Суперліга (жінки). 3-й тур. В Запоріжжі відбудеться дуель лідерів

00:25 | 27 октября 2013

Центральні матчі 3-го туру, безсумнівно, пройдуть в Запоріжжі, де зустрінуться команди, які ще не програли в цьому сезоні жодного разу – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» та «Хімік». У лідерів чемпіонату 10 та 12 очок відповідно. Відзначимо, що це перші поєдинки нинішнього сезону в Суперлізі, в яких сперечатимуться команди, які заявили про високі цілі.

 

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Хімік»

Це буде чергова дуель давніх тренерів-суперників – Ігоря Філіштинського та Сергія Голотова. Звісно, підбір кадрів у них різний, але на інтересі до протистояння це аж ніяк не позначається.  Результати цих матчів покажуть, на що спроможні запорізькі волейболістки принаймні в першому колі чемпіонату. Відзначимо також, що ці матчі є останніми для команд-суперниць перед стартом в єврокубку, а саме в Кубку ЄКВ, які відбудуться вже наступного тижня.

 

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Звичайно, хочеться в цих іграх бути більш гідним опонентом для «Хіміка», ніж у минулому сезоні. Але на сьогоднішній день ця команда своїми досвідом і міццю дуже переконлива, навіть будучи в не найкращому стані. Ми ж поки ще вчимося: за антропометрією ми десь на шостому місці в лізі, і тому занадто багато треба докладати зусиль, розуму, спритності, кмітливості для того, щоб знаходити складові успіху.

Процес навчання йде не так швидко, як хотілося б, особливо, в плані психології. Люди пірнули в нижчу лігу, і це позначилося на їх психології . Як каже один відомий політик, «попєрєднікі зробили свою справу». Таким чином, сформувалася психологія не переможця, а плебея, причому не в однієї людини. І тому навіть команди, які є добротними середняками, здаються деяким гравцям «Орбіти» недосяжною висотою. Все це відкладає певний відбиток. Як би спортсмен не був би підготовлений, його психологічна стійкість в серйозних протистояннях вкрай значуща. Щоб бути зухвалим, треба мати стрижень всередині, а він, як мені здається, у багатьох підточений. Але, тим не менш, продовжуватимемо робити свою справу і сподіватися на прогрес в якості гри. Тим більше, напередодні єврокубків.

- Проте, перемоги, яких у вашої команди вже шість у цьому сезоні, все одно додають впевненості.

- Це так, але дві перемоги були дуже шансові. Та й психологія деяких гравців все ж залишає бажати кращого. Що ж, будемо щось викручувати, лукавити .

- І «Орбіта», і «Хімік» славляться своїм блоком. Наскільки визначальним цей елемент буде в майбутніх матчах?

- Якщо говорити в цілому, то опоненти у «Хіміка» в чемпіонаті все ж нижче рівнем, не в образу іншим буде сказано. А тому южненській команді, на мій погляд, було б цікавіше, як і харківському «Локомотиву», грати в російській лізі .

Відповідаючи на ваше запитання, зазначу, що п"ятдесят, а то й більше, відсотків перемог ми досягли завдяки саме блоку. Якщо конкретизувати, то сукупно з іншими елементами, з тією міццю, яка є у «Хіміка», мені цікаво, як ми будемо страхувати, наскільки розумно будемо відіграватися . Ми, звичайно, поступаємося супернику по мощі атаки, і тому намагатимемося якісно страхувати, швидше грати. Тут вже багато що залежить від можливостей зв’язуючого, від його зіграності з нападниками.

У «Хіміку» найбільш яскраве виконання швидких атак у Трушкіної, інші перші темпи – скромніші. Вельми переконливий силовий напад у виконанні Гарєлік, Савенчук і Кодоли. Якщо впораємося, якщо зуміємо нівелювати сильні сторони суперника, будемо мати якісь шанси. На перший план вийде задерикуватість, розум дій на сітці. Ну і сподіваюся, ми знайдемо вади в організації захисту «Хіміка».

Підсумовуючи вищесказане, хочеться протиставити супернику добротну гру. Шукатимемо свої шанси. Я не прибідняюся, адже в цьому єдиноборстві ми вже точно не є фаворитами.

 

Cергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- «Орбіта» серйозний суперник з серйозними цілями, яка не програла до того ж у сезоні ще жодного матчу, тож і підготовка відповідна. Детально вивчаємо суперника, моделюємо різні ігрові ситуації в тренувальному процесі. Налаштовуємося більш ніж серйозно.

- Як ви вважаєте, в порівнянні з минулим роком «Орбіта» стала сильнішою?

- У нашого суперника, як ви знаєте, є і втрати, є і придбання. Покинула команду Ганна Антоненко, на її позицію взяли Катерину Фролову, крім того, додалася Христина Пугачова. Заграла результативно Ольга Кравченко, зараз вона лідер команди. Ігри покажуть, як ми впораємося з сильними сторонами «Орбіти».

- Колишні гри в Запоріжжі згадуються ?

- Саме по собі місто асоціюється у мене з островом Хортиця, з мостами через Дніпро, а у волейбольному плані у Запоріжжя хороші традиції, команда має серйозну підтримку з боку вболівальників під час домашніх матчів.

Що стосується ігор, то за останні роки тих, що запам"ятовуються не було. Серйозні битви, пам"ятаю, були наприкінці 90-х років минулого віку, коли «Орбітою» керував Володимир Бузаєв, а за вищі місця на п"єдесталі тоді ще боролися «Іскра», одеська «Джінестра», черкаський «Круг», а матчі проводилися в палаці спорту «Юність».

- На ваш погляд, чи можна говорити, що в Запоріжжі зараз відроджуються переможні традиції?

- Думаю, так. Прихід Ігоря Філіштинського, серйозне ставлення з боку керівництва клубу говорять саме про це. Плюс в команді зібрані молоді амбітні гравці.

- Не секрет, що і «Хімік», і «Орбіта» успішно діють на блоці. Чи не стане цей елемент визначальним у відношенні результату майбутніх ігор?

- Якість блоку безпосередньо залежить від якості прийому. Хто гірше відприймає, той гірше і відблокує. Якщо нам вдасться вибити суперника з прийому, то, думаю, на простій грі ми зможемо домогтися перемог. У матчах з «Орбітою» перше завдання, вважаю, не дати прийняти супернику. Запорізька команда проповідує швидкий волейбол, тому нам буде важче грати, якщо волейболістки «Орбіти» все приймуть.

- Але напевно не варто забувати і про сильні краї?

- Звичайно. Але з подвійним блоком їм у будь-якому випадку складно буде боротися, так як у складі суперника немає 2-метрових гравців. Втім, як і у нас.

- Як ви вважаєте, чи варто враховувати фактор Пугачовою, адже проти своїх колишніх команд гравці зазвичай виступають з подвійним настроєм?

- Тут палиця на два кінці: гравець може зіграти як дуже добре, так і дуже погано. Якщо зіграє добре, значить, молодець - знайшла свою команду. Звичайно, манеру гри Христини ми також вивчали в процесі підготовки.

- Наскільки важливі майбутні в контексті всього сезону?

- Вони важливі, і не тільки в контексті чемпіонату, але і в контексті майбутніх єврокубкових матчів. Перемоги в Запоріжжі додадуть команді впевненості, все-таки останні матчі чемпіонату в Южному ми провели не в повну силу. Наша команда перебувала під навантаженням, плюс «Волинь» суттєво омолодилася. Ці ігри нас підбили морально. Кожна волейболістка хотіла зіграти вдома якомога краще, але вийшло, що зіграли середньо. Не вистачало емоцій. Я вже говорив і повторюся, що дуже важко налаштовувати команду на матчі з завідомо слабкішими командами. Але вміння настроюватися на такі ігри - це, напевно, і є професіоналізм .

Сподіваюся, що матчі в Запоріжжі допоможуть нам вийти на хороший емоційний рівень. Настрій хороший, фізичні кондиції на рівні (офіційний сайт ВК «Хімік»).

 «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Хімік».

СТАТИСТИКА ІГОР (2010-2013)

11 матчів: +0-11, партії - 3-33, очки - 0-33

Суперліга-2012/13 – 6 матчів:+0-6, партії - 0-18, очки - 0-18. Запоріжжя – 0:3, 0:3, Южне – 0:3, 0:3, 0:3, Луцьк – 0:3.

Суперліга-2010/11 – 4 матчі: +0-4, партії – 2-12, очки - 0-12. Запоріжжя - 1:3, 0:3, Южне – 0:3, 1:3.

Кубок України-2010/11 – 1 матч:+0-1, партії – 1-3, очки - 0-3. Луцьк – 1:3.

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали.

 

«Керкінітіда» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк»

Виходячи з результатів двох попередніх сезонів та нинішнього стану команд, в Євпаторії зустрінуться конкуренти в боротьбі за місця в четвірці. З іншого боку, «Галичанка» може бути цілком задоволена стартом, адже вона відібрала п’ять очок у команд-претендентів на медалі, тоді як «Керкінітіда» зазнала нищівних поразок в Сєвєродонецьку, та й у Вінниці втратила важливе очко. Ці результати говорять, що шанси «Галичанки» на позитивний результат трохи вище, але молодість (читай нестабільність) тернопільської команди, та й фактор рідних стін, який в Євпаторії дуже значущий, їх вирівнює. Гадаємо, підопічних Андрія Романовича влаштує і одна перемога на майданчику конкурента.  

 «Керкінітіда» - «Галичанка-ТНЕУ-Укрінбанк».

СТАТИСТИКА ІГОР (останні три сезони)

11 матчів: -6+5, партії - 27-19, очки – 21-12

Суперліга-2012/13 – 6 матчів:+4-2, партії – 15-7, очки – 13-5. Тернопіль - 1:3, 3:1, 2:3, Євпаторія – 3:1, 3:1, 3:0

Кубок-2012/13 – 1 матч:+1-0, партії - 3-1, очки – 3-0. Євпаторія – 3:1.

Суперліга-2011/12 – 4 матчі: +1-3, партії - 9-11, очки – 5-7. Євпаторія - 3:2, 2:3, Тернопіль – 2:3, 2:3.

 

«Сєвєродончанка» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»

Сама прогнозована пара 3-го туру. Якщо в ній виникне інтрига, то ії можуть створити лише тільки самі сєвєродонецькі волейболістки, якщо недооцінять суперника.

 «Сєвєродончанка» - «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»

СТАТИСТИКА ІГОР (останні три сезони)

4 матчі: +4-0, партії - 12-0, очки - 12-0.

 Суперліга-2012/13 – 4 матчі: +4-0, партії – 12-0, очки – 12-0. Сєвєродонецьк – 3:0, 3:0,Рівне – 3:0, 3:0.

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали.

 

«Континіум-Волинь-Університет» - «Кряж-Медуніверситет»

Напевно вінницька команда спроможна відібрати одне, а то й два очки, у омолодженої «Волині» - як це зробила, наприклад, рівненська «Регіна». Принаймні бій в окремих партіях нам слід очікувати.

 «Континіум-Волинь-Університет» - «Кряж-Медуніверситет»

СТАТИСТИКА ІГОР (останні три сезони)

9 матчів: +9-0, партії - 27-3, очки - 27-0.

Суперліга-2012/13 – 4 матчі: +4-0, партії – 12-1, очки – 12-0. Вінниця – 3:0, 3:0,Луцьк – 3:1, 3:0. Кубок-2012/131 матч:+1-0, партії – 3-0, очки – 3-0. Ковель – 3:0.

Суперліга-2011/12 – 4 матчі: +4-0, партії – 12-2, очки – 12-0.  Луцьк– 3:0, 3:1, Вінниця – 3:1, 3:0.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник