10 партій плюс «золотий сет»: далі йде «Малійє»

10:55 | 31 октября 2013

Харківський «Локомотив» поступився за підсумком двох матчів 1/16 фіналу Кубку ЄКВ минулорічному півфіналісту турніру турецькому «Малійє». Як і в першому матчі, для визначення переможця знадобилося п’ять партій. Тут також перемогли гості, то ж був назначений «золотий сет», де у відчайдушній боротьбі перемогли турки – 15:12.

 

Психологічний розклад на цей матч обіцяв дуже цікаву боротьбу і волейбол високого європейського рівня. По-перше, зустрічалися півфіналісти минулого розіграшу цього єврокубку. По-друге, п"ятисетова перемога «Локомотиву» в першому матчі залишила широкі можливості для використання всього спектра нових правил з визначення переможця в двухматчевих протистояннях.

До того ж «Малійє» буквально напередодні гри у Харкові підсилився гравцем збірної Німеччини Маркусом Поппом, який раніше виступав за італійські клуби, а в минулому сезоні пограв в лавах чемпіона Франції «Туру».

Вже перша партія в повній мірі виправдала очікування вболівальників. Божевільний за нервовим і ігровим напруженням сет складався з 58 розіграшів і завершився з рахунком 30:28 на користь «Локомотиву». Далі події розвивалися по наростаючій.

Другий сет пройшов у дещо іншому ключі, ніж перша партія. Ближче до середини гості якось легко і невимушено вийшли вперед. За рахунку 11:13 головний тренер харків"ян взяв тайм аут і вніс корективи. На перший план в атаці виходить новобранець «Локомотиву» Леван Каландадзе. Він набрав кілька очок поспіль і при цьому чудово діяв в захисті.

І все-таки на технічну перерву команди пішли за двохочковій переваги турецької команди. 14:16.

«Малійє» за рахунок хорошої гри на блоці зберіг невелику перевагу, і за рахунку 15:19 наставник залізничників знову змушений взяти тайм-аут.

«Локомотив» отримує попередження за затримку часу за рахунку - 16:20. Якісно діяв у господарів гравець першого темпу Микола Рудницький. При 18:20 вже «Малійє» взяв тайм-аут.

Знову на перший план виходить Каландадзе. Кілька тактичних замін в обох команд, але хід подій суттєво не змінився. При 21:23 Теременко неподачею подарував туркам потрійний сетбол. Перший сетбол «Локо» відіграє. Але на більше господарів не вистачило. 22:25.

Перший пункт у третьому сеті беруть гості. Потім знову йде рівна боротьба. Дуже помітний в лавах господарів Каландадзе. Харків"яни виходять вперед 4:3, 5:3. Потім Мустафа Кирич скорочує розрив до мінімуму. На першу технічну перерву після двох найкрасивіших розіграшів «Локомотив» йде з перевагою 8:5.

У «Локомотива» самовіддано і ефективно діяв в захисті Денис Фомін. Господарі продовжили нарощувати перевагу. При 11:6 Йоско Міленкоскі бере тайм аут... Але відразу ж після перерви на табло - «вірменський баланс» 12:6. Схоже «Локомотиву» вдалося знайти свою гру, а гості у свою чергу відчайдушно продовжували вишукувати «протиотруту», змінюючи тактичні схеми і гравців.

Не йде прославлено-грізна подача у македонського капітана «Малійє» Георгієва. А харків"яни продовжували гнути свою лінію. На другу «рекламну» перерву 16:10.

Дуже продуктивно діють господарі на блоці. 18:11, і знову турки беруть тайм- аут. Після цього Каландадзе раз за разом зриває оплески. Помітно покращує свою статистику Ян Єрещенко, але потім його все-таки змінив Володимир Татаринцев, щоправда всього лише на два розіграші.

Схоже, що думками обидві команди вже в наступному, четвертому, сеті, який може виявитися вирішальним. 25:17, і рахунок по партіях 2:1.

На початку четвертого сету знову перший розіграш беруть гості. Але вболівальники дружно кричать, що це хороша прикмета. Відчайдушна боротьба в першій стадії партії, що, загалом-то, і очікувалося. Довгі гойдалки... На першу технічну перерву команди пішли за триочкової переваги «Локомотиву» - 8:5. При 9:5 ще раз бере перерву коуч гостей. Серія довгих і нервових розіграшів. 9:7. За мінімальної перевазі 9:8 вже черга Юрія Філіппова брати тайм-аут. На обидві команди дуже тисне значимість четвертого сету. Новобранець «Малійє» Маркус Попп закрив атаку Каландадзе одиночним блоком 11:11. При 14:11 - Міленкоскі взяв свій останній у четвертій партії регламентний тайм-аут.

Гості зрівняли рахунок - 14:14, і на другий технічну перерву команди йдуть вже при 15:16. І при деякій психологічній перевазі «Малійє». Помилка в розстановці у харків"ян. І це суддівське рішення додало гостроти кінцівці матчу. Володимир Ковальчук виходить на заміну разом з Юрієм Томіним. (зв’язуючий і діагональний - на кінцівку сету Юрій Філіппов пропонує нові тактичні схеми).

Рахунок порівнюється 21:21. Неподача Яна Єрещенко. «Локо» випустив можливість вийти вперед. А гості зіграли вдало і отримують подвійний сетбол 24:22 Філіппов взяв тайм-аут але це не допомогло. 23:25. І рахунок по партіях стає 2:2.

І знову перший пункт у п"ятій укороченою партії беруть гості, вони ж виграють і другий розіграш. 0:2.  Втім, господарі швидко відіграються - 2:2, а після ейсу Миколи Рудницького виходять вперед 3:2. Атака Каландадзе - 4:2. Далі - 5:5. Знову гойдалки. На перехід команди йдуть при 8:6.

Турецька команда билася відчайдушно, щоб виправити становище і врятувати матч.

Нервове напруження досягає апогею при 10:10. «Малійє» виходить вперед 10:11. Вдалий блок харків"ян і 11:11. Помилка Каландадзе - 11:12. Потім 12:12. Замість Каландадзе виходить Татарінцев. Але на один м"яч. Невдалий прийом Єрещенко - 12:14. Атака Капелуся - 13: 14. Тайм-аут бере «Малійє». 13:15 і 2:3 по партіях на користь суперника.

Отже - «золотий сет»!

Перший розіграш «золотого» знову за «Малійє». При 1:3 тайм-аут Юрія Філіппова. Дві класних атаки Каландадзе. 4:4. Але потім вже турки відповідають серією з двох атак. 4:6. Відповідь харків"ян еквівалентний - 6:6. Але все-таки на перехід команди йдуть за рахунку 7:8.

«Малійє» намагається відірватися. Але «Локомотив» досить чіпкий і активний. 9:10. Потім 9:11. 10:11. 10:12. 10:13. Тайм-аут «Локомотива». Після нього 11:13. Дотик сітки - матчбол - 11:14. Капелусь 12:14, і вже тайм-аут для «Малійє». 12:15 турецька команда бере «золотий сет» і виходить в 1/8 фіналу Кубку ЄКВ.

А ось «Локомотив» продовжить боротьбу в єврокубку рангом нижче - Кубку Виклику. В 1/16 фіналу «залізничники» зустрінуться з переможцем пари «Політехніка» (Варшава, Польща) – «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина). Перший матч в Харкові в період 10-12 грудня, другий – за тиждень в гостях.

 

Юрій ФІЛІППОВ, головний тренер ВК «Локомотив»:

- У протистоянні з «Малійє» були зіграні всі сети, відведені регламентом. Але у вирішальних розіграшах удача від «Локомотиву» відвернулася...

- Ми очікували, що гра буде напружена. Це показав двобій в Анкарі. Але скажемо так, «золотий сет» - це лотерея. Колись виграєш, колись програєш. Вони перед повторною грою в Харкові значно посилилися, тому і матч вийшов напруженим. Так, ми програли, але єврокубки для нас не закінчуються - продовжимо виступи у Кубку Виклику. І там постараємося вичавити максимум.

- «Локомотив» не дотиснув суперника десь в четвертій партії?

- Були можливості, були м"ячі, які просто зобов"язані були догравати. Але виграти четверту партію нам завадили, можливо, десь брак уваги, концентрації, а десь недолік характеру - взяти і забити цей вирішальний м"яч. Але склалося, як склалося.

- У яких компонентах гри поступилися супернику?

- Хлопці показували хорошу статистику і мене вона в принципі влаштовувала. Але все ж у своєму залі потрібно десь агресивніше подавати. Будемо розбиратися, будемо працювати.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту ВК «Локомотив»

Источник