Суперліга (жінки). 4-й тур. «Хімік» йде у відрив, «Орбіта» оступається

16:55 | 05 ноября 2013

За підсумками туру, який завершився в понеділок, лідер змагань южненський «Хімік» досяг відриву у 8 очок від найближчого переслідувача, здобувши дві повноцінні перемоги над одним з конкурентів в боротьбі за найвищі нагороди. Інший претендент на медалі -«Орбіта», несподівано програла в Луцьку «Волині». Також відзначимо шосту поспіль перемогу «Керкінітіди», що дозволило кримській команді вийти на другу сходинку. Подробиці туру далі.

 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Керкінітіда» - 1:3, 1:3

Визначальними в обох матчах стала треті партії, в яких кримські волейболістки у відчайдушній боротьбі здобули важкі перемоги з однаковим рахунком 26:24. В четвертих партіях градус боротьби був значно нижчий. «Регіна» залишається єдиною командою Суперліги, яка не пізнала радості перемоги. Та відставання від передостанньої сходинки становить вже шість очок.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:1, 3:0

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:1 ( 18:25, 25:13, 25:23, 25:19 )

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Гарелік, Хилюк, Томич, Кодола ; Степанчук (л ), Новгородченко (к), Захожа, Первухіна, Савенчук, Чернуха. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Бурбелюк, Палій, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька ; Марковська (л), Литвиновська, Юрченко. Тренер: Гарій ЄГИАЗАРОВ.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), Ю.Кривець (Харків).

Тривалість матчу: 100 хв. (25+21+27+27).

Кращі гравці (версія ФВУ): Трушкина - Лісєєнкова.

1 листопада. Южне. ФСК «Олімп». 670 глядачів.

Ласу страву для волейбольних гурманів в 4-му турі чемпіонату подавали у Южному - в центрі уваги дуель лідерів - «Хіміка» та «Сєвєродончанки». І команди не обманули очікування, подарувавши глядачам захоплюючий спектакль.

Цікаво, що Сергій Голотов в одному з найважливіших матчів першого етапу чемпіонату вирішив змінити стартовий склад, який постійно виходив на майданчик у цьому сезоні: залишилися поза «шісткою» Олена Новгородченко та Ольга Савенчук, а замінили їх Тетяна Хилюк та Міна Томич. Склад «Сєвєродончанки» - без несподіванок.

Суперник набрав перше очко у матчі і постійно був на крок попереду южненської команди. Господарки грішили помилками - і в атаці, і в прийомі, а тому наздогнати опонента було проблематично. Перед першим перервою вже «-4» - 4:8. Міна Томіч, на жаль, не блищала в атаці і за рахунку 11:15 її замінила паличка-виручалочка «Хіміку» в останніх матчах Марина Захожа, і справи начебто стали налагоджуватися.

Ось клаcний розіграш, в якому обидві команди продемонстрували мало не весь арсенал гри в захисті і на блоці, не менше яскраво завершила Катерина Кальченко, яка увігнала м"яч у половину супротивника. А ось Тетяна Хилюк зряче скинула під сітку. 14:15. Але з іскри не зайнялося полум"я. Серія помилок звела нанівець завоювання - 17:22 і, по суті, вирішила наперед підсумок цього ігрового відрізка. 18:25 - після помилки в  атаці Анастасії Гарелік.

У другій партії складу «Хіміка» змінився рівно наполовину: вийшли Новгородченко, Савенчук і Захожа. Гра не перевернулася, але контргра «Хімікe» вже була цікавіше. 3:3, 6:5, 7:8. І ось тут-то і стався перелом - в розстановці на подачі Олени Новгородченко. Вперед «Хімік» вивела Ірина Трушкина, яка заколотила перехідний. Далі два промахи  прими «Сєвєру» Анни Лісєєнкової, яка обводила блок в аут, а втретє вона попалася в чіпкі руки все тієї ж Трушкиної. 12:8. Тайм-аут не допоміг суперникові - южненська команда продовжувала відриватися в рахунку. 14:8. Добре увійшла в гру Ольга Савенчук, що явно відчула зв’язуюча, направивши вектор атаки через неї. І Ольга не підвела партнерок. Одного разу вона навіть забила просто перекиданням знизу, побачивши «діру» в обороні супротивника. Вирішувала вона і більш серйозні завдання на сітці. 21:12 - після трьох її пострілів підряд. Вдало вийшла на передню лінію Анастасія Чернуха, яка показала 100-відсоткову реалізацію – два з двох. А мажорний акорд зіграла Надія Кодола. 25:13. Зовсім інша справа.

Все йшло як по маслу і в третьому сеті. 13:7 - «Хімік» впевнено лідирував. І дав слабину. Дозволивши «Сєвєру» знайти ігровий тонус грою на блоці. А виконувала соло тут Наталія Чернецька, тричі поспіль закривши хід Надії Кодоли, а потім ще і Марину Захожу. 13:15. Южненська команда віддала ініціативу і дозволила відчути суперницям кураж. Тепер спробуй, зупини «Сєвєр», який розігрався. Напружена кінцівка, де маятник міг качнутися як в ту, так і іншу сторону, була забезпечена. Ціна помилки, можливо, навіть перемога в матчі. Нерви виявилися міцнішими у волейболісток «Хіміку», а Лісєєнкова з Бурбелюк розстріляли аути. А на черговий блок Чернецької наша команда відповіла блискучою атакою Трушкіної, розіграної, як по нотах. 25:23.

І у четвертій партії волейболісткам «Хіміка» коштувало чималих зусиль, щоб зламати опір розігралася «Сєвєродончанки», яка лідирувала з рахунком 17:14. Відступати далі було нікуди. Звели відсоток помилок до мінімуму, надійно зіграли на сітці і завдали вирішального удару - 23:17. Підсумок - 25:19 і 3:1 у матчі.

Гарний волейбол, красивий рахунок на табло, звісно, для прихильників «Хіміка»!

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3:0 ( 25:18, 25:18, 25:16 )

«Хімік»: Трушкина, Гарелік, Первухина, Новгородченко (к), Савенчук, Кодола; Степанчук (л), Хилюк, Захожа, Герасимова, Чернуха. Тренер: Сергій ГОЛОТОВ.

«Сєвєродончанка»: Палій, Дегтярьова, Бурбелюк, Лідяєва, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Литвиновська, Юрченко, Деніна. Тренер: Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Судді: Ю.Крівець (Харків), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 69 хв. (24+23+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Кодола - Марковська.

2 листопада. Южне. ФСК «Олімп». 400 глядачів.

Склад Сергієм Голотовом був обраний найсильніший, але піти у відрив зі старту не вийшло. Більше того, на два очки попереду «Сєвєродончанки», що знайшли вразливі місця в обороні противника. 1:3 на табло. Втім, «Хімік» тут же наздогнав конкурента, і деякий час команди йшли нарівні. І тільки після першої перерви южненські волейболістки зусиллями Надії Кодоли довели перевагу до вагомого - 12:8. До другого перерви відрив збережений. 16:11 після філігранної атаки Анастасії Гарелік. «Сєвєродончанка», звичайно ж, постаралася сісти на колесо, не будь вона конкурентом - 19:17. Але знову на вістрі Кодола, яка двічі буквально прострелила захист суперника - 21:17. Тут же тричі поспіль спрацював блок - 24:17. Все ясно.

На старті другої партії знову боротьба. 3:3, 3:5, 5:5, 5:7, 8:7. І знову на другому відрізку партії «Хімік» пішов в одиночне плавання. Активна на сітці Гарелік - два «чохла» і атака і ті ж 16:11, як і в першій партії. Що далі? Знову «Сєвєр» підібрався. 18:16. Але виниклі було питання зняті безпомилкової грою волейболісток «Хіміку». 22:17 - Кодола з «4 по 6» чітко. І ті ж 25:18 у підсумку.

У третій партії боротьби не вийшло. «Хімік» одразу розставив всі крапки над «i» і контролював ситуацію на майданчику. 8:4, 16:7 і 25:16 на фініші.

3:0 - досить впевнена перемога, яка дозволила ще більш зміцнити перевагу.

 

Гарій ЄГІАЗАРОВ, головний тренер ВК «Сєвєродончанка»:

- Початок гра вийшла видовищною і змістовніше з боку обох команд. Сьогодні ми, на жаль, не показали той рівень, який був вчора, особливо в атаці. Якщо вчора, в якихось елементах ми переграли «Хімік», але програли в атаці, то сьогодні, на жаль, не вдалося дати справжній бій.

- Вчора у другій партії «Сєвєродончанка» програвала 7:13, але потім стався перелом. Ваш коментар до цього моменту?

- На тому відрізку ми заробили чотири очки на блоці. А очки на блоці, це швидкі очки, які якраз і вносять перелом. Таким чином, за рахунок блокових дій вдалося переломити хід гри...

-... і, напевно, в матчі, все-таки команда отримала хороший імпульс у грі?

- Вважаю, що ця партія була досить визначальною. Третя партія визначила в цілому те, як склалася гра.

- Загалом наскільки ви задоволені діями команди в цих матчах?

- Позитивні моменти є, але говорити про повне задоволенні після цих ігор, звичайно, не доводиться. Є, над чим працювати.

Єдине таке загальне побажання. Ми говорили про це з Сергієм Івановичем, хотілося б, щоб таких матчів, як вчорашній - щільних, напружених, було б більше в нашому чемпіонаті. Це приносило більшу користь всім - і тренерам, і гравцям. Але у нас в чемпіонаті, на жаль, рівень колективів істотно різниться.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Сергію Івановичу, чому вирішили змінити стартовий склад у першому матчі?

- Я не хотів би визначати це стартовий склад, або стартовий. Люди, які стоять у «заміні», в більшості своїй настільки ж досвідчені, як і ті, хто виходить з початку гри. У всіх гравців, може лише за винятком Томіч, мається багаторічна ігрова практика. А чому вони так зіграли, розбиратимемось. Крім того, хотів дати відпочити ряду гравців, тієї ж Новгородченко. Хотів в процесі замінити Трушкину і Кодолу, але, на жаль, не вийшло. Довелося повертатися до старих схем. Завдання програти першу партію, звичайно, не було. Ми повинні були вигравати партію.

- За рахунок чого, як ви вважаєте, чи вдалося переломити хід першого матчу?

- Я б не сказав, що це відбулося за рахунок якогось одного елемента, швидше, за рахунок загальної гри. Блокували, добивали, грали в захисті здорово. Одну зі своїх найкращих ігор показала наша ліберо Аліна Степанчук. Нарешті я побачив таку гру від неї, яку хотів бачити: прийом вище 70%, з високим рівнем захисту. Мрія будь-якої команди мати такого ліберо. І інші гравці підтримали. Савенчук здорово вийшла з лави.

- Чи можна говорити, що перша гра вийшла однією з найяскравіших в нинішньому чемпіонаті?

- Важко сказати. Але впевнений, що гра вийшла така нервова і зажадала такої кількості зусиль з нашого боку, тому що ми дали супернику розігратися в першій партії. Думаю, що якби перша партія було виграно, то гра вийшла б на зразок сьогоднішньої. Хоча, повторюся, «Сєвєродончанка» - суперник дуже серйозний. Думаю, що це наш основний конкурент у боротьбі за найвищі нагороди і за Кубок країни.

- Напевно, «Орбіта» з цим не погодиться...

- Може бути. Але на сьогоднішній день я бачу таку диспозицію.

- Другий матч склався легше. Чому, як ви вважаєте?

- Ми впевнено почали і тому впевнено закінчили. Але вдома ми і не повинні були по-іншому грати. Плюс всі гравці впоралися з тими вказівками, які були їм дані. Хороші вийшли ігри, хоча невеликий осад залишився, зокрема щодо подачі. Якщо суперник приймає на рівні 60%, значить, ми не допрацьовуємо (офіційний сайт ВК «Хімік»).

 

«Континіум-Волинь-Університет» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 0:3, 3:2

Матчі в Луцьку завершували програму 4-го туру. Нагадаємо, що вони були перенесені через участь «Орбіти» в Кубку ЄКВ – ще в четвер запорізька команда грала домашній матч єврокубку.

В першому поєдинку стартові склади виглядали так: «Волинь» - Галицька, Ю.Молодцова, Тіщенко, Степанюк, Житовоз, Яцків, «Орбіта» - Скрипак, Сильченкова, Фролова, Пугачова, Дуднікова, Лучко. Також відзначимо, зо грою луцької команди керувала Олена Алексеєва, а не Богуслав Галицький.

В цілому гости не мали особливих проблем. А найбільші шанси зачепитись за очки волинянки мали у першому періоді, розповідає сайт «Слово Волині». Весь час суперники не відпускали один одного більше, ніж на два пункти. Тільки в кінці Запоріжжя вирвалось вперед — 21:25.

У другому сеті перевага гостей стала більш помітною і вже до другого технічного тайм-ауту різниця була разючою — 9:16. Новопризначена капітан лучанок — Юлія Молодцова — відіграла три очки, з них два ейси — 13:16. Далі через провали на прийомі господарі не змогли нічого протиставити «Орбіті» — 19:25. Остаточне декласування відбулось в третьому періоді. При рахунку 2:2 суддя помилково угледів фол на сітці. І все... Покотились — 3:11. Для лучанок найбільш розгромна партія у сезоні завершилася з рахунком 13:25. Так цього сезону ВК «Континіум-Волинь-Університет» програвав тільки «Хіміку».

У понеділок стартова шістка господарок залишився незмінною, а ось у складі «Орбіти» замість Сильченкової з’явилася Сухорукова, щоправда, у другому сеті відбулася зворотна заміна

За справу волинська команда взялася з перших хвилин гри і пішла на першу технічну перерву з шестиочковою форою - 8:2. Далі господарі свою перевагу потрохи розгублювали. Коли запоріжанки впритул наблизилися в рахунку — 21:19, — Олена Алексєєва, тренер лучанок, взяла перерву, щоб заспокоїти дівчат. Помилка гостей та м"яч Анни Житовоз здавалося б подарували перемогу лучанкам — 23:19, — та підопічні Ігоря Філіштинського не здавались — 23:21. Знову перерва лучанок. Далі події розвивалися дуже швидко. Анна Степанюк пробиває в аут — 23:22, за неї відігралася Анастасія Тищенко та запоріжанки знову наздогнали — 24:23. Останній м"яч, потрібний для перемоги, впав на половину поля запоріжанок від блоку Анни Житовоз та Тетяни Яцків — 25:23. У другій партій волинянки заграли ще впевненіше. Вже менше хвилювалася Анна Степанюк, як результат багато успішних атак у її виконанні. 25-е знову принесла Тетяна Яцків з блоку — 25:14. Схаменулась «Орбіта» лише в третьому сеті. Гості зуміли впевнено перемогти цей відрізок гри, пішовши у відрив після другого технічного тайм-ауту — 15:25.

У запеклій боротьбі пройшла четверта партія. Весь період господарі були в ролі наздоганяючого, але різниця була невелика — два-три пункти. Наприкінці Анастасія Тищенко встановлює паритет у сеті — 23:23. Через ряд помилок Запоріжжя знову попереду, та вже Анна Степанюк обнулила рахунок — 24:24. Перемогу в цій парті своїй команді подарувала запорізька двійка — Лідія Лучко, — забивши два ідентичні м"ячі — 24:26. В останньому сеті лучанки за шаленої підтримки трибун таки зуміли зламати хід гри. Найбільше тут настріляла Анна Степанюк, активно в гонку бомбардирів підключилась і Анна Галицька. А останнє очко за допомогою «блок-ауту» принесла лучанкам Юлія Молодцова. 3:2 – несподівана перемога оновленої луцької команди. Заради об’єктивності треба відзначити, що для «Орбіти» це була третя гра за п’ять днів.

 

«Кряж-Медуніверситет» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк» - 3:2, 2:3

«Кряж» продовжив радувати своїх прихильників. Якщо в минулому сезоні вінницька команда здобула лише одну звитягу, то зараз вже дві в чотирьох турах, та й третя була близька.

Взагалі, вінницьким глядачам пощастило: вони змогли побачити десять сетів цікавого волейболу. Щоправда, з результатом господарки у другий день підкачали. Перші чотири партії обох матчів розвивалася за однаковим сценарієм. Перша партія за «Кряжем», друга – на «більше-менше» за «Галичанкою» (перший день - 25:23, наступний - 26:24), далі перемога вінницької команди та лідерство в матчі – 2:1. Потім підопічні Андрія Романовича перевели гру на тай-брейк, де в перший день Фортуна посміхнулася «Кряжу», в другий – гостям, які нарешті перервали серію з чотирьох поразок.  Тож абсолютний паритет у Вінниці за сумою двох матчів.

 

Прес-служба ФВУ

Источник