Суперліга (чоловіки). 11-й тур. Центральні матчі. «Буревісник-ШВСМ» проти «Фавориту»

11:10 | 07 февраля 2014

З двох пар-претендентів на звання центральної дуелі ми вибрали «Буревісник-ШВСМ» - «Фаворит». Обидві команди, на відміну від «Хімпрому» та «Кримсоди», зараз набрали непогану ходу, маючи значну кількість перемог в цьому році. У чернігівців - п’ять в шести матчах, а взагалі шість у восьми останніх іграх, у лубенців - шість з шести, а взагалі десять поспіль. Крім того, є ще один фактор, який додасть принциповості цим поєдинкам. Подробиці далі.

 

СТОСУНКИ

За останні три сезони «Фаворит» має дев’ять перемог в 12-ти матчах, але неможна сказати, що з «Буревісник» зручний суперник для луб енців. Слід загадати хоча б супербитву цих команд у бронзовій серії минулого сезону, в якій «Фаворит» лише ціною неймовірних зусиль видряпав медалі. Тож для чернігівців це досить-таки принципова дуель. І  хоча стартові дані вище у «Фавориту», легкої прогулянки тут аж ніяк не передбачається, тим більше на майданчику чернігівської команди.

 

КОМЕНТАРІ ТРЕНЕРІВ

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

 

- Миколу Петровичу, перед тим, як поговорити про найближчі матчі, згадаємо попередні – з «Кримсодою», де вам вдалося-таки здійснити диво…

- Хлопці до такої степені налаштувалися на ці матчі, що дива повинно бути два, точніше три. Перше диво те, що гравці залишилися здоровими після того, як п"ятнадцять годин провели фактично в холодильнику, а точніше, вагоні поїзду «Київ – Севастополь». Прийшлося брати на себе функції лікаря, спасати команду від простудних захворювань. І те, що вранці гравці прокинулися здоровими, це диво №1. Диво №2 могло б відбутися вже в першому матчі, якщо б не лінійні судді… В той день ми, на мій погляд, повинні були вигравати з рахунком 3:0. Технічний делегат Юрій Акопов навів порядок - було замінено двоє лінійних. І все стало на свої місця. «Буревісник» переміг.

В цій грі арбітри Сергій Овчарук та Юрій Кривець проявили високий професіоналізм, не зробивши за гру жодної помилки. А рокіровка на тренерському містку «Кримсоди», на мій погляд, користі команді не принесла.

Для мене як тренера це був перший переможний матч в Красноперекопську в кар’єрі. Хлопці продемонстрували справжній чоловічій підхід. Хотіли перемогти та перемогли. Я знімаю капелюх перед своїми бійцями.  Додам, що другу та четверту партію, які ми виграли з рахунком 25:23, ми завершували ейсами.

- За рахунок чого добилися успіху?

- Ми могли обіграти «Кримсоду» тільки за рахунок загальної гри, самовідданих дій у захисті та якісної ризикованої подачі. Це вдалося в повній мірі реалізувати у другій день. Хоча в перший день непогано зіграли центральні блокуючи Максим Ніколайчук та Олександр Гладенко, яким вдало пасував Володимир Борисенко. У другий день перших темпів прикрили, і в бій пішли доігровщики та діагональний Володимир Тевкун. Але по грі мені все ж таки більше сподобався перший день, коли хлопці творили дива у захисті. 25:12 та 25:13 у другій та третій партіях яскраве тому підтвердження.

- До матчів з «Фаворитом». Якими вони вам бачаться?

- Наш суперник стоїть на іншому рівні відносно нашої команди – і за комплектацією, і за забезпеченням. Ми значно поступаємося за цими позиціями.  Але у нашої команди є бойовий дух, прагнення до перемоги.  Матчі з «Фаворитом» для нас взагалі принципові. Перед другим матчем серії за 3-є місце в минулому сезоні лубенський клуб випустив програмку, якій вже назвав себе бронзовим призером чемпіонату України-2012/13. По тому, як розвивалися події, можна сказати, що чернігівська команда, по суті, була лишена третього місця, а гравці звання «майстер спорту України», хоча за грою повинна була цього добитися. Тому на лубенську команду у нас є великий зуб. Зараз у нас травмований Роман Рєзніков, не зовсім здоровий лідер нападу Володимир Тевкун, але якщо хлопці битимуться, як звірі, можемо зачепити й «Фаворит».

- Що для цього потрібно, якщо говорити про волейбольні елементи?

- Ті елементи, які, на мій погляд, є пріоритетними у сучасному волейболі, подача та прийом, а для нашої команди, ще й захист та загальна гра. Гадаю, що повинні ми помучити суперника і першими темпами. До сильних сторін команди я б в цьому сезоні відніс нашого зв’язуючого  Володимира Борисенка. П’ятий рік я з ним щільно працюю. Всі розмови про те, що зв’язуючий це слабке місце нашої команди, які тривали останні чотири роки, закінчилися разом з потенціалом «Буревісника», котрий підвищився.

Звісно здорово б’є по команді відсутність нормального фінансування. Команда потребує хорошого та надійного спонсора, якому небайдужа доля українського волейболу взагалі, адже ми є одним з небагатьох клубів, які не покупають готових волейболістів, а виховують гравців.

Руслан РУБАН, головний тренер СК «Фаворит»:

 

- В минулому турі «Фаворит» доволі впевнено переміг «Локо-Експрес», а «Буревісник» здобув чотири очки в Криму. Очікували таких результатів?

- Чесно кажучи, мене несильно цікавить, як суперники грають між собою, ми виконуємо, перед усім свою задачу. Вважаю, якщо ми виграватимемо та братимемо максимально очки до кінця «регулярки», то це становиться неважливим для нас.

Я б не сказав, що результати в Криму мене здивували. Судячи зі всього, в «Кримсоді» щось відбулося – після виїзду в Полтаву ця команда ніяк не може увійти в форму. А «Буревісник» - дуже специфічна команда і від них можна очікувати чого завгодно.

- В чому секрет цієї команди, як ви вважаєте?

- Це молода команда, в якій волейболісти вже довго грають разом. Якщо інші команди, котрі хочуть чогось досягнути, постійно міняють гравців, пробують залучити, за їх думкою, кращих, то «Буревісник» вичавлює максимум з того, що у нього є. Від того високий рівень взаєморозуміння на майданчику. Дуже ігрова команда, яка діє від захисту, зм’якшує на блоці великий відсоток м’ячів, а потім підіймає у захисті. Упорна, я би сказав, тягуча команда. Вона, можна казати, має жіночий стиль гри, стиль, побудований на захисті, на «довгих» м’ячах. Ми, наприклад, прагнемо, щоб розіграш був швидким – міцна подача, перший зйом і тому подібне. У «Буревісника» таких фізичних даних немає, як у нашої команди, тому суперник і будує свою гру таким чином.

- Говорять, що в Чернігові і зал доволі специфічний…

- Так і є. Навіть головний тренер «Буревісника» Микола Благодарний в бесіді зі мною назвав цей зал «наша мишоловка». В цьому залі дуже важко грати, в ньому низький дах. Так в першій грі плей-офф за третє місце в минулому сезоні м’яч двадцять чотири рази (!) торкнулися стелі – шістнадцять з нашого боку, вісім – у господарів. В нашому залі, наприклад, ці м’ячі ще б залишалися у грі. Тобто специфіка залу має значення, але ми не вперше тут граємо, і волейболісти знайомі з ним. Звісно, зал - це перевага суперника, але не думаю, що це матиме вирішальне значення.

- В таких залах на перший план виходить якість обробки м’яча, чи не так?

- Абсолютно згоден з цим тезисом. Тому напевно чернігівці і краще всіх грають в цих компонентах – обробка м’яча, захист, прийом. Тому ці технічні моменти в цьому залі дуже важливі.

- «Фаворит» набрав хорошій хід, здобувши десять переміг поспіль. Це не позначиться на концентрації уваги ваших підопічних?

- Ви знаєте, президент «Фавориту» нас дуже сильно мотивує. Ми, перед усім, професіонали, перед нами поставлена задача посісти перше місце в регулярній частині чемпіонату. І кожна наша невдача, чи втрата очок карається затриманням частини зарплатні, яка потім повертається при досягненні результату в наступних турах. А у нас всі хлопці сімейні, і така система їх дуже добре мотивує. Тож у нас може бути невдалий день, але аж ніяк ні розслаблення. Ми цю систему штрафів вже відчули на себе в листопаді-грудні. Після цього, власне, і почалася наша переможна серія.

- Що буде потрібно зробити «Фавориту», щоб досягти успіху в Чернігові?

- Кілька тижнів тому, я б відповів інакше, але зараз у нас трохи змінилася команда – поширився кадровий потенціал, тому скажу так: сподіваюсь, що на результат серйозно вплине наша довга лава. «Буревісник» грає практично одним складом, я ж планує в цих іграх задіяти усіх одинадцяти гравців. Гадаю, що це матиме серйозне значення. Крім того, вважаю, якщо вдасться якомога частіше зніматися з першого м’яча, то нам вдасться добитися позитивного результату.

 

 «Буревісник-ШВСМ» - «Фаворит».

СТАТИСТИКА ІГОР (останні три сезони)

12 матчів: +3-9, партії - 17-32, очки - 9-27.

Суперліга-2013/14 – 2 матчі:+0-2, партії - 0-6, очки – 0-6. Полтава – 0:3, 0:3

Суперліга-2012/13 – 6 матчів: +1-5, партії – 10-16, очки – 5-13. Чернігів – 1:3, 1:3, 2:3.  Полтава – 1:3, 3:0, 2:3.

Суперліга-2011/12 – 4 матчі: +2-2, партії – 7-10, очки – 4-8. Полтава – 0:3, 1:3, Чернігів – 3:2, 3:2.

 

«Буревісник-ШВСМ». Сезон-2013/14. Матчі вдома.

13 матчів:+7-6, партії - 26-15, очки – 22-17

Суперліга. «Дніпро» – 3:1, 3:0. «Кримсода» - 3:1, 1:3. «Локо-Експрес» - 0:3, 3:1, «Хімпром» - 1:3, 1:3, «Барком» - 3:0, 3:0.

Кубок. «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:1, «Хімпром» - 2:3, «Хімпром-2-СумДУ» - 0:3.

 

«Фаворит». Сезон-2013/14. Матчі на виїзді.

10 матчів:+8-2, партії – 26-10, очки – 24-6.

Суперліга. «Кримсода» - 3:0, 3:2, «Хімпром» - 0:3, 2:3, «Дніпро» - 3:0, 3:0, «Барком» - 3:1, 3:1, «Локо-Експрес» - 3:0, 3:0.

 

МАТЧІ 2-ГО КОЛА

«Фаворит». 6 матчів:+6-0, партії – 18-2, очки – 18-0.

«Барком» (виїзд) - 3:1, 3:1, «Кримсода» (вдома) – 3:0, 3:0, «Локо-Експрес» (виїзд) – 3:0, 3:0.

«Буревісник-ШВСМ». 6 матчів:+5-1, партії – 17-8, очки – 14-4.

«Дніпро» (виїзд) - 3:2, 3:2, «Барком» (вдома) – 3:0, 3:0, «Кримсода» (виїзд) – 2:3, 3:1

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник