Cуперліга (жінки). 7-й тур. Перша трійка відірвалася від пелетону

11:55 | 03 декабря 2013

Матчі 7-го туру жіночої Суперліги підбили підсумки першого кола регулярного чемпіонату. Як і передбачалося, на чолі турнірної таблиці «Хімік», «Орбіта» та «Сєвєродончанка», котрі після останніх матчів ще більше відірвалися від пелотону. А ось боротьба за четверту путівку тільки загострилася, і претендентів на путівку у фінал тут троє – «Галичанка», «Керкінітіда» та «Волинь». Звісно, зарано ще підсумовувати 1-й етап, але приблизні контури побачити вже можна.

 

«Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - «Континіум-Волинь-Університет» - 2:3, 3:0

Як і очікувалося напередодні, перший матч прямих конкуренток за місце у четвірці вийшов вкрай напруженим, - розповідає сайт «Спорт Тернопільщини».

У стартових партіях «Галичанка» дещо шокувала своїх прихильників. Влітку «Волинь» покинули декілька основних волейболісток, але луцька молодь достойно замінила лідерів. Йдучи упродовж стартової партії на рівних (14:14, 22:22), тернополянки програли на тай-брейку (25:27). У другій партії ситуація повторилася, але цього разу гості не стали доводити партію до гри на «більше-менше» (23:25). Розчаруванню на лиці Андрія Романовича не було меж, волейболістки «Галичанки» були на грані того, щоб осоромитися.

Отримавши порцію жорстких настанов від тренера, господарки нарешті прокинулися. Тепер вже «Волинь» допустила ряд помилок, чим і скористалася тернопільська команда. Дві партії «Галичанка» виграла з одинаковим рахунком (25:16, 25:16), перевівши гру у п"яту партію.

Остаточно упіймати кураж підопічним Андрія Романовича не судилося. Галичанці довелося відіграватися по ходу партії, але навіть наздогнавши «Волинь», тернополянки не змогли розвинути успіх, поступившись (15:17).

У другий день тернопільські волейболістки взяли впевнений реванш за поразку у першій грі, коли  молода луцька команда піднесла амбіційній «Галичанці» серйозний урок. Господарки зробили все, аби довести випадковість програшу: вони діяли чітко, не допускаючи такої великої кількості браку. З такою грою прийшов і відповідний результат. У кожній з трьох партій, «Галичанка» була сильнішою і здобула заслужені три очки.

Перемога дозволила підопічним Андрія Романовича піднятися на омріяну четверту сходинку у турнірній таблиці. Щоправда у «Галичанки» та «Керкінітіди» рівна кількість очок.

 

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»:

- У другий день ми показали свою гру. Але от вчора ми допустили ряд помилок, а дівчата, можливо, перехвилювалися. Олена Туркула та Ольга Фарісєєва грали проти своєї колишньої команди. І якщо Олені вдалося зіграти добре, у Олі гра не пішла. Тому нам не вдалося дотиснути суперниць. Сьогодні ми показали, що є сильнішими і здобули собі шанс поборотися за місце у фінальній четвірці. Там, якщо дасть Бог, можемо зачепитися і за медалі, адже молодь наша росте і пора б виходити на вищий рівень. Звісно, ще не вистачає стабільності, але місцями вони показують доволі якісну гру. Але я гадаю, що ми у стабільності ще добавимо по ходу сезону.

 

Ангеліна ДУБ"ЯНСЬКА, гравець ВК «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»:

- Після вчорашньої поразки ми налаштувалися лише на перемогу і дуже хотіли виграти цю гру. Звісно, що нам поки важко, але ми стараємося.

На мою думку, нам ще не вистачає необхідного досвіду, щоб показувати стабільний результат. Тренер дуже переживає за нашу гру і результат, тому його емоції можна зрозуміти. Він теж грає з нами. 

 

 

«Сєвєродончанка» - «Кряж - Медуніверситет» - 3:0, 3:1

У минулу п"ятницю на майданчик ДЮСШ-3 вийшли добре знайомі сєверодонецьким глядачам граючий тренер Юлія Якушева та Ірина Рогаль. У 2006 -му саме вони привели « Сєвєродончанку » до перших в її історії бронзовим нагородам, - нагадує фан-сайт ВК «Сєвєродончанка».. Однак час бере своє. І у Вінниці вони поступово готуються до завершення ігрової кар"єри.

Перша зустріч пройшла без особливих пригод. Лише в її дебюті гості трохи привнесли інтригу, вирвавшись на чотири очки вперед. Підопічні Гарія Егіазарова досить швидко прибрали ініціативу до своїх рук і спокійно довели матч до перемоги.

Зовсім трохи повеселились волейболістки «Кряж» днем пізніше - 2:6. Тільки от з подачами Анни Бурбелюк та Інни Деніної гостьовий прийом не впорався - 17:10. Погралася своїм планером і Світлана Лідяєва - 22:11. Сім ейсів в сукупності з високою якістю гри і стали запорукою успіху - 25:13.

Проблеми «Сєвєродончанка» створила собі сама. При рівному рахунку в другому сеті (10:10)

помилки посипалися, як з рогу достатку. На рівному місці «Кряж» раптом виявився практично недосяжним - 11:15, 14:20. У спробі загасити полум"я Єгіазаров кинув у бій Олену Сидоренко, що замінила Інну Деніну. За статистикою Інна виглядала однією з кращих, але вже вкотре вона жваво починає, але до середини зустрічі її запал закінчується. Перестановка здобула дивіденди - господарі ледь не врятували партію - 21:22. У вирішальний момент проявила себе Якушева (21:23), а слідом вона ж поставила два блоки - 1:1.

Втрата очок у домашніх стінах явно не входила в плани «Сєвєродончанки». Її волейболістки тут же кинулися доводити свою перевагу - 7:3, 15:8, 20:14. Дуже добре виглядали Сидоренко і Лісєєнкова. Але все-таки гра з Вінницею - це ще не показник. При всій повазі до опонента. За підсумками партії господарі в два рази перестріляли суперника в атаці - 15 результативних ударів проти 8-ми.

Вінничанки не опустили руки, продовживши опір в четвертому сеті - 2:6, 5:8. Козирною картою сєвєродончанок вкотре стала подача і надійний блок. Це і стало визначальним у міттельшпілі партії - 17:11. Оформити перемогу не склало особливих труднощів. Приспіли і осічки конкурентів , завдяки яким наша команда не тільки зміцнила свої позиції, а й скоротила відставання від «Орбіти». Багато в чому визначальними в боротьбі за місце в квартеті стануть 8 -й і 9 -й тури, у яких суперниками «Сєвєродончанки» виступлять «Керкінітіда» та «Галичанка».

 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Хімік» - 1:3, 0:3

Різниця команд у класі і турнірному становищі - лідера чемпіонату в особі «Хіміка» та беззастережного аутсайдера в особі «Регіни», не припускала інтриги в результаті, але припускала експерименти з боку наставників, про що вони заявили напередодні туру. І їхні слова не розійшлися з ділом. Результат не ставилося на чільне місце , він був майже доконаним фактом

Матч почав бойовий склад «Хіміка», за винятком Ірини Трушкіної, що залишилася вдома через травму. Почав і зробив хороший заділ для експериментів. 8:5 - після блоку Катерини Кальченко , яка стала найрезультативнішою в «Хіміку» в першій партії, набравши п"ять очок. 15:8 - після настільки вже вдалого «чохла» Юлії Герасимової. І ось вже 21:12. До цього часу склад «Хіміка» змінився на 2/3. Незрозумілим чином южненській команді не вдалося довести партію до перемоги. Серія своїх помилок, зокрема, в прийомі і атаці, хороший настрій «Регіни» призвели до неймовірного камбеку господарок майданчику. 25:23 - вони виграли першу партію.

Більше, само собою, це повторитися не могло. На старті другої партії 8:4. Активна на цьому відрізку Герасимова - вона ефектно і ефективно атакувала «зліт» і чітко подавала. 15:6 - після пайпа Надії Кодоли, яка цьому матчі грала лише на стартових відрізках партій. Максимум чого зуміла добитися «Регіна», скоротити відставання до двох очок - 18:20. На фініші партії на першій лінії атаки Катерина Кальченко - до трьох атак вона додала блок, підвівши, таким чином, підсумок партії - 25:20.

За подібним сценарієм пройшла і третя партія. За рахунку 18:12 на позиції зв’язучої Олену Новгородченко замінила ії тезка Напалкова і віддала всю кінцівку Анастасії Гарелік, що поклала у скарбничку своєї команди сім останніх очок у цій партії. Заключне, щоправда, вона заробила подачею. 25:15 .

У четвертій партії не обійшлося без перепадів - виграючи 15:9, дозволили супернику вийти вперед 16:15. Але потім все повернулося на круги своя. До речі, вперед «Хімік» вивела Напалкова, знайшовши момент для атаки - 17:16. Тут же два бали додала Юлія Первухина - атака плюс блок. А юна зв’язуюча, до речі, відіграла більше половини партії. На результат це жодним чином не вплинуло. У кінцівці на сітці виконували соло Ольга Савенчук і Міна Томич, а «закрила» матч Гарелік - 25:22. 3:1 - перемога «Хіміка».

У порівнянні з першим матчем Сергій Голотов зробив одну зміну в стартовому складі - замість Юлії Герасимової вийшла ії тезка Первухіна. А в цілому на майданчик виходили всі заявлені волейболістки, за винятком Марини Захожі.

«Хімік» почав без розгойдування: чотири постріли Ольги Савенчук плюс два бали від Анастасії Гарелік - 6:2. Незабаром на майданчику почали з"являтися нові обличчя, які також зробили результативний внесок у перемогу в першій партії: Міна Томич та Анастасія Чернуха набрали сім очок на двох. Завершив партію ейс сербської діагональної. 25:16 .

Кілька нервової для «Хіміку» вийшла друга партія. Рівна гра на старті - 4:3, 8:8, а далі серія помилок в атаці і прийомі. 8:12 . «Регіна » навіть деякий час утримувала перевагу, виграючи 15:11 . І тільки на позначці «17» «Хімік» після удару Надії Кодоли наздогнав втікачів було рівенчанок. «Регіна» не кинула грати - 20:19 знову попереду господарі . Але останнє слово залишилася за южненською командою, а точніше Катериною Кальченко, яка чітко зіграла «зліт». 25:23 - сет за «Хіміком». 2:0.

У третій партії підопічні Сергія Голотова не дали жодного шансу суперницям, відразу взявшись за справу. Вже за рахунку 8:4 на майданчик вийшла номінально третім єднальна команди Олена Напалкова, яка відіграла потім до кінця партії. А найбільш результативно на цьому відрізку діяла Юлія Герасимова, яка була успішна у всіх елементах, а в кінцівці ефективно атакувала Тетяна Карпушина - вона відзначилася тричі, в тому числі і на контрольному м"ячі. 25:13.

3:0 - 35-а поспіль перемога «Хіміка» в офіційних матчах (офіційний сайт ВК «Хімік»).

 

«Керкінітіда» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 2:3, 1:3

Звісно, ці команди не конкуренти, але будь-який колектив Суперліги не може спати спокійно перед візитом в Євпаторію, де навіть секундна втрата концентрації може коштувати перемоги. І «Орбіті», яка заявила о медальних претензіях, було важко – і в перший, і в другий день. Враховуючи те, як складалася гра в п’ятій партії матчу №1, запорізька команда повинна бути задоволеною його підсумком. Кримчанки знаходилися в кроці від перемоги, «Орбіта» на такої ж відстані від поразки. 12:8 – лідирували господарки. Але тут, як вже не раз траплялося, своє вагоме слово на подачі сказала Лідія Лучко. Ніяк приймаючи «Керкінітіди» не могли з нею впоратися. Догралися до 12:13, поки нарешті не знялися. Перший матчбол заробили саме вони – одна атака з третьої зони, за нею – з «четвірки». Але підопічні Ігоря Філіштинського встояли. 14:14. І далі пішла напруженіша боротьба нервів. Два матчболи у «Орбіти», потім у «Керкінітіди», поки гості нарешті не видряпали перемогу – 20:18 в сеті та 3:2 в матчі.

Щоб дати такий же бій в другому матчі у команди Леоніда Хричова вже не вистачило. Хоча коли господарки здійснили «сomeback»: програючи в матчі 0:2 та 14:18, вони виграли третю партію з рахунком 27:25, отримавши тим самим неабиякий імпульс, і в четвертій партії запорізьким волейболісткам прийшлося дуже постаратися, щоб гра не прикотилася до чергової «п’ятихатки». Лише в кінцівці вони дотиснули непоступливого опонента. 3:1 – «Орбіта» взяла п’ять очок в Криму.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник