Кубок (чоловіки). Другий етап. Полтава. У фінальній частині - «Локомотив» та «Фаворит»

11:25 | 12 ноября 2013

Ну що ж, можна лише позаздрити вболівальникам лубенського «Фаворити». Їх «фаворити» не тільки дала бій лідеру українського волейболу «Локомотиву», але й в справжньому трилері перемогли свого головного конкурента «Кримсоду», програючи 0:2, що фактично принесло їм місце у фіналі. «Локомотив» здобув перемогу у всіх поєдинках та прогнозовано загальну вікторію. До вашої уваги перебіг подій полтавської битви за дві путівки у фінальну частину Кубку України.

 

ДЕНЬ ПЕРШИЙ

Відкрив змагання матч між «Кримсодою» та вищоліговим  «Хімпромом-СумДУ». Старші за рангом, звісно, перемогли, але в першій та третій партіях сумчани чинили гідний опір, поступившись в кінцівках з однаковим рахунком 22:25.

Далі вболівальників чекало головне блюдо: поєдинок «Фаворит» - «Локомотив». Зустріч видалася видовищною і цікавою, але господарі поступилися з рахунком 1:3, - розповідає сайт СК «Фаворит»

У стартовому складі «Фавориту» вийшли: В.Сухінін, Д.Сухінін, Фурман, Паласюк, Вітюк, Бойко та ліберо Гармаш, в «Локомотиві» - Каландадзе, Сторожилов, Капелусь, Терьоменко, Рудницький, Єрещенко та ліберо Фомін. Після першого сету замість Каландадзе в діагоналі вийшов Томін, а на позиції зв’язуючого Сторожилов та Ковальчук зіграли по дві партії.

Господарі впевнено почали матч і на першу технічну перерву повели в рахунку 8:5. Харків’яни після цього оговталися і при рахунку 8:9 під час однієї з «пожеж» в захисті «Фаворита» травмував руку Фурман. Решту матчу на місці зв’язуючого впевнено відіграв Осадца. Друга технічна перерва, попереду знову лубенці – 16:13, левову долю м’ячів забив Віталій Сухінін. Варто відзначити гру першого темпу Паласюка. За рахунку 21:18 гравці «Фаворита» не приймають чотири подачі Рудницького. Але в драматичній кінцівці партії Віталій Сухінін здобуває два важливих очки – 25:23 і 1:0 на користь господарів.

Другу партію наші волейболісти почали також на підйомі 8:7, але після цього моменту й наступив перелом. На прийомі у «Фаворита» справа не задалася і навіть два тайм-аути, взяті Русланом Рубаном, не внесли змін. Оговталися господарі при рахунку 11:17 і почали поступово наздоганяти суперника 14:18. Та «Локомотиву» ще й везло в цій партії, зрештою харків’яни знову пішли у відрив 14:22. На заміну вийшов Заїка, який заробив кілька важливих очок але витягти партію було неможливо – 18:25 і 1:1.

Третя партія була найбільш драматичною і цікавою. Суперники йшли м’яч в м’яч. Пішла подача у Дмитра Сухініна, але в атаці суперники двічі поспіль закрили блоком Вітюка. При рахунку 22:22 вперед виходять гості. В свою чергу Заїка, який до цього здобув два очки, прикро помиляється на подачі – 23:24 і… «Локомотив» свій шанс використав.

В четвертій партії знову рівна боротьба, але з 12:12 харківським волейболістам вдалося відірватися на два очки. Бути в ролі наздоганяючих та ще й з досвідченим суперником, непросто – 16:20. Але «Фаворит» не здавався і до останнього тримав інтригу в матчі – 17:21, 19:24. За поєдинком було приємно спостерігати, на полі була справжня боротьба, але «Локомотив» був цього дня сильнішим – 25:19 і загальний рахунок матчу 3:1 на користь харків’ян.

Згідно статистиці, оприлюдненій на сайті СК «Фаворит», чемпіони країни мали суттєву перевагу лише на блоці – 13-ть проти 6-ти. В інших елементах приблизно однакові показники: на прийомі, в атаці та на подачі (по 6 ейсів у кожній команді, але у лубенців більше помилок – 17-ть проти 13-ти).

Кращими снайперами матчу стали: у складі «Фавориту» - Віталій Сухінін – 20 очок (19 – атака, 1 – подача), в «Локомотиві» - Юрій Томін – 15 (13 – атака, по 1 – подача та блок), Ян Єрещенко – 14 (12 – атака, 2 – подача), Дмитро Терьоменко – 13 (9 – атака, 4 – блок).

 

Євген БОЙКО, капітан СК «Фаворит»:

- Думаю, ми зіграли непогано. Тепер після цього матчу буде над чим працювати, знаходити недоліки і старатися їх виправити.

- Що вийшло, що ні у сьогоднішній зустрічі?

- Коли ми менше помилялися на подачі, то гра проходила більш позитивно. Коли почав випадати прийом, стали виникати проблеми.

- Ви до кожного з суперників підбиратимете тактику?

- Так, ми досконало вивчали кожну команду. Є статистика по кожному гравцю, ми провели розбір. Тому до кожної команди буде своя тактика.

 

ДЕНЬ ДРУГИЙ

В першому матчі дня «Локомотив», звісно, не мав проблем в матчі із сумської командою, хоча у другому сеті підопічні Валерія Пясковського дали бій маститому супернику, програвши лише 27:29. Залізничники перемогли та достроково завоювали путівку у фінальну частину. В наступному матчі пішла відчайдушна боротьба за друге місце.

Після перших двох партій, виграних кримською командою з однаковим і розгромним рахунком 25:13, здавалося, що питання про переможця вже вирішене. Підопічні Віталія Осипова виглядали здорово, матч проходив під їх диктовку, в той час, як у гравців «Фаворита», навпаки, все валилося з рук, - розповідає сайт sport.ua. Але в третьому сеті ситуація різко змінилася. Швидше за все, волейболісти «Кримсоди» порахували, що справу вже зроблено, а суперник деморалізований. Однак, замінами та перестановками, тренерський штаб господарів зумів все ж таки змінити гру команди, повернувши їй впевненість. «Фаворит» виграв дві партії - 25:18 та 25:21 і вирівняв становище.

Але це було ще не все. На тай-брейку теж відбувся «comeback». За рахунку 4:4 кримчани пішли вперед 7:4. Потім «Кримсода» вела з перевагою в чотири очки 11:7, але не змогла довести справу до перемоги. Гравці «Фавориту» взяли шість (! ) очок поспіль 13:11, чим визначили підсумковий результат - 16:14 і 3:2 на користь команди з міста Лубни. Ось такі бувають чудеса у волейболі.

 

ДЕНЬ ТРЕТІЙ

Забезпечивши собі заздалегідь місце у фіналі, харківський «Локомотив» у трьох партіях переграв «Кримсоду». Найбільший опір кримчани надали в першому сеті, поступившись 22:25. В інших же перевага діючих чемпіонів та володарів Кубка було відчутнішим. У підсумку - 3:0 і сподіватися підопічним Віталія Осипова залишалося тільки на «Хімпром-СумДУ», який зустрічався з «Фаворитом». Якби сумчани зуміли відібрати у господарів поля хоча б одне очко, то тоді б «Кримсода» могла претендувати на друге прохідне місце.

Перша партія заключного поєдинку змусила кілька понервувати гравців «Фавориту». Молоді сумські волейболісти зробили серйозний опір і поступилися супернику лише два очки на «більше-менше».  Друга партія була повністю за командою міста Лубни, а от у третьому сеті «Хімпром-СумДУ» знову заграв сильніше і до рахунку 10:10 була рівна гра. Потім господарі поля пішли вперед 14:11, ніж визначили підсумковий результат 25:20, підбив підсумки матчу сайт sport.ua. 3:0 – «Фаворит» переміг, набрав п’ять очок в груповому турнірі та другий рік поспіль вийшов у фінальну частину Кубку України сезону-2013/14.

 

Головний тренер СК «Фаворит» Руслан РУБАН підбив підсумки виступу команди на другому етапі Кубку України, на якому лубенці завоювали путівку у фінальну частину.

 

- Ми коли складали розклад спеціально так і зробили, першу гру йдемо на все, щоб спробувати виграти в нашого чемпіона. Друга гра знали, що буде вирішальна і третя гра, нікому не в образу, ми знали, що сильніші суперника. Цей розклад виявився вдалим, гра з «Кримсодою» все вирішила. Це був фантастичний камбек.

Хлопці молодці, вітаю їх перш за все з грою в п’ятницю проти харківського «Локомотива», в якій вони показали, що ми можемо в цьому сезоні боротися за виконання цілей, які перед нами намічені. Перш за все грати фінал чемпіонату України, але для цього треба ще багато працювати. Суперники вказали наші помилки й проблеми. Ми їх збираємося виправляти, добре, що дозволяє розклад чемпіонату.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту СК «Фаворит».

Источник