Суперліга (чоловіки). 11-й тур. Поразка лідера від «Буревісника та перша перемога «Дніпра»

11:10 | 10 февраля 2014

Дуже цікавим вийшов 11-й тур чоловічої Суперліги, який ми назвали напередодні «туром загадок». Шість (!) з восьми матчів завершилися в п’яти партіях, причому в перший день перемагали тільки, а в другий день – тільки господарі. Унікальний тур, що й говорити. І головних подій відзначимо, що не витримав випробування «Буревісником» лідер змагань – «Фаворит», а «Дніпро» нарешті здобув першу перемогу (3:2 та 17:15 в п’ятій партії - !). Подробиці туру в нашому огляді.

 

 «БУРЕВІСНИК-ШВСМ» - «ФАВОРИТ» - 2:3, 3:2

Те, що «буревісники» боляче «кусаються» знають всі. Знав це і «Фаворит», якому напевно пам’ятні минулорічні матчі плей-офф за «бронзу». Але знати одне, а реалізувати – інше.

Початок першого матчу пройшов на зустрічних курсах, на другу технічну перерву «Фаворит» вів у рахунку – 16:15. Коли відрив склав два очки (20:18), «Буревісник» взяв тайм-аут, але лубенчани зробили вагому заявку на перемогу в першій партії – 21:24. Та скористатися таким шансом відразу не вдалося, суперник зрівняв рахунок – 24:24, далі 25:25 і зрештою пристрасті вляглися. 25:27 (0:1) «Фаворит» повів.

Другу партію міцно розпочали господарі – 8:3. Суперника вдалося наздогнати при рахунку 14:14, але вже після 18:18 знову наші почали відставати – 22:19. Вихід Олександра Берендєєва на заміну не приніс змін в ситуацію, господарі зберегли відрив і поступово дотиснули – 25:22. Крапку поставив Володимир Тевкун (1:1).

Третя партія для «Фавориту» склалася вкрай невдало. Хоча й почали так само, як попередню - 3:8, але виправити ситуацію не змогли. Розладився прийом, господарі навіть забили два ейси. При рахунку 16:6 підопічні Руслана Рубана трішки оговталися і такий відрив зберігся до кінця партії – 25:14 (2:1).

Початок четвертої партії відзначився браком подач з обох сторін, але в цій ситуації «Фаворит» повів - 8:6. Після кількох вдалих блоків у виконанні наших волейболістів, при рахунку 7:11 Микола Благодарний використав другий тайм-аут. Кураж у захисті спіймав Євген Бойко, який двічі поспіль закриває атаки суперника – 7:16. Хід у відповідь вийшов у підсумку достойним – 13:25. 2:2.

Тай-брейк вдаліше почали лубенці, але до зміни майданчику пропустили три атаки – 8:7. Після чого підопічні Руслана Рубана завдяки злагодженим діям перетворюють рахунок 10:8 на 10:12 і втримують розрив у два очки до переможного – 13:15 (2:3). Одинадцята поспіль перемога «Фаворита», рекордна серія триває!

У другому матчі одинадцятого туру в Чернігові «Фаворит» знову зіграли п’ять сетів, але цього разу поступилася - 2:3.

У першій партії лубенські волейболісти виглядали незібраними. На прийомі м’яч відлітав у стелю, в атаці наражалися на блоки, захист не діяв – 25:15 (1:0).

Друга партія хоча й почалася за сценарієм господарів 8:6, але ситуацію вдалося виправити. Вперше лубенчани вийшли вперед 11:12. Хороший ривок «Фаворит» зробив наприкінці партії 19:24, а далі ледь не втратив перемогу. Господарі примудрилися зрівняти рахунок – 24:24. Тут і продемонстрував свої лідерські якості Віталій Сухінін, який спочатку вдало проатакував, а після чого поклав ейс – 24:26 (1:1). В наступних партіях команди обмінялися перемогами - 25:21, 22:25. Тай-брейк господарі видряпали у притаманному собі стилі, на характері - 15:13. 3:2 –  «Буревісник» перервав переможну 11-матчову серію «Фавориту».

 

Руслан РУБАН, головний тренер СК «Фаворит»:

- Результатом туру не задоволений, і в першу чергу із-за якості волейболу, яку продемонстрували підопічні. Прийом в команді розладився, в нападі теж багато питань. Звичайно ж, в першу чергу шукаю причини такої гри десь в моїх недопрацюваннях, але без образ, значна частина гравців не справилася зі своїми функціями. Звідси й результат і перервана переможна серія (сайт СК «Фаворит»).

 

«ДНІПРО» - «ЛОКО-ЕКСПРЕС» - 2:3, 3:2

Обидва матчі в Дніпропетровську, де господарі небезпідставно розраховували на першу перемогу в чемпіонату, пройшли за однаковим сценарієм, але з точністю навпаки. В перший день харків’яни перемогли в двох партіях, програли наступні дві, але у вирішальний момент зуміли повернути в необхідне русло.

У другий вже дніпропетровці святкували успіх на старті, поступилися в третій та четвертій партії, але на тай-брейку в прямому сенсі вигризли свою першу вікторію.

Підопічні Віталія Стаднікова другий поєдинок розпочали міцно і на подачі Микити Курлапова, який вибив суперника з прийому, пішли вперед – 7:4. Далі – більше. Олексій Шкут реалізував переходячий м’яч і довів відрив до п’яти балів – 16:11. Але без нервів не обійшлося. Після ейсу харків’янина Павла Ляшенка саме гості заробили перший сетбол – 24:23. Але кінцівка все ж таки за «Дніпром» - 27:25.

В другій партії господарі також довго не запрягали. Подвійний блок та ейс Олександра Спаського, і Анатолій Янущик вимушений взяти тайм-аут. 13:8. І харків’яни стрепенулися та за рахунок подачі та блоку доволі швидко наздогнали суперника – 15:15. Спаський пострілом з «четвірки» відправив-таки команди на перерву. В наступному розіграші Максим Дрозд у вигідній ситуації промахнувся, а Дмитро Долгополов отримав жовту картку за різку реакцію. Тайм-аут «Локо» не допоміг. Олександр Терещук зробив розлом між суперниками більш суттєвим. 20:15. У підсумку теж «+5» - 25:20.

В третій партій боротьби не вийшло. Точніше вона була лише до першого тайм-ауту – 6:8. Далі на майданчику домінували молоді «залізничники» - 25:13.

В четвертій дніпропетровці вже відчайдушно чіплялися за кожний м’яч, але останній постріл залишився за Владиславом Богатирьовим. 25:23 – партія за гостями.

На тай-брейку команди відповідали ударом на удар до позначки «10», поки «Дніпро» не увімкнув блок – двічі вдало спрацював дует Євстратов-Терещук. 12:10. Спаський міцним ударом заробив подвійний матчбол. Але шлях не був швидкоплинним. Вантаж поразок сковував дії дніпропетровців. 14:14. Спаський – 15:14. Відповідь «Локо-Експресу» - 15:15. Шкут – 16:15. І нарешті, промах Владислава Богатирьова. Перша перемога «Дніпра» в цьому чемпіонаті. 17:15.

 

 

«ХІМПРОМ» - «КРИМСОДА» - 2:3, 3:1

До очного суперництва обидві команди підійшли не в дуже доброму гуморі і, звісно, з великим бажанням перервати серію невдач.

На перший матч сумчани виставили такий склад: Гуменюк, Богдан, Мороз, Кушнір, Тупчій, Юшкевич, Зуй (л). На заміну виходили Артеменко, Шломін, Гребенюк та Томілін .

У стартовому сеті гра була абсолютно рівною. Суперники не давали можливості один одному піти у відрив. Але все ж гості були трохи точніше. Вони і на технічну перерви йшли лідерами (7:8, 15:16), і в кінцівці партії виграли з мінімальною перевагою 23:25.

Початок другої партії господарі поля, можна сказати, провалили 1:6. Але потім зуміли зібратися і не тільки дістали кримчан, і вийшли вперед 10:9 . Надалі підопічні Миколи Пасажіна тільки нарощували свою перевагу і добилися успіху 25:19.

За аналогічним сценарієм пройшов і третій сет, що завершився перемогою «Хімпрому » з рахунком 25:20. А ось у четвертій партії відбулося все з точністю до навпаки. Спершу вели сумчани 11:7, 13:9, проте у результаті сет виграли гості – 25:19.

Таким чином, питання про переможця матчу вирішувалося на тай-брейку. Тут знову довгий час попереду були сумські волейболісти аж до рахунку - 13:9. Але потім почалася серія помилок, гості вирівняли ситуацію 13:13, а незабаром, відігравши кілька матчболів, і виграли зустріч - 19:17.

У другому матчі волейболісти «Хімпрому» взяли реванш за поразку, зробивши гарний подарунок своєму капітану Сергія Гуменюку з днем народження

Вже в першому сеті сумська команда показала, що налаштована дуже рішуче, впевнено перегравши суперників 25:16 . Другу партію виграли гості 22:25 . Однак, це був їх перший і останній локальний успіх у цій зустрічі. У третій і четвертій партіях перемогли господарі поля - 25:19 і 25:23. Таким чином, «Хімпрому » виграв матч із загальним рахунком 3:1 і цим позитивним результатом команда привітала (сайт СК «Сумихімпром»).

 

 

«ВНАУ» - «БАРКОМ-КАЖАНИ» - 0:3, 3:2

Єдиний сухий рахунок був зафіксований саме у Вінниці, але він коштує інших «п’ятихаток», адже в кожній з партій перемогу могли святкувати і львів’яни, і вінничани. Але останній постріл робили підопічні Віктора Михальчука. Другий матч вони також розпочали успішно, потім перемогли і в третій партії. Проте оновлена вінницька дружина, яка переживає не найкращі часи, у присутності своїх вболівальників показала характер та виграла фінішний відрізок матчу. 3:2  - на їх користь. Але чотири очки поїхали до Львову, стільки ж, як і в першому колі відібрали «аграрії» на майданчику «Баркому». Взагалі – 6-6 в цьому сезоні.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник