Кубок ЄКВ. 1/8 фіналу. Другі матчі. «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» (Україна) - «Фенербахче» (Туреччина).

11:55 | 10 декабря 2013

Напередодні другого  матчу 1/8 фіналу Кубку ЄКВ з турецьким «Фенербахче» головний тренер запорізької «Орбіти-ЗТМК-ЗНУ» Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ відповів на питання прес-служби ФВУ.

 

 

- Ігоре Дмитровичу, поділитись спочатку враженнями від першого матчу?

- Як і передбачалося, сукупна майстерність суперника була на порядок вище. Імена гравців світового класу говорять самі за себе. Дуже переконливо виглядала у зустрічі з нами олімпійська чемпіонка бразилійка ФєГарай, а Кім це взагалі візитна картка «Фенербахче». Дуже вправно діяла зв’язуюча Гласс. Досить цікаві перші темпи. Взагалі все дуже цікаво поставлено та розставлено в ігровому відношенні. Якщо в чомусь і справилися, то, це, хоча може і смішно лунає, в блокуванні деяких гравців.  Навіть така волейболістка як Хавлічкова була замінена, саме в зв’язку з цим, що була багато заблокована нами. Перший сет ми грали на рівних. Дуже прикро але, на мій погляд, при рахунку 23:22 помилився перший суддя матчу, відмінивши рішення лінійного. Рахунок міг стати 23:23, а став 24:22. Не можу сказати, що вони нехтували нами, але відзначу, що ми знайшли ключик для того, щоб трохи вирівняти гру.

Безумовно, у «Фенербахче» є великий ресурс в тому, щоб додати в грі, щось змінити. І суперник це в подальшому зробив. Але перший сет ми могли зачепити.

- Далі вже такої напруженої боротьби не вийшло?

- Так, у другому сеті «Фенербахче» налагодив свої справи. І вже зі старту зробив великий заділ, порядку п’яти-шести очок – 11:5, 16:10. В третьому сеті, як це не дивно, ми вели 8:3, 11:5, 16:12, але на цьому зупинилися. Суперник додав в обертах, зокрема завдяки ФєГарай, яка діяла дуже красиво. За більш, ніж двадцять років роботи в жіночому волейболі, такого ще не бачив. Те, що вона, витворяє, по-іншому і не скажеш, причому при рості 1,79, визиває іскренні захоплення. В чоловічому волейболі щось подібне робить ії земляк Жіба. З різкістю, кмітливістю, стрибком. Немає слів.

А взагалі я задоволений грою команди, за виключенням деяких моментів. Хотілось би кращого від Олі Скрипак. Але що я може з неї вимагати, якщо вона в першому сеті взагалі зробила щось неймовірне, в такому віці і граючи на рівних з волейболістками такого високого класу.

- Тож можна казати, що команда психологічно встояла в Туреччині?

- Так. Більше того, ми дуже ризиковано подавали.  Як ніколи. А головне, ми впоралися з першим прийомом.  На мій погляд, волейболістки «Фенербахче» були дещо здивовані нашою грою. Якщо такий видатний тренер як Аббонданца використовує дві перерви, та ще міняє гравця стартової шістки, це про щось каже.

- Можна чекати, що в Запоріжжі ваші підопічні покажуть такий же рівень гри?

- Розумію, що досягти перемоги було б фантастикою, але мені б дуже хотілось би, щоб команда показала такий же рівень. Як мінімум. Якщо вдасться заспокоїти гравців, це можливо й вийде, адже на рідному майданчику ми не завжди справляємося з емоціями, з великим бажанням.  Дай Боже, щоб всі були здорові, адже деякі проблеми в цьому сенсі є.

- Напевно й підтримка вболівальників буде палкою, зал Палацу спорту ЗАС буде забитий вщерть…

- Розраховуємо на це. Не хотілось б казати напередодні матчу: разом з тими, хто дійсно підтримує команду, нажаль, вистачає  й симпатиків в лапках, які не бажають команді перемоги.

- Якби не склалися матчі, гадаю, що матчі з «Фенербахче» ляжуть у фундамент майбутніх здобутків. Так?

- Безумовно. Якщо був би інший суперник, ми напевно могли пройти далі, але все повинно йти поступово. Дуже добре – це теж погано. В такому випадку і голівонька може закрутитися у когось. Взагалі термін «штурмівщина» існував при радянській владі. Цього не треба робити.

Тим не менш, люди зможуть побачити зразки кращого волейболу, якого не побачиш в Україні та й Росії, напевно, також. А це на сьогодні третя команда Туреччини, а перша команда цієї країни, переможець Ліги чемпіонів «Вакіфбанк», гру якого нам пощастило побачити вживу, грає ще більш витончено, в ньому ще більш все відшліфовано. Взагалі, це взірець  того, як все треба робити у волейболі.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Фенербахче». 11 грудня. 18.00. Запоріжжя.  Палац спорту ЗАС .

Судді: К.Журкович  (Хорватія), Я. Маковски (Польща).

Перший матч – 0:3 (22:25, 14:25, 16:25).

Он-лайн трансляція: текстова, відео.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник