Кубок ЄКВ. 1/8 фіналу. «Хімік»: п’ятдесят відсотків успіху

15:40 | 07 декабря 2013

В першому матчі 1/8 фіналу Кубку ЄКВ діючий чемпіон України «Хімік» впевнено переміг білоруський «Атлант» (Барановичі). На деяких відрізках поєдинках суперниці чини нили гідний опір українській команді, але в необхідний момент підопічні Сергія Голотова додавали та вирішували підсумок партій.

 

 

«Хімік» (Южне, Україна) - « Атлант» (Барановичі, Білорусь) - 3:0 (25:21, 25:18, 25:21)

«Хімік»: Трушкина, Гарелік, Первухина, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Кальченко, Томич, Герасимова.

«Атлант»: Галкіна (к), Булига, Вашкевич, Лозицька, Іонова, Столяр ; Токарчик (л), Щеновська.

Судді: О. Амбарков (Македонія), Т.Крамар Шандль (Хорватія).

Тривалість матчу: 71 хв. (23+24+24).

5 грудня. Южне. ФСК «Олімп». 900 глядачів.

Матч-відповідь: 11 грудня. Барановичі. Льодовий палац

«Хімік» вийшов у своєму найсильнішому складі, разом з Іриною Трушкіною, яка пропустила два тури чемпіонату України. Рахунок відкрила Надія Кодола, яка загнала м"яч в майданчик суперника. «Атлант» відповів тим же, а потім «Хімік» завдав чотири постріли поспіль. 5:1. Борис Коляда взяв тайм-аут. І це подіяло - незабаром на табло горіли цифри 5:6. Втім, причини такого повороту крилися в прийомі «Хіміка», який не дозволяв організувати атакуючу гру. Надалі, аж до фінішу партії, суперники трималися в жорсткій зв"язці, поступово піднімаючись на вершину. 16:14 - Кодола змусила помилитися «атлантичних» приймаючих. Ольга Лозицька, з якою « Хімік» цього дня, якщо і справлявся, то нечасто, відповіла потужним діагональним ударом з четвертої зони. Трушкина знову збільшила відрив до двох балів - 18:16. «Атлант» відповів потрійним ударом, і вийшов вперед - 19:18. Анастасія Гарелік не пошкодувала землячок, впевнено забивши перехідний. Вона ж завершила, як виявилося, вирішальний ривок своєї команди в цій партії, «зачохливши» 2-метрову Оксану Булига. 22:19. Більше шансів «Хімік» супернику не дав. Крапку в партії і кому в матчі поставила Трушкина, вистрибнувши із задньої лінії, і легким накатом обігравши і блок, і захист суперника. 25:21.

Не менш складною вийшла друга партія. В"язка гра на старті, в якій «Хіміку» довелося відігравати триочкове відставання, тривала до першої перерви. У складі «Атланта» виконувала соло тут Лозицька. Вона і відправила команди перепочити. Змінилася ситуація, коли на майданчику замість Олени Новгородченко і Ольги Савенчук з"явилися Тетяна Хилюк та Марина Захожа. Змінилася, правда, не відразу. За рахунку 11:10 свій перший зліт в цьому матчі реалізувала Трушкина. І бути б рахунку 12:10, але суддя зафіксував перехід середньої лінії. А шкода - гарний був момент. Тут же невеликий збій у «Хіміка». 11:13. Тайм-аут. Кодола відіграла право на подачу, яку вирушила виконувати Захожа. І саме вона своєю націленої подачею внесла корінний перелом в психологію у другій партії. У цій розстановці «Хімік» набрав шість очок. 18:13. Вихід партії зумовлений. У кінцівці Гарелік ще раз заблокувала Булигу, а слідом Хилюк закрила Лозицьку, яка розійшлася не на жарт. А закінчила партію, що символічно для цього відрізка матчу, Захожа, що послала м"яч з «четвірки» по дузі в самий кут майданчика. Волейболістки «Атланта» навіть не торкнулися сфери. Точно і красиво. 25:18.

«Переможний склад не міняють», - напевно вирішив Сергій Голотов, і залишив на майданчику ту ж шістку, що і закінчувала другу партію, за винятком Катерини Кальченко, замість якої вийшла Юлія Первухина. Але продовження переможного сету, на жаль, не послідувало. Знову в"язка боротьба на «старті», а до першої перерви навіть « -4». У «Хіміку» мало, що виходило в атаці, на відміну від «Атланта». 4:8. Новгородченко замість Хилюк. З часом «Хімік» повернувся в звичний стан - 10:9. Первухина реалізувала перехідний. Кодола, що не терпить заперечень ударом, довела перевагу до чотирьох пунктів - 19:15. Дар"я Іонова ударом з «двійки» і поставленим там же намалювала знак питання, принаймні, над цією партією. Волейболістки «Хіміка» тут же цю білоруську надію загасили. Завершити матч судилося Ірині Трушкіної. 25:21 і 3:0 в першому матчі.

Півсправи зроблено. Матч-відповідь - 11 грудня о Барановичах, куди команда вирушає вже в ніч на понеділок. А вже в п"ятницю волейболістки приступили до роботи над помилками.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Дуже важка гра в емоційному плані. Не думаю, що вона була важкою фізично - рахунок все ж таки 3:0. Втім, навіть програючи по ходу партій, була впевненість, що ми доб"ємося перемоги. Не тому що ми грали вдома, а тому що, вважаю, ми вище класом, ніж білоруська команда, якщо розглядати окремо гравців.

Чому так важко гра склалася? Абсолютно не впоралися з прийомом. Огидно відіграли приймаючі гравці, починаючи з ліберо. У цьому ми обов"язково будемо розбиратися. Поки незрозуміло, в чому причини цього, адже наш суперник не володіє суперподачей. Від прийому і всі проблеми пішли, і гра так склалася. Якщо би впоралися з прийомом, грати було б легше.

- З чим ви пов"язуєте провал на початку третьої партії?

- Саме з прийомом. Абсолютно. Якщо ми будемо на прийомі підбивати на три метри, то про які завданнях ми можемо вести мову (озадачено). Ми з таким прийомом і чемпіонат України не виграємо. 19 % позитивного прийому. Це просто катастрофа. Я розумію, 50-60%. Можливо, такий рівень від перенастрою. Шукатимемо  причину.

- Як пройде підготовка до другого матчу?

- Будемо працювати над тими елементами, з якими не впоралися. Віднападали-то ми нормально, а от з прийомом і блоком абсолютно не впоралися. По захисту також стояли на місцях, піднімали, добивали. Працюватимемо над блоком і прийомом.  І завтра (в п’ятницю. – прес-служба) вже приступаємо. У нас просто немає часу на відпочинок, так як в неділю вночі ми вже виїжджаємо в Барановичі.

- Яким вам бачиться матч-відповідь на майданчику суперника?

- Приблизно таким же, як і тут. Сподіваюся, що Ірина Трушкіна, яка всього два дні перед матчем тренувалася, набере форму. Думаю, що з хвилюванням впораємося. Хотілося б пройти цей етап без «золотого сету».

 

Борис КОЛЯДА , головний тренер ВК «Атлант»:

- Ми готувалися до цієї гри. І побачили ту гру, яку очікували. Але величезна кількість помилок, допущена нашою командою, що не дозволило на рівних боротися з «Хіміком».

- У кінцівці досить рівний першої партії, також позначився цей фактор?

- Так. Позначилося саме велику кількість особистих помилок. Не тих помилок, які змушує робити суперник, а які допускають гравці через проблеми в своєму технічному рівні.

- Було видно, що «Атлант» серйозно вивчив суперника, ускладнивши йому життя своєю подачею...

- Ми бачили в справі гравців «Хіміка», крім того, багато років грали проти Насті Гарелік. Тому можна було будувати гру, знаючи слабкі сторони суперника. Але виконати задум до кінця не вдалося. Працювали-то в правильному напрямку, але втілити в життя все, над чим працювали, не змогли.

- Який елемент, на ваш погляд, став вирішальним у матчі?

- Захист і прийом, а точніше якість цих елементів, що не дозволило нам грати красиво, а спростивши подачу, дозволили супернику вести комбінаційну гру. А це його коник. Якщо «Хімік» справляється з прийомом, то з ним грати неможливо. Команда навчена і дійсно веде красиву, комбінаційну гру.

- Яким вам бачиться матч-відповідь у Барановичах, у своєму великому залі ?

- Думаю, що буде серйозна боротьба. Звичайно, боротимемось.

- Якою мірою розраховуєте на підтримку своїх вболівальників?

- Звичайно, на своїх уболівальників ми розраховуємо, але, знову ж, все в наших руках. Якщо нам не вдасться впоратися зі своїми помилками, то ніякі вболівальники не допоможуть.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник