Андрій ЛЬОПА:

11:20 | 17 июля 2019
 Андрій ЛЬОПА: «Цей процес був болючим, але ми, образно кажучи, зуміли зломити цей хребет стародавності й ввести нові стандарти».  Андрій ЛЬОПА:

«Цей процес був болючим, але ми, образно кажучи, зуміли зломити цей хребет стародавності й ввести нові стандарти». 

 

Минулий сезон вийшов досить насиченим на по-справжньому цікаві поєдинки, непередбачуваність боротьби, несподіванки та навіть сенсації. Тож, принаймні, шанувальникам волейболу нудьгувати не доводилося. Зараз триває міжсезонна пауза, проте час спливає швидко, і досить скоро, одразу ж за виступами наших жіночої та чоловічої збірних у фінальних раундах чемпіонатів Європи, розпочнуться нові інтригуючи внутрішні баталії.

Підбити підсумки сезону минулого та розповісти про особливості сезону прийдешнього прес-служба ГО ФВУ попросила члена Виконкому національної федерації, голови Директорату Андрія Льопу…

 

 

- Андріє Степановичу, у минулому сезоні змагання чемпіонату України проходили одразу у сімох лігах. Чи можна сказати, що така широка географія учасників справді допомагає зростанню загальної майстерності хоча б окремих команд та спортсменів?

- Перш за все, хочу подякувати всім учасникам чемпіонату, Кубку та Суперкубку України сезону 2018-2019 років. Особлива вдячність – президентам і головам волейбольних клубів та їхнім спонсорам і меценатам за те, що в ці скрутні часи підтримували і надавали кошти для розвитку українського волейболу. Ну, а тренерам та гравцям – за їхню самовіддану титанічну працю…

Ліг же у нас насправді не сім, а чотири. А саме: Суперліга (жіночі та чоловічі команди), вища ліга (жіночі та чоловічі команди), перша ліга (жіночі та чоловічі команди), друга ліга (чоловічі команди). А ось чемпіонатів справді було сім.

Ми не можемо із стовідсотковою впевненістю казати, що від географії та кількості клубів зростає майстерність гравців та команд, але насправді ця тенденція є позитивною. Це прослідковується дуже просто, адже протягом останніх років були не лише ті, хто залишав ту чи іншу лігу, але й такі, хто, підвищившись у класі, швидко ставав там, так би мовити, своїм серед своїх. І навіть крокував ще вище. Ось, наприклад, чоловіча й жіноча команди із Житомирської області пройшли тривалий змагальний шлях та у наступному сезоні будуть представлені вже в елітному дивізіоні! Є й інші приклади…

- Нещодавно Виконком ГО ФВУ прийняв рішення про розширення чоловічої Суперліги до 10 команд, а жіночої – до 9. У зв’язку з цим – чи не зміниться структура проведення кожного з цих двох чемпіонатів?

- У жіночій Суперлізі формат суттєвих змін не зазнав, окрім того, що на першому етапі приплюсувалися чотири додаткових тури (у сезоні 2018/2019 років було 14 турів, а в сезоні 2019/2020 років буде 18 турів). Ну й, відповідно, одна з дев’яти команд буде мати додатковий вихідний тур. На другому етапі будуть зіграні фінальні матчі за 1-4 місця та за 5-9 місця. За 1-4 місця команди зіграють у два тури, а за 5-9 місця – в один тур. Команда, що посяде дев’яту сходинку, залишить Суперлігу, а команда восьмого місця позмагається за збереження прописки в елітному дивізіоні з другою командою вищої ліги.

У чоловіків практично така ж картина на першому етапі, що і в жінок, тільки без вихідного туру. На другому ж етапі відбудуться два фінальних тури - за 1-4 місця та за 5-8 місця. А ось ті, хто фінішують на 9-10 позиціях, зіграють між собою за схемою плей-офф. Відповідно, команда, яка програє це протистояння, залишить Суперлігу, а переможець надалі посперечається з другою командою за підсумками чемпіонаті у «вишці».

Звичайно, формат у чоловіків міг би включати після першого етапу матчі плей-офф, але нам банально не вистачає півтора-два місяці для їх проведення. Адже, нагадаємо, вже у середині травня чоловіча та жіноча національні збірні стартуватимуть у «Золотій Євролізі-2020».

Календар чемпіонату України у жіночій та чоловічій Суперлігах дуже насичений і складний. Ще додайте змагання Кубка України, поєдинки за Суперкубок та матчі єврокубків – і складеться чітка картинка практично без вихідних днів і відпочинку для всіх команд. А командам потрібно бути добре фізично підготовленими до цього волейбольного марафону… До речі, більш детальну інформацію щодо календарів, Регламенту і систем проведення можна знайти на офіційному сайті ГО ФВУ у відповідних розділах.

На мою особисту думку, рішення Виконкому щодо збільшення команд в Суперлігах – це правильний рух вперед. Проте на даний момент існують певні мінуси в системі проведення чемпіонатів. Та на наступний рік ми їх обов’язково виправимо, і все запрацює в потрібному руслі. Морально ми готові також до збільшення кількості команд в інших лігах та зміни системи проведення їхніх чемпіонатів, але, на превеликий жаль, не всі клуби готові потягнути відповідний фінансовий тягар.

– І все ж, чи є якісь суттєві зміни в інших лігах? У них схема проведення змагань залишиться без змін?

- Майже. Формат жіночої вищої ліги буде звичним: 12 команд зіграють на першому етапі, потім перша четвірка проведе два фінальних тури, а решта колективів у один тур визначать інші підсумкові місця. Команда, яка фінішує дванадцятою, опуститься у нижчий дивізіон, а одинадцята команда зіграє перехідні матчі з другою командою першої ліги.

Чоловіча ж вища ліга «схудла» на дві команди. У новому сезоні їх буде не 16, 14. А система чемпіонату буде аналогічною жіночій «вишці».

Змагання у першій та чоловічій другій лізі відбудуться у форматі поділу на дві групи за територіальним принципом. Ця система влаштовує всіх, адже на них йде менше фінансове навантаження. Все решта описане в Регламенті.

- У минулому сезоні в чемпіонатах Суперліги та вищої ліги вперше було застосовано електронні протоколи. Проте, схоже, у деяких містах ще не навчилися працювати з ними як слід, бо не обходилося без помилок. Можемо очікувати покращення роботи відповідальних за це осіб у наступному сезоні? Плануються для них якісь додаткові навчальні семінари?

- Нововведення з електронними протоколами торкнулось і матчів Кубка та Суперкубка України. Звичайно, що помилки були і, чесно кажучи, далі теж будуть. Але! Ще рік тому було багато скептиків, котрі казали, що електронний протокол в Україні – це взагалі нереально. Проте ми зробили це. Розумію, як «старожилам» українського волейболу було важко адаптовуватися до нововведень та змін. Цей процес був болючим, але ми, образно кажучи, зуміли зломити цей хребет стародавності й ввести нові стандарти. Це, до речі, стосується не тільки електронного протоколу, але й ведення онлайн статистичних даних матчу.

Взагалі, сподіваюся, за останні три роки багато хто помітив, що змагання чемпіонату, Кубку та за Суперкубок суттєво змінилися. До цього ж був такий собі період застою і навіть занепаду, але тепер усе стало по-іншому. Можливо, це поперек горла деяким діячам, але нічого не зробиш. Світовий волейбол не стоїть на місці й інтенсивно розвивається. То чому ж український волейбол має стояти осторонь?!

Стосовно проведення навчання ведення електронного протоколу, то Директорат спільно з Арбітражною комісією ГО ФВУ постійно працюють у цьому напрямку. Ця робота непомітна простому загалу, але насправді ведеться вона інтенсивно й плідно. І на наступному Всеукраїнському суддівському семінарі, який відбудеться у серпні в Житомирі, відповідні навчання буде продовжено. Намагатимемося робити все для того, щоби кількість електронних помилок звести до мінімуму.

- Чимало нарікань було чутно стосовно якості онлайн-трансляцій матчів із деяких міст. Чому не виходило робити їх кращими та чи будуть вони такими у наступному сезоні?

- Онлайн-трансляції – це прерогатива клубів. Проте Директорат намагається всіма дієвими методами впливати на цей процес, і зараз ведеться розробка документу, в якому буде прописано всі мінімальні вимоги щодо якості онлайнів. Дасть Бог, на наступний сезон ми вийдемо вже з чіткими, прописаними в Регламенті, вимогами, і клуб/команда буде змушена виконувати їх. Система санкцій за порушення буде прописана в Дисциплінарному кодексі.

- Була інформація, що планується показ окремих матчів чемпіонатів чоловічої та жіночої Суперліги на якомусь із телеканалів. Наскільки вона достовірна?

- Цілком відповідає дійсності. Ми ведемо перемовини з одним із телеканалів щодо трансляції матчів. Що це за канал – дізнаєтеся згодом. Можливо, це будуть навіть два чи три канали. Маємо сподівання… Зараз цей процес знаходиться в стадії завершення. Звичайно, не зможемо показувати всі матчі, але центральні поєдинки кожного туру мають право бути побаченими глядачами. Хоча, безумовно, багато що залежатиме від команд-господарів цих ігор і від спортивних арен, де вони проводитимуться.

- Чи можна зобов’язати клуби Суперліги обов’язково зробити та постійно працювати їхні сайти? Адже їх фактично ні в кого досі нема…

- Гадаю, насправді змушувати нікого не потрібно. Клуби самі прекрасно розуміють, що їм необхідні ці сайти та офіційні сторінки в соцмережах. Адже зараз стало модно йти в ногу із «діджитал» маркетингом. Та все ж спробуємо в наступному сезоні якось простимулювати клуби в цьому напрямку.

- Змагання Кубка України та Суперкубка – якими будуть їхні схеми? Чи збережуться «Фінали чотирьох»?

- Усе залишиться без змін. Хіба, щоби підвищити цікавість до матчів жіночого Кубка України, з наступного сезону в обов’язковому порядку будуть залучені команди вищої ліги. Ну й, звісно, всі бажаючі колективи незалежно від ліги. Формат «Фіналу чотирьох» є прийнятним для всіх, тож він буде збережений.

- Яку загальну оцінку за обслуговування матчів минулого сезону можна поставити нашому суддівському корпусу? Чи не виникали якісь серйозні претензії щодо якості їхньої роботи?

- Я не маю повноважень оцінювати роботу арбітрів, бо насправді це не є правильним. Для цього є Арбітражна комісія, яка аналізує і дає оцінку роботи рефері. Претензії ж є завжди, оскільки для окремих тренерів чи гравців окремі ж арбітри, так би мовити, не є «симпатичними».

- Які ще цікавинки шанувальники волейболу можуть отримати наступного сезону?

- Цікавинки є. Наприклад, це запровадження електронного протоколу у всіх лігах і ведення онлайн-статистики у вищій лізі. Номера футболок збільшено до 99. А ще у сезоні 2019/2020 років буде запроваджена «Зелена картка». Щоправда, вона адаптована до наших реалій, бо в нас нема системи відеоповторів, а вона розрахована саме на неї. Тому ми її адаптували під наш рівень. Побачимо, що з цього вийде.

Ну й, нарешті, прийнято рішення, що коли домашній зал або спортивна арена якоїсь команди не відповідатимуть вимогам, то вона прийматиме домашні тури на виїзді до усунення всіх недоліків.

Взагалі, з кожним сезоном ми намагаємося внести у всі внутрішні змагання щось нове та цікаве. Робота в цьому напрямку ведеться постійно. Та, на жаль, наші фінансові можливості не дозволяють розвиватися ще швидше. Проте маю надію, що з часом ця ситуація поліпшиться, і все у нас буде добре!

 

 

 

Прес-служба ГО ФВУ.

 

Источник