Суперліга (жінки). 1-й фінальний тур. День перший. Робоча перемога «Хіміка», принциповий виграш «Сєвєродончанки»

12:10 | 05 апреля 2014

Перший день фінального туру в Сєвєродонецьку в будь-якому разі повинен був багато чого вирішити в боротьбі за друге місце, адже господарки зустрічалися з «Орбітою», з якою конкурували упродовж регулярного чемпіонату. Для «Хіміку» зустріч з «Галичанкою» була розкаткою перед більш важливим матчем з тими ж сєвєродончанками. Подробиці – далі.

 

ДЕНЬ ПЕРШИЙ

 

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - 3:1 (25:21, 25:23, 20:25, 25:12)

«Химик»: Кальченко,Гарелік, Трушкина, Чернуха, Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л), Томіч, Хилюк, Первухина, Герасимова. Тренер – Сергій Голотов.

«Галичанка»: Дудник, Дуб’янська, Фарісєєва, Мадзар, Туркула, Рева; Дельрос (л), Гебер, Скороход. Тренер – Андрій Романович.

Судьи: В.Паєвський (Харьков), А.Батюк (Кривій Ріг).

Тривалість матчу:  88 хв. (22+24+22+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Степанчук – Дельрос.

4 квітня. Сєвєродонецьк. Льодовий палац. 955 глядачів.

 

«Хімік» в цьому матчі довго запрягав - розкатився тільки в четвертій партії. 0:3 - двічі не впоралися з Катериною Дудник, ще одна своя помилка. «Розмочила» южненський рахунок Ірина Трушкина атакою із задньої лінії. Розкрутити маховик заважала якість прийому - тут і очки втрачали, і дозволяли суперникові читати наші атаки з країв. 8:11. Саме «завдяки» тернопільському блоку. Чи не перша ейсова атака «Хіміку» (Трушкина) - була дуже доречною. Додала балів у скарбничку Надія Кодола. 16:15 - вже на користь фавориту. Зусиллями Трушкиної і Кальченко «+3 » у «Хіміку» - 21:18. Нарешті забила та Анастасія Гарелік. Закінчили 25:21 .

Дебют другої партії за «Хіміком». Трушкина зруйнувала прийом «Галичанки» - 7:4. Час взяти тайм-аут - вирішив Андрій Романович. Стартовий заділ не став фундаментом впевненої перемоги на цьому відрізку. «Хімік» все ніяк не міг розкочегарити свою машину. Хоча ось на подачі Гарелік відрив сягнув «+6» - 13:7. Тим більш несподівано було побачити на табло 18:20 - не на користь южненської команди. Втратили нитку гри, зокрема на прийомі, і чудово налаштований суперник, маючи в активі відносно недавню перемогу над чемпіонками, цим скористався. Два постріли Кодоли - 21:21. І така ж відповідь від суперника - 21:23. А це вже зовсім нецікаво для чемпіонок. Тайм-аут Сергія Голотова. Треба включатися. Включилися: чотири останні розіграшу за «Хіміком». Останній - завершився блоком Трушкиної. 25:23 .

Після такої нервової кінцівки тим дивніше був провал на початку третього сету - явно не вистачало настрою южненській команді. 0:3, 2:8, 4:11. Обидва тренера провели ряд замін, але кардинальних змін у ході гри не відбулося. Було навіть 12:20 . «Хімік», тим не менш, натиснув, скоротивши відрив до чотирьох балів (18:22), але тернопільський поїзд уже пішов. 20:25 .

І тільки в четвертій партії «Хімік» включив максимальні оберти з перших розіграшів . Трушкина «запалила» лінію, а потім закрила Реву на сітці. Далі все в тому ж дусі. 8:1. Все б нічого, але трохи згодом, опускаючись після боротьби на сітці, пошкодила ногу Анастасія Гарелік. Замість неї вийшла Міна Томіч. А Насті тим часом надавали допомогу. 16:5 - після потужного удару Марини Захожи. У підсумку 25:12 і 3:1. Виграти - то виграли, але осад залишився .

 

«Сєвєродончанка» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 3:1 (25:20, 25:20, 23:25, 25:12)

«Сєвєр»: Палій,Дегтярьова, Бурбелюк, Лидяєва, Лисєєнкова (к),Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Сидоренко, Деніна. Тренер – Гарій Єгіазаров.

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Биценко, Лютикова, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Угленко, Пугачова. Тренер – Ігор Філіштинський.

Судьи: А.Батюк (Кривой Рог), В.Паевский (Харьков).

Тривалість матчу:  102 хв. (26+25+29+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Дегтярьова – Лучко.

4 квітня. Сєвєродонецк. Льодовий палац. 1120 глядачів.

 

Навряд чи наставники здивували один одного складами, та й, судячи з матчу, який ми побачили, в ігровому плані також. Вони вивчили один одного вздовж і поперек, і тому добити м"яч до підлоги уявлялося досить складним завданням. Багато чого, якщо не все, вирішували досвід і психологічна стійкість гравців. Якщо говорити про перші три партії, вигравав той, хто допускав менше помилок - про це до речі і говорив Гарій Єгіазаров, відповідаючи на питання анкети на сайті ФВУ напередодні туру .

У перших двох партіях «Сєвєродончанка» дотискувала суперника в кінцівці, хоча до цього невелику перевагу весь час мала запорізька команда. У підсумку двічі по 25:20. А от у третій партії підопічні Ігоря Філіштинського свого вже не віддали, хоча ведучи 23:19, ледве  не поступилися. Але Катерина Сильченкове, яку раз у раз блокували, у вирішальний момент все ж знайшла вірне рішення. 25:23. Розрив у матчі мінімальний - 2:1.

Але, мабуть, занадто багато сил відібрала кінцівка у волейболісток «Орбіти». У четвертій партії вони боролися - в прагненні перемогти їм не відмовиш, але, що називається, з останніх сил. Рахунок - 25:12 красномовний.

3:1 - принципова перемога «Сєвєродончанки» у боротьбі за друге місце.

«Хімік» та «Сєвєродончанка» пішли у відрив – 6 та 5 очок відповідно, «Орбіта» та «Галичанка» залишилися при своїх.

 

ДЕНЬ ДРУГИЙ

Відповідно до результатів матчів першого дня поєдинки дня другого матимуть вже неабияке значення в боротьбі за підсумкові позиції в чемпіонаті. «Хімік» та «Сєвєродончанка» визначать фаворита в чемпіонській гонці, «Орбіта» та «Галичанка» - в боротьбі за «бронзову» позицію. Хоча напевно запорізькі та тернопільські волейболістки не залишили надій і на більш високу позицію.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник