Що готує «адмірал» Крастіньш або Великому кораблеві – велике плавання!

16:20 | 19 мая 2019
  Що готує «адмірал» Крастіньш або Великому кораблеві – велике плавання! Чоловіча збірна України у доброму настрої та гуморі готується до скорого старту у «Золотій Євролізі» 25 травня у гостях національна команда України проведе стартовий поєдинок у групі С «Золотої Євроліги» проти збірної Фінляндії.

 

Що готує «адмірал» Крастіньш

або Великому кораблеві – велике плавання!

Чоловіча збірна України у доброму настрої та гуморі готується до скорого старту у «Золотій Євролізі»

25 травня у гостях національна команда України проведе стартовий поєдинок у групі С «Золотої Євроліги» проти збірної Фінляндії. Зараз найсильніші майстри нашої країни проводять тренувальний збір в Южному, де їм створено пречудові умови – ігровий та тренажерний зали, медичне забезпечення, проживання та харчування. Ну й, нарешті, морське узбережжя та відповідний клімат значно сприяють відмінному клімату й усередині національної команди. І нещодавнє оригінальне ноу-хау з боку гравців – яскраве тому підтвердження…

Є таке чудове прислів’я: великому кораблеві – велике плавання! І зараз, коли мова йде про українську чоловічу збірну, воно вбачається дуже доречним. Адже нині вона являє собою колектив, якому цілком до снаги поборотися за вихід до «Фіналу чотирьох» престижної «Золотої Євроліги». І, до речі, не зупинятися на цьому. Подивіться на склад «синьо-жовтих» - і легко в цьому переконаєтеся! Але, звісно, для успішного плавання великому кораблеві обов’язково потребується рулевий. Причому, не просто рулевий, а по-справжньому майстровитий спеціаліст. Найкраще ж, коли взагалі сам адмірал! Очевидно, прекрасно усвідомлюючи це, гравці чоловічої національної команди вирішили досить креативно й дотепно поздоровити свого головного тренера Угіса Крастіньша, якому саме під час зборів випало святкувати День народження…

Сонячного ранку, прогулюючись вздовж моря, наші волейболісти відрядили зі свого складу дует найбільш сміливих – Олега Плотницького та Юрія Семенюка, які вручили  наставнику пакет, де виявилися… морська капітанська фуражка й тільняшка! Звісно, Угіс Крастіньш, вислухавши побажання відчувати себе в них справжнім адміралом, не зміг відмовити у проханні одразу ж приміряти обнову. І щойно зробив це – як миттєво опинився у самому центрі такого собі фонтану із шампанського, спрямованого на нього звідусіль іншими гравцями! Оскільки, згідно морських традицій, кидати свого «адмірала» у хвилі, враховуючи нинішню температуру водички, було недоречно, вони вирішили «викупати» його у бризках шампанського. Саме таким чином велика команда великого корабля символічно поздоровила свого рулевого…

- Я був відверто вражений, - зізнався потім прес-службі ФВУ сам Угіс КРАСТІНЬШ. – Подібного від хлопців аж ніяк не очікував. Оце так сюрприз отримав з їхнього боку! Втім, таким чином, відпадає необхідність пояснювати, у якій атмосфері триває наша підготовка до змагань «Золотої Євроліги». Я отримав у своє розпорядження фактично всіх, на кого розраховував. Єдиний виняток – центральний блокуючий Дмитро Терьоменко. Після дуже успішного й дуже виснажливого сезону у Франції, він попросив із розумінням поставитися до прохання дозволити йому одразу ж вирушити до своїх рідних, яких не бачив давненько. Я не став заперечувати.

- Тим не менш, якщо команда проб’ється до «Фіналу чотирьох», певно, його допомога зайвою не буде?

- Звичайно, ні, але це малоймовірно. Так, ми постійно підтримуємо зв’язок, тож я знаю, що Дмитро перебуває у хорошій фізичній формі. Втім, Терьоменко дуже потрібний буде нам на вересневому чемпіонаті Європи – тут нема жодних сумнівів. А зараз на його місце я запросив Олександра Гладенка. Він – дебютант збірної, але своєю грою протягом сезону в складі «Барком-Кажанів», на мій погляд, цілком заслужив право спробувати свої сили на рівні національної команди.

- А в якій формі прибули на збір інші гравці? Всі здорові?

- У різній, проте, зрозуміло, робочій. Адже всі зовсім нещодавно завершили виступи у своїх чемпіонатах, тож не втратили своїх кондицій. Звичайно, у декого є певні пошкодження, та в цілому всі 14 гравців готові виходити на майданчик задля досягнення спільного результату.

- Що відомо про ваших суперників?        

- Мені вдалося переглянути дві контрольні зустрічі збірної Білорусі проти Латвії. Втім, вони мало що прояснили, адже обидві команди застосовували часту ротацію, випробували різні схеми. Тобто, це були матчі в абсолютно тренувальному режимі. Білоруси викликали всіх найсильніших, проте на майданчику з’являлися не всі. Можливо, причиною тому є травми… Втім, у турнірі «Золотої Євроліги» ми гратимемо з Білоруссю тільки в третьому турі, тож до того часу матимемо про неї всю необхідну інформацію.

А ось збірна Фінляндії всіх найсильніших виконавців не зібрала. Хоча й без них вона залишається «міцним горішком». Що ж до команди Чехії, то про неї поки нічого не відомо. На жаль, нам не вдалося організувати спарингів. Та це не проблема. Головне для нас: зіграти в ту гру, яку ми справді вміємо демонструвати – швидку й максимально агресивну. Тож якраз над цим зараз і працюємо. Відновлюємо налагоджені раніше зв’язки, підтримуємо «фізику». Загалом, триває повноцінний робочий процес, яким я цілком задоволений. А далі – результат покаже!

СКЛАД ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

Зв’язуючі: Володимир КОВАЛЬЧУК («Хапоель Матте Ашер», Ізраїль), Владислав ДІДЕНКО (ВК «МХП-Вінниця»);

Ліберо: Денис ФОМІН («Серце Поділля»), Горден БРОВА («Барком-Кажани»);

Діагональні: Володимир ТЕВКУН («Шахтар», Білорусь), Дмитро ВІЄЦЬКИЙ («Войводіна», Сербія);

Догравальники: Ян ЄРЕЩЕНКО («Урал», Росія), Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ («Монца», Італія), Тимофій ПОЛУЯН («Любляна», Словенія), Ілля КОВАЛЬОВ («Пярну», Естонія), Олег ШЕВЧЕНКО («Барком-Кажани»);

Центральні блокуючі: Максим ДРОЗД («Туркуен», Франція), Юрій СЕМЕНЮК, Олександр ГЛАДЕНКО (обидва – «Барком-Кажани»).

ПРИМІТКА. Вказані команді, в складі яких гравці завершували сезон 2018-2019.

 

КАЛЕНДАР МАТЧІВ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

25 травня, субота
19:00 Фінляндія – Україна

29 травня, середа
20:00 Чехія – Україна

1 червня, субота
19:30 Білорусь – Україна

8 червня, субота
19:00 Україна – Фінляндія

12 червня, середа
20:00 Україна – Чехія

15 червня, субота
17:00 Україна – Білорусь

Источник