Суперліга (чоловіки). Ян СУХ: «У мене є два роки, щоб здобути для «Баркома» золото»

22:26 | 09 октября 2015

«Барком» був командою-сюрпризом XXV чемпіонату України ще задовго до старту... Тож увага до матчів 2-го туру Суперліги за участю галичан є підвищеною. 

Ще на початку літа «Кажани» підігріли увагу до себе, підписавши контракт з новим головним тренером-іноземцем, який має ім’я в європейському волейболі. Ним є польський фахівець Ян Сух.

Що очікувати від галичан у цьому сезоні, ми з’ясували з перших вуст від самого наставника.

Але спочатку коротке досьє нового керманича «Кажанів».

Ян СУХ. Народився 8 лютого 1948 року в м.Єдліче (Польща). Відомий польський волейболіст та тренер. Чотириразовий чемпіон Польщі у складі клубу «Ресовія» (Жешув) – у 1971, 1972, 1974 та 1975 рр. У 1970—1973 рр. виступав за національну збірну Польщі з волейболу, зіграв 102 матчі. Учасник Олімпійських ігор у Мюнхені (1972), де польська команда посіла 9-те місце. Також брав участь у чемпіонаті світу в Софії у 1970 р. (5-те місце) і у чемпіонаті Європи в Мілані в 1971 р. (6-те місце). 

У сезоні-2003/2004 став першим тренером «Ресовії» (Жешув), який вивів цей колектив до вищого польського дивізіону. Очолював «Ресовію» до 3 грудня 2007 року. 16 грудня 2008 року вступив на посаду тренера клубу «Ядар Радом». У сезоні-2011/2012 був тренером команди «Камер Вишков». Після цього деякий час працював тренером-консультантом жіночої команди з міста Жешув. У сезоні-2013/2014 – наставник чоловічої команди «Кампер Вишков».

З сезону-2015/2016 є головним тренером волейбольного клубу «Барком-Кажани» (Львів).

 

Напередодні стартової зустрічі у чемпіонаті України проти «Дніпра» прес-служба ФВУ задала Яну СУХУ кілька запитань.

– Пане Сух, підсумуйте підготовку команди, яка була проведена напередодні сезону.

– Загалом я всім задоволений, ми провели цей період дуже продуктивно, особливо що стосується завершального етапу, який пройшов у Польщі. Зіграли чимало товариських ігор, в тому числі з клубами вищого польського дивізіону. Останньою перевіркою сил був поєдинок з чемпіоном країни «Ресовією» у Львові. Так, цей колектив приїхав у не найсильнішому складі, без гравців збірної Польщі. Але перемога в цій зустрічі додала всім нам оптимізму і дала зрозуміти, що ми на правильному шляху.

– Чи правду кажуть про те, що «Кажани» у цьому сезоні будуть боротися за золото української Суперліги? В цьому сенсі ви максималіст?

– Так, у нас є ціль – здобути золоті нагороди. Гадаю, що нам слід казати про це вголос! Але, звичайно, це не означає, що стати чемпіоном буде легко. Наскільки я бачу, в українському чемпіонаті є чотири претенденти на перше місце – це «Локомотив», «Хімпром», «Юракадемія» і «Барком». Чемпіонат довгий, тому для початку треба вирішити завдання з потраплянням у шістку. На мою думку, головні поєдинки першості розпочнуться десь у березні.   

– Звичайно, вам відомо, що «Локомотив» до цього вигравав чемпіонат сім років поспіль. Ви дійсно вірите, що здатні кинути йому виклик?

– У Харкова дуже сильна команда, і я це не заперечую. Але, погодьтеся, для чемпіонату України буде краще, якщо з"явиться ще один сильний колектив, який буде змагатися з «Локо» на рівних. З президентом «Баркому» ми обговоювали плани по нашій співпраці. У мене є як мінімум два роки, щоб привести «Барком» до першого місця. Зробимо це або в цьому чемпіонаті, або в наступному.  

– Для досягнення мети ви маєте достатньо кваліфікованих гравців, чи їхній пошук буде продовжуватися?

– Перед тим, як приймати команду, я добре вивчив можливості усіх гравців, їхні сильні і слабкі сторони. В цілому я досить високої думки про рівень виконавців у «Баркомі». Не треба недооцінювати українських волейболістів. З Польщі я запросив лише одного виконавця, якого добре знав за виступами у місцевому чемпіонаті – ліберо Обремські. Тож надалі будемо робити ставку на українців, тим більше, що у другій команді у нас є дуже хороші перспективні хлопці. Я знаходжуся у постійному контакті з тренерами «Баркома-2», отже у цих молодих гравців завжди є шанс піднятися на сходинку вище.

– Чемпіонат України, на жаль, сильно поступається за рівнем чемпіонату Польщі. Наскільки це є відчутним для вас?

– У кожній країні люди однакові. Щоб сподіватися на конкретний високий результат, треба лише докладати зусиль, і все вийде! Ще раз повторюсь, у вас є перспективні гравці, з якими мені приємно працювати. І, до того ж, не слід вважати, що я все своє життя проробив у Польщі. Зовсім ні. Чимало років я провів у французькому «Греноблі», де також тренував місцевий колектив, працював і у збірних командах…  

– На ваш погляд, Львів здатен стати однією зі столиць волейболу в Україні, і можливо, через рік чи два прийняти в себе матчі єврокубків?

– Львів – це місто зі спортивними традиціями. Матч «Баркома» з «Ресовією» мав великий спортивний інтерес. Тому якщо у нашої команди будуть хороші результати, то чому б не прийняти в майбутньому на Галичині матчі Ліги чемпіонів або інших престижних турнірів. Все в наших руках…

 

Слово капітану

Віталій ОСАДЦА (капітан «Баркома-Кажани»):

– Тренувальними зборами ми задоволені, провели їх дуже продуктивно. Яна Суха непогано розуміємо, він розмовляє на ламаній українській або російській, а якщо виникають запитання, то допомагає другий тренер – він розуміє польську. Якихось особливостей у тренувальному процесі немає, хіба що Сух багато уваги приділяє грі в захисті. Ставимо перед собою ціль потрапити до числа призерів. Боротьба з «Локомотивом»? Поки про це говорити зарано, подивимося на старт сезону…

 

А тим часом у п’ятницю відбулися перші матчі 2-го туру чоловічої Суперліги. Львівський «Барком» не мав проблем у Дніпропетровську, обігравши новачка вищого дивізіону «Дніпро». Результати поєдинків:

«Буревісник-ШВСМ» -- «Вінниця» -- 3:2 (25:22, 20:25, 27:25, 15:25, 15:11)

«Фаворит» -- «Юракадемія» -- 0:3 (21:25, 13:25, 23:25)

«Локомотив» -- «Хімпром-СумДУ» -- 3:0 (25:16, 25:15, 25:15)

«Дніпро» -- «Барком-Кажани» -- 0:3 (21:25, 20:25, 19:25)

 

У суботу, 10 жовтня, відбудуться другі матчі. Докладніше про результати та підсумки 2-го туру читайте згодом на нашому сайті.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник