Віталій ОСІПОВ: «Кілька помилок на тай-брейку перекреслили всі здобутки»

13:55 | 15 ноября 2013

Головний тренер «Кримсоди» Віталій ОСІПОВ підбив підсумки виступу команди на другому етапі Кубку України, де кримчани у наднапруженому протистоянні, лідируючи 2:0, програли та поступилися місцем у «Фіналі чотирьох» лубенському «Фавориту». Саме цей матч і став головною темою бесіди.

 

 

- Віталію Олександровичу, чому «Кримсоді» не вдалося вирішити задачу виходу в наступний раунд, хоча команда була близька до цього?

- Це відбулося, на мій погляд, за двома причинами. Перш за все, має місце втома, яка накопилася у хлопців, хоча за самовіддачею, за бажанням до них немає ніяких претензій – я маю на увазі гру з «Фаворитом», яка стала вирішальною. Взагалі, все було в наших руках, і ми можемо звинувачувати тільки самих себе в тому, що не довели матч до перемоги. Помилок, яких ми припустилися, суперник такого рівня не прощає. Особливо це стосується п’ятої партії, яку ми розіграли на свою користь, але зробили велику кількість невимушених помилок, що й вплинуло на підсумок матчу.

- «Кримсода» виграла дві партії досить впевнено з однаковим рахунком 25:13. Що відбулося з командою потім? Можливо, волейболісти самозаспокоїлися, десь розслабилися?

- Не сказав би, що з’явилася розслабленість, адже, повторюся, хлопці грали з бажанням, доброю віддачею та, звісно, розуміли, що саме в цій грі ми повинні вирішувати задачу виходу в наступний раунд. Інша справа, що «Фаворит» - непередбачувана команда. Такої слабкої гри, яку вони показали в перших двох партіях, я ще ніколи не бачив в їх виконанні. З іншого боку, коли суперник почав підійматися, ми не протиставили йому агресивну гру, яка не припускає такої кількості власних помилок. І це зіграло свою роль. Ніякої самозаспокоєності після двох виграних партій не було.

- Можливо, суперник дещо збентежив своєю слабкою грою?

- Ні. Силу суперника ми знали, тому й розуміли, якщо розслабимося, він відразу за це накаже. В тактичному плані ми практично виконали ту настанову, з якою виходили на матч. Статистика, можливо й непогана, яка була показана гравцями, в жодному разі не відбиває результат. Гравець, програвши один-два м’ячі в кінцівці п’ятої партії, перекреслює цим всі здобутки. Перекреслює, можливо, одним дотиком.

- Це й відбулося на тай-брейку, де «Кримсода» вела 11:7?

- Так. Ми змогли п’яту партію повернути в необхідне русло, достатньо впевнено повели, заставили суперника помилятися, але в одній з розстановок припустилися дуже багато своїх помилок, а це недозволено для команди такого рівня.

- В яких елементах були допущені ці помилки?

- П’ята партія не допускає помилок як таких. А якщо кожний гравець помилиться хоча б по одному разу в одному елементі, це буде достатньо супернику, щоб не напружуючись, заробляти очки.

Дві невимушені помилки в атаці, ейс збоку противника і, таким чином, набралася та кількість очок, завдяки якій «Фаворит» нас наздогнав та вийшов вперед.

- Після цієї поразки у «Кримсоди» ще залишалися шанси, щоб продовжити боротьбу. Для цього було необхідно досягати позитивного результату в матчі з «Локомотивом»…

- Після матчу з «Фаворитом» була думка, що це був удар нижче поясу. Моя задача була вивести хлопців з цього стану. Я розумів, що в цьому, черговому п’ятисетовому матчі, гравці віддали майже всі сили. Але в матчі з «Локомотивом» ми не впоралися, перш за все, психологічно, не змогли вийти зі стану, в який ми попали після гри з «Фаворитом».

На зібранні я пояснював хлопцям, що у нас є шанси, що ми можемо боротися з харків’янами: «Там теж грають люди, які теж помиляються», - говорив я гравцям. В першій партії зав’язалася якась боротьба, але надалі ії вже не було. Хоча з іншого боку, в деяких моментах гри з «Локомотивом» мені дуже порадували молоді гравці, які виходили на майданчик під час матчу. Вони намагалися, як могли, чинити опір багаторазовому чемпіону України.

- Які висновки зроблені з цього мікротурніру в Полтаві?

- Висновки, безумовно, треба робити, адже так само ми програли «Хімпрому» в чемпіонаті, коли провели дуже слабкий відрізок. Зараз наступили на ті ж граблі. Треба робити детальний розбір, щоб вияснити, в яких елементах треба додати, щоб такого більше не повторювалося.

Так, ми не виконали задачу, але життя на цьому не закінчується. Якщо ми зробимо правильні висновки, знайдемо в собі сили піднятися з того стану, в яке потрапили, зможемо досягти поставлених цілей в чемпіонаті.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник