Чемпіонат світу-2014 (чоловіки). Перемога, яка не принесла радості

12:25 | 06 января 2014

Чоловіча збірна України завершила 3-й раунд групового турніру перемогу над збірною Греції з рахунком 3:2, але посівши друге місце в групі М, не потрапила в число фіналістів чемпіонату світу-2014. У нашої збірній 5 очок, а переможцем стала тут команда Фінляндії, яка також в п’яти партіях здолала словаків. Українці втратили теоретичні шанси на вихід до фіналу, програвши третю партію, але боролися до кінця і нагородою за це їм стала перемога.

 

Україна – Греція - 3:2 (18:25, 25:22, 23:25, 25:23, 15:8)

Укр: Гуменюк (1), Капелусь – к, Тютлін (9), Терьоменко (6), Рудницький (15), Єрещенко (20); Фомін (л), Капаєв (10), Ковальчук (3), Томін (14), Татаринцев. Тренер – Юрій Філіппов.

Греція: Цурітіс (30), Петреас (9), Прусаліс, Султанопулос (12), Протопсалтіс (6), Фрагкос (13); Стефану (л), Філіппов, Смарагдіс, Кументакіс, Пападімітріу, Ціумакас. Тренер – Александрос Леоніс.

Судді: Ж. Мезоффі (Угорщина),С.Ковачевич (Чорногорія).

Тривалість матчу: 115 хв. (22+23+29+27+14).

Очки: Україна – 106 (60 – атака, 15 – блок, 5 – подача, 26 – помилки суперника) - Греція – 103 (53 – атака, 16 – блок, 1 – подача, 33 – помилки суперника).

5 січня. Попрад. Арена «Попрад». 1200 глядачів.

 

Те, що грецька команда міцний горішок, стало ясно вже в першій партії, коли українська команда постійна була в ролі тих, що наздоганяють. На першому відрізку програвали 3:7, але зрівнялися – 7:7, і шли очко в очко до позначки «16». Після цього греки зробили прискорення 4:0, а у нашої команди адекватної відповіді не знайшлося. 18:25 – партія програна, і наші шанси на потрапляння у фінал чемпіонату світу зменшилися.

У другій партії замість Сергія Капелуся вийшов Євген Капаєв, а згодом відбулася заміна і на позиції зв’язуючого – замість Сергія Гуменюка Володимир Ковальчук. Остання рокіровка відбулася при  рахунку 11:13, і це принесло свої дивіденди. Українці догнали суперника, після чого вже лідируючу позицію не віддали, хоча перевага довгий час була мінімальною. Дотиснути греків вдалося лише в самісінькій кінцівці. Ян Єрещенко зіграв «пайп», після чого українці закрили на блоці Фрагкоса, і розрив сягнув трьох балів, і цього було достатньо, щоб виграти партію. Контрольний вистріл зробив грек Петреас, який промахнувся на подачі. 25:22.

Але суперник, якому ця гра нічого не давала в турнірному значенні, продовжив боротися. І в третій партії, як і в другій, все вирішувалося в кінцівці. На жаль вона залишилася за греками. Томін зрівняв рахунок (23:23) та вийшов на подачу. Грецькі волейболісти впоралися з прийомом на «5», і Петреас чітко зіграв першим темпом. 23:24. А в наступному розіграші Протопсалтіс заблокував того ж Томіна на краю сітки. 2:1 – греки попереду.

В четвертій партії Томін вже вийшов в стартовому складі замість Тютліна, який в цьому матчі не був схожий на себе вчорашнього. На старті Капаєв вибив суперника з прийому, і це стало запорукою відриву – 4:0. Але до першої технічної перерви суперник був вже поруч. Лише «+1» (8:7). А наприкінці партії збірна України опинилася на краю прірви. Головний снайпер греків Цурітіс довів перевагу своєї команди до чотирьох очок – 22:18. І це при тому, що Юрій Філіппов вже використав два тайм-аути. Але наша збірна встояла. Знов, як і на початку партії, на подачі Капаєва, був виграний відрізок 4:0. Тричі поспіль український блок, головний елементом якого став Микола Рудницький, став непробивною стіною на грецькому шляху. Двічі потрапив в таку халепу Цурітіс, який в цьому матчі набрав 30 очок. 22:22. Промах на подачі, але Рудницький відігрався, тепер вже чіткою атакою з третьої зони. Потім він вже вибив суперника з прийому, а Томін з Терьоменко ефективно відпрацювали на блоці. 24:23 – нарешті на користь нашої команди. 25:23 – Ян Єрещенко поставив точку ударом від блоку. Ф-фух – можна видохнути.

Вирішальний відрив на тай-брейку українці зробили вже на старті. При рахунку 3:3 Томін двічі своїм «блок-аутом» положив очки в скарбничку своєї команди, а потім Рудницький заставив помилитися суперника на прийомі. 6:3. Далі 8:4, 12:7 і 15:8 – після подвійного блоку Рудницький – Томін.

3:2 – Україна перемогла і фінішувала другою у своєї групі.  

В іншому матчі групи Фінляндія також в п’яти партіях взяла верх над Словаччиною та стала володаркою путівки на чемпіонат Cвіту.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник