Готуємося гідно зустріти День народження волейболу!

03:05 | 08 февраля 2019
Готуємося гідно зустріти День народження волейболу! Далеко не у кожного виду спорту є офіційний День народження.

Готуємося гідно зустріти День народження волейболу!

Далеко не у кожного виду спорту є офіційний День народження. А ось у волейболу він є!

124 роки тому - 9 лютого 1895 року - викладач фізичного виховання коледжу Асоціації молодих християн пан Вільям Дж. Морган у місті Холіок (штат Массачусетс, США) в спортивному залі підвісив тенісну сітку на висоті 197 см, і його учні стали перекидати через неї м’яч. Саму ж гру охрестили «mintonette».

Уже через рік після свого виникнення, у 1896 році, гра «мінтонет» була представлена громадськості на конференції Союзу християнської молоді в Спрінгфілді (штат Массачусетс, США). Ця асоціація згодом стала активним ініціатором поширення волейболу. Оскільки основна ідея гри полягала в тому, щоб ударяти руками по м’ячу, примушуючи його перелітати через сітку, було запропоновано перейменувати «мінтонет» у «волейбол», що в перекладі означає літаючий м’яч (англійське «volley ball» від «at the volley» - «на льоту» і «ball» - «м’яч»).

Під цією назвою нам і стала відома наша улюблена гра. Зараз волейбол за кількістю країн, що об’єднуються Міжнародною федерацією цього виду спорту (ФІВБ), є найпопулярнішою в світі грою – він офіційно розвивається у 220 державах і самоврядних територіях! 

...Черговий День народження волейболу ці самі країни й території збираються відзначати дуже масово та різнобарвно. Україна - не виняток. Адже саме на 9 лютого у різних містах нашої держави припадають чергові матчі у чоловічій та жіночій Суперлігах, де є кілька шикарних «родзинок», захоплюючі вирішальні поєдинки за потрапляння до так званого «Фіналу чотирьох» проведуть колективи чоловічої «вишки», відбудуться ігри чергового туру у Дитячій лізі... Також на обласних та міських рівнях заплановано ряд змагань у різних форматах як серед досвідчених майстрів, так і серед рядових любителів колишнього «мінтонет», причому, з досить цікавими конкурсами та призами. Отже, це буде справжній День народження!

Тож долучайтеся до загального волейбольного свята і ви! До речі, ще не пізно оперативно виправитися у тих куточках, де про значимість дати 9 лютого чомусь призабули. Діти, школярі, студенти, дорослі, ветерани! Проявіть ініціативу, кмітливість, вигадку - і ставайте безпосередніми учасниками грандіозного всесвітнього дійства! Адже волейбол нікого не залишає байдужим... 

Колектив Федерації волейболу України на чолі з її президентом Михайлом Мельником щиро вітає спортивну громадськість нашої країни з Днем народження волейболу! Любіть волейбол! Грайте у волейбол!! Живіть волейболом!!!

Источник