Сергій ГОЛОТОВ: «Команда зробила великий крок вперед у порівнянні з минулим сезоном»

10:55 | 27 февраля 2014

Головний тренер ВК «Хімік» Сергій ГОЛОТОВ підбив підсумки виступи команди в єврокубковому сезоні. Нагадаємо, що діючі чемпіонки України вийшли в челендж-раунді Кубку ЄКВ, вперше сягнувши такої висоти. Досвідчений спеціаліст позитивно оцінив виступ команди, зазначивши, що команда могла б при певних умовах зазіхнути на трофей.

 

ЗАГАЛЬНА ОЦІНКА


- Сергію Івановичу, ваша оцінка виступу команди в Кубку ЄКВ?

- Вважаю, що команда зробила великий крок вперед у порівнянні з минулим сезоном. Кубок ЄКВ більш престижний, ніж Кубок виклику. І суперники тут іншого рівня. Взяти той же бельгійський «Одегем», який на відеозапису начебто нічого серйозного собою не представляв, а на майданчику боровся до кінця. Ми перемогли міцний польський « Алупроф», і я вважаю, що це гідний результат, так як суперник мав у складі гравців національних збірних.

 

«ДРЕЗДНЕР»

- Якщо говорити про суперництво з «Дрезднером», то в ньому багато чого вирішила домашня гра. У той момент ми були трохи загнані, був досить щільний графік, на який ще наклалася участь гравців у матчах збірної країни. Перед грою був вже тиждень на підготовку, і тому в Дрезден ми їхали перемагати. Я був упевнений, що нам це під силу, був упевнений в команді і цю впевненість вселив у гравців.

Гра, показана в Німеччині, одна з кращих для «Хіміка» за той період, що я керую командою. До таких я б ще відніс виїзну гру з «Фенербахче» в минулому сезоні.

Хтось із великих полководців говорив, що одна з складових перемоги це удача. Удача відвернулася від нашої команди в «золотому сеті». 13:10 вели і програли…

Не хочу звинувачувати нікого з гравців у цьому програші, тому що вони зробили все, що могли. У цілому я задоволений грою команди, за винятком кінцівки «золотого сету». Все склалося з епізодів, які завершилися не на нашу користь. Значить, нам треба ще вчитися грати такі матчі. В Україні ми маємо всього лише три-чотири матчі за сезон, в яких граємо в повну силу.

- Тобто не вистачило психології?

- Психології і досвіду. Поки ми не наб’ємо шишок, що не пройдемо через такі ігри, нам складно розраховувати на більше. Подивіться, адже Чернуха в Дрездені вперше вийшла на майданчик у єврокубках. І відіграла, для свого віку, для дебюту, вважаю, блискуче.

- І давайте якраз перейдемо до матчу в Дрездені. Поява Чернухи в стартовому складі була досить несподіваним...

- Було чимало прецедентів і в моїй ігровій практиці, і в тренерській, коли молодий гравець, ставши в основний склад, діяв настільки вдало, що витісняв з «шістки» іншого гравця. Це нормальна практика. Настя виглядала відмінно на тренуваннях, тому й вирішив їй довірити місце в стартовому складі. Нехай і досвіду міжнародного як такого у неї не було.

- Як гадаєте, поява Чернухи в основі здивувала вашого візаві з «Дрезднеру»?

- Не думаю. Перше питання німецького журналіста після гри був таким: «Як ви могли вдома програти нашій команді?». Гадаю, що ми здивували своєю грою. Якби так грали в Южному, всі виконували, все б склалося по-іншому. Але у нас не було тоді часу на підготовку. По суті, лише два дні. Десь не встигли психологічно підготуватися. Та й фізично теж. А ось до другої гри, ми вже підготувалися, як належить.

- Який був тактичний план на цю гру?

- Справитися з американкою Ребеккою Перрі та виключити з гри першим темпів. Ми для цього все зробили. Все йшло до нашої перемоги. Але, на жаль, дві прикрі помилки на прийомі не дозволили нам її добитися.

- Згідно статистичного протоколу «Хімік» капітально завантажив у прийомі Катарину Швабе. Чому саме її?

- Тут все просто: ми хотіли виключити її з нападу, щоб звузити фронт атаки «Дрезднеру» - до двох-трьох гравців, у тому числі і Перрі. І з американкою ми впоралися і, за великим рахунком, з першими темпами.

- За рахунку 13:13 в «золотому сеті» замість Захожі вийшла Чернуха. Чому?

- Для Захожі атакувати з четвертої зони не кращий варіант, тому прийняв таке рішення. Було потрібно посилити передню лінію, що було і зроблено. І Чернуха забила цей м"яч.

- Але потім вона знову сіла на лавку. Може, треба було її залишити?

- Може. Як кажуть, знав би прикуп, жив би в Сочі. Можливо, трохи не вгадали тут. Захожу випускали не для того, щоб вона забивала, а щоб блокувала... Настя почала гру добре, але з часом почала провалюватися на блоці, тому по ходу матчу і вийшла Марина.

- Вигравши три м"ячі поспіль за рахунку 10:13, «Дрезднер» отримав додаткову впевненість, кураж, чи не так?

- Ми дали впевненість не тільки супернику, але і вболівальникам, які заповнили трьохтисячний зал. Не уявляєте, який галас стояв - я до гравців не міг докричатися. Суперник завівся. Хоча й ми не знітилися, не розгубилися. Але удача, повторюся, була на боці господарів майданчика. Плюс помилки... Людський фактор зіграв...

 

УРОКИ

- Які уроки дав минулий сезон в єврокубках?

- Отримали величезний досвід. І команда, і я як тренер. Багато тактичних задумок. І мені просто кортить вже приступити до апробації: по захисту, по блоку, по веденню гри. Є багато ідей.

- Як ви вважаєте, «Хімік» міг би боротися за Кубок ЄКВ як такий?

- Складно сказати, адже в кожному єврокубку є дуже сильні команди - і за кадрами, і за іншими позиціями. Взяти хоча б «Фенербахче», де у деяких гравців мільйонні контракти, або «Уралочка». Там дійсно грають «зірки» - олімпійські чемпіонки, чемпіонкі світу. Так, ми вже суперничали з тієї ж «Уралочка» в одному з турнірів, програли в п"яти партіях, а могли і виграти, з « Фенербахче» також можна грати - ми це довели.

- Пройди «Дрезднер», що було дуже реально, вийшли б на «Уралочку»...

- І другий матч ми грали б вдома, і тут все було можливо.

Нам треба трохи підсилитися. Найбільша наша кадрова проблема - немає одного гравця, який виходить на заміну. Гравця, що виходить на подачу, прийом, підчистити гру на задню лінію, що робила Дар"я Степановська в минулому сезоні. Такого гравця нам зараз явно не вистачило. При наявності такого гравця, при певному везінні могли б боротися за трофей.

У тому ж «Дрезднері» в кінцівці очки набирала волейболістка, яка виходила на подачу. І ті м"ячі, які від сітки падали на нашу сторону, це її рук справа.

- З іншими компонентами все було нормально?

- Так. У нападі і блокуванні ми суперника переграли.

- Ми не раз з вами говорили про співвідношення якості гри і досягненого результату. Були такі ігри в єврокубку, в якому ви були задоволені обома складовими ?

- Більшою мірою в матчах з «Алупрофом», де ми добилися результату, перемігши в «золотому сеті» в гостях. З тією ж бельгійською командою результат був, але грою я абсолютно був задоволений, навіть вдома. Трохи краще були справи в суперництві з «Атлант», але знову ж таки не було максимального задоволення.

З «Дрезднером» якість гри, звичайно ж, порадувала, але результат... Осад просто божевільний. З іншого боку, ми в порівнянні з минулим сезоном домоглися, вважаю, відчутного прогресу. Зараз абсолютно інша команда. Волейболістки виросли в ігровому плані, зміцніли психологічно. Потенціал у нас хороший, команда-то в цілому молода, але точкове посилення необхідно.

Звичайно, хочеться, щоб команда швидше прогресувала, хочеться, щоб зв’язуючи досвідченіші були. Уявіть, поставити, наприклад, Ірину Жукову (Ірина Жукова - знаменита українська зв’язуюча, дворазова переможниця Ліги чемпіонів, краща зв’язуюча чемпіонату Європи-2001 і Ліги чемпіонів-2005. - прес-служба) у цю команду... Але будемо чекати, коли виростуть Олена Новгородченко, Тетяна Хилюк. Через помилки, через досвід... Жуковими не народжуються...

- Ви говорили, щоб пройти «Дрезднер» не вистачило перемоги в Южному. Які тут висновки?

- Можливо (підкреслюю - можливо) треба було перенести матчі чемпіонату з «Орбітою». У наступному сезоні врахуємо цей момент. Не можна за два дні перед такими матчами єврокубку проводити ігри чемпіонату. Яким би не був суперник, ігри все одно забирають сили, емоції, настрій. Коли готуєшся до двох суперникам відразу, в голові у гравця виходить каша.

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник