Суперліга (жінки). «Сєвєродончанка» та «Хімік» - за «золото», «Орбіта» та «Галичанка» - за «бронзу»

11:25 | 08 апреля 2014

Як під копірку проходять матчі перших фінальних турів чоловічого та жіночого чемпіонатів. В перший день – в Полтаві та Сєвєродонецьку двічі по 3:1, в другий – осічка головних фаворитів змагань з однаковим рахунком 1:3. «Сєвєродончанка» при гарячій підтримці армії вболівальників вперше в сезоні здолала «Хімік» та обійшла його в турнірній таблиці. В третій день лідери змагань отримали впевнені перемоги та тепер напевно визначилося, хто і за що змагатиметься у другому фінальному турі, адже у «Сєвєродончанки» - 11 очок, «Хіміка» - 9, «Орбіти» - 4, «Галичанка» - 0. Обидві гри заключного дня завершилися в трьох партіях на відміну від попередніх чотирьох матчів в Сєвєродонецьку.

 

ДРУГИЙ ДЕНЬ

 

«Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 1:3 (25:21, 12:25, 22:25, 16:25) «Галичанка»: Дудник, Дуб’янська, Фарісєєва, Мадзар, Туркула (к), Рева; Дельрос (л), Карпець, Гебер, Скороход. Тренер – Андрій Романович.

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Биценко, Лютикова, Скрипак; Дерюгина (л), Пугачова, Угленко. Тренер – Ігор Філіштинський.

Судді: А.Батюк (Кривій Ріг), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу:  88 хв. (23+19+25+21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Мадзар – Скрипак.

5 квітня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 415 глядачів.

 

Для команд, що програли в перший день турніру , і перейшли таким чином в розряд конкурентів у боротьбі за третє місце, це поєдинок став чи не визначальним у боротьбі за «бронзу». Хоча «Орбіта» не приховувала свої претензії і на більш цінні нагороди.

«Галичанка» відразу ж захопила перевагу в матчі , а «Орбіта» грала хвилями, то наближаючись, то віддаляючись від суперника. Програючи 8:13, наздогнала - 14:14. До другого перерви - 16:14 після помилки екс-тернополянки Олександри Биценко, яка вперше грала проти своєї колишньої команди, покинувши її в міжсезонні. «Галичанка» відірвалася - 22:18 і кінцівку не віддала. 25:21 .

«Орбіта» вже на старті другої партії побудувала фундамент локальної перемоги. Биценко вибила екс-одноклубниць з прийому - 5:0. Проблеми в цьому компоненті не покинули тернопільську команду упродовж всієї партії. Тим часом, «Орбіта» йшла у відрив - 11:2, 17:5. Фінішували 25:12.

З точністю до навпаки розвивалися події у третій партії - у волейболісток «Орбіти» також розладнався прийом. Але лише до її середини - 8:2, 12:6. І коли вже журналісти заговорили про те, що обидві команди перемагають лише на одній стороні - ближній до сцені Палацу спорту, де тернопільська команда виграла вчора і у «Хіміка», «Орбіта» пустилася в погоню. І наздогнала - 18:18. І вирвала перемогу на фініші - 25:22. Тернопільських волейболісток в кінцівці, ясна річ, було вже складно зібрати в купу.

На старті четвертої партії - 8:3. Знову на подачі Биценко був зроблений стартовий заділ і незабаром був перетворений в підсумкову перемогу - 25:16.

3:1 - «Орбіта» набрала чотири очки і зробила серйозну заявку на «бронзу», зберігши і шанси на «срібло». У «Галичанки» так і залишився нуль у графі «очки»

 

«Сєвєродончанка» - «Хімік» - 3:1 (25:23, 25:22, 22:25, 25:20)

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Бурбелюк, Деніна, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Сидоренко, Литвиновська. Тренер: Гарій Єгіазаров.

«Хімік»: Кальченко, Трушкина, Гарелік, Чернуха, Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л), Захожа. Тренер: Сергій Голотов

Судді: В.Паєвський (Харків), А.Батюк (Кривий Ріг).

Тривалість матчу: 106 хв. (25+28+27+26).

Кращі гравці (версія ФВУ): Лісєєнкова – Степанчук.

5 квітня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 1390 глядачів.

 

За великим рахунком саме «Сєвєродончанка» склала найсерйозніший опір «Хіміку» в нинішньому чемпіонаті, змусивши зіграти по повній програмі в другому колі в Сєвєродонецьку. Передбачалося, що саме підопічні Гарія Єгіазарова будуть головним суперником южненської команди в боротьбі за чемпіонський титул. Так і вийшло.

Боротьба зав"язалася з перших хвилин - волейболістки «Сєвєродончанки» дали зрозуміти, що мають намір дати бій чинним чемпіонам країни. І вони його дали. «Хімік» почав з ейсу Олени Новгородченко. Далі навіть 4:1. Суперник наздогнав досить швидко - Анна Бурбелюк заблокувала Анастасію Гарелік, яку все ж поставили на ноги після вчорашнього ушкодження. 4:4. Рівність трималося до позначки «10», поки не на жарт розійшлася Наталія Чернецька, тричі поспіль закрила на краях наших нападаючих (всього на її рахунку близько 10-ти блоків). 13:11. Але до другого перерви «прорізався» удар у Гарелік - три точні атаки, остання з яких ейсова - вона і відправила команди на другу перерву. 16:15 - на користь «Хіміка». «Сєвєр» реваншувався - і знову за рахунок блоку, і вийшов вперед. 18:16. А ось і наша відповідь Чемберлену - 18:18. І у відповідь тайм-аут. У рівній грі результат партії, а то й матчу вирішує одна-дві «плюсових» дії. У потрібний для господарок момент спрацював джокер Єгіазарова – ліворука Литвиновська, на подачі якої була завойований той самий вирішальний відрив. 23:20. Підсумок - 25:23. Власне, іншим по напрузі матч і не бачився. На кону - чемпіонство, ні більше, ні менше.

Якою ж буде відповідь «Хіміка»? У старті замість Анастасії Чорнухи вийшла Марина Захожа, яка закінчувала перший сет. Почали неприємно: «отчехлилася» Кодола. Надія відповіла ударом по лінії. Але, схоже, волейболістки «Сєвєродончанки» піймали кураж. Чи не вертикальний удар Ірини Трушкиної на чистій сітці був піднятий. Уявіть собі. Гарелік розіграш - таки добила, але в наступному знову суперчіпкий захист . І мініатюрна по волейбольним мірками Інна Деніна, якої Гарій Єгіазаров віддав перевагу в «старті» перед більш досвідченою Юлією Палій, вміло відігралася від блоку. До другої перерви «+1» у господарок. Чернецька і з лінії подачі ефективна. 13:9. Трушкина відповіла тією ж монетою. 13:13. Гарелік «зачохлила» Лісєєнкову - «+2» навівали позитив при тому, що гра «Хіміку» не дуже-то давалася, а суперник явно грав на куражі. І знову свою «чорну66666+» справу зробила Литвиновская. «Горить» чемпіон  - «-3» (17:20). Пайп Кодоли кілька скрасив загальну картину. Але не більше того. Кінцівка знову за «Сєвєром». 22:25 і 0:2. Неприємно, але не катастрофічно .

Рубка продовжилася в третьому сеті. Майже як у казці: «Хімік» бив-бив, не забив. Тільки казка якась сумна. Суперник тягнув один м"яч за іншим. 3:3, 7:7, 11:11. Начебто поступово складалася картина: блок Трушкиної, ейс Кодоли, така ж ейсова атака Гарелік. «+3» - Велика рідкість у наш час. 14:11. Суперник дістав. 15:15. І знову обоюдогостра гра. 19:17, 19:19, 19:21, 21:21 . У кінцівці, зазвичай, все вирішили кілька помилок. Цього разу на нашу користь. Олена Новгородченко ускладнила прийом, чим партнерки і скористалися, зігравши на блоці. 25:22 і 1:2 - відрив вже мінімальний.

«Відігратися цілком реально», - подумав оптиміст. «З рахунку 0:7 у четвертій партії?!!» - здивовано запитала Реальність . «Чому б і ні?», - відповіли волейболістки «Хіміка» і спробували повернутися в гонку. Було навіть «-2» (7:9), але на більше сил не вистачило - ані фізичних, ані моральних. Тим більше, що «Сєвєродончанка», яку гаряче підбадьорювала півторатисячна армада вболівальників, просто мчала вперед. Шкода, не було уболівальників «Хіміку» - вони вже точно б сказали своє вагоме слово ... Але історія не терпить умовного способу.

3:1 - перемога «Сєвєру». Але в турнірному плані ще далеко нічого неясно.

 

ДЕНЬ ТРЕТІЙ

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Хімік» - 0:3 (15:25, 18:25, 19:25)

«Орбита»: Скрипак, Лучко, Сильченкова (к), Лютікова, Фролова, Биценко; Дерюгина (л), Дрозд, Міщенко. Тренер – Ігор Філіштинський.

«Хімік»: Кальченко, Трушкина, Гарелік, Чернуха, Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л), Захожа, Хилюк, Томіч. Тренер – Сергій Голотов.

Судьи: А.Батюк (Кривий Ріг), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу:  68 хв. (19+25+24).

Кращі гравці (версія ФВУ):  Міщенко – Степанчук.

6квітня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 310 глядачів.

 

Перед цим матчем «Орбіта» мала в активі чотири очки, «Хімік» - шість, і, як розповів після матчу Ігор Філіштинський розраховувала дати бій діючим чемпіонкам, що вдавалося зробити в регулярному чемпіонаті. В цій грі це те ж виходило, але на коротких відрізках. Але треба враховувати, що більшу частину матчу «Орбіті» прийшлося грати без основної зв’язуючої Ольга Скрипак, яка отримала травму – замість неї пасувала Анастасія Міщенко, котра має невеличкий досвід виступів в Суперлізі. До речі вона грала проти своєї колишньої команди та виглядала доволі достойно.  В цілому питань відносно переможця в окремих партіях та матчу в цілому не вникало.

 

«Галичанка-ТНЭУ-Укрінбанк» - «Сєвєродончанка» - 0:3 (22:25, 15:25, 7:25)

«Галичанка»: Туркула (к), Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Рева, Гебер; Дельрос (л), Карпець, Фарісєєва. Тренер – Андрій Романович.

«Север»: Дегтярьова, Деніна, Бурбелюк, Лидяєва, Лисєєнкова (к),Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Сидоренко. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судьи: В.Паєвський (Харків), А.Батюк (Кривий Ріг).

Тривалість матчу:  59хв. (22+20+17).

Кращі гравці (версія ФВУ): Дельрос – Чернецька.

6квітня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 985 глядачів.

 

«Сєвєродончанці»  було психологічно складно налаштуватися на свідомо більш слабкого суперника на наступний день після битви з фаворитом, розповідає фан-сайт ВК «Сєвєродончанка». Так і вийшло. На помилки Бурбелюк гості відповіли влучними пострілами Дудник та Туркули - 5:9. Поки інші волейболістки нашої команди намацували свою гру, в атаці за всіх віддувалась Лісєєнкова - 8:9. Тайм-аут Андрія Романовича розпочав давати дивіденди. «Галичанка» повернула втрачене була перевага - 9:15. Коли до перерви залишалося рукою подати, тернополянки раптом здригнулися в прийомі. І ось вже рахунок знову рівний - 15:15. У ендшпіль суперники зайшли з черговим рівністю - 20:20. Ключову роль зіграв блок - наші гравці тричі накрили атаки опонента - 23:21. У наступному розіграші волейболістка «Галичанки» намагалися пробити по блоку, але наші вчасно сховали руки - 24:21. Вкотре команда Андрія Романовича розгубилася в кінцівці - 25:22.

Поступившись у першій партії , гості знітилися , абсолютно переставши грати в атаці. Перевага « Сєвєродончанки » проявилося на подачі Чернецької - 9:4. Не змінилося настрій зустрічі і з виходом Еліни Гебер замість Ольги Фарісєєвої - 16:9. Ближче, ніж на шість пунктів суперник так і не наблизився - 25:15.

Коли Чернецька заблокувала перший же атаку гостей в третьому сеті, це здавалося епізодом, не більше. Ніхто і не думав , що «Сєвєродончанка» поставить ще вісім блоків! Спершу двічі на даному компоненті відзначилася Бурбелюк - 8:3. За рахунку 12:5 практично завершили зустріч Дегтярьова , Лідяєва та Чернецька - 18:6. А ще Лідяєвій вдалася серія подач - 22:6. Будь-яке опір виглядало марним.

 

ДРУГИЙ ФІНАЛЬНИЙ ТУР

Третя перемога «Сєвєродончанки» у фінальному етапі закріпила за нею лідируючу позицію і вже забезпечила мінімум бронзові медалі. Тепер лідера очікує виїзд до міста Южне, де йому належить провести три не менше найтяжких поєдинки. Перемога в одному з них вирішить завдання-мінімум. Але звісно підопічні Гарія Єгіазарова явно хочуть замахнутися на чемпіонство, а «Хімік» його відстояти, що цілком логічно. Триразових чемпіонок влаштує тільки повноцінна перемога в поєдинку із «Сєвєродончанкою».

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник