Кубок України. 1-й етап. Післямова. Володимир ЖУЛА та Андрій РОМАНОВИЧ

13:41 | 06 октября 2015

Головні тренери ВК «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» і «Педуніверситету-ШВСМ» Андрій РОМАНОВИЧ і Володимир ЖУЛА на прес-конференції підбили підсумки виступу своїх команд в рамках 1-го етапу Кубка України в Южному.

 Володимир ЖУЛА, головний тренер «Педуніверситету-ШВСМ»:

- Володимире Петровичу, у вашої команди був шанс зачепити партію в матчі з «Галичанкою»...

- Так, шанси були, але не за рахунок своєї гри, а тому що головний тренер суперника вирішив перевірити у справі другої зв’язуючої, і ми цим ледь не скористалися. Але команда не вірить у свій успіх. Є об"єктивні причини, є суб"єктивні. До об"єктивних я б відніс великий зал - в таких ми не звикли грати. Ми знаходимося на такій стадії розвитку, якщо у нас подача не летить, то більше грати, тобто іншими елементами, нічим. У нас є один шанс на перемогу: коли у всіх шести гравців летить подача. Ми можемо поборотися, дійти до позначки «20». Колектив у нас напівпрофесійний. До професіоналів нам ще далеко. Будемо старатися, працювати.

Що стосується підсумків виступу в цілому на першому етапі, то скажу, що кожен рік ми не можемо не те що посилитися - про комплектацію у нас мова не йде, ми втрачаємо гравців і перспективної молоді не обростаємо. Приношу вибачення нашим уболівальникам в Чернігові за таку нашу гру. Нам не вдалося показати гру, яку, як мені здавалося, ми могли показати, виходячи з підготовки. Шукатимемо помилки в підготовчому процесі.

У матчі з «Волинню», найбільш близькою командою по класу в цій групі, не було настрою…

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер ВК «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов»:

- Андрію Васильовичу, будь ласка, коротко про гру з «Педуніверситетом», а потім коментар за підсумками 1-го етапу...

- Чернігівська команда з підготовки зараз трохи нижче класом, тому після першої партії я дав зіграти з самого початку другій зв’язуючій. Якщо, виходячи в середині партії, вона відчуває себе нормально - траплялося, вона витягувала партії, які, здавалося, програні. Починати партію в «старті» - зовсім інша справа. Вийшла сьогодні - «Оп!», і все. А все тому що тут інша психологія. Вона не впоралася і напасовала таке, що довелося повертати основну в"язку.

Що стосується першого етапу взагалі, то завдання ми виконали - вийшли у фінальну частину. Спробували зарубитися з «Хіміком». Зрозуміли, що поки рано. «Хімік», який ще не набрав своїх кращих кондицій, показав, над чим треба ще багато працювати, щоб хоча б дотягнутися до рівня цієї команди. Перш за все, за рівнем свідомості.

- У кубкових матчах за «Галичанку» дебютувала Тетяна Карпушина, що прийшла на правах оренди з «Хіміка». Що скаже про її дії?

- Поки рано оцінювати її якості за той тиждень, що ми працюємо разом. Тим не менш, дівчинка вона розумна, і вся робота у нас ще попереду. Звичайно ж, їй важко, тому що в силу своєї молодості в «Хіміку» вона грала мало, а тут треба виходити в основному складі, показувати результат щодня. А це зовсім інша робота, зовсім інше навантаження. По тому, що вона показала, її діями я задоволений. Ми бачимо напрямки роботи, малюнки гри, тому, якщо нам вдасться це зробити, то Тетяна принесе нам велику користь в сезоні.

- Основний гравець «Галичанки» Оксана Мадзар в перших двох матчах виходила на заміну. З чим це пов"язано?

- У неї мікротравма, і тому я її берегу - найважливіші гри сезону ще попереду.

- Володимире Петровичу, ще одне питання вам. Які все-таки позитивні моменти ви побачили в грі своєї команди в Южному? Можливо, побачили, над яким елементом, варто більше працювати...

- Над усіма елементами, якщо так розібратися. Статистику, яку вели протягом туру, говорить про те, що ми програємо у всіх елементах. У першу чергу, напевно, все-таки треба працювати над подачею, що найпростіше. Подача-прийом - основний зв’язуючий елемент. Хтось із великих тренерів сказав: «Покажи мені своїх догравальників, я скажу, що в тебе за команда». Про тактику ми поки не говоримо, так як наші гравці ще тільки вчаться азам волейболу, а вчимося ми під час ігор. Наприклад, ці кубкові гри ми розглядали саме як процес навчання. На жаль, не все вийшло.

Тим не менш, дівчатка дивляться ігри, вчаться у великих. Може, щось придбають, хто захоче. Позитивні моменти, якщо й були, то епізодично, стабільності не було. Якщо хтось правильно технічно виконав удар, то для нас це вже позитивний момент. Якщо перший темп з криком вийшов на передачу і підняв блокуючого в центрі, а крайній гравець при цьому вдарив, або ліберо двічі поспіль успішно зіграв у захисті - теж позитив. Поки такі епізоди, швидше, випадковість, ніж закономірність. Позитивних моментів практично немає.

- Питання обом тренерам. Як ви вважаєте, як цього сезону розгортатиметься боротьба в чемпіонаті?

Андрій Романович: - Думаю, що боротьба пройде за сценарієм минулого і позаминулого сезонів. Хоча сезон довгий і всяке може статися, але все-таки є чотири команди - «Хімік», «Сєвєродончанка», «Орбіта» і «Галичанка», які виділяються. «Волинь» у порівнянні з минулим сезоном все-таки ослабла. Можливо, вінницька команда, яка начебто посилилася, зможе нав"язати боротьбу в окремих матчах боротьбу тим командам, які були в минулому році в «четвірці».

Володимир Жула: - Повністю згоден з колегою. Явний фаворит - «Хімік», хоча одна з команд першої четвірки може дати йому бій, зачепити очки, або гру - такий потенціал у них є. Але все-таки, думаю, що за підсумками чемпіонату «Хімік» стане першим, за друге-третє місця на п"єдесталі поборються ще три команди з торішньої «четвірки».

Що стосується другої «четвірки», то тут буде запекла боротьба. Сподіваюся, що нам вдасться вийти на пік форми, нав"язати боротьбу і зачепити гру-два-три в цій боротьбі.

 

Прес-конференція Володимира ЖУЛИ та Андрія РОМАНОВИЧА. ВІДЕО

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»  

Источник