Кубок України (жінки). «Фінал чотирьох». Півфінальна інтрига та фінальна загадка

14:50 | 13 февраля 2020
Кубок України (жінки). Кубок України (жінки). «Фінал чотирьох».  Півфінальна інтрига та фінальна загадка

Визначити наперед основного претендента на здобуття почесного призу фактично неможливо 

 

14-15 лютого уперше в своїй волейбольній історії Кам’янське прийматиме вирішальний раунд жіночого Кубка України. І також уперше за останні роки конкуренція в боротьбі за авторитетний трофей набула неймовірної інтриги. Образно кажучи, масла у вогонь підлив ще й результат жеребкування півфінальних пар. Тож інтерес до нинішнього «Фіналу чотирьох» вбачається напрочуд масовий…

 

Нагадаємо, що у півфіналі жереб обрав наступні пари: «СК «Прометей» - «Хімік» та «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ». Відповідно, багато хто зі спеціалістів та рядових шанувальників нашого виду спорту першу із них уже встиг охрестити «достроковим фіналом». І підстави для цього є цілком об’єктивні. Адже, з огляду на рівень гри та поточні досягнення у турнірній таблиці, представники Кам’янського та Южного справді є найбільш вірогідними претендентами на завоювання красеня-кубка.

 

Враховуючи фактор рідних стін та дві післяноворічні перемоги в рамках чемпіонату Суперліги – 3:1 і 3:1, здається, що певну психологічну перевагу мають волейболістки СК «Прометей». Однак після того «Хімік» підсилився досвідченою 28-річною діагональною Ганною Кириченко та 23-річною центральною блокуючою Кез Браун із США, а команда з Кам’янського не втратила нагоду підписати угоду із 28-річною догравальницею збірної Болгарії Десіславою Ніколовою. Відповідно, гра обох команд набула певних змін, і нинішня зустріч буде запеклим протистоянням уже дещо інших, за своїми потенціалами, суперників. Хто з них у підсумку візьме гору – питання ще те!

 

Інший півфінал – також суцільна інтрига! Приблизно рівні шанси опонентів за право стати учасником вирішального протистояння Кубка України підкреслюють і результати їхньої очної дуелі в листопаді, у рамках 6-го туру Суперліги. Тоді у Запоріжжі «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» зазнала поразки у першому матчі – 1:3, натомість взяла реванш у другому – 3:2. Але ж невдовзі після того запорізьку команду очолив досвідченіший фахівець, багаторічний наставник жіночої збірної України Гарій Єгіазаров, а два тижні тому у черговому турі національної першості його підопічні спромоглися виграти один із двох матчів у «Хіміка» 1:3 і 3:0.

 

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» же, навпаки, тиждень тому зазнала у Житомирі двох невдач у дуелі з місцевим «Поліссям-ЖДУ» - 1:3 і 0:3. Проте недооцінювати тернопільську команду не варто – у її складі є достатньо майстрів, спроможних досягати позитивних результатів. Тож і в цій парі, насправді, очевидного фаворита визначити неможливо…

 

Не будемо цього робити і ми. Краще надамо слово наставникам кожного з учасників «Фіналу чотирьох»…

 

Андрій РОМАНОВИЧ (головний тренер СК «Прометей»): «Готувалися у звичному режимі – боролися з болячками окремих гравців, займалися тактичними моментами, дбали про покращення загального психологічного настрою… Відверто кажучи, дещо шкодую, що жереб звів нас із «Хіміком» у півфіналі, адже наш поєдинок цілком міг стати справжньою окрасою і фіналу Кубка України. Хоча, звісно, не скидаємо з рахунків й «Орбіту» з «Галичанкою» - кожна з цих команд цілком спроможна зібратися й видати найкращу гру якраз, як кажуть, тут і зараз.   

 

«Хімік» же посилився – це однозначно! Браун додала йому потужності у діях під сіткою, а Кириченко, ще коли грала за «Сєвєродончанку», іноді самотужки вирішувала долю окремих поєдинків. Тож, нема сумнівів, нас очікує дуже важкий бій, де величезну роль можуть відіграти навіть маленькі дрібнички. Втім, ми віримо у власні сили, а також сподіваємося отримати з боку вболівальників добру підтримку. Нас влаштує тільки перемога, оскільки володар Кубка України є лише один. Фіналіст, призер – за рік-два про це забудуть навіть найзапекліші фанати. А ось переможець – то вже історія. І ми націлені її творити!»

 

Євген НІКОЛАЄВ (головний тренер «Хіміка»): «Ми вигравали почесний приз протягом шести останніх сезонів, і дуже хочемо виграти його всьоме поспіль! Відповідний потенціал для цього у нас є. Завершивши тривалий цикл суцільних переїздів по різних містах та країнах (враховуючи матчі Ліги чемпіонів), дівчата, нарешті, отримали можливість побути кілька днів вдома, як-то кажуть, перевести дух. І, відповідно, це дуже позитивно вплинуло на їхній психологічний настрій. Принаймні, зараз я вбачаю приблизно той колектив – із палаючими очима, котрий справді об’єднаний спільною метою. Це приємно!    

 

Стосовно ж поєдинку із «Прометеєм»… Ми розібрали наші помилки в очних матчах Суперліги, зрозуміли, чому аж 23 атаки спрямували в чужий блок, тому, сподіваюся, такого більше не буде. Взагалі, ми добре знаємо, як можуть грати кам’янчанки, вони добре знають – як можемо грати ми. Відповідно, нам треба лише просто зіграти трішечки краще! Вірю, зробити це нам допоможе спеціальна група підтримки, яка прибуде до Кам"янського і є для дівчат традиційним додатковим стимулом…»

 

Гарій ЄГІАЗАРОВ (головний тренер «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ»): «Неправий той, хто, образно кажучи, вважає нас зайвими на цьому святі волейболу. Ми прибули до Кам’янського не на прогулянку. Так, на користь суперниць грає можливість використовувати широку ротацію, тоді як у нас її нема. Натомість у нас є характер. Я постійно нагадую своїм підопічним: якщо хочуть зростати у власній майстерності – не мають права опускати руки за будь-яких обставин. Боротися необхідно до кінця. Здається, вони мене таки почули, оскільки в кількох останніх матчах справді викладалися, що називається, від і до. Звичайно, є ще помилки, тактичні прогалини – куди ж без них? Але ми зростаємо – це однозначно! І нещодавня перемога над «Хіміком» - то не лише ігрова недбалість суперниць, але й наша заслуга, оскільки дівчата чітко використовували свої шанси. Ось і зараз будемо чіплятися за кожен свій шанс, за кожен м’яч, за кожне очко! Іншого в нас не залишається…»

 

Віктор ТУРКУЛА (головний тренер «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ»): «Мушу зізнатися, що деякі наші гравці мають проблеми зі здоров’ям. Саме тому ми не зуміли зіграти у Житомирі так, як планувалося, наробили багато помилок на подачах та прийомі. Але роботу над цими помилками і недоліками, вважаю, провели продуктивно, і зараз дівчата, що називається, рвуться у бій. Манера гри «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» нам добре відома, тож боротьба за вихід до фіналу буде цікавою. Ну, а там уже все можливо…»

 

 

КАЛЕНДАР «ФІНАЛУ ЧОТИРЬОХ»

 

14 лютого

Півфінали

 

16:30   «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»

19:00   «Хімік» - СК «Прометей»

 

15 лютого

 

12:30   Матч за третє місце

15:00   Фінальний поєдинок

 

Прес-служба ГО ФВУ

Источник