Суперліга (жінки). 5-й тур. Тріо лідерів прийняло прогнозований вид

14:55 | 11 ноября 2013

П’ятий тур не приніс несподіванок тож, як ми і передбачали в нашому прев’ю, тріо лідерів прийняло прогнозований за своїм складом вид – «Хімік», «Сєвєродончанка», «Орбіта». А ось за четверту позицію, схоже за все, розгорнеться, відчайдушна боротьба. Головні претенденти на неї зараз «Керкінітіда» та «Галичанка», а зможе, чи ні, підключитися до неї «Волинь», ми, можливо, дізнаємося вже в наступному турі, коли в Луцьк приїде кримська команда. А поки розповідаємо про тур п’ятий.

 

«ОРБІТА-ЗТМК- ЗНУ» - «КРЯЖ-МЕДУНІВЕРСИТЕТ» - 3:1, 3:0

 

«Орбіта-ЗТМК- ЗНУ» - «Кряж- Медуніверситет» - 3:1 (25:17, 20:25, 25:21, 25:13).

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»: Дудникова, Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Пугачова, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Сухорукова. Тренер: Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ.

«Кряж-Медуніверситет»: Рогаль (к), Якушева, Плаксій, Казбанова, Андрєєва, Яковчук, Косяк (л); Переста, Малярчук, Таранюк, Запрікутенко. Тренер: Валерій ПАРХОМЕНКО.

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), А.Батюк (Кривий Ріг).

Тривалість матчу: 83 хв.

8 листопада. Запоріжжя. Палац спорту ЗАС. 500 глядачів.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»  - «Кряж-Медуніверситет» - 3:0 (25:11, 25:18, 25:16)

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»: Дуднікова, Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Пугачова, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Сухорукова. Тренер: Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ.

«Кряж-Медуніверситет»: Рогаль (к), Якушева, Плаксій, Казбанова, Андрєєва, Яковчук; Косяк (л), Переста, Малярчук, Таранюк, Запрікутенко. Тренер: Валерій ПАРХОМЕНКО.

Судді: А.Батюк (Кривий Ріг), С.Овчарук (Миколаїв).

Тривалість матчу: 57 хв.

9 листопада. Запоріжжя. Палац спорту ЗАС. 350 глядачів.

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» досить легко почала матч. Рахунок зростав на її користь. 6:2 після ейсу Катерини Дуднікової, - розповідає сайт «Вся власть». 13:7, і знову після атаки Дуднікової. Хороша гра на блоці, гарне виконання атакуючих дій і, звичайно, відмінна гра в захисті. Сподобалася гра ліберо запорізької команди Наталії Дерюгіної. Тягнула майже всі м"ячі. І, як наслідок, перша партія за господарками майданчика.

Друга партія. Початок її майже такий - 7:4. Але ось вперше в матчі запоріжанки поступаються в рахунку 9:10. А коли «Орбіта- ЗТМК- ЗНУ» двічі знову виходила вперед 13:12 і 14:13, здавалося, що все стане на свої місця. Однак, гравці «Кряжа», яка вела за собою граючий тренер Юлія Якушева, явно зловили кураж і довели партію до перемоги.

Майже вся третя партія була немов би продовженням другого сету. І тільки в самій кінцівці «Орбіті» вдалося зломити опір гостей.

Четверту, і останню, в цьому матчі партію легко виграли господарки майданчика.

Слід зазначити, що в цій зустрічі на двох команди не змогли виконати подачу 18 разів.

З перших ударів по м"ячу у другому матчі гравці «Орбіти-ЗТМК-ЗНУ» показали , хто на майданчику господар. Перше очко запоріжанки програли , коли рахунок на табло був 4:0 на їх користь. Друге за рахунку 8:1. А своє останнє, одинадцяте очко, «Кряж- Медуніверситет» взяв за рахунку 21:10. Добре грали на блоці Христина Пугачова та Катерина Фролова. Потужно атакувала діагональщіця Катерина Дуднікова.

Продовжити другу партію в тому ж ключі не вийшло. Забуксували. І навіть програвали 5:6, 6:7. Сьоме очко програла Катерина Сильченкова, після чого головний тренер запоріжанок Ігор Філіштинський надовго посадив її на лавку. Ксенія Сухорукова, що вийшла замість неї,  допомогла переламати хід партії. За її участю змогли взяти три очки поспіль. На другий технічну перерву пішли за рахунку 16:11. Граючий тренер команди гостей Юлія Якушева шляхом замін намагалася збити наступальний порив «Орбіти». Не вийшло. 2:0 по партіях.

Щось схоже на опір «Кряж» намагався створити в третьому сеті. «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» пішла у відрив з перших ударів і легко довела партію і матч до перемоги.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Те, що в попередньому турі у Луці втратили два очки, цілком закономірно. За п"ять днів ми зіграли три важких матчі, в яких було 13 партій, та плюс ще і переїзд із Запоріжжя до Луцька. У нас не така велика лава, як, наприклад, у «Хіміка». Кравченко пішла в декретну відпустку, Лютикова підвернула ногу. Сильченкова, на жаль, не в формі. Вона жива людина і несе колосальне навантаження. Потрібно витримати чисто фізично, морально. Навіть гра з позитивом відбирає величезну кількість енергії.

 

«КЕРКІНІТІДА» - «ХІМІК» - 1:3, 0:3

 

«Керкінітіда» - «Хімік» - 1:3 (18:25, 14:25, 25:14, 18:25)

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орехова (л), Гюлназарян, Доценко. Тренер: Леонід ХРИЧОВ.

 «Хімік»: Трушкіна, Гарєлік, Герасимова, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Чернуха, Первухіна, Кальченко. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

Судьи: В.Бугайов (Суми), В.Паршин (Рівне).

Тривалість матчу: 84 хв. (22+18+20+24)

Кращі гравці (версія ФВУ): Расточило – Новгородченко.

8 листопада. Євпаторія. Палац спорту. 260 глядачів.

 

«Керкінітіда» - «Хімік» - 0:3 (24:26, 21:25, 18:25)

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орехова (л), Гюлназарян, Ледовская. Тренер: Леонід ХРИЧОВ.

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Гарєлік, Новгородченко (к), Захожа, Кодола; Степанчук (л), Первухіна, Савенчук, Томіч, Хилюк, Чернуха. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

Судьи: В.Паршин (Рівне), В.Бугайов (Суми).

Тривалість матчу: 68 хв. (24+23+21)

Лучшие игроки (версия ФВУ): Расточило – Кодола.

9 листопада. Євпаторія. Палац спорту. 170 глядачів.

 

Матчі в Євпаторії носили статус центральних турі, адже обидві команди сідали перші рядки турнірної таблиці. «Хімік» - лідер беззаперечний, а «Керкінітіда» опинилася на другій сходинці завдяки перемогам над колективами, які були нижчими за неї в минулому чемпіонаті. Зараз її чекають матчі із суперниками з верхньої четвірки, перший якраз з діючим чемпіоном. 

За підбором волейболісткам «Хіміка», які влаштувалися на лавці після церемонії початку матчу, стало ясно, що Надія Кодола саме сьогодні проведе свій 100-й матч за «Хімік». З чим, як кажуть, і вітаємо. Також відзначимо, появу в «старті» після довгої перерви Юлії Герасимової, - повідомляє офіційний сайт ВК «Хімік».

До слова, «ювілярка» і відкрила рахунок у першому кримському битві. Ірина Трушкіна з Анастасією Гарєлік підтримали її атакуючий порив- 7:4. Не можна не згадати про «пайп» у виконанні першого темпу «Хіміку» - «пайп» це завжди красиво. І 8:5 після «беззастережної» атаки Кодоли. Але «Керкінітіда», не будь вона некоронованої «грозою авторитетів» (особливо на своєму майданчику), на подачі екс-волейболістки «Хіміку» Ірини Брезгун, завдала контрудару - 9:8. Але недовго музика грала. На другу перерву команди пішли з 4- очковою перевагою чемпіонок країни - 16:12. Господині не здавалися. 16:18 і навіть 18:19. У цей момент безвідмовно заробила южненська артилерія - Марина Захожа і двічі сьогоднішня «сотниця» - 18:22. Кінцівка під контролем. 18:25.

У другій партії все стало ясно вже на старті. 8:1- «Хімік» повів, чітко використовуючи слабкий прийом суперника на подачі Кодоли. Перед другим перервою - 16:9. Подвійний удар від Юлії Герасимової - блок плюс подача. 22:13. Фінал був таким же, як у другій партії, розрив дещо іншим - «+11» (25:14).

Швидше за все, саме це безпроблемна течія другої партії і зіграла злий жарт з волейболістками «Хіміку». Після рівного дебюту - 4:4, цілковитий провал слідом за цим- 0:10 (!). 14:4- на табло дивитися не дуже-то хотілося. Серія помилок у нападі, і «Керкінітіда» зловила кураж, а їй тільки палець покажи, руку по лікоть відкусить. І блок заробив, і захист, ну і разом з цим і фірмова швидка гра в атаці. Серія замін «Хіміка», але кримчанок, які набрали оберти, не зупинити. 25:14- сет за господарками майданчика.

Ясна річ, що далі так не могло тривати. 5:1 - Гарєлік атакувала з другої зони. 7:3- Первухина «зачохлила» екс-одноклубницю Брезгун. Тут, правда, показав свої «зуби» кримський блок, і перевага «Хіміка» стало мінімальною - 7:6. Ну а далі вже без інтриги. Кодола двічі атакувала потужно та ефективно і, схоже, збила запал «Керкінітіди». 11:7. Подальший хід подій це підтвердив: 16:10, 20:13 і 25:18. І втретє переможну крапку поставила Трушкина.

3:1- на користь «Хіміка». Але «Керкінітіда» ще раз підтвердила, що з нею жарти погані.

Друга гра в Євпаторії не стала для «Хіміка» більш простий, ніж перша. Вже перший розіграш, коли Катерина Трепаліна заблокувала Ірину Трушкіну, показав, що підопічні Леоніда Хричева не збираються задовольнятися однією виграної партією. 4:0- на старті на користь господарок. Наздогнали швидко, але характер гри не змінився, кримчанки все також «лізли». 8:6- після помилки в прийомі. До другого перерви, здавалося, результат партії зумовлений. 16:12- на користь «Хіміка» після подвійного удару Анастасії Гарелік. 17:17. Збився приціл у Марини Захожі, вийшла Міна Томіч, але підірвати ситуацію не змогла. «Керкінітіда» грала в свою гру. На вістрі Олена Расточило - 20:18. Далі - більше. 24:22- подвійний сетбол у господарок. Але «Хімік» місцевих уболівальників не порадував. Блок Ірини Трушкина в центрі сітки, ейс Надії Кодоли і промах Ірини Брезгун. 24:26 - такі показники табло за підсумками першої партії.

І надалі «Керкінітіда» не здалася на милість переможця, відповідаючи ударом на удар. Розійшлася Анастасія Нікітіна, яка чотири рази поспіль на старті партії завершила зусилля своєї команди. Її тезка з Южного Гарєлік відповіла двома потужними атаками. 7:6- «Хімік» повів, але на першу перерву все ж пішов програючи. Висновки зроблено. Олена Новгородченко «зачохлила» Ірину Брезгун - «+4» у южненської команди. 12:8. Але скинути конкурента все ніяк не вдавалося - до позначки «20» кримчанки йшли в небезпечній близькості. І тільки в кінцівці чемпіонки дотиснули «грозу авторитетів», не допустивши невимушених помилок. А завершила партію Надія Кодола, яка змусила суперника помилитися при прийомі подачі.

І тільки в третій партії напруга дещо впала. «Хімік» потужно стартував (4:1) і більш не дозволив супернику діяти у своїй улюбленій манері. Два блоки Ольги Савенчук визначили результат партії- 16:7. На фініші поруч успішних атак відзначилася Міна Томіч, а поставила крапку в як зазвичай непростому кримському вояжі Катерина Кальченко, з ударом якої з другої зони суперниці не впоралися.

3:0 - в другому матчі і шість очок за підсумками виїзду, який завершив напружену 10- матчеву серію ігор команди, проведену за чотири тижні. Переможна серія «Хіміку» в чемпіонаті досягла вже 25 матчів (з 21 лютого)

 

«СЕВЕРОДОНЧАНКА» - «КОНТИНІУМ-ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ»- 3:1, 3:0

 

«Сєвєродончанка» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:1 (25:12, 25:16, 19:25, 25:18)

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Бурбелюк, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Палій. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Волинь»: Безпалько, Житовоз, Тіщенко, Ю.Молодцова (к), Степанюк, Яцків; Єфімчук (л), Козачковська. Тренер: Сергій ФЕДОНЮК.

Судді: В.Паєвський (Харків), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 84 хв.

8 листопада. Сєвєродонецьк. ДЮСШ «Олімпія». 350 глядачів.

 

«Сєвєродончанка» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:0 (25:23, 25:18, 25:14)

«Сєвєродончанка»: Палій,Дегтярьова, Бурбелюк, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Сидоренко, Дєніна. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Волинь»: Безпалько, Житовоз, Тіщенко, Ю.Молодцова (к), Степанюк, Яцків; Єфімчук (л), Козачковська. Тренер: Сергій ФЕДОНЮК.

Судді: В.Самодай (Суми), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу: 68 хв.

8 листопада. Сєвєродонецьк. ДЮСШ «Олімпія». 350 глядачів.

 

В минулому сезоні це, звісно, була б центральна дуель туру, але не зараз. Чого вже тут приховувати. Сєвєродонецькі вболівальники, які багато чули про кадрові втрати «Волині», ще до початку 5-го туру записали в актив рідної команди 6 очок.

І на те були свої підстави. Після дворічного сплеску з численними придбаннями, в новому сезоні Богуслав Галицький залишився у «розбитого корита». З тих, хто в минулому році регулярно виходив на майданчик, зараз він може розраховувати лише на Юлію Молодцову і Анну Степанюк.

Правда, в Сєвєродонецьк тренер лучанок не приїхав, зліг на лікарняний. Командою керував один з його асистентів. Взагалі, «Сєвєродончанка» цього року відверто щастить на візит тимчасово обезголовлених колективів - «Керкінітіда», тепер ось «Волинь».

На старті матчу ні у одного з суперників не хотіла летіти подача, - зазначає фан-сайт ВК «Сєвєродончанка». Чотири рази в даному компоненті згрішили господарі - 8:8. Реабілітувалися вони досить швидко. Відправилася через мить подавати Дегтярьова намацала слабину гостьового прийому. Спершу вона відправила команди на другу технічну перерву (16:8), а трохи пізніше ледь не завершила сет - 23:8. До цього моменту Марина заробила п"ять ейсів. Решта було справою техніки. Єдиний тривожний дзвінок - з 12 очок власноруч волинянки забили тільки два - по разу Житовоз і Степанюк. Іншими словами, всю партію гості діяли, але 10 пунктів їм подарували помилки наших волейболісток.

І знову чотири помилки наших в дебюті дозволили «Волині» деякий час крокувати врівень - 7:7. Знімання здійснила Сидоренко, вона ж трохи пізніше відзначилася ейсом - 11:7. Упродовж всієї партії блищала Лідяєва, то вчасно виставивши блок, то дочекавшись перехідного - 22:14. Вона ж і підвела риску під сетом - 25:16 і 2:0.

Все йшло до бліцкригу - 10:5. Бурбелюк і Лідяєва просто літали над сіткою. Але ось невдача- несподівано для господарів центральна «Волині» Тищенко намацала гру і раз за разом стала блокувати северодончанок - 10:10, 12:14. Випала з гри ще в середині другої партії Лісєєнкову Гарій Єгиазаров замінив на Палій. Стан справ не змінився. У «Сєвєродончанки» не виходило нічого. У теж час Молодцова і Степанюк знаходили все нові дірки в нашому блоці- 12:17, 16:21. Організувати погоню не вийшло - 19:25.

За минулі в «Олімпії» п’ять матчів Суперліги нинішня пауза між третій та четвертій партіями була самою тихою. Поразка привело в шок всіх. У шістку повернулася Лісєєнкова, на лаву вирушила Сидоренко. Гості продовжили свій натиск - 3:5. Норовлячи вхопитися за турнірні бали, вони боролися за кожен м"яч - 7:8, 14:13. Не вистачило їм одного- досвіду, придбаного з віком. Нарешті, два очки принесла Лісєєнкова, розігралася Чернецька, яка розірвала суперника в атаці - 18:13. Відзначимо і внесок Юлії Палій, що принесла за сет 4 очки. Спільними зусиллями «Сєвєродончанка» дотиснула лучанок - 25:18.

Перемога виявилася не з простих. В черговий раз хочеться звернути увагу на кількість браку- 18 проти 30. Тобто програла команда помилялася чи не два рази менше.

І в повторній зустрічі «Сєвєродончанка» виявилася сильнішою, давши поборотися супернику лише в першій партії.

Гарій Єгіазаров залишив «шістку», що закінчувала п"ятничний матч. Але вже в середині сету (7:12) тренеру в терміновому порядку довелося вносити корективи - Юлія Палій поступилася місцем Олені Сидоренко. Гостьовий блок в ці моменти виглядав непробивним. Трохи пізніше відрив зріс ще на два пункти - 7:14, 10:17. Рушив лід завдяки удару і блоку Лісєєнкової - 14:18. Пізніше її подача зруйнувала гостьовий прийом - 21:19. Що не стосувалося на майданчик, домагалося Чернецької і Бурбелюк. Лучанки знайшли в собі сили вирівняти шальки терезів - 21:21, 23:23. Але в першому випадку вони не втримали Бурбелюк, а в другому Сидоренко - 25:23.

До певного рубежу гості боролися і в другій партії - 12:12. Однак випала з луцької колоди Молодцова, а старань однієї Степанюк явно не вистачало. Правда, і «Сєвєродончанка» особливою різноманітністю в атаці не відрізнялася. Знітилася Лісєєнкова (не радує нас вже четвертий матч поспіль), основна маса передач йшла на Бурбелюк і Сидоренко. Олена і вивела нашу команду вперед в черговий раз - 13:12. Підтримали їх Чернецька з Дегтярьової, тим самим закріпивши перевагу господарів - 20:14. Степанюк спробувала повернути свою команду в гру (23:19), тільки от Сидоренко з Бурбелюк виявилися проти - 25:18.

Після невеликого стартового ривка у третій партії лучанки скисли остаточно - 3:5. Чотири помилки в атаці і на подачі дозволили «Сєвєродончанка» без особливих зусиль повернути лідерство - 11:5. А далі заграли Лідяева з Лісєєнковою. Рахунок зростав лавиноподібно - 15:9. Не відставали від них № 6 і № 4. Олена Сидоренко і зовсім провела поки що свою кращу гру в Сєвєродонецьку. За рахунку 21:11 в сприятливих для гостей результат не вірив навіть тренерський штаб «Волині». Тайм-аут був узятий більше для формальності.

Записавши на свій рахунок шість очок, «Сєвєродончанка» повернулася на друге місце. Підтвердити його команді необхідно буде через два тижні в Запоріжжі. Там-то і визначиться, кому з суперників продовжувати гонитву за «Хіміком», а кому - надавати опір команда, які рвуться до квартету - «Керкінітіді» та «Галичанці».

 

«ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-УКРІНБАНК»- «РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0, 3:0

Трохи більше години знадобилося тернопільській Галичанці, щоб здобути впевнену перемогу над рівненською Регіною у першому матчі 5-го туру, - розповідає сайт «Спорт Тернопільщини». До Тернополя рівненська команда приїхала у статусі аутсайдера. Проте і Галичанка новий сезон розпочала не надто яскраво, а тому команду Андрія Романовича влаштовувала лише перемога.

Та на старті дебютної партії Регіна «показала зуби», отримавши незначну перевагу. Але втілити цей ривок у перемогу, гостям не вдалося. Галичанка, знайшовши свою гру, поступово відвоювала позиції і виграла перший сет (25:21).

У наступних двох партіях гості шансів вже не мали: (25:15) у другому сеті та ще впевненіші (25:12) у заключному. І в другому матчі «Галичанка» вдруге поспіль здобула впевнену перемогу. Найважчим для господарок видався третій сет, який «Регіна» вперто не хотіла віддавати, виграючи за ходом партії. Але вдало проведена кінцівка дозволила підопічним Андрія Романовича здобути другу поспіль перемогу над аутсайдером чемпіонату України (25:23).


 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник