Суперліга (чоловіки). 1-й тур. Діючий чемпіон знову долає екс-чемпіона

17:50 | 13 октября 2019
Суперліга (чоловіки). Суперліга (чоловіки). 1-й тур.  Діючий чемпіон знову долає екс-чемпіона

Тим не менш, запекла дуель у Харкові показала, що оновлений «Локомотив» однозначно не збирається пасти задніх 

 

Стартовий тур чоловічого чемпіонату, в цілому, вийшов цікавим і подарував цілу низку дуже захопливих поєдинків. Фактично, особливих труднощів на шляху до перемог не відчули лише волейболісти «Серця Поділля», тоді як всім іншим довелося добряче попрацювати. В тому числі й діючим чемпіонам Суперліги – львів’янам…

 

«БАРКОМ-КАЖАНИ» - «ЛОКОМОТИВ»

3:1 (25:19, 25:22, 24:26, 25:22)

3:1 (22:25, 25:16, 26:24, 25:20)

 

Як ми повідомляли, через непомірну загруженність ПС «Галичина» у Львові обидва поєдинки перенесли до харківського ФСК «Локомотив», і цей факт, здається, знайшов відображення на ігровому майданчику. Адже переважно зовсім молоді підопічні нового головного тренера «залізничників» Сергія Кисіля відчайдушно намагалися, так би мовити, будь-що не вдарити обличчям у багнюку, та й сам наставник очевидно плекав надії дебютувати на почесній посаді з приємної сенсації. Щоправда, більш потужна стартова шістка «кажанів», відповідно, й розпочала потужніше, і Юрій Томин та Євген Кісілюк приносили своїй команді досить легкі очки.    

 

Однак у другій партії 19-річний діагональний «Локомотива» Євген Політько (минулий сезон він провів у складі ВК «МХП-Вінниця») поступово роззабивався, його вдало підтримав досвідченіший Євген Капаєв, і втримувати ініціативу підопічним Угіса Крастіньша стало складніше. Тож якщо у цьому сеті їм ще вдалося скористатися солідним начальним ривком – 6:1, то в наступному кінцівку розважливіше відіграли Політько (набрав 8 очок із своїх загальних 25) та його партнери.

 

У четвертому харків’яни суперникам уже нічим не поступалися. І в кінцівку зайшли з рівними шансами – 19:19. Однак тепер у кульмінаційний момент діючі чемпіони Суперліги успішно використали бомбардирський хист Юрія Томина (він набрав 7 очок із загальних 22) і таки довели справу до загальної перемоги.

 

Наступного дня боротьба також вийшла напрочуд гострою. Харків’яни виграли стартовий сет, і Угіс Крастіньш, певно, незадоволений якістю дій своїх лідерів, прибрав з майданчику одразу чотирьох з них – Євгена Кісілюка, Олега Шевченка, Дмитра Шломіна та Юрія Томина. Замість них вийшли, відповідно, Владислав Богатирьов, Борис Жуков, Олексій Головень та Михайло Бібер. І саме останній із них, вдало взявши на себе функції основного бомбардира, почав «бомбардувати» чужу половину майданчику напрочуд нещадно (усього набрав 18 очок). Його добре підтримав Жуков (14 очок). Однак і в Політька (11 очок) віднайшлися вправні помічники – Євген Капаєв (14 очок) та Денис Велецький (13 очок). Тож ліберо «Барком-Кажанів» та збірної України Гордену Брові довелося важкувато.

 

Кульмінаційним виявився третій сет. Львів’яни у напруженій боротьбі виграли його на «більше-менше», і тим самим забезпечили собі вирішальну психологічну перевагу. Однак, хоч як там було, «Локомотив» однозначно дав зрозуміти, що повернувся до Суперліги із серйозними намірами…

«СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ» - «НОВАТОР»

3:0 (25:14, 25:12, 25:13)

3:0 (25:13, 25:12, 25:15)

 

А ось у цій парі захопливої боротьби не вийшло. «Сердечки», навіть за відсутності провідного бомбардира Володимира Сидоренка, очевидно переважали суперників в усіх ігрових компонентах. Щоправда, в останніх також не грав досвідченіший Андрій Перепадя, проте навіть в іншому випадку вінничани, нема сумнівів, свого би не втратили. 

 

За відсутності Сидоренка роль основного бомбардира взяв на себе Станіслав Лизанець, і впорався з нею непогано, записавши в обох матчах на свій рахунок 28 очок. У хмельничан же, насамперед, варто виділити старання сина головного тренера Романа Ковальчука – Ярослава, який загалом відзначився 15 разів. 

ВК «МХП-ВІННИЦЯ» - «ЖИТИЧІ-ЖНАЕУ»

3:1 (25:18, 19:25, 30:28, 25:16)

3:1 (25:18, 25:23, 25:27, 25:19)

 

А ось ця дуель від початку вважалася найбільш інтригуючою, і вона повністю виправдала очікування вболівальників. Нехай не вводять в оману кінцеві рахунки обох поєдинків – насправді, боротьба в них тривала дуже запекла. І вирішальним чинником подвійного успіху ВК «МХП-Вінниця», здається, стала лише трішечки краща зіграність її волейболістів…

 

Взагалі, сюжети в обох протистояннях вийшли майже ідентичними. Підопічним Васіфа Талибова вдавалося краще розпочинати, у двох наступних партіях колектив Сергія Терейківського демонстрував спроможність боротися з міцним суперником абсолютно на рівних, тоді як в четвертих сетах чомусь припускався значно більшої кількості помилок.

 

Також варто зауважити, що матчі порадували такою собі заочною дуеллю головних бомбардирів. У «вінничан» очікуємо відзначився Віктор Шаповал (загалом набрав 54 очки!), якого добре підтримав Віктор Сухінін (32 очки). А ось у складі житомирян окремо слід виділити Андрія Тупчія. Взагалі, поява у «Житичах-ЖНАЕУ» цього досвідченого 32-річного діагонального із суттєвим досвідом виступів за кордоном, схоже, стала для опонентів неприємним сюрпризом, оскільки ще зовсім незадовго до старту чемпіонату його прізвище у заявочному листі гостей не значилося. Однак Тупчій таки «зачепився» за пропозицію із Житомира, і довів вірність вибору клубу дуже швидко. У першому матчі він з’явився на паркеті лише в другій партії, після чого без замін відіграв у двох наступних, записавши до свого активу 9 очок. А ось наступного дня відпрацював уже, як кажуть, від дзвоника до дзвоника, і став найрезультативнішим серед житомирян – 17 очок.  

 

Взагалі ж у «Житичів-ЖНАЕУ» в атаках солідно постаралися майже всі, хто побував на паркеті. У підсумку Володимир Мірчев за два дні відзначився 30 разів, Олександр Наложний – 28, Микола Рудницький – 27 (із них 13 – на блоках)… На совість «відпахав» і ліберо Анатолій Хваста. Проте, як бачимо, для перших перемог команди у Суперлізі цього поки що виявилося недостатньо…

«ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ» - «БУРЕВІСНИК-ШВСМ»

3:0 (25:19, 25:22, 25:20)

0:3 (23:25, 23:25, 16:25) 

 

Цей двобій також запам’ятався схожими сюжетами кожної із «серій». Тільки, так би мовити, із дзеркальним відображенням. Адже якщо в першій із них кінцівки кожної з партій точніше відіграли господарі майданчику (серед них окремо слід відзначити Івана Кривобока – 16 очок), то наступного дня все сталося з точністю до навпаки (у чернігівчан найрезультативнішими стали Олексій Денін та Олексій Білик – по 15 очок).

 

Цікаво, що в стартовій партії другого матчу «юристи» вигравали – 23:22, а в другому сеті вели перед – 19:17. Однак в обох випадках своїми шансами не скористалися…

Таким чином, підводячи підсумки 1-го туру, можна з достатньою впевненістю стверджувати, що, принаймні, до Нового року, найскладніше у чемпіонаті доведеться «Новатору». А ось чи можна буде вважати діючого чемпіона «Барком-Кажани» основним фаворитом і нині – багато в чому стане зрозуміло після наступного туру 18-19 жовтня, коли команда Угіса Крастіньша вдома поміряється силами із «Серцем Поділля»…

 

Прес-служба ГО ФВУ

Источник