Суперліга (жінки). 11-й тур. «Орбіта» залишилася на третьому місці, «Галичанка» закріпилася на четвертому

01:40 | 10 февраля 2014

7-8 лютого в Запоріжжі та Тернополі відбулися чотири матчі 11-го туру. Головна несподіванка – поразка «Орбіти» в однієї з ігор з «Волинню», яка тим самим завоювала важливі очки в заочній боротьбі за четвірку. А ось «Галичанка» в цій суперечці, хоч і перемогла двічі, одне очко все ж таки втратила. Зараз розстановка конкурентів, які б’ються за четверту сходинку: «Галичанка» - 33, «Керкінітіда» - 31, «Волинь» - 28 та матчі останніх в Євпаторії та Луцьку. До вашої уваги подробиці туру.

 

«ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-УКРІНБАНК» - «КРЯЖ-МЕДУНІВЕРСИТЕТ» - 3:2, 3:0

В Тернопіль приїхав вінницький «Кряж-Медуніверситет» - один з аутсайдерів чемпіонату, який вже у другому турі поспіль відібрав очки у команд, які стоять вище, - розповідає сайт «Спорт Тернопольщини». Минулого тижня від вінничанок «постраждала» «Волинь», зараз – «Галичанка».

Початок гри нічого такого не віщував. Галичанки на правах господарок розпочали впевнено і розгромили суперника у першій партії (25:13). Щоправда, перемога коштувала травми капітану і лідеру господарок - Олені Туркулі. Наприкінці першого сету досвідчена волейболістка невдало приземлилася на ногу і не змогла самостійно покинути межі майданчика.

Втрата лідера вдарила по тернопільському клубу. Другий та третій сет вінницька команда буквально «вигризла». При чому у другій партії встановився рідкий рахунок 32:34. Отримавши своєрідний «ляпас», «Галичанка» доволі впевнено виграла четвертий сет і перевела гру у вирішальний сет.

П"ята партія спершу складалася для тернополянок невдало. Андрій Романович моментами зривався зі свого стільця і вказував своїм підопічним на недоліки. А браку у діях тернопільських волейболісток, до слова, вистачало. Однак фортуна-таки посміхнулася «Галичанці» і подарувала важку перемогу (3:2). Матч, який не повинен був стати проблемним, ледь не перетворився на фіаско для господарок. Після впевнених перемог над «Керкінітідою», цього разу волейболістки з ТНЕУ продемонстрували на порядок слабшу гру, але все ще зберігають за собою четверту позицію у турнірній таблиці.

У другий ігровий день тернополянки грали куди краще і дисциплінованіше. Схоже, що «розбір польотів» після першого матчу, зробив своє.

Всі три партії сьогоднішньої гри Галичанка провела фактично на одному диханні. Кряж, хоча і серйозно опирався, але бодай за одну партію зачепитися не зумів — 3:0.

По завершенні матчу були нагороджені кращі гравці у складі обох команд. У «Кряжу» такою була визнана Оксана Яковчук, яка виступає у Вінниці на правах оренди, але має контракт із «Галичанкою», у складі тернополянок - Еліна Гебер.

 У турнірній таблиці Галичанка продовжує утримувати четверту сходинку. Проте, втративши одне очко у цьому турі, команда ТНЕУ дещо послабила свої позиції. Тепер підопічні Андрія Романовича випереджають «Керкінітіду» на два очки. Наступні матчі «Галичанка» проведе у Рівному проти абсолютного аутсайдера.

 

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»

- Наскільки серйозне ушкодження у Олени Туркули?

- Травма не настільки серйозна, але з цих матчів її вибила. Шкода, звісно, але водночас це дало змогу пограти більш молодим волейболісткам. Їм теж деколи потрібно брати відповідальність на себе і боротися.

- У першому матчі суттєво  позначилася відсутність капітана?

- Для нас це був шок, адже всі звикли, що є Лєна, яка допомагає у ключові моменти і є лідером на майданчику. А тут сталося таке. Можливо, десь це зіграло свою роль. Сьогодні ми вже знали, що Олени не буде і налаштовувалися спокійно грали у свою гру. Звичайно, помилки були. Все ж таки на майданчику повинен бути досвідчений гравець.

- Вашій команді було важче здобути четверту позицію, чи зараз втримати її?

- Насамперед зараз потрібно взяти свої очки у Рівному і практично завдання буде вирішено. Найголовніше не помилитися і зіграти без збоїв. Але націлювати себе тільки на четверте місце, це неправильно. Потрібно думати про вищі цілі: перемогти «Регіну», спробувати зачепитися за очки з «Хіміком» вдома, боротися і рухатися тільки вперед.

- Чи не допускаєте ви, що команда може розслабитися, зарано повіривши у свої сили?

- Можливо, вчора десь розслабилися. Але все ж таки я більше пов"язую такий результат із травмою Олени Туркули. Адже першу партію ми впевнено виграли без шансів для суперника і поки Олена не травмувалася, то команда суперника не могла розраховувати на очки.

- У вінницькій команді на правах оренди грає ваша Оксана Яковчук. Чи збираєтеся повертати її у Галичанку згодом?

- Це буде залежати від наступного сезону, комплектації команди та фінансування. Якщо все залишиться на такому рівні як зараз, то вона, навряд чи, зможе вибити когось зі складу. Хоча у неї є один конкурент на виліт, але імен я називати не хочу. Можливо, повернемо Оксану в команду, а цю людину кудись відправимо, щоб вона спробувала свої сили в нових умовах.

 

 

«ОРБІТА-ЗТМК-ЗНУ» - «КОНТИНІУМ-ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ» - 3:0, 1:3

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:0 (25:7, 25:18, 25:21)

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Пугачова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Дрозд, Угленко. Тренер - Ігор Філіштинський.

«Волинь»: Житовоз, Тищенко, Галицька, Яцків, Ю.Молодцова (к), Степанюк; Єфімчук (л) . Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: О.Скибицкий (Львів), Ю.Омельченко (Одеса).

7 лютого. Запоріжжя. Палац спорту ЗАС. 135 глядачів.

Першу партію запоріжанки почали впевнено. Вони й повели в рахунку - 2:0, 6:2, 12:3. І далі повна перевага «Орбіти». Дозволили супернику за сет взяти тільки сім розіграшів, з них три очки «подарували» самі, Лідія Лучко, Олександра Биценко і Христина Пугачова не змогли виконати подачу, - розповідає сайт «Вся власть». Друга партія, з точки зору спортивної боротьби, пройшла більш цікаво. На початку цього сету «Орбіта» відірвалася - 6:2. Під час тайм-ауту, який взяв Богуслав Галицький, йому вдалося стабілізувати гру «Волині». Розрив трохи збільшився на користь «Орбіти-ЗТМК-ЗНУ», а потім застопорився на рівні 5-6 пунктів. У середині партії жодна з команд не змогла виграти більше одного розіграшу поспіль. І, все-таки, запоріжанки дотиснули суперниць.

У третій партії до першої технічної перерви рівна боротьба. Пішли на перерву за рахунку 8:7. Тільки після цього «Орбіта» пішла у відрив - 10:7, 13:8, 17:11. Тут відбувся збій у грі господарок майданчика, програли три розіграшу м"яча поспіль. Ігор Філіштинський взяв тайм-аут , налаштувавши своїх підопічних на красиве завершення партії та матчу в цілому.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Континіум-Волинь-Університет» - 1:3 (23:25, 17:25, 25:15, 25:27)

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Пугачова, Биценко, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л); Дрозд, Угленко, Лютикова, Міщенко. Тренер - Ігор Філіштинський.

«Волинь»: Житовоз, Тищенко, Галицька, Яцків, Ю.Молодцова (к), Степанюк; Єфімчук (л). Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: О.Скибицький (Львів), Ю.Омельченко (Одеса).

8 лютого. Запоріжжя. Палац спорту ЗАБ. 105 глядачів.

Перше очко в матчі взяла «Орбіта», а потім програла чотири розіграші поспіль. Ігор Філіштинський взяв тайм-аут. Начебто допомогло. До першого технічного перерви запоріжанки повели в рахунку - 8:7. Далі вдалося відірватися на два пункти. За рахунку 14:12 «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» поступилася п"ять розіграшів поспіль. Наступний відрізок за господарками майданчика - 4:1. На табло - 18:18 . І знову команда гостей виходить вперед, не набагато, всього на одне-два очки. Але, це ж кінцівка партії. 21:21, 22:22, 23:23. Останні два очки в партії команді з Луцька приносять Анастасія Тищенко та Анна Степанюк.

У другому сеті «Орбіті» не вдалося жодного разу повести в рахунку. Ані тайм-аути, ані заміни, не допомогли.

Третя партія. Рівний початок. 4:4, 6:6. А потім «Орбіта» взяла сім розіграшів поспіль. Здавалося, все суперник зломлений. Так, але тільки в цьому сеті .

Четверта партія. Запоріжанки повели в рахунку 2:0, але тут же віддали три очки. «Гойдалки» до рахунку 8:8. Програно три розіграші. Філіштинський повернув на майданчик Лідію Лучко, яку замінив на Дарину Дрозд у другій партії. Тільки тепер замість Катерини Фролової. Першим же дотиком до м"яча Лідія виграла очко. Далі блок та подача Ольги Скрипак - 11:11. А потім знову «гойдалки». Кінцівка партії – 21:213, 23:23, 24:24, 25:25. Останні два очки гостям з Луцька принесла в атаці Анна Галицька. Прикра поразка запорізького клубу.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Ейфорія першого дня мала сьогодні місце. На жаль, гравець, що незамінний за станом здоров"я не міг грати на повну силу. Її гра була прогнозована, грала не завжди якісно. Робила те, що могла. У силу сказаного, психологія команди завжди в руках зв"язуючого. Тому ми були приречені на неуспіх. Хотілося б, щоб у команді народжувалися лідери, ми поки на шляху до того. Трохи не вистачило. Вчора була показова гра. Сьогодні... Був присутній момент розслаблення. Сподіваюся, що такий урок піде нам на користь. Команді потрібен другий зв’язуючий. Міщенко поки не може грати в таких матчах.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник