Суперліга (жінки). 3-й тур. Битва конкурентів в Запоріжжі

00:25 | 27 октября 2013

В 3-му турі всі погляди прихильників жіночого волейболу були приковані до Запоріжжя, де зустрічалися лідери чемпіонати, команди, які ще жодного разу не програвали – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» та «Хімік». Суперники не обманули сподівань: яскраві, напружені ігри, де також в повній мірі брали участь вболівальники обох команд. Матчі стали відмінною репетицією перед стартом в єврокубках для обох команд. Після цих матчів нуль в графі «поразки» лише у чемпіонок країни, які стали одноосібним лідером.

 

ДЕНЬ ПЕРШИЙ

Стартовий склад «Орбіти» дещо здивував: в якості ліберо вийшла Ольга Кравченко - одна з основних доігровщіц команди, а на її місці опинилася Катерина Дуднікова, яка довгий час відновлювалася після операції. «Шістка» «Хіміка» мала звичний вигляд.

Зі старту «Хімік» прибив суперника: серія атак Ірини Трушкіної, серія подач Олени Новгородченко, з якою запорізькі волейболістки не впоралися. Тільки за рахунку 0:6 Катерина Сильченкова «розмочила» рахунок. І ця нападаюча у цей день ще попсує нерви «Хіміку» і його вболівальникам. А в першій партії южненські волейболістки довели справу до логічного завершення. Хоча на фініші прозвучав один маленький дзвіночок, коли за рахунку 12:23 южненська команда чотири рази поспіль не змогла «знятися». 16:23. Сергію Голотову навіть довелося взяти тайм-аут. Завершилася партія ейсом Новгородченко. 25:16 - на користь «Хіміка».

Початок другої партії не таїв в собі неприємностей - все за планом. 6:2 - два ейси Трушкіної. 8:4 перед першим перервою. Можливо, такий перебіг гри дещо заспокоїв волейболісток, підопічні ж Ігоря Філіштинський, навпаки, і не думали здаватися, продовжуючи гнути свою лінію на блоці. Помилка на подачі, один блок «Орбіти», другий - 7:8. Ольга Савенчук зупинила прискорення суперника - 7:9. Але знову «Хімік» не впорався з блоком, а потім і з подачею Лідії Лучко - 11:9. Такий розрив тримався до другої перерви - 16:14. На подачі одеситка, вона ж триразова чемпіонка України у складі «Хіміка» Христина Пугачова. Ось тут-то і стався корінний перелом в партії. Не впоралися южненські волейболістки з її подачею, серія помилок. 21:14 - результат партії вирішений наперед. «Хімік» так і не зумів знайти себе в прийомі. 1:1 - у матчі. «Хімік» програв першу партію в сезоні.

У третій партії грянув справжній бій. Підопічні Сергія Голотова стартували різко - 5:2 після подачі навиліт Надії Кодоли. Відповідь Пугачовою, вкупі з двома помилками, і рахунок рівний - 5:5. Гарний зліт Катерини Кальченко відправив команди на першу перерву з двохочковим перевагою «Хіміку» - 8:6. «Орбіта» не відставала - 9:9, а й суперник не знижував обороти. Ще одна атака Кальченко подвоїла перевагу - 16:12. Далі 20:16. Все ясно? Ні. Атака Пугачовою, помилка у нападі - 19:20. Трушкіна «запалила» лінію потужним ударом, а слідом за нею Новгородченко зробила ейс, не давши суперницям отямитись «+3» - 22:19. Але градус боротьби не падав, іскрометна боротьба, емоції через край. Як підсумок Ігор Філіштинський отримав «гірчичник». Захист «Орбіти» працювала не покладаючи рук. 22:24. Тайм-аут «Хіміка». І отримавши настанови, Кодола нанесла вирішальний укол в найскладнішій, мабуть, визначальною в матчі, партії. 2:1 - попереду чемпіонки країни.

У четвертій партії южненські волейболістки відразу ж розставили всі крапки над «i». Допоміг блок, який є «візиткою» обох суперників. Кодола «зачохлила» Сильченкову, а Новгородченко - Лютикову, яка вище її на 14 см. Кальченко змусила помилитися «орбітальних» на прийомі. Далі 5:0 після атаки Анастасії Гарєлік. Запорізька команда і тут не зламалася, тричі зводячи відставання до мінімуму, але «Хімік» все-таки дотиснув опонента, зігравши спокійно і чітко. Кінцівка пройшла в режимі перестрілки Пугачовою та Трушкіної. Останнє слово сказала Ірина, яка обіграла Христину вже в очній боротьбі - змусивши ту помилитися у прийомі.

3:1 - перший настільки напружений матч нашої команди в нинішньому сезоні.

 

ДЕНЬ ДРУГИЙ

Перша партія без несподіванок - ні за складом, ні з розвитку подій. На подачі Анастасії Гарелік - не без ейсу, «Хімік» забезпечив вагому перевагу. Вже на старті «+7» - 10:3 після атаки Ірини Трушкіної. Олена Новгородченко, як і в перший день, «зняла скальп» - інакше і не скажеш про епізод, коли «маленький» заблокував «великого» - з Поліни Лютиковій. 14:9. Такий відрив і зберігся до кінця першого сету. 25:20.

Друга партія - цікавіше. Дві атаки поспіль Христини Пугачової - 3:2, Лідія Лучко на розірваному блоці - 8:6. Аналогічний розрив і перед другим перервою - 16:14. За рахунку 18:15 Сергій Голотов взяв тайм-аут і відчитав зв’язуючу Олену Новгородченко. Більше «Орбіта» в цій партії очок не набирала, а сталося це саме на подачі зв"язки «Хіміку». Розібралися з суперником на блоці - двічі потрапила в капкан Дудникова, після чого повернулася на майданчик Пугачова. А крапку в партії найпотужнішим «цвяхом» поставила Трушкина. 25:18. Фінішний відрізок був виграний «Хіміком» з рахунком 10:0.

На старті третьої партії знову боротьба - 2:2, 6:6. Потужну атаку Трушкіної волейболістки «Орбіти» підняли, а от з несподіваним, у вихорі атаки, скиданням Новгородченко - ні. 8:7 - «Хімік» попереду. Катерина Кальченко - перехідний, Ольга Савенчук - ейс. «+3» (10:7) - набагато спокійніше. Внесла свою лепту в атакуючі дії і наша ліберо Аліна Степанчук - з її перебросом «Орбіта» не впоралася. 16:9 - мабуть, все ясно в цьому матчі. Так і є. «Сomeback» запорізьким волейболісткам не вдався. 25:17 - останній м"яч у двоматчевої дуелі на рахунку Міни Томіч, що вийшла в кінцівці.

3:0 у другій грі, а в сумі - шість очок в іграх з конкурентом в сукупності з активним опором - те, що треба напередодні старту в єврокубку.

Після 3-го туру «Хімік» зберіг лідируючу позицію, набравши 18 очок в 6-ти матчах. Переможна серія южненської команди досягла 25-ти матчів. Крім того, друга перемога над «Орбіта» стала 50 -й для «Хіміку» під керівництвом Сергія Голотова.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Бійців немає. Ми працюємо для того, щоб вони народжувалися. Поки одні плебеї, які готові боротися з командами Чернігова, Білої Церкви, Голої Пристані, Мардарівки (емоційно). Чому так? Запитайте у тих, хто опустив команду у вищу лігу. Гравці виходять на майданчик вже програвши.

- Як вважаєте, перевід Кравченко в амплуа ліберо виправдав себе?

- Поки не виправдовує. Але у мене особливого вибору немає. Це з розряду впевнених дівчат. Мені тут радять Іноземцеву, Змієвську, але ці гравці не затребувані ринком, який в них сенс. Я стріляю тим, що Бог послав, а Бог послав небагато.

- Як ви вважаєте, команда готова до ігор єврокубків?

- З такою грою, як у другому матчі - ні, з грою, показаною, вчора - так. Вчора боролися, сьогодні вийшли програвати. Немає стрижневих людей. Харизми немає. Трохи-трохи у Ліди Лучко, трохи у зв’язуючої. І все.

 

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Сергій Іванович, ви хотіли підняти емоційний рівень команди за допомогою цих матчів. Думається, це вдалося, як вважаєте?

- Так, в повній мірі. Це перші серйозні ігри чемпіонату, з командою, яка претендує на медалі, тим більше на її майданчику.

- Чи задоволені грою команди?

- Тільки в одній партії за два дні, у першій у вчорашньому матчі. Завжди боюся перших партій, які легко даються. Як правило, після цього команда розслабляється, і потім дуже важко збирається. Так і вийшло. Надалі гравцями керувалися емоціями більшою мірою, ніж розумом. Тим не менш, результат є результат. Крім того, в цих іграх ми спробували різні поєднання. Щось відметемо, щось продовжимо награвати.

- Чимось здивувала «Орбіта»?

- Ні. Ми детально розібрали суперника і були до всього готові. Здивували мене мої гравці, які не виконали установки. На тренуваннях все вийшло, а от у грі, на жаль, немає.

- Те, що Кравченко вийшла в ролі ліберо, стало несподіванкою?

- Ні. Тут ніякої проблеми немає. Вихід простий: не подавати в неї. А в якийсь момент вона розслабилася, направили подачу в неї, і вона не прийняла.

 

 

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік»

Источник