Ліга чемпіонів (жінки). 1-й кваліфікаційний раунд. «Поєдинок сюрпризів» залишився за «Хіміком»

02:50 | 24 сентября 2020
Ліга чемпіонів (жінки). Ліга чемпіонів (жінки). 1-й кваліфікаційний раунд.  «Поєдинок сюрпризів» залишився за «Хіміком»

Южненська команда поквиталася з ослабленим СК «Прометей» за нещодавню поразку у чемпіонаті Суперліги 

 

Українське «дербі» в рамках стартового етапу Ліги чемпіонів викликало солідну інтригу, оскільки між собою зустрічалися основні претенденти на чемпіонський титул змагань національної Суперліги. Відповідно, на трибунах запорізького ПС «Юність», який став домашнім для СК «Прометей», розмістилися не лише групи підтримки обох команд, але й місцеві вболівальники, і навіть цілі делегації з інших міст. Зрозуміло, що все було зроблено згідно жорстких вимог карантину, однак святкову атмосферу для унікальної в історії вітчизняного волейболу події, спільними зусиллями вони забезпечили. І поєдинок, незважаючи на всі його дивності та непередбачуваності, також вийшов дуже цікавим…

 

1-й МАТЧ

 

СК «ПРОМЕТЕЙ» - «ХІМІК» - 1:3 (25:14, 18:25, 22:25, 17:25)

 

СК «Прометей»: Дрозд (набрала 8 очок), Кітіпова (1), Дудник (15), Франкевич (4), Харчинська (14), Санчез (7); Венегас (л, 1), Сільченкова (10). Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

 

«Хімік»: Великоконь (1), Кириченко, Маєвська, Хобер (15), Бойко (20), Фролова (3); Нємцева (л), Скрипак (3), Яковчук (15), Микитюк (8), Степановська (1). Тренер – Євген НІКОЛАЄВ.

 

Судді: Віналієв (Болгарія), Озбар (Туреччина).

 

Тривалість матчу: 92 хв. (19-24+25+24).

 

Кращі гравці (за версією ФВУ): Дрозд – Бойко/Яковчук.

 

23 вересня. Запоріжжя. ПС «Юність». 900 глядачів.

 

Хоч як дивно, але протистояння вийшло майже абсолютно симетричним відповідно до розвитку подій на майданчику. Тільки якщо в першій його половині ця сама симетрія відбулася з обопільним успіхом, то в другій половині головними дійовими особами стали лише волейболістки «Хіміка»…

 

Спочатку глядачі вважали, що наставники спеціально підготували одне одному цікаві сюрпризи, випустивши у старті кількох виконавиць, які взагалі майже не брали участь у нещодавньому «побаченні» суперників у Южному, в рамках 2-го туру чемпіонату Суперліги. Так головний тренер СК «Прометей» одразу ж задіяв на майданчику кубинку Даяну Санчез, вже досить досвідчену Діану Франкевич і вітчизняне молоде дарування – Ганну Харчинську, тоді як його візаві довірив місце у старті ще одній напрочуд обдарованій спортсменці – Євгенії Хобер та лише 18-річній зв’язуючій Дар’ї Великоконь. І тільки пізніше з’ясувалося, що причиною тому, після вищезгаданого протистояння в Южному, стали певні проблеми зі здоров’ям у кількох гравців. Зокрема, у кам’янчанок Анастасія Крайдуба, Діана Мелюшкіна та Марина Мазенко взагалі не потрапили до заявки на лігочемпіонський матч.

 

Утім, початок «дербі» залишився якраз за підопічними Андрія Романовича. Санчез і Харчинська чітко використовували недостатньо розважливі дії суперниць під сіткою, тож за рахунку 2:7 наставник «Хіміка» Євген Ніколаєв був змушений узяти тайм-аут. Це подіяло позитивно (6:8), але не надовго. Бо незабаром в одній розстановці волейболістки СК «Прометей» примудрилися здобути 9 очок поспіль, і хоча після подвійної заміни (у южненок вийшли провідна зв’язуюча Ольга Скрипак та догравальниця Оксана Яковчук) «хімічки» 4 пункти відіграли, у кінцівці Катерина Дудник і компанія видали потужний спурт.

 

Тим більш незрозумілим виявився їхній провал у наступному сеті, де вони жодного разу не вели в рахунку. Щоправда, від початку партії Євген Ніколаєв залишив поза грою Кириченко, Маєвську і Великоконь (вони на майданчику більше не з’являлися), а поява Юля Микитюк дозволила «Хіміку» нарешті налагодити надійну гру під сіткою, та все ж раптова незграбність у діях гравців СК «Прометей» (особливо у виконанні Санчез) багатьох відверто шокувала. Тож тепер уже южненки у середині сету набрали 6 очок поспіль, і здобуту перевагу втримали достатньо надійно.

 

Третя ж партія, судячи з усього, стала кульмінаційною. Замінівши Санчез на Катерину Сільченкову, наставник «прометейчиків» отримав в її особі вправного бомбардира, і вони постійно вели в рахунку 1-2 м’ячі. Однак кадрові перестановки суперниць дедалі більше давалися взнаки з позитивного боку. І коли на повну заголосила «гармата» Юлії Бойко, справжній кураж упіймала ліберо Христина Нємцева, а ще зцементувала надійність блоків Микитюк (це був дуже важливий момент!) та відмінно відпрацювала на прийомі Яковчук, «Хімік» перехопив ініціативу абсолютно рішуче.

 

Щоправда, у четвертому сеті, завдяки влучанням Сільченкової, СК «Прометей» тривалий час зберігав хороші надії перевести поєдинок у тай-брейк. Та потім в один момент його гра «посипалася» наче картковий будиночок. І тут вже влучили своє і ті ж Бойко з Яковчук і, нарешті, Хобер.

 

Відповідно, підсумковий рахунок – 3:1 робить шанси «Хіміка» на вихід до другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів більш реалістичними. Втім, Андрій Романович має добрий тиждень, щоби плідно попрацювати зі своїми підопічними над виправленням недоліків і помилок. А також дочекатися ймовірного повернення хворих – і тоді ще хтозна, як складеться матч-відповідь, що запланований у Южному на 30 вересня…

 

Прес-служба ГО ФВУ

 

 

Источник