Кубок ЄКВ. 1/4 фіналу. «Хімік» зробив серйозну заявку на вихід в челлендж-раунд

13:10 | 15 января 2014

Волейболістки «Хіміка» перемогли найтитулованішу польську команду «Алупроф» в першому матчі 1/4 фіналу Кубка ЄКВ. В жодній партії польки не змогли набрати більше 20-ти очок. Це 42-а поспіль перемога чемпіонок України в офіційних матчах. Серія триває з 21 лютого 2013 року.

 

«Хімік» (Южне, Україна) - «Алупроф» (Бельсько-Бяла, Польща) - 3:0 (25:17, 25:18, 25:20)

«Хімік»: Трушкина (16 очок – 13 - атака, 3 - блок, 0 - подача), Гарелік (9 - 7,1,1), Первухина (2 - 1,1,0), Новгородченко (к) (2 - 0,1,1), Савенчук (6 - 5,0,1), Кодола (16 - 12,3,1); Степанчук (л), Кальченко (7 - 4,0,3). Головний тренер - Сергій Голотов.

«Алупроф»: Нікіч (5 - 5,0,0), Горка (4 - 4,0,0), Ліс (11 - 2,8,0), Чашкевіч - Лах (3 - 3,0,0), Шиманьська (2 - 1,1,0), Бейер (10 - 7, 0, 3); Войтович (л), Вілк (1 - 1,0,0), Пельц (1 - 1,0,0), Строжік (1 - 0,1,0), Лишкевич. Головний тренер - Мирослав Завераш.

Судді: С.Куртісс (Латвія), М.Бердніков (Росія).

Тривалість матчу: 72 хв . (22 +24 +26) .

Набрані очки: «Хімік» - 75 (42 - атака, 9 - блок, 7 - подача, 17 - помилки суперника) - «Алупроф» - 55 (24 - атака, 10 - блок, 4 - подача, 17 - помилки суперника)

14 січня. Южне. ФСК «Олімп». 1200 глядачів.

 

За три тижні, що минули з моменту переможного фіналу Кубка України, уболівальники явно встигли скучити за улюбленою командою, та й топ-рівень матчу явно залучив на трибуни глядачів. У результаті вийшло справжнє спортивне свято - з яскравою грою на майданчику, яка знаходила відгук на переповнених і незмовкаючих ні на мить трибунах. І в підсумку першим подарунком нового року, який вже настав й за старим стилем, стала феєрична перемога, яка, звичайно ж, не повинна заспокоїти команду перед матчем у відповідь у Польщі.

Головним завданням, як зазначав напередодні матчу Сергій Голотов, було вибити суперника з прийому, щоб позбавити його можливість вести притаманну собі швидку гру. Наскільки плідно попрацювали волейболістки «Хіміка», ми побачили вже на старті матчу. Приймаючі «Алупрофа», в тому числі і срібний призер недавнього чемпіонату Європи-2013 Хайке Бейер, не знали, що робити з «бомбами», що прилітали з іншого боку

Олена Новгородченко, Надія Кодола та Ірина Трушкина дезорганізували гру суперника, який про свої швидкі атаки в цей період міг тільки мріяти. На сітці гравці «Хіміка» були настільки ж ефективні, як і на лінії подачі. 8:3. А ось і Ольга Савенчук запустила подачу: спочатку ейс, потім помилка в прийомі, і найпотужніша діагональна атака Ірини Трушкина з шостої зони по п"ятій . Ліберо Маріола Войтович намагалася було сигналізувати «аут», але куди там - точнісінько в лінію. 12:5. Польки скоротили до трьох балів (18:15), але це було тимчасовим явищем. Трушкина з Кодолою вбили надію, якщо така, взагалі, з"являлася. 21:15. Тут у «Алупрофу» вперше у цьому матчі прорізалася швидка атака - у виконанні, звичайно ж, Малгожати Ліс. Ще два блок-ауту від Надії, а ще одна спроба зіграти швидко була докорінно припинена Трушкиною. 24:17. Анастасія Гарелік зробила контрольний постріл.

На старті другої партії «Алуфпроф» повною мірою скористався тою ж смертельною зброєю, що й «Хімік», всеруйнуючою подачею. 0:5 - посипався прийом у «Хіміка». Така ось зарубка на майбутнє. Сергій Голотов в цей, здавалося б, критичний момент тайм-аут не взяв. Перевірку на міцність южненські волейболістки витримали. І дотягли до першого тайм-ауту, майже, як у тій радянській пісні, «на честном словє і на одном крилє». 4:8. Тайм -аут. Але і він не зупинив польок, які було розігралися, а ось Юлію Первухіну зупинив блок суперника - нехай він і алюмінієвий («Алупроф» - алюмінієвий профіль), прострелити його не вдалося. 4:9. У цей момент Сергій Голотов зробив першу і єдину заміну в матчі - вийшла Катерина Кальченко і, що називається, внесла свіжий струмінь: принесла команді такий потрібний бал першим же дотиком і надалі діяла ефективно, особливо на подачі. 5:9. Кодола + Ко на подачі Савенчук внесли, як виявилося, перелом у хід матчу. 8:9 - що називається зачепилися. І навіть «-3» (8:11), як ніби не помітили.

Кодола, не забивши раніше потужним ударом, на цей раз накотила в незахищене місце. Красива комбінація Новгородченко - Трушкина - блокуючі «Алупрофа» залишилися в ролі спостерігачів, тут же Лена з Ірою удвох накрили Хайке Бейер. Чотири одиниці на табло. Закінчили ж розстановку на подачі Кальченко за рахунку 13:11. Далі в тому ж дусі. Не допомогли суперницям ані тайм-аути, ані заміна зв’язучої. 16:12, 20:14 і 25:18 .

У третьому сеті Мирослав Завераш посадив на лаву двох «залізних» гравців основи - Нікіч і Чашкевіч-Лах, мабуть, пам"ятаючи про матч-відповідь. Можливо, він і правий - в цьому матчі шанси у польської команди, якщо й були, то тільки не в третьому сеті . 3:0 - Анастасія Гарелік «зачохлила» одну з кращих снайперів поточного чемпіонату Польщі Хелену Горку, яку в цей день, незважаючи на прізвище, видно не було. 9:4 - Кодола з краю сітки по лінії. 12:5 - знову «закатали» Горку. За рахунку 20:14 на подачу вийшла Кальченко і просто знищила приймаючих «Алупрофу». 24:14 - 10 матчболів для «Хіміка». Передчуття швидкої перемоги трохи відбилося на діях команди. І тільки з сьомого разу гра була закінчена. Це зробила Надія Кодола, яка разом з Іриною Трушкиною стала найрезультативнішою в цьому матчі, набравши 16 очок.

25:20 і 3:0 - красива гра, красива перемога.

Матч-відповідь – 22 січня у Бельсько-Бялі.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник