Суперліга (жінки). «Галичанка» - в першій четвірці

13:40 | 17 марта 2014

За календарем чемпіонату України фізично відбулися лише чотири матчі з восьми. Вінницькому «Кряжу» були зараховані технічні поразки в домашніх матчах, а ігри «Орбіта» - «Керкінітіда» перенесені. З решти ігор найбільш цікавість представляли матчі в Луцьку, де «Волинь» та «Галичанка» сперечалися за четверту путівку до фіналу. Подробиці – далі.

 

«ВОЛИНЬ» - «ГАЛИЧАНКА» - 0:3, 3:0

Луцькій команді аж ніяк неможна було втрачати очок, якщо вони хотіли поборотися за медалі, «Галичанці», щоб вирішити цю задачу, достатньо було двох очок. Відповідно до цих задач і розвернулася боротьба у першому матчі. Відчайдушна сутичка, підсумком якої стали перемоги на зубах підопічних Андрія Романовича в перших двох партіях – 27:25, 25:22. Втративши один турнірний балл, луцькі волейболістки разом з шансами на потрапляння в четвірку втратили будь-яку мотивацію.

Як відзначає офіційний сайт ВК «Континіум-Волинь-Університет», у цих партіях волинянки довгий час вели, але наприкінці сетів через банальні помилки втрачали проміжні перемоги. 

Обидві команди виставили на матчі найсильніші склади: «Волинь» - Житовоз, Тищенко, Галицька, Яцків, Ю.Молодцова, Степанюк, «Галичанка» - Дуб’янська, Дудник, Фарісєєва, Туркула, Мадзар, Рева.

У другому матчі, який вже не мав такого принципового значення, як перший, підопічні Богуслава Галицького взяли повноцінний реванш.

 

 

«ХІМІК» - «РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0, 3:0

«Хімік» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:14, 25:11, 25:18). ВІДЕО

«Химик»: Кальченко, Трушкіна, Гарелік, Чернуха,  Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л), Томіч, Хилюк, Герасимова, Напалкова, Первухіна, Захожа. Тренер – Сергій Голотов.

«Регіна»: Лимарева, Соболь, Грицуняк, Шаповалова, Ярута (к), Пономаренко; Кардаш (л), Кара (л), Овезгельдієва, Бєлова. Тренер – Валерій Пархоменко.

Судьи: А.Шаповал (Одеса),С.Молодецький (Одеса).

Тривалість матчу:  61 хв. (20+20+21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Чернуха – Лимарева.

14 березня. Южне. ФСК «Олімп». 200 глядачів.

Аутсайдер чемпіонату України рівненська «Регіна» дісталася до Южного приблизно за чотири години до матчу, маючи в обоймі десять волейболісток, але з самого початку постаралися дати бій лідеру чемпіонату, який виставив на матч свій найсильніший склад. Перший бал набрала ударом з другої зони Олена Лимарева, потім ще один. Помилка «Хіміка» та 0:3 на табло. Анастасія Чернуха «розмочила» рахунок, але суперник ще деякий час перебував на чолі гонки - 6:3. Атаки Катерини Кальченко, Ірини Трушкіної і тієї ж Чернухи повернули матч у звичне русло. 6:6. Додали блок з подачею - 8:6. Інтрига наказала довго жити до другої перерви - 16:11. Незважаючи на різницю в класі, підопічні Валерія Пархоменка намагалися боротися за кожен м"яч. Втім, на співвідношення цифр на табло це мало впливало. Після того, як Анастасія Гарелік чи не вертикальним ударом вколотив м"яч у площадку, розрив досяг двозначної позначки. 23:13. Підсумок - 25:14.

У наступних партіях інтригою і зовсім не пахло. Друга - 7:1, 11:3, 15:4. При цьому рахунку на майданчик вийшла номінально третя зв’язуюча Олена Напалкова і незабаром порядком попсувала суперника своєю подачею - 4:0 на одній розстановці. Надія Кодола та Анастасія Чернуха «розстріляли» суперника з кутів, і Валерію Пархоменку за рахунку 20:6 довелося взяти свій другий тайм-аут. Завершилася партія блоком Катерини Кальченко, що закрила в центрі Оксану Яруту. 25:11.

У третій партії складу «Хіміка» змінився на 5/6 у порівнянні з попередніми партіями. У старті: Гарелік, Герасимова, Хилюк, Захожа, Первухина і Томіч. Перед першою перервою замість білоруської волейболістки вийшла Чернуха, яка, таким чином, спробувала себе і в дограванні. Зміни у складі не стали причиною змін у ході подій. 25:18 та 3:0 у матчі.

 

«Хімік» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:17, 25:15, 25:11)

«Химик»: Трушкіна, Первухіна, Гарелік, Томіч,  Новгородченко (к), Кодола; Степанчук (л), Чернуха, Хилюк, Герасимова, Напалкова, Кальченко. Тренер – Сергій Голотов.

«Регіна»: Лимарева, Соболь, Грицуняк, Шаповалова, Ярута (к), Пономаренко; Кардаш (л), Кара (л), Овезгельдієва, Бєлова. Тренер – Валерій Пархоменко.

Судьи: М.Елькін (Одеса), А.Шаповал (Одеса).

Тривалість матчу:  59 хв. (21+19+19).

Кращі гравці (версія ФВУ): Гарелік – Лимарева.

15 березня. Южне. ФСК «Олімп». 150 глядачів.

Як і вчора, перше очко в матчі набрала волейболістка «Регіни» Олена Лимарева. Другий бал для своєї команди принесла також вона, вивівши її вперед - 2:1. За рахунок своїх перших темпів Юлії Первухиной, Ірини Трушкіної та двох пострілів Анастасії Гарелік «Хімік» відірвався в рахунку - 7:2. Серія помилок на подачі та прийомі нівелювало цю перевагу. 8:8. Трушкина діагональним ударом у кут майданчика вивела господарок вперед, а на подачі Гарелік утворився чотирьохочковий відрив (12:8), який до кінця партії збільшився вдвічі. «Хімік» грав не особливо напружуючись, солідна різниця в класі дозволяла це робити: комбінаційно і просто на краї а, при можливості, звичайно, і першим темпом. 25:17.

У другій партії відбулися невеликі зміни у складах. Чернуха замість Томіч у «Хіміку», в «Регіні» пасувала Овезгельдієва замість Грицуняк, також у «старті» високоросла Бєлова, яка, правда, грала з середини першої партії.

До першої перерви 8:4. «Регіна» за рахунок помилок «Хіміка» в нападі, тут можна відзначити і рівненський блок, підібралася на мінімальну відстань. 8:7. Не більше того. Юлія Первухина заблокувала в центрі Світлану Бєлову, позначивши відрив своєї команди (5:0) - 13:7. Два потужних «пайпа» у виконанні Чорнухи відправили команди на другу перерву. 16:10. Далі - без несподіванок. Під диктовку чемпіонок країни. За підсумками партії «+10». 25:15.

У третій партії «шістка» «Хіміку» істотно відрізнялася від «старту», але сам старт, вибачте за каламбур, принципово мало чим відрізнявся. 4:0 після ейси Тетяни Хилюк. До першої перерви - 8:2. Закінчили 25:11. Анастасія Чернуха змусила помилитися у прийомі Оксану Яруту. 3:0. Таким було закінчення «Хімік» першого етапу змагань.

Тепер залишилися тільки вирішальні ігри чемпіонату, в яких і визначиться найсильніша команда України сезону-2013/14.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік» (ВІДЕО):

- Як би сказати, щоб не образити суперника. Нічого не приносять такі ігри. Абсолютно. У нас на тренуваннях напруга набагато вище і користі від них набагато більше, як мені здається. На жаль, такого ж рівня і вінницький «Кряж ». Нехай на мене не ображаються за таку оцінку. Така оцінка не через те, що цих командах працюють погані тренери, або щось ще, просто така дійсність на сьогоднішній день.

Ми абсолютно не готувалися до цих ігор, волейболістки перебувають під навантаженням, так як ми цілеспрямовано готуємося до «четвірки». Дуже серйозно готуємося.

- Наскільки порадували дії команди в цих матчах?

- Дії команди не могли мене порадувати, так як все робилося за завданням. Якщо ви помітили, в перший день Чернуха атакувала більше тридцяти разів. Сьогодні хотілося завантажити Томіч. І так далі. Ігри пройшли, як тренування. Причому не найактивніше тренування.

 

Валерій ПАРХОМЕНКО, головний тренер ВК «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» (ВІДЕО)

- Ми у волейбольному сенсі не готувалися до минулих матчів, так як цей тур нібито повинні були скасувати. Тому в основному займалися функціональною підготовкою. Буквально напередодні туру нам повідомили, що ми повинні грати.

Зрозуміло, що про завдання виграти не могло бути й мови. Для нас ці матчі, насамперед, можливість обкатати молодь, а нашу команду в цьому сезоні цілком можна назвати молодіжною. Крім того, у нас були кадрові проблеми, причиною чого стали травми гравців, плюс складності з фінансуванням. Команду лихоманило, хоча гравці, які поповнили команду в міжсезоння, набрали певний рівень, що відзначають і інші фахівці.

Якщо говорити в цілому про рівень нинішнього чемпіонату України серед жінок, то це навіть не рівень студентського волейболу Радянського Союзу. Він упав просто донезмоги. На сьогоднішній день у «Хіміка» немає противників в чемпіонаті України. Тому оцінюючи рівень конкуренції, южненська команда може собі дозволити невеликі пустощі в деяких матчах. Далі йдуть «Орбіта» і «Сєвєродончанка». Потім, напевно, «Галичанка», де зібралася молода перспективна компанія.

«Хіміку» бажаю успіхів на міжнародній арені, а волейболісткам здоров"я, щоб набиралися досвіду тут, а потім, може, і осіли в Южному. Це прекрасне місто, я його добре знаю.

- Яким вам бачиться майбутнє «Регіни», особливо у зв"язку з нинішньою ситуацією в країні?

- Сподіваюся, що ситуація владнається, і в країні запанує мир, а наша команда не буде в такому фінансовому кризі, в якій перебуває країна. Ректор нашого вузу ставиться з розумінням до команди, підтримує її фінансово, плюс волейболістки мають можливість безкоштовно вчитися - це важливий внесок. Сподіваюся, що команда буде існувати і підніметься в турнірній таблиці.

- Судячи з усього, підніматися є за рахунок кого?

- Вважаю, так. Але поки у багатьох гравців немає досвіду, немає і фізичної підготовленості, хоча фактура є. Треба вкласти ще багато сил і роботи, щоб команда обтесалася та показувала гідний рівень волейболу (офіційний сайт ВК «Хімік»).

 

На першому етапі залишилися незіграними ще чотири матчі: «Орбіта» - «Керкінітіда» та «Волинь» - «Сєвєродончанка», які заплановані на 18-19-е та 19-20 березня відповідно. Принципових змін в розподіл місць вони вже не зможуть внести. Невизначеним поки що залишається лише володар п’ятої сходинки, на яку претендують «Керкінітіда» та «Волинь».

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник