й вийшло, причому визначити переможця не було можливо аж до останнього розіграшу…

 

СК «ПРОМЕТЕЙ» - «ХІМІК» - 3:2 (21:25, 27:25, 19:25, 25:21, 17:15)

 

СК «Прометей»: Сільченкова (9), Дрозд (15), Кітіпова (10), Дудник (21), Мелюшкіна (22), Крайдуба (15); Венегас (л), Санчез (1), Політанська, Мазенко. Тренер – Іван ПЄТКОВ.

 

«Хімік»: Скрипак (6), Яковчук (14), Снід (13), Кириченко (16), Бойко (18), Фролова (10); Нємцева (л), Степановська (1), Еммель, Микитюк (2). Тренер – Євген НІКОЛАЄВ.

 

Судді: Паршин (Рівне), Ковальчук (Луцьк).

 

Тривалість матчу: 125 хв. (27+28+24+27+19).

 

Кращі гравці (за версією ФВУ): Мелюшкіна/Венегас - Снід/Нємцева.

 

24 жовтня. Городок. СК «Епіцентр».

 

Цей матч проходив за присутності почесного гостя – Александара Борічіча, котрого нещодавно переобрали на посаді президента Європейської конфедерації волейболу (ЄКВ). Він прибув до Городка з нагоди святкування 95-річчя заснування українського волейболу та взяв участь у засіданні Виконкому ФВУ. Безумовно, йому також дуже цікаво було дізнатися, хто стане тріумфатором: «Хімік» чи СК «Прометей»?

 

Вже стартові розіграші показали, що суперники готувалися до суперкубкового «трилеру» на совість, добряче відпрацьовуючи конкретні тактичні завдання. Адже у них одразу ж на повну запрацювали блоки (зачасту – навіть потрійні і, зрештою, за цим показником «прометейчики» виявилися вправнішими – 19:16!) і фактично не відали передиху ліберо. Відповідно, дуже не просто довелося основним бомбардирам обох команд, хоча й дивували вигадливістю обидві же зв’язуючі. Зрозуміло, що було присутнім і велике обопільне хвилювання і, як наслідок, численні помилки. Насамперед, в атаках. І тому спочатку, в цілому, на майданчику відбувалося достатньо рівне протистояння…

 

У цій ситуації багато чого залежало від оперативної кмітливості головних тренерів, тож Євген Ніколаєв та Іван Пєтков теж не знали спокою, намагаючись перехитрити одне одного, хоча б локально. У наставника «біло-зелених» це вийшло краще, бо в середині партії, скориставшись двома неточностями Анастасії Крайдуба в нападі, його підопічні видали ривок – 6:0 (відзначилися, насамперед, Джасмін Снід і Христина Нємцева) та повели – 17:7. І хоча після того Крайдуба певним чином реабілітувалася, врятувати свою команду їй не вдалося.

 

У другому сеті, образно кажучи, гра проходила вже хвилеподібно, де вдала серія дій однієї з команд невдовзі змінювалася аналогічною продуктивністю її суперника. «Прометей» повів – 10:4, «Хімік», дякуючи реакції Нємцевої та інтуїції Катерини Фролової у захисті, відповів миттєво – 10:10, проте в кінцівці підопічні Івана Пєткова знову вирвалися вперед – 24:20. І знову начудили, дозволивши Ганні Кириченко та Оксані Яковчук створити маленьке диво – 24:24. Утім, невдовзі вдалим дуплетом «вистрілила» Катерина Дудник, і рахунок у поєдинку таки став нічийним.

 

У середині третьої партії помилки зв’язуючої Лори Кітіпової і, відповідно, неточні атаки Катерини Сільченкової та тієї ж Крайдуба оформили «Хіміку» комфортну перевагу – 15:10, після чого разючі «постріли» Кириченко, Яковчук та Юлії Бойко відігратися «Прометею» не дозволили.

 

Коли ж четвертий сет розпочався з успішних блоків Снід та ейсу зв’язуючої Ольги Скрипак – 4:0, здавалося, южненський «потяг» з переможних рейок уже не зверне. Однак саме в цей непростий момент ініціативу на себе справно взяв дует екс-южненок – Діана Мелюшкіна із Катериною Дудник. Перша на тривалий час стала справжньою королевою у діях під сіткою, а друга розважливо застосувала свою потужну «гармату». Та ще й ліберо Шара Венегас видала п’ятихвилинку непробивності. І сценарій захопливого протистояння знову вирівнявся. Кульмінація же вийшла несподіваною: за рахунку 21:21 «біло-зелені» раптово занервували, і все завершилося двома ефектними блоками у виконанні Дудник.

 

Отже, тай-брейк! А це – нерви, нерви і ще раз нерви! І ці самі нерви спричиняли на майданчику справжні дива. Зокрема, волейболістки «Хіміка» приблизно п’ять хвилин узагалі не відзначалися атакуючими ударами. Щоправда, того і не потребувалося, оскільки суперниці чередували здобуті очки з неточними «пострілами». Зрештою же триочковий спалах від Бойко вивів южненок уперед – 11:8. Утім, чергова п’ятихвилинка їхнього атакувального «мовчання», у сукупності з розважливими стараннями Мелюшкіної, дозволила кам’янчанкам відновити шалену інтригу – 13:13…

 

У цей момент Євген Ніколаєв зважився на вкрай несподіваний крок, уперше випустивши на паркет Юлію Микитюк. Однак, хоч як дивно, саме вона оформила «Хіміку» два матчболи поспіль. Вирішальне же слово, за логікою, мав би сказати хтось із досвідченіших партнерок. Та ба… Як треба цей досвід використовувати – показала капітан «Прометея» Дар’я Дрозд, відзначившись красивою атакою та вдалим блоком. А за тим послідував удар від Сільченкової… і кам’янчанки закружили у феєричному танці, святкуючи здобуття першого вагомого трофею в історії СК «Прометей»...

 

Таким чином, вперше за п’ять останніх сезонів почесний красень-клубок вирушить не до Южного. Відповідно, на мажорній ноті розпочав свою роботу у клубі з Кам’янського болгарський спеціаліст Іван Пєтков.

 

Залишається додати, що спеціальний приз MVP матчу Діана Мелюшкіна отримала з рук самого президента ЄКВ Александара Борічіча… 

 

Прес-служба ГО ФВУ

 

 

Источник