Чемпіонат світу-2014 (чоловіки). Збірна України дала бій фавориту групи

12:25 | 04 января 2014

Чоловіча збірна України дала бій збірній Фінляндії - восьмій команді за підсумками недавнього чемпіонату Європи. Доля кожної партії вирішувалася за позначкою «20». Перша залишилася за підопічними Юрія Філіппова, решта – за суперником. 3:1 – матч за скандинавами.

 

Фінляндія – Україна – 3:1 (23:25, 25:20, 25:22, 25:22)

Фін: Еско – к (5), Сілтала - к (9), Сівула (21), Куннарі (15), Мат.Ойванен (9), Лехтонен (12); Кермінен (л), Тервапортті, Шумов, Оянсіву. Тренер – Туомас Саммельвуо.

Укр: Гуменюк (4), Капелусь - к (10), Тютлін (19), Терьоменко (12), Рудницький (9), Єрещенко (15); Фомін (л), Татаринцев, Ковальчук, Рябуха, Томін, Капаєв. Тренер – Юрій Філіппов.

Судді: Д.Захареску (Румунія), С.Ковачевич (Чорногорія).

3 січня. Попрад. Арена «Попрад». 1100 глядачів.

 

Незважаючи на досить суттєву різницю в європейському рейтингу – 17-ть позицій, українці вже з самого початку показали, що легкого життя у суперників в цей день не буде, вони відразу захватили ініціативу та лідирували упродовж всієї партії. Наша команда могла закінчувати без зайвих нервів, коли Сергій Тютлін заблокував Оллі Куннарі. 24:21 - три сетболи. Реалізація відбулася лише з третьої спроби. 25:23.

З неабияким настроєм підопічні Юрія Філіппова розпочали і другий сет. В одному з розіграшів вони двічі витягували м’ячі практично із-за рекламних щитів, що розташовані за задньою лінією. Завершив цей епізод наш блок. Стартовий відрізок з відчутною перевагою українців – 8:3. Але досвідчені фіни не зламалися, м’яч за м’ячем скорочували відставання, і на позначці «16» звели його до нуля. 18:16, 22:19. Кінцівка за суперником – 25:20.

Визначальний момент другої партії відбувся за рахунку 21:21. Фіни вдало зіграли на блоці, а потім не дозволили це зробити українцям, обігравши потрійний блок в центрі сітки. 23:21. В таких матчах один розіграш майже на вагу перемоги. Оллі Куннарі добив нашу команду. 24:21.  У підсумку 25:22.

В четвертій партії знов щільна гра та запекла боротьба. 7:6, 16:15, 22:20. Здавалось би, все кінчено. Але тут блискуче зіграв Ян Єрещенко, спочатку вміло відігравшись від блоку, а потім закривши хід кращому фінському снайперу Урпо Сівулі. Чотири двійкі на табло. У нашій збірної з’явився шанс. Але в кінцівці надійніше діяли суперники, які мали в Попраді серйозну підтримку своїх вболівальників. 1:3 - програли, але обличчя не втратили.

В субота о 17.30 гра з господарями – словаками, які в перший день обіграли грецьких волейболістів – 3:0 (25:16, 25:21, 25:21). Саме вона визначить, зможе, чи ні збірна України претендувати на путівку на чемпіонат світу. Потрібна тільки перемога, і жадано з рахунком 3:0.

 

Юрій ФІЛІППОВ, головний тренер збірної України:

- Я засмучений, адже в першому сеті та в половині другого ми грали добре. Фінляндія – дуже досвідчена команда, яка регулярно грає у Світовій лізі, і в підсумку вона змогла змінити хід матчу. Ми втратили фокус, і фіни використали цю слабкість з нашого боку (сайт cev.lu).

 

Туомас САММЕЛЬВУО, головний тренер збірної Фінляндії:

- Це була непросто гра, адже ми знали, що Україна має добру команду. Волейболісти збірної разом грають в одному клубі (чи раніше грали за нього. – прес-служба). Нам було важко грати проти високих м’ячів, особливо в першому сеті, коли суперник багато забив з цих комбінацій. Втім, ми з часом увійшли до гри, заграли добре у захисті та стали отримувати добрі нагоди для контратак (сайт cev.lu).

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник