Анатолій ЯНУЩИК: «В Вінниці могли взяти більше, ніж три очки»

16:40 | 21 января 2014

Автором головної сенсації туру став харківський «Локо-Експрес», який переміг у Вінниці одного з лідерів місцевий «ВНАУ». Харків’яни були близькими, щоб здобути звитягу і в перший день, програвши три парті на більше-менше. Прес-служба ФВУ поспілкувалася з головним тренером молодих «залізничників» Анатолієм ЯНУЩИКОМ:

 

- Анатолію Валерійовичу, напевно задоволені результатом виїзду у Вінницю?

- Могли взяти більш, ніж три очки. В перший день могли виграти дві партії, а той і увесь матч. В стартовій партії вели в рахунку 9:7, але потім відбувся збій, і в підсумку ми програли ії 26:28. Це відбилося на подальшому розвитку подій – вінницька команда розігралася, нам стало грати важче, хоч ми і виграли другу партію. Наступні партії ми знов на «більше-менше» програли. Не вистачало стабільності, відчувалося, що у хлопців в кінцівках партій з’являється невпевненість. Та й досвід і майстерність Вінниці давалася взнаки. Тому вони й перемогли в перший день.

- Що змінилося у другий день?

- Після першої партії вийшов другий зв’язуючий – Павло Ляшенко, були зміни і серед доігровщиків. Взагалі було чимало замін і в перший, і в другий день. Були задіяні всі заявлені гравці, приходилося шукати варіанти, щоб стабілізувати гру команди, тримати команду в тонусі.

У другому матчі команда заграла більш впевнено, але знов-таки були такі моменти, коли лідируючи п’ять-шість м’ячів, суперник в кінцівках підтягувався. Проте нам вдавалося доводити діло до кінця. В третій партії вінницька команда вела до рахунку «18», але ми переломили хід гри. Вийшов на подачу Максим Дрозд – ускладнив чотири подачі, партнери зіграли добре на блоці і зібрано провели кінцівку. Виграли та з підйомом вийшли на четверту, вели 24:19, але знов занервували, і рахунок став 24:22. Та все ж таки дотиснули суперника.

- Які висновки зроблені за підсумками цих матчів?

- В цілому команда непогано себе показала в матчах із сильним супротивником, але через нервовість багато очок втрачено саме в кінцівках. Теж саме відбулося в попередньому турі із «Кримсодою». Ведучи 2:1 та 17:13, команда втратила впевненість та власними руками віддала четверту партію, хоча, мабуть, всі вже думали, що матч завершиться з рахунком 3:1.

- «Локо-Експрес» в останніх турах взяв п’ять очок у лідерів…

- Ми ще на першому етапі Кубку почали показувати зуби, обігравши «Кримсоду». Вже тоді команда грала непогано. Але в перших турах ми грали з лідерами – в Красноперекопьску, наприклад, попали під жорсткий пресинг подачі, знітилися та не змогли показати те, на що здатні. На подачі та на прийомі в цих матчах суперник нас повністю переграв. Звісно, це породило невпевненість у гравців. У другому турі протистояли «ВНАУ», яка була тоді на підйомі. Діяли  непогано, але в кожній партії нам явно не вистачало досвідчених гравців, лідерів, і хлопці в критичних ситуаціях губилися. В багатьох партіях вели сім-вісім очок, але потім відбувався провал. Неможна сказати, що грали погано, просто  очок не набирали. Хоча час від часу це вдавалося: перемогли, як ви знаєте, «Фаворит» на виїзді з рахунком 3:1. Потенціал є, і хлопцям потрохи додавалося впевненості.

Тож бачите: періодично ми вистрілюємо, тож сподіваємося, що зі зростанням досвіду з’явиться стабільність в результаті.  Нас чекають ігри на своєму майданчику. І навіть в найближчому двобої з лідером - «Фаворитом», націлюємося набрати очки.

- Задача «Локо-Експресу» підготовка гравців для «Локомотиву». Чи є, на ваш погляд, гравці, які вже стукаються в двері головної команди?

- По-перше, це доігровщик Дмитро Шаврак. На підході перші темпи Максим Дрозд, Валерій Тодуа 1992 року народження та зростом 2,07м, який займається волейболом тільки третій рік, але швидко прогресує. Є непогана перспектива у Кирила Клочка 1996 року народження, але останнім часом він грає нестабільно – сподіваємося, що це тимчасове явище.

- Які плани у молодіжної збірної України, яку ви очолюєте?

- Нажаль, не поїхали на «відбірку» чемпіонату світу, яка була на початку року. Фінансувати цей виступ порахували недоцільним, адже європейська квота була невеликою та шансів на потрапляння у фінальну частину було замало. А пропуск таких змагань позначається на діях самих гравців, адже вони втрачають можливість отримати дуже важливий досвід міжнародних матчів. А недолік такого досвіду відбивається і на психологічній стійкості волейболістів. Тому й важко боротися з іноземними збірними, які мають в активі чималу кількість міжнародних ігор. Як наслідок, і результати у юнацьких та молодіжних збірних не такі добрі, хоча перспективних гравців вистачає. Також, вважаю, що маючи міжнародний досвід, молоді гравці вноситимуть свіжу струю і наш чемпіонат.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник