«Хімік» - володар Кубку України

17:25 | 23 декабря 2013

«Хімік», перемігши у фіналі «Сєвєродончанку», став переможцем Фіналу Кубку України серед жіночих команд сезону-2013/14  пам’яті Сергія ЮРІЯ. Це перший кубковий трофей для южненської команди. Раніше тричі поспіль «Хімік» зупинявся за крок від почесного трофея. Бронзовим призером Кубку стала запорізька «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ». Подробиці останнього дня в нашому матеріалі.

 

 

ФІНАЛ

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:18, 25:22, 25:20 )

«Хімік»: Трушкина, Гарелік, Первухина, Новгородченко (к), Кодола, Савенчук; Степанчук (л), Захожа. Тренер - Сергій Голотов.

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Бурбелюк, Лідяева, Лісєєнкова (к), Чернецька ; Марковська (л), Палій, Деніна. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді : М.Мельник (Івано-Франківськ), А. Ковальчук (Луцьк).

Тривалість матчу: 75 хв. (25 +25 +25 )

Кращі гравці (версія ФВУ): Трушкіна - Лісеенкова.

22 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 1400 глядачів.

Вперше в історії «Хімік» і «Сєвєродончанка» зійшлися у кубковому фіналі. Для южненської команди це була вже третя спроба завоювати трофей, для сєвєродонецьких волейболісток теж, і в 2009-му вона була успішною. «Хіміку» належало зламати неприємну традицію і нарешті поповнити клубну колекцію відсутнім призом.

Перші розіграші показали, що з настроєм у команди-господарки все відмінно. І це був не той настрій, який сковує по руках і ногах, це був той настрій, який дозволяє літати. А коли «Хімік» ось так от летить, в Україні з ним ніхто не впорається. Так у підсумку і сталося. Але про все за порядком. У «Сєвєродончанки» теж були амбіції і відповідний настрій, а тому ми отримали гідний фінал. Обидві команди добре вивчили один одного - це було видно, все вирішувало виконавча майстерність та психологічна стійкість.

На старті невелика перевага у «Сєвєродончанки» - 4:2. Юлія Первухина двічі чітко зіграла на сітці - спочатку реалізувала «перехідний», а потім заблокувала атаку суперниць. Ольга Савенчук - потужним ударом «4 по 4» вивела свою команду вперед. Білоруска Анастасія Гарелік змусила помилитися свою співвітчизницю Юлію Марковську в прийомі. Ось так один як одному складалося перевага «Хіміку». І в підсумку досягла шести пунктів - 10:4. Цей стартовий заділ і став наріжним каменем перемоги в партії. Розрив коливався навколо цієї відмітки, причому частіше в плюс, ніж в мінус. 17:9 - Ірина Трушкіна різко, можна сказати навідліг, «знялася» з третьої зони. 20:16 - Світлана Лідяева двічі закрила атаки волейболісток «Хіміка». Але Ольга Савенчук потужним пострілом, а Надія Кодола накатом відновили статус-кво. А коли за рахунку 22:16 помилилася найдосвідченіша Олена Сидоренко, стало все ясно. 25:18 - помилка Лідяєвої на подачі .

У другій партії почалися навіть не гойдалки, а якісь «американські гірки» . Команди обмінялися відривами: 4:1, 4:9, 14:9 . П"ятиочковий відрив склався на подачі Трушкіної, але працювала, засукавши рукава, вся команда - на чолі кута самовідданий захист, явно підкріплена великим бажанням в щоб те не стало перемогти. Але захист це лише фундамент для подальших атакуючих дій. І тут також все на висоті. У прямому і переносному сенсі.

Трушкина відпрацювавши в захисті, встигає схопитися і завершити довгий двосічний розіграш - 6:9.

А далі на цьому відрізку матчу виконували соло Первухина і Гарелік. Перша - чотири рази (!) ставала неприступною стіною на шляху «ворожих» атак, посадивши на лавку Сидоренко, а друга - атакувала, як безвідмовний автомат. Ось вам і 14:9.

Але «Сєвєродончанка» оговталася від удару і кинулася в погоню, як зазвичай з Ганною Лісєєнковою на вістрі. 17:17. Тут вже на перший план вийшла психологія. І нерви виявилися міцнішими у волейболісток «Хіміка» - вони не дозволяли собі невимушених помилок, а в кінцівці ціна навіть одного промаху - перемога в партії. Грала южненська команда і ефективно, і ефектно, не забуваючи про естетику. Саме так завершила найбільш напружений сет фіналу Первухина, скинувши м"яч в недосяжне для суперника місце під сіткою в четвертій зоні. Спроба повернути сферу в гру не принесла успіху. 25:22.

У третій партії знову потужний початок. 4:1 - після ейсу Кодоли. 13:7 - після її ж удару в кут майданчика, 16:11 - Савенчук «відчохлила» Бурбелюк. І приблизно тут почало з"являтися солодке передбачення майбутньої перемоги. Якби таке відчуття з"явилося у волейболісток «Хіміка», це було б загрожувала негативними наслідками. Але вони не дозволили собі вольностей. Вже дуже довго команда йшла до цього трофею. 25:20 - Анастасія Гарелік потужним ударом з краю сітки поставила знак оклику в історії про те, як «Хімік» йшов до Кубку.

3:0 - перемога волейбольної команди Одеського припортового заводу. «Хімік» поповнив свою колекцію відсутнім трофеєм.

 

 

МАТЧ ЗА ТРЕТЄ МІСЦЕ

«Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 1:3 (22:25, 25:18, 15:25, 20:25)

«Галичанка»: Дудник, Карпець, Дубьянська, Фарісєєва, Мадзар, Туркула (к); Дельрос (л), Стасівська, Гебер. Тренер - Андрій Романович.

«Орбіта»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Пугачова, Лютикова, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Сухорукова. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), В.Паєвський (Харків).

Кращі гравці (версія ФВУ): Туркула - Фролова.

Тривалість матчу: 87 хв. (24+21+19+23).

22 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 580 глядачів.

Найбільш наполегливої вийшла перша партія - рахунок був рівним 21:21, але в кінцівці більш чітко діяли підопічні Ігоря Філіштинський. Суперник відігрався, здобувши перемогу у другому сеті, але в двох наступних перевага запорізьких волейболісток було достатньо переконливою.

 

Володарі індивідуальних призів

Кращий нападник – Катерина СИЛЬЧЕНКОВА («Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»)

Кращий ліберо – Вікторія ДЕЛЬРОС («Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»). Спонсором номінації виступила страхова компанія «UNIQA»

Кращий зв’язуючий – Олена НОВГОРОДЧЕНКО («Хімік»)

Кращий блокуючий – Олена ТУРКУЛА («Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»)

MVP – Ірина ТРУШКІНА («Хімік»). Cпонсором номінації виступив банк «Фінанси та кредит».

 

Федерація волейболу України та оргкомітет Фіналу Кубка України серед жіночих команд сезону-2013/14 пам"яті Сергія ЮРІЯ подякувала керівництву Одеського припортового заводу і співробітникам ФСК «Олімп» за відмінні умови для проведення змагань.

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник