В Одесі відбувся 24-й турнір пам’яті Анатолія Закржевського

16:10 | 23 июля 2016

 В Одесі за участю шести команд відбувся 24-й турнір серед ветеранів пам’яті відомого одеського волейболіста Анатолія Закржевського.

  ЗАКРЖЕВСЬКИЙ

Перед тим розповісти про один з найдавніших турнірів в Україні, декілька слів про людину, пам’яті якої ось вже двадцять четвертий рік проводяться ці змагання.

Для одеського волейболу Анатолій Закржевський одна з найзначніших постатей, нехай він і не був олімпійським чемпіоном, як Георгій Мондзолевський, Євген Лапінський, Едуард Сибіряков та Віктор Михальчук. Але він був капітаном «Науки», яка в 1954 році завоювала перші  для волейбольних команд Одеси нагороди чемпіонату СРСР – бронзові медалі. Потім Анатолій Йосипович ще двічі «брав» «бронзу» у складі одеської команди, і ще двічі, причому в якості капітану, у складі збірної СРСР – на чемпіонаті світу-1956 та чемпіонаті Європи-1958. Одеським командам Анатолій Закржевський віддав шістнадцять років, десять з яких «Буревіснику» («Науці»), шість – СКА, завершивши кар’єру аж в тридцять сім років, у 1970 році. В 1987 році Анатолій Йосипович пішов з життя, а з 1991-го на відкритих майданчиках Одеси проходить турнір його пам’яті. Проходить неодмінно в середині літа, адже цей видатний майстер народився 12 липня. 

ТУРНІР-2016

Вже другий рік поспіль турнір пам’яті Закржевського проводиться у форматі міксту. У 2016-му у складах повинні були увійти по одному чоловіку не молодше 47-ми років, по одному – не молодше 50-ти років, а також дві жінки будь-якого віку, навіть діючі волейболістки. Одна з діючих гравців Христина Пугачова (Коваленко) й стала переможницею турніру. А в основному це були гравці-ветерани: Любов Ягодіна, Ірина Павлова, Олена Красавіна Геннадій Наложний, Борис Іойшер, Олександр Александров, Станіслав Пономаренко, Віктор Дорош та багато інших.

Для учасників турніру ці змагання стали не просто спортивною подією, а можливістю зустрітися зі своїми давніми друзями, але й спортивному рівню, завзятості, азартом, з якими вони грали могли б позаздрити і молоді гравці. За цим всім уважно спостерігала вдова Анатолія Закржевського Марина Олександрівна.

 

Марина ЗАКРЖЕВСЬКА, вдова Анатолія Закржевського:

- Складно підібрати слова до того, що я відчуваю під час таких турнірів. Згадую давні ігри, все, що було колись, іноді плачу. Вже двадцять четвертий раз проводиться цей турнір. Дивлюся на матчі – згадую, як грав Толік колись. Все перед очима проходить. Спасибі всім, хто організовує ці турніри. Пам’ять про мого мужа живе до цих пір. Це приємно.

 

До спортивної сторони. На попередньому етапі турніру, який проходив на відкритих майданчиках спорткомплексу «Олімпієць», шість команд Одеси, Києва та Чернігова зіграли в двох групах по колу, визначивши четвірку півфіналістів. Турнір мав жорсткі рамки: звичайні партії гралися в будь-якому разі до 21-го очка, а тай-брейкі – до 15-ти. 

У підсумку за головний трофей у фінальному матчі зійшлися дві команди-господарки. У складі Одеси-БВ – Христина Пугачова, Олена Елькіна, Віктор Дорош та Борис Іойшер, у складі Одеси-СТМ – Ірина Павлова, Олена Красавіна, Андрій Прокопенко та Станіслав Пономаренко.

Сильні половини обох команд відразу зробили ставку на потужну силову подачу, що часто-густо приносило успіх, що називається, не відходячи від каси. Прекрасні половинки команд діяли витончено та технічно, і це теж приносили дивіденди.  Згадати хоча б скидку Павлової, після якої суперники замерли на місті, а м’яч, природньо, впав в недоступному місці.

Звісно, матч викликав інтерес збоку вболівальників, більшість з якого представники старшого покоління. Близкість лавочок для глядачів, звісно, додавало емоційності протистоянню. За різними причинами. Одного разу м’яч після силової подачі влучив в голову одному з вболівальників. Пауза. Після якою тирада на адресу автора подачі. Публіка трохи не лягла від сміху. Самі гравці раз по раз творили такі дива в захисті, граючи і ногами в тому числі, що заслуговували на компліменти від вболівальників – такі, які можна почути тільки в Одесі: «Йому в «Чорноморець» треба», «От ти артист. Народний». Ось так – не більше, не менше.

Що стосується перебігу подій, то долю першою партії вирішив ейс Станіслава Пономаренка при рахунку 18:20, інакше партію могли виграти і їх суперники. Втім, Борис Іойшер+Ко взяли своє далі. У другій партії вони чіткіше грали у нападі, підключали блок та перевели гру на тай-брейк, де зумовили підсумок  матчу та турніру вже на старті 6:2. Потім 12:7 та впевнена кінцівка. 15:8. Крапку у фінальному матчі традиційного ветеранського турнірну поставила наймолодший гравець – Христина Пугачова, за грою якої уважно слідкували дві сестри-волейболістки - Любов Ягодіна та Світлана Пугачова – тьотя та мама Христини.

2-1 – такий результат зафіксував головний суддя змагань та суддя на вищці Костянтин Шамутін.

Борис ІОЙШЕР, переможець турніру, організатор змагань:

- Доволі цікаво грати в одній команді з жінками, особливо це цікаво для глядачів. Чимало емоцій викликають такі ігри, зокрема, дії у виконанні саме жінок. Взагалі-то, всі кращі ігри витягують саме вони – за рахунок захисту, загальної гри. Вони дають шістдесят відсотків результату. При іших рівних саме гра жінок є вирішальним фактором. В цих змаганнях саме так і було.

- Чому ви вирішили взятися за організацію турніру пам’яті Анатолія Закржевського?

- Я взявся ще тоді, коли цей турнір був проведений вперше, і ось до цих пір тягнемо, тягнемо. Всіма силами, всіма правдами та неправдами ми намагаємося підтримувати цю добру традицію. Зараз в Одесі майже ніякого волейболу немає, ми стараємося зробити так, щоб він був хоча б на ветеранському рівні.

 

 24-й турнір Анатолія ЗАКРЖЕВСЬКОГО. Результати.

Група А

Одеса-БВ – Чернігів – 2-0 (21:14, 21:13), 

Одеса-БВ – Київ-ЮВ – 0-2 (19:21, 19:21)

Київ-ЮВ – Чернігів – 2-0 (21:9, 21:16)

 

Група А. Підсумкова таблиця 

М

Команди

І

В

П

С/П

О

1

Київ-ЮВ

2

2

0

4-0

6

2

Одеса-БВ

2

1

1

2-2

3

3

Чернігів

2

0

2

0-4

0

 

Група В

Одеса-СТМ – Одеса-МС – 1-2 (19:21, 21:19, 13:15)

Одеса-СТМ – Київ – 2-0 (21:19, 21:18)

Одеса-МС – Київ – 2-0 (21:18, 21:18)

 

Група В. Підсумкова таблиця

 

М

Команди

І

В

П

С/П

О

1

Одеса-МС

2

2

0

4-1

5

2

Одеса-СТМ

2

1

1

3-2

4

3

Київ

2

0

2

0-4

0

Півфінали

Київ-ЮВ – Одеса-СТМ – 0-2 (17:21, 18:21), Одеса-БВ – Одеса-МС – 2-0 (21:17, 21:18).

Матч за 3-е місце

Київ-ЮВ – Одеса-МС – 0-2 (14:21, 17:21)

Фінал

Одеса-БВ – Одеса-СТМ – 2-1 (18:21, 21:17, 15:8)

 

Прес-служба ФВУ із Одеси

Источник