Волейбол байдужих не залишив!

21:05 | 03 ноября 2019
 Волейбол байдужих не залишив! Про візит президента ФВУ Михайла Мельника до Пісківської загальноосвітної школі І-ІІІ ступенів (Полтавська обл.  Волейбол байдужих не залишив!

Про візит президента ФВУ Михайла Мельника до Пісківської загальноосвітної школі І-ІІІ ступенів (Полтавська обл.) написала регіональна газета «Зоря» 

 

Як ми вже повідомляли, в рамках проекту навчальної програми Європейської комісії eTwinning «TranSPORTing culture» у Пісківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів (Полтавська обл.) відбулася зустріч її учнів з президентом ФВУ Михайлом Мельником. Виявилося, що той візит отримав у регіоні чималий резонанс, чому сприяла й відповідна стаття у газеті. Тож наводимо її у повному форматі...

 

 

ЦІКАВІ ЗУСТРІЧІ

 

У Піски завітав президент Федерації волейболу України

 

Відверто кажучи, я й не пригадаю, коли на Лохвиччину приїздили високі чиновники від спорту. Президент України був, це коли Леонід Кучма завітав на відкриття газопереробного заводу за Сенчею. Та ще Віктор Ющенко бував проїздом через Лохвицю по дорозі до рідної йому Сумщини. А щоб спортивні функціонери?.. Насправді ж знайомство з президентом Федерації волейболу Михайлом Мельником виявилося доволі приємним

 

Проста людина, яка не хизувалася своїм високим рангом і не соромилася того, що народилася і зростала у глухому прикарпатському селі Грабівка, та ще й виховувалася сиротою без батька. Ось такими були перші враження від нашого знайомства, у Пісківській загальноосвітній школі. І завітав він сюди зовсім не випадково. Бо тут працює вчителем історії його не тільки однокурсник по Коломийському педагогічному училищу, а ще й добрий товариш Ілля Мельничук. Справжню чоловічу дружбу вони несуть уже багато років після навчання. Ілля Максимович учить дітей історії у звичайних сільських школах на території Лохвиччини, а Михайло Григорович ось уже три роки опікується волейболом усієї України. Окрім того, що він є президентом федерації цього надпопулярного виду спорту, так Михайло є ще і віце-президентом Східної Європейської волейбольної асоціації ЕЕVZA, членом Національного олімпійського комітету України, суддею міжнародної категорії з волейболу, Заслуженим працівником освіти України, доктором філософії. Всі ці регалії представила учням і педагогам виконуюча обов’язки директора школи Любов Мельничук.

 

– Ви вперше в Пісках? – запитую я.

 

– Ні. Торік у липні я приїздив до Іллі Максимовича. Саме були канікули, однак він не оминув можливості показати школу, де вже давно працює.

 

Ми з Михайлом Григоровичем вели бесіду і про великий спорт, і про те, як прищепити любов до здорового способу життя нинішнім дітям, «прилиплим» до ноутбуків і смартфонів. Обов’язково колись переповім нашу розмову в черговому випуску «Спортивної сторінки» «Зорі». Мені дуже імпонують його погляди, можна сказати, філософія життя, а ще невдавані патріотизм і любов до України, що промовисто пронизували його відповіді.

 

Ще додам до біографії Михайла Мельника такий штрих. З українських суддів міжнародної категорії з волейболу він єдиний, хто досяг, можна сказати, Олімпу. У 2009 році Мельник відсудив європейський фінал Ліги чемпіонів. У 2010 – фінальну частину чемпіонату світу, а наступного року – фінал юніорського чемпіонату світу. На посаду президента Федерації волейболу України його обрали, коли працював головою Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. Було це три роки тому...

 

Про все це гість розповідав школярам у Пісках. Все це були пазли з біографії, на прикладі якої Михайло Григорович демонстрував сільським дітям, що в цьому житті можна багато чого досягти, незалежно звідки ти родом, які маєш статки. Тільки цього потрібно дуже хотіти! Але найбільше він славив волейбол. Як виявилося, ця гра об’єднує в світі навіть більше федерацій, аніж король спорту №1 – футбол. На прикладі кращих гравців збірної України з волейболу глава федерації наочно демонстрував, яких життєвих висот можна досягти завдяки волейболу.

 

– Ілля Максимович мені розповів, що під час цьогорічного чемпіонату Європи мало не вся Пісківська школа вболівала за чоловічу збірну України, яка справила справжній фурор, поступившись у четвертьфіналі, драматичному двобої лише майбутнім чемпіонам – сербам, – звернувся до пісківчан Михайло Григорович. – Я обіцяв Іллі Максимовичу, що як тільки буде вільне віконце у моєму насиченому графіку роботи, я до вас обов’язково завітаю. Тому, користуючись нагодою, давайте проведемо з вами вікторину про те, як ви знаєте волейбол, – такою була пропозиція гостя після більш ніж годинної розмови зі школярами.

 

Разом із Катериною Біляченко, генеральним секретарем, заступником із міжнародних питань Федерації волейболу України, вони й провели волейбольну вікторину. За правильні відповіді школярі отримали значки і вимпели Федерації волейболу України. Але не тільки цим обмежився президент. Він вручив 10 комплектів волейбольної форми для дівчат із логотипом збірної України і два м’ячі фірми «Mikasa», якими грають на найпрестижніших волейбольних турнірах.

 

А ще Михайло Мельник запропонував організувати поїздку пісківських школярів на відповідальний матч – чи то буде зустріч у рамках Суперліги України, чи в рамках Ліги чемпіонів Європи!

 

Ось так життя інколи дарує такі приємні зустрічі з цікавими людьми. Саме так можна сказати про поїздку до Пісок.

 

О. МОСКАЛЕНКО

Фото Б. Левченка

Источник