Суперліга (жінки). Боротьба за четверту сходинку загострюється

11:10 | 27 ноября 2013

Нарівні з матчами в Запоріжжі, де рубилися претенденти на медалі - «Орбіта» та «Сєвєродончанка», дуже цікавими вийшли і поєдинки в Луцьку, де зустрічалися конкуренти в боротьбі за четверту сходинку – «Волинь» та «Керкінітіда». За підсумками ситуація в середині турнірній дуже загострилася, адже підтягнувся «Кряж», який набрав оберти, і тепер команди з 4-у та 7-му сходинку тепер розділяють всього п’ять очок. Подробиці далі.

 

 

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - 3:0 (25:19, 25:17, 25:16)

«Хімік»: Кальченко, Гарєлік, Первухіна, Хилюк, Томіч, Кодола; Степанчук (л), Новгородченко (к), Савенчук, Герасимова, Захожа, Карпушина.

«Галичанка»: Дудник, Дуб’янська, Фарісєєнко, Мадзар, Туркула (к), Рева; Дельрос (л), Скороход, Карпець

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), М.Мельник (Івано- Франківськ).

Тривалість матчу: 63 хв. (21+21+21)

Кращі гравці (версія ФВУ): Кодола - н/визначений.

22 листопада. Южне. ФСК «Олімп». 210 глядачів.

Як і передбачалася, в стартовому складі «Хіміка» не вийшла травмована Ірина Трушкіна. Юлія Герасимова, яка мала деякі проблеми зі спиною, з’явилася на майданчик вже по ходу матчу - вдало, але про це пізніше.

Не можна сказати, що «Хімік» мав беззаперечну перевагу, южненська команда грала спокійно і впевнено, розуміючи, що перемога в цьому матчі буде за нею. Підопічні Андрія Романовича іноді користувалися цим. Так, наприклад, програючи 4:6, вони вийшли вперед на три очки - 10:7. Довелося Сергію Голотова брати тайм-аут. Тут же все стало на свої місця - на подачі Анастасії Гарєлік. Активна була на цьому відрізку Катерина Кальченко - двічі чітко зіграла «блок-аут», а потім не дозволила це зробити Катерині Дудник. 12:10. Закінчилася друга партія двома красивими по виконанню атаками южненських «четвірок»: спочатку Кодола сотворила «пайп», а потім Гарєлік «врізала» «4 по 4». 16:13. Рахунок начебто слизький, але по результаті питань не виникало. А завершила зусилля партнерок Ольга Савенчук, що вийшла на подвійну заміну – вона ледь не проломила паркет пострілом по першій зоні. 25:19.

У спокійному ритмі почалася і друга партія - 2:2, 4:4, 8:6 - після потужного удару Кодоли, яка цього дня була безжальна до своїх колишніх одноклубницю. І тут же намітився відрив. Вдалий відрізок провела Міна Томич. Підключилися Гарєлік і Первухина. 15:8. Більше нічого примітного в цій партії не відбулося. Крім завершення. Таким стала несильна, але чітка за місцем атака южненської зв"язки Олени Новгородченко. 25:17.

У третій партії стартовий склад «Хіміка» у порівнянні з першим змінився наполовину. Дебют пройшов на «ура». Ейс Новгородченко, два блоки в майданчик від Герасимової. 7:1. Все ясно... За рахунку 15:7 замість головної ударної сили «Хіміка» в цей день Надії Кодоли вийшла Тетяна Карпушина. Тетяна реалізувала одну з чотирьох спроб, а ще один удар був дуже схожий на «блок- аут». Начебто непогано, але сама по собі команда дещо зменшила оберти, давши розігратися суперницям - розрив скоротився з восьми очок до трьох. За рахунку 18:15 на майданчику з"явилася южненська Надія, після чого, вибачте за тавтологію, тернопільська надія на позитивний результат, хоча б в одній партії, зникла. У підсумку 25:16 і 3:0 у матчі. Без несподіванок.

 

Надія КОДОЛА, гравець ВК «Хімік»:

- Враження позитивні. Ми виграли 3:0, взяли три очки, що нас дуже порадувало.

- Ви сьогодні багато забили, часто добиваючи до підлоги. Не було шкода свою колишню команду?

- Ні. У нас свої завдання, у тернопільських волейболісток - свої. Так що - ні, не жаль.

- У третьому сеті вас замінив молодий гравець - Тетяна Карпушина. Як виглядала її гра зі сторони?

- Думаю, що вона сильно переживає, коли виходить на майданчик. Для неї це перші матчі на такому рівні, і з самого початку показати все, що вмієш, досить важко. Тому помилки від зайвого хвилювання. Але з кожною грою, якщо Таню будуть випускати на майданчик, вона набереться досвіду, і все буде нормально.

- Ваше враження про молоду тернопільської команди?

- На мій погляд, всі гравці додали. Злагоджена, як на мене, команда, в прийомі, в захисті, в нападі. Але трохи не вистачило їм (посміхається).

- Відчували, що грали проти своєї колишньої команди, або ці відчуття пішли?

- Ні, чому ж, це відчуття є всередині, нікуди воно не дінеться. Але налаштовувалася як на звичайну гру, незалежно від імені команди.

 

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - 3:0 (25:20, 25:19, 25:12)

«Хімік»: Кальченко, Гарєлік, Первухіна, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Томіч, Карпушина, Напалкова, Герасимова.

«Галичанка»: Дудник, Дуб’янська, Фарісєєнко, Мадзар, Туркула (к), Рева; Дельрос (л), Григоренко, Карпець, Стасівська.

Тривалість матчу: 62 хв. (22+21+19).

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), С.Овчарук (Миколаїв).

Кращі гравці (версія ФВУ): Гарєлік - н/визначений.

23 листопада. Южне. ФСК «Олімп». 230 глядачів.

Упевнена, можна сказати спокійна, перемога «Хіміка» в першому матчі, серйозний післяматчевий «розбір польотів» у стані «Галичанки» в сукупності говорили про те, що тернопільська команда все-таки зможе нав"язати боротьбу фавориту дуелі. І початок 450-го матчу в історії «Хіміка», який він почав своїм бойовим складом, за винятком Трушкіної, підтвердив ці побоювання. 4:0 - на користь гостей. Втім, волейболістки «Хіміка» самі «постаралися» для того, щоб розрив став таким. Настрою на старті не вистачало, і це відразу ж позначилося на якості гри, зокрема в нападі. Розуміючи, що справа в психології, а не в принципово новому співвідношенні сил на майданчику, Сергій Голотов перерви не брав. Поговорили під час технічного тайм-ауту, до якого «Хімік» підійшов, програючи три очки. Поговорили - і незабаром усе повернулося на свої місця. Надія Кодола вперше в партії вивела свою команду вперед, чітко зігравши від блоку - 12:11. Після ейсу Юлії Первухиної 16:13. Тернополянки зробили ще одну спробу дістати суперника: Вікторія Дельрос потягла в захисті скидку Марини Захожи, Катерина Дудник забила. 17:16. Але на цьому погоня закінчилася. Пайп Кодоли, ейс Кальченко - 20:17, і справа в капелюсі. Крапку поставила Анастасія Гарелік, виправившись після двох невдалих атак. 25:20.

У подібному ж ключі розвивалася і друга партія. Перевага «Хіміка» солідним не назвеш - 8:6, 12:11, 16:15, але в кінцівці чемпіонки країни знову прискорилися - 22:19, що дозволило Сергію Голотова задіяти самих юних гравців «Хіміка». Спочатку вийшла Тетяна Карпушина. Вийшла й одразу забила, побачивши діру в обороні супротивника і чітко пославши туди м"яч. 23:19. І тут, увага, дебют: 16-річна Олена Напалкова. Вона вийшла на подачу замість Катерини Кальченко. Першою подачею Олена збила суперницям прийом, а другю змусила помилитися. 25:19.

У третій партії боротьби не вийшло взагалі. І в кінцівці, за рахунку 20:12, свій шанс знову отримали Напалкова і Карпушина. Причому, Олена вийшла на свою номінальну позицію сполучною, взявши участь в подвійній заміні. Перша передача, на зліт, не знайшла адресата у своїй вищій точці - але Катерина Кальченко, приземлившись, знайшла їй ефективне застосування. А слідом за ейсом Напалкової вийшла і Карпушина, відіграла фінішний відрізок на задній лінії. А завершила матч Гарєлік, спочатку пославши м"яч у кут майданчика, а потім «зачохливши» Анну Реву.

Знову 3:0. Матчі з «Галичанкою» стали легкою прогулянкою для волейболісток «Хіміка». Наступний суперник - аутсайдер чемпіонату «Регіна». Ігри пройдуть в Рівному 29-30 листопада.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Нічого надприродного не сталося. Ми виграли і повинні були виграти. Ці матчі, як і наступні в Рівному, розглядаються як підготовка до єврокубків. Пробували різні схеми у зв"язку з цим. Щось сподобалося, щось - ні. Досить легкі ігри вийшли, десь молодь задіяли. Не знаю, що ще сказати.

- Якісь претензії є до гравців ?

- На жаль, в цих матчах не змогли взяти участь дві людини - Ірина Трушкіна та Анастасія Чернуха. В Іри - серйозна травма, у Насті - простуда. Хотілося б подивитися Трушкіну в деяких схемах, але... Що стосується претензій, то вони, звичайно, є - незадоволений багатьма моментами. Чого ж бути задоволеним? Помилки якісь дитячі допускаються.

- Що скажете про гру Анастасії Гарєлік? Стабільності не вистачає їй, як вважаєте?

- Стабільно - нестабільно, але показник прийом у неї вище 60-ти відсотків, і треба ще враховувати, які передачі їй даються. У другому матчі у неї, наприклад, найвищий показник в команді - і в прийомі, і в нападі. Хоча, можливо, візуально її гра виглядає не так ефектно, зате досить ефективно. Якраз в цих іграх Настею дуже задоволений, на відміну, скажімо, від матчів в Євпаторії. Зараз є невдоволення іншими гравцями.

- На який термін вибули з ладу Трушкина і Чернуха?

- Чернуха, тому що у неї застуда, думаю, на тиждень. А ось у Трушкіної досить серйозні проблеми - у Рівне вона не поїде. Дай Бог, щоб відновилася до єврокубків. Це дуже серйозна втрата для нас, так як її позиція в минулих матчах якраз і вийшла проблемною.

- Як ви вважаєте, якою мірою набрала форму Міна Томич?

- Вона схудла, привела себе в порядок і знаходиться у відмінній формі. Її вже можна ставити в склад, і вона може грати цілий матч на хорошому рівні. Не люблю штучно ставити в склад. Якщо людина на тренуваннях показує якийсь результат, видно, як він прогресує, то будь ласка – грай.

 

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»:

- Ігри вийшли такими, як ми і припускали. На сьогоднішній день «Хімік» команда № 1 в Україні і поки поруч з нею ніхто не стоїть - по комплектації, за рівнем гри. Розраховувати на те, що ми привеземо з Південного очки, було марно. Основна моя задача, як в матчах з «Хіміком», так і в першому колі взагалі, боротися не стільки з суперниками, скільки гравцями своєю командою, а точніше з помилками, які вони допускають - психологічними, тактичними, технічними. Місцями це вдається, місцями - ні. Тренувальний процес є, робочі моменти відпрацьовуються. Прогрес, безумовно, є, але в іграх з «Хіміком» його, звичайно, не видно.

- Яких моментів більшою мірою стосувалися ваші претензії підопічним?

- На початку партій ми ще якось витримували, то в середині, а особливо, в кінцівках психологічна стабільність суперника була набагато вища, ніж наша. У таких випадках виходять на поверхню безглузді помилки, які не повинні робити гравці команди Суперліги. Над цими помилками ми вже давно працюємо, і вони вже повинні бути закриті, але вони все одно вилазять. Сподіваюся, що це буде відбуватися тільки в матчах з «Хіміком», так як інші суперники на порядок, а то й на два, нижче за рівнем южненської команди, і в інших матчах помилки будуть менш помітні, і це дозволить добитися позитивного результату.

- Чи задоволені ви настроєм, з яким команда вийшла на минулі матчі?

- У перший день було ще помітно, що ми вийшли грати з триразовим чемпіоном України та лідером чемпіонату, і не зуміли нав"язати боротьбу, хіба що трохи в першій партії. Далі - знітилися, коли «Хімік» додав. У необхідний момент суперник включався, маючи для цього необхідні резерви, і виходив вперед на багато позицій. У другий день вже протягом двох партій, принаймні, показали більш-менш гідну гру, місцями навіть рівну з суперником. Проходили напрацьовані моменти. Було видно, що ми «недурно хліб їмо, недурно в залі сидимо».

- Які команди ви бачите в числі основних суперників у боротьбі за потрапляння до «четвірки»?

- У принципі, ми вже зіграли з усіма команди, за винятком «Волині». Вважаю, що наші основні конкуренти це команди Євпаторії та Луцька. У першому колі нам вдалося заробити п"ять очок в матчах з колективами, які по комплектації і за рівнем вище нас - «Орбіти» і «Сєвєродончанки», і, якщо вдасться відібрати у них ще очки, це буде гарною підмогою. Що стосується матчів з конкурентами, то в найближчому турі граємо вдома з «Волинню» і, крім того, сподіваюся, що в Тернополі ми зможемо взяти реванш у «Керкінітіди» за дві прикрих поразки в гостях. Подивимося.

Інтрига зберігається, тим і цікавий чемпіонат України, що всі в очікуванні, як розвиватимуться події далі. Трохи не цікаво, що «Хімік» на дві голови вище за інших, і всі розуміють, що ця команда в четвірці і перший завершить регулярний чемпіонат і, швидше за все, і на другому етапі не матиме конкурентів. Але не хотів би наврочити. Тьху-тьху-тьху (стукає по дереву). У цій команді працюють мої друзі, і мені не хотілося б, щоб я накаркав. Хочу, в першу чергу, побажати «Хіміку» вдало виступити в єврокубках. Ця команда - флагман українського волейболу, і тому за кордоном всі дивляться на український жіночий волейбол в особі «Хіміка» (офіційний сайт ВК «Хімік»).

 

«Континіум-Волинь-Університет» - «Керкінітіда» - 2:3, 3:1

У шостому турі ВК «Континіум-Волинь-Університет» вдома приймав євпаторійську «Керкінітіду». Перед стартом туру лучанки мали 10 очок і займали шосту сходинку турнірної таблиці Суперліги. Суперниці ж мали на п’ять пунктів більше і розташувались на четвертому місці.

У першій зустрічі переважала рівна гра. Першу партію взяли гості на більше-менше – 24:26.

У другому сеті лучанки відплатили тією ж монетою, хоча спочатку відставали – 18:21... Тут вольові якості показала Анна Степанюк, яка з другої зони розстрілювала кримчанок. І не завадили волинянкам перемогти два сумнівних фоли від судді – 26:24, -  розповідає видання «Слово Волині».

Продовжили господарі розвивати свій успіх і на наступному відрізку гри. Тут наприкінці їм вдалося вирватись вперед і впевнено взяти ще одну партію – 25:20.

Четвертий сет показав психологічну нестійкість молодої команди з Луцька. Суперники вже добре бачили слабкі місця волинянок і точковими атаками потроху виривались вперед, хоча й самі грішили на прийомі – 8:9. Олена Алєксєєва, яка тимчасово заміняє Богуслава Галицького на тренерському містку волинянок, вирішила виправити хід гри замінами. Ще в третій партії замість ліберо Інни Єфимчук випустила Анастасію Карасьову. Зараз замість Тетяни Яцків вийшла Ірина Собчук. Це дало моментальний, але короткостроковий ефект – 11:9. Після чого почав випадати прийом – 11:14. При рахунку 17:23 на лавку сідає Анна Степанюк, а на полі вже Любов Ужва – вона першим торканням до м’яча приносить очко лучанкам – 18:23. А два ейси Анастасії Тищенко примусили луцьких вболівальників повірити в перемогу – 20:24. Але гості таки дочекалися так потрібної їм однієї помилки – 22:25.

Не під силу лучанкам було нав"язати боротьбу у «п"ятихатці». Зі старту «Керкінітіда» вирвалась вперед і тримала дистанцію в 2-3 м"ячі – 12:15.

Перед другим матчем тренер волинянок Олена Алєксєєва добре розібрала помилки першої гри - лучанки додали ще три пункти до своєї скарбнички.

Першу партію результативним блок-аутом закінчила Анна Галицька – 25:22. В іграх з Євпаторією Галицька зіграла на 110% відсотків. Тобто варто відзначити професійний ріст спортсменки.

І в другій партії лучанки далі гнули свою лінію. Набагато краще зіграла Юлія Молодцова. Легше, порівняно з першим днем, йшла гра і в Тетяни Яцків. Виграючи 23:17, господарі перехвилювалися і дозволили супернику наблизитись на небезпечно близьку відстань – 24:23. Та тренер зробила тактичну заміну – випустили Ірину Собчук, і вже в наступній атаці Анна Галицька забиває 25-й – 25:23.

Все мало вирішуватися в третьому періоді. Команди йшли нога в ногу – 2:2, 10:9, 21:22... Тут кримська команда з невеликою перевагою взяла сет – 22:25.

Справжні бійцівські якості в четвертому сеті показали лучанки. І заслужено перемогли - 25:19.

 

«Кряж-Медуніверситет» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0, 3:1

Вінницький «Кряж» продовжує свою переможну ходу, здобувши вже чотири вікторії на першому етапі. В першому матчі конкурентів в боротьбі за виживання минулого сезону інтрига була лише в другому сеті, а ось в повторному поєдинку міг би бути зворотній результат, адже і в другій, і в третій партіях підопічні Валерія Пархоменка мали певні шанси на успіх.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник