Суперліга (чоловіки). «Хімпром» - одноосібний лідер чемпіонату

13:10 | 03 декабря 2013

Вінницький «ВНАУ», який лідирував в чемпіонаті, двічі програвши одному зі своїх конкурентів - «Фавориту», втратив першу позицію. Але прапор лідерства, який впав, підхопила не лубенська команда, а ще один претендент на медалі – «Хімпром», який вдало з’їздив до Чернігова. Більш чіткою диспозиція в чоловічій Суперлізі стане, коли будуть зіграні всі матчі першого кола, а поки огляд матчів 6-го туру.

 

 

«Фаворит» - «ВНАУ» - 3:1, 3:2

Першу партію господарі розпочали невпевнено, не пішла атака, а на додачу ще й помилки на подачах, розповідає сайт СК «Фаворит». Як наслідок, вінничани поступово нарощували відрив. Наприкінці партії судді, на жаль, не помітили торкання сітки гравцями ВНАУ. Але це, певно б, не врятувало «Фаворит» від програшу в першій партії – 17:25. В другій партії на заміну вийшов Осадца. Далі гра пішла за сценарієм «Фавориту» після того, як Корнієнко класно відподавався. 6:1. Стас ще приніс три очки в атаці. Після тайм-аута ВНАУ при рахунку 12:5, гості поступово налагодили гру - 13:10. Після чого вже Руслан Рубан знаходить аргументи для своїх підопічних і «Фаворит» збільшує відрив – 18:12. На майданчик вийшов Заїка, а за кілька хвилин і Вітюк. Зусиллями цих гравців команда вперше за гру організувала потрійний блок. Коли відрив став солідний - 21:14, стало зрозуміло, що «Фаворит» не впустить можливості зрівняти рахунок – 25:17 і 1:1.

В дебюті третьої партії лубенські волейболісти три очки з чотирьох заробили грою на блоках. До рахунку 9:9 вінничани ще трималися, а потім стали здавати позиції. Друга технічна перерва 16:13, далі 19:15, 21:17, а при рахунку 23:19 двічі помилився в атаці помилився колишній гравець «Фавориту» Артем Калініченко – 25:19 і 2:1.

Остання партія була найбільш напруженою і тим найцікавішою. Величезний об’єм роботи проробив Віталій Сухінін, в якого ладилося в атаці і в силових подачах. Звичайно варто відзначити й подачі Осадци, адже Віталій в кожній партії кілька важливих очок приносив саме завдяки своїм «планерам». «Фаворит» по ходу партії був на 3-4 очки попереду, проте інтрига з’явилася саме під завісу, коли суперник підтягнувся до 22:20. Але господарі зіграли впевнено 24:20, а потім довели справу до перемоги 25:21 і 3:1.


Євген БОЙКО, капітан СК «Фаворит»:

- Я радий, що ми перевали серію поразок. В попередньому турі на виїзді потерпіли фіаско від сумської команди, і це почало нас переслідувати в першій партії. Але гравці команди впоралися зі своїми емоціями і знайшли свою загальну гру. З кожною партією ми додавали у впевненості і командні дії зробили свою справу.

У другому матчі перемога «Фавориту» далася ще важче. Про це свідчить і загальний рахунок гри: 111:108 — причому не на користь переможця гри. Ця гра нагадувала важке командне сходження на гірську вершину, яке тривало в муках, і не було відомо чи зійде «Фаворит» на гірський пік, чи його змете на підступах до омріяної вершини випадкова лавина, відзначає «Полтавщина Спорт».

У першій партії лубенці вирвали перемогу з рахунком 26:24. Здавалося, початок зроблено. Та наступну партію, в якій «Фаворит» вів у рахунку (8:3, 14:10), але програв — 21:25. Тут узагалі відбулося щось не дуже зрозуміле: був рахунок 14:10 на користь «Фаворита», а згодом став — 14:20 — на користь гостей. Це був справжній жах! Блок лубенців нагадував «прохідний двір», атака перетворилася на відбій, волейболісти втратили ігрове мислення. Рахунок у матчі за партіями став — 1:1.

Третій сет для «Фаворита» перетворився на протистояння із... самим собою. Після нічийного рахунку 13:13, Юрій Паласюк на своїй подачі доводить перевагу лубенців до трьох м’ячів (16:13). Потім Філіп Гармаш бере нереальний м’яч, а Віталій Сухінін своєю «катапультою» доводить перевагу «Фаворита» до чотирьох очок (18:14). Але на фініш партії суперники виходять вже за умов рівноваги — 21:21. Протягом наступних трьох хвилин тренер «Фаворита» Руслан Рубан двічі бере тайм-аути. «Фаворит», здавалося, переможе без проблем — рахунок став 24:22. Але тут якраз Євген Бойко з подачі «вмазав» у сітку, а потім була ще й помилка в атаці. Знову нічия — 24:24, далі — 25:25. Аж за справу радикально взявся Ігор Вітюк: спочатку він результативно «торпедував» потрійний блок вінничан, й одразу ж здійснив результативну подачу — 27:25. Наші земляки з черговими муками перемогли у третій партії і повели в рахунку у матчі — 2:1.

Щоб залишитися лідером чемпіонату, «Фавориту» обов’язково потрібно було перемагати ВНАУ й у четвертій партії. Початок був за ним - 8:6. А потім гравців «Фаворита», мовби, накрила «лавина» ігрової байдужості — у них усе валилося з рук... У середині четвертої партії лубенці вже «горіли» — 14:17. Далі — більше: 15:20, 16:22, 17:23 і, нарешті, — 19:25.

Справа дійшла до вирішальної, п’ятої партії, перед початком якої навіть найпалкішим оптимістам-уболівальникам «Фавориту» здавалося проблематичним, що наші земляки сьогодні зможуть таки зійти «на вершину». Та, напевно, від «мук» попередніх чотирьох партій у лубенців, на щастя, відкрилося друге дихання. У п’ятій партії «Фаворит» узяв такий старт (6:3, 10:5), що навіть через наступні локальні проблеми не перемогти з такою попередньою перевагою було не припустимо. Хоча й тут почали виникати сумніви — коли рахунок став 14:12. А потім лубенці не довели до вирішального очка свою першу атаку, м’яч приборкали гравці ВНАУ, які також «завалили» свій штурм — «Фаворит» витримав наступ, а Віталій Сухінін у другій атаці сильним і влучним ударом поставив переможну крапку у цій важкій та непередбачуваній грі.

 

Руслана РУБАН, головний тренер СК «Фаворит»

- Я не дуже задоволений перемогою в другому матчі, бо вважаю, що повинні були вигравати три очки в цій зустрічі. Такою була задача на тур. В нас вважаю склад сильніший, ніж в суперника. Розумію що вони борються, але ми ж поступаємося самі, і це не перший раз, коли ми ведемо в партії, а потім робимо велику кількість своїх помилок. В цьому сезоні багато очок роздарюємо суперникам і так важко їх заробляємо. Вчора можна сказати ми виконали певні домовленості й настанови, правда починаючи з другої партії. Грали так, як я хотів, щоб вони грали і результат тому підтвердження. В  сьогоднішньому матчі: одне робимо, інше не робимо, причому в більшій мірі. З таким ідеальним прийомом як в нас, ми повинні в нападі заробляти більше очок ніж це робимо на сьогодні.

 

«Кримсода» - «Дніпро» - 3:0, 3:0

На кримському майданчику у аутсайдера з Дніпропетровська шансів було небагато і, як показав розвиток подій, різниця в класі в повній мірі відбилася на підсумковому рахунку. Лише в двох партіях з шести зіграних підопічні Віталія Стаднікова зуміли набрати більше 20-ти очок. На перший матч команди вийшли в таких складах: «Кримсода» - Коваліков, Кузнецов, Добриця, Жуматій, Шоркін, Беспалов та Попов (ліберо), «Дніпро» - Євстратов, Спаський, Шкут, Курлапов, Шілін, Терещук та Середа (ліберо). Відзначимо, що господарі провели з номінально другим зв’язуючим Ігорем Коваліковим весь матч.

Дніпропетровці розпочали міцно – 3:0, але незабаром після тайм-ауту господарі відігралися – 6:5, та пішли уперед – 20:16 і 25:18 на фініші. В другій партії без проблем для «Кримсоди» - 25:15. Далі, як повідомив прес-службі ФВУ технічний делегат матчів Костянтин Шамутін, у складі «Дніпра» були призведені дві зміни: Коновалов – замість Спаського, Ісаєнко – замість Шиліна. І це відбулося на перебігу подій, боротьба була більш щільною. Лише в кінцівці підопічні Віталія Осипова схилили шальки терезів на свою користь. 25:21. 3:0 – впевнена перемога «Кримсода».

У другому поєдинок керманич кримчан змінив «старт» наполовину: з’явилися  Дмитрієв, Мірошниченко та Бондар. Віталій Стадніков у порівнянні з першим матчем ввів в склад двох нових гравців – Мазура та Коновалова. В першому сеті більш ніж вагома перевага господарів – 12:7, 23:13 та 25:14. Наступний ігровий відрізок став найнапруженішім в двухраундовій дуелі. Програючи 13:18, дніпропетровці зуміли скоротити відрив до мінімуму – 23:24, але останнє слово залишилося за «Кримсодою». Заключний сет знов без боротьби – 25:15. «Кримсода» підтягнулася до трійки лідерів, а «Дніпро» - кандидат №1 на виліт.

 

«Буревісник-ШВСМ» - «Хімпром» - 1:3, 1:3

Матчі в Чернігові пройшли за схожим сценарієм. Важка перемога «Буревісника» в першому сеті, а далі успішна хода «Хімпрому». Підопічні Миколи Благодарного знов продемонстрували свій незламний характер. В стартовій партії п’ятничного матчу 37:35 – рекорд Суперліги цього сезону. Звісно, це далеко до світового рекорду (56:54), який був зафіксований нещодавно у корейській чоловічій лізі, але теж чимало – погодьтесь. До речі, в нинішньому рахунок «30 і більше» зустрічався в п’яти партіях, причому в чотирьох з них брав участь саме «Буревісник». Що стосується подій в Чернігові, то після божевільного старту, на решту партій першого матчу господарів не вистачило. А ось в другий день вони могли здобути набагато більше, але в третій партії програли два очки. Отже, «Хімпром» на першому місці. Цікаво, що лідери жіночого та чоловічого чемпіонатів представлять хімічну промисловість.

 

«Локо-Експрес» - «Барком-Кажани» - 3:0, 2:3

Вже четверту перемогу в чемпіонаті здобув львівський клуб, причому три з них трапилися на виїзді в поєдинках з прямими конкурентами. В Харкові «залізничники» в перший день перемогли досить впевнено, а ось другий матч більш впевнено розпочав «Барком-Кажани», виграючи 2:0. Господарі спробували переламати хід гри, взявши наступні два сети. Але підопічні Віктора Михальчука встояли, здобувши дуже важливу перемогу.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник