Суперліга (чоловіки). 7-й тур. «Хімпром» - переможець першого кола

13:40 | 17 декабря 2013

Матчі минулого тижня завершували перше коло регулярного чемпіонату. На першому місці йшла «Кримсода», яка свої матчі з «Баркомом» зіграла раніше через участь в єврокубках. Інші три команди верхньої «четвірки» також грали з командами нижньої «четвірки», але тільки «Хімпром» з «Фаворитом» уникли втрат. Вінницький ВНАУ, фінансові проблеми якого ще не вирішені, програв «Буревіснику», який вже довгий час має такі труднощі. Отже сумчани та лубенці прийшли до екватору в жорсткій зв’язці з мінімальною відстанню один від одного. Подробиці - далі

 

«Хімпром» - «Локо-Експрес» - 3:0, 3:0

Не можна сказати, що перемога прийшла до господарів поля легко. У кожній партії суперники намагалися чинити серйозний опір, і тільки вдала гра в кінцівках кожного сету допомогла сумчанам домогтися успіху, розповідає сайт СК «Сумихімпром»

У другому матчі в порівнянні з матчем напередодні головний тренер «Хімпрому» Микола Пасажін зробив лише одну заміну. Знову з перших хвилин на майданчик вийшли Гуменюк, Тупчій, Юшкевич, Мороз, Богдан і Кушнір , а от на позицію ліберо встав Артеменко. Втім, Зуй сьогодні також з"являвся на майданчику, як і Томілін зі Шломіним .

Знову поєдинок пройшов за переваги сумської команди. Хоча на думку наставника «Хімпрому» у другій грі господарі поля виглядали трохи гірше , ніж у першій . Можливо він мав на увазі другу партію , коли його підопічні програвали з перевагою в три м"ячі. Але як би там не було, волейболісти «Хімпрому» виграли всі три сети і закріпилися на першому місці в турнірній таблиці.

 

 

«Дніпро» - «Фаворит» - 0:3, 0:3

Лише в трьох з шести партій була інтрига, але «Фаворит» в кінцівках зіграв надійніше. «Дніпро» залишається єдиною команда, що не вигравала, і відповідно головним кандидатом на виліт. Щоправда, є ще одне коло, щоб змінити турнірну ситуацію.

 

Руслан РУБАН, головний тренер СК «Фаворит»:

- Хоча ми зустрічі проводили з аутсайдером, в цілому тур видався складним. Ми приїхали на матчі, як кажуть з корабля на бал, не випробувавши майданчик. Господарі знали, що нас влаштує тільки перемога, тому грали розкуто без тягаря результату. Підсумком туру задоволений, особливо другою грою. Наші волейболісти виконали всі настанови на матч, зіграли з мінімальною кількістю помилок. Щоправда в третій партії завчасно відчули смак перемоги і підпустили суперника впритул. На фінал Кубка України їхатимемо з хорошим настроєм (сайт СК «Фаворит»).

 

«ВНАУ» - «Буревісник-ШВСМ» - 3:2, 1:3

«Буревісник» напевно унікальне явище в українському волейболу, не маючи нормальної матеріально-технічної бази в повному ії розумінні, цей колектив завдяки характеру гравців та досвіду Миколи Благодарного, є важким суперником для будь-якої команди Суперліги.

Ось і перший матч у спорткомплексі Вінницького медуніверситету, який проходив відразу після зустрічі жіночої Суперліги «Кряж» - «Хімік», вийшов п’ятисетовим. Хоча господарі могли схилити шальки терезів на свою користь і швидше. Перша пройшла під їх диктовку – 10:5, 20:13 та 25:16. В другій – вже більш рівна боротьба. 5:6 – після пострілу Володимира Тевкуна, 9:7 – після атаки Івана Слінчука із другої зони. Завдяки діям на блоці «Буревісник» переломив гру та вийшов вперед – 14:11. І ось вже «+5» у чернігівців – 18:13. Підопічні Олександра Бондаренка могли скоротити відрив до мінімуму, але на заваді став вертикальний перший темп у виконанні Олександра Гладенка – 22:19. Кінцівка за «Буревісником» - 25:21.

В третьому сеті знов відчутна перевага «аграріїв», які зробили вирішальний відрив після другої перерви – 25:14. Підопічні Миколи Благодарного й тут знайшли сили на «comeback». Запам’ятався розіграш при рахунку 11:15, коли обидва колективи ефектно атакували та самовіддано атакували. Завершився епізод «блок-аутом» Тевкуна. Далі гості свого не впустили - 21:14 та 25:18. Тай-брейк пройшов у відчайдушній боротьбі. Спочатку невеличка перевага у «ВНАУ» - 4:2, 8:6. Але завдяки діям на блоці «Буревісник» не тільки наздогнав суперника, але й вийшов вперед – 9:8. Після «блок-ауту» гренадерського зросту Володимира Сидоренка перевага знов у господарів – 13:12. Але він же помилився на подачі – 13:13. В’ячеслав  Панкратенков з другого разу таки реалізував свій шанс. Матчбол. Гості могли його відіграти, але Резніков промахнувся. «П’ятихатка» за Вінницею.

У другому матчі наставники зробили кілька замін у стартовому складі своїх команд. У «ВНАУ» замість Сидоренка та Ставнійчука – Панкратенков та Чопік. На інших позиціях - Калиниченко, Щитков, Слинчук та Вітковський. У «Буревісника» замість Скабіна – Супруненко. Крім нього, Гладенко, Ніколайчук, Денін, Борисенко та Тевкун.

На старті другого матчу підопічні Миколи Благодарного відразу захватили ініціативу – 8:3 після блоку Тевкуна, 16:10 – після атаки Супруненка. Здавалось би, все під контролем гостей. Але за рахунок подачі та нападу «аграрії» почали погоню. Ставнійчук красиво переграв потрійний блок «Буревісника» і розрив вже «-2» - 21:23, а Сидоренко своєю подачею зробив відставання мінімальним – 23:24. В цей момент чернігівці зробили «фінт вухами», попросивши виміряти висоту сітку. Віктор Козловський це зробив: все в нормі. Але пауза збила настрій подаючого – Сидоренко помилився, і партія залишилася за гостями. В другому сеті «Буревісник» був постійно був попереду та не віддав свого в кінцівці – 8:5, 16:11, 21:16 та 25:20. Останній розіграш вийшов довгим та красивим завдяки грі у захисті. У підсумку те, що так і не зміг зробити Тевкун з краю сітки, зробив Гладенко в третій зоні.

Третю партію господарі виграли доволі легко – 25:16, і зачепилися у четвертій – 6:6, 9:10, 17:19. Але завдяки діям Артура Супруненка, який двічі закрив атаки суперника, та Олександра Гладенка, котрий набрав два очки на фініші «Буревісник» вирвав кінцівку та поклав три турнірних бали в скарбничку, а взагалі чотири після поїздки до Вінниці.

 

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

- Звісно, задоволений результатом. З урахуванням всіх наших проблем, хлопці видали все, що могли. Визнаю, що в перший день я їм завадив, помилившись зі стартовим складом. А програна перша партія - це найчастіше програний матч, адже на п’яту партію їх не вистачило, як раз на кінцівку. Сьогодні врахували всі моменти, хлопці чітко виконали настанову, а результатом цього стала перемога.

- В чому, як вважаєте, «Буревісник» перевершив суперника?

- У відношенні до справи. Обидві команди мають серйозні фінансові труднощі. Ми, наприклад, вже сьомий рік граємо в одній і тієї ж формі, два роки не бачили кросівок, я вже не говорю про інші елементи екіпіровки. Незабаром і м’ячів не буде (іронічно). Вінницька команда тільки почала переживати такі ж труднощі, але в цілому більш забезпечена, ніж ми. Я попросив хлопців всупереч всьому зіграти на результат, і вони, на мій погляд, боролися краще, ніж це робили вінничани.

Взагалі-то, хочу сказати, оскільки програє тренер, а виграє команда, то вчорашню поразку беру на себе, а сьогоднішніх героїв прошу назвати поіменно. Це сімка гравців стартового складу: Олександр Гладенко, Максим Ніколайчук, Олексій Денін, Артур Супруненко, Володимир Борисенко, Володимир Тевкун та ліберо Олексій Педора.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник