Суперліга (жінки). 1-й тур. «Орбіта» та «Волинь» втратили домашні бали

00:25 | 27 октября 2013

Всі вісім матчів 1-го туру жіночої Суперліги, де перші чотири команди минулого чемпіонату приймали опонентів з нижньої половини, завершилися на користь господарів майданчику. Але тільки в Южному та Сєвєродонецьку господары не мали ніяких проблем, в Запоріжжі та Луцьку інтриги було хоч відбавляй: у підсумку «Орбіта» та «Волинь» не зуміли зберегти 100% очкового багажу. Подробиці – далі.

 

«Сєвєродончанка» - «Керкінітіда» - 3:0, 3:0

 

«Сєвєродончанка- «Керкінітіда»- 3:0 (25:15, 25:20, 25:16)

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Бурбелюк, Лідяева, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Деніна, Литвиновська.

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, марнуючи, Брезгун; Орєхова (л), Алішіна.

Судді: В.Паєвський (Харків), В.Босенко (Суми)

27 вересня. Сєвєродонецьк. ДЮСШ №3 «Олімпія». 400 глядачів.

Матчі першого туру Суперліги, зважаючи на ремонтні роботи у Льодовому палаці, «Сєвєродончанці» належало зіграти в залі ДЮСШ №3 «Олімпія», - зазначає фан-сайт ВК «Сєвєродончанка». Останній раз поєдинки чемпіонату України тут проводилися в листопаді 2004 року. Тоді господарки двічі завдали поразки донецькій «Медика-ШВСМ».

З переможним настроєм «Сєвєродончанка» вийшла і на гостей з Євпаторії, бажаючи довести, що нервова гра в Кубку була не більше ніж випадковістю. І це у неї вийшло сповна! На подачах Ганни Бурбелюк господарі повели 9:0. Зупинили її не гравці «Керкинітіди», а лише зафіксована арбітром помилка в передачі у Марини Дегтярьової. Взагалі гостьовий прийом в перші хвилини зустрічі відверто розчарував. П"ять подач у стартовому сеті завершилися ейсами. Адже скільки ще спостерігали утруднених прийомів? За рахунку 16:3 про результат ігрового відрізка вже ніхто не замислювався. Лише одного разу гості, що приїхали, до слова, без Леоніда Хричьова, спромоглися наблизитися на відстань менше десяти пунктів - 23:14 .

Але ось вже в другій партії вони виглядали більш жваво. Трохи налагодилися справи на прийомі, а слідом і в атаці. Добре себе зарекомендувала Ірина Брезгун. Правда врівень євпаторійки прокрокували лише до технічної перерви (8:7) і ще пару миттєвостей після. Лісєєнкова і Бурбелюк розставили все по своїх місцях - 18:12. А тут ще й Лідяєва один в один зачохлила Трепаліну. У кінцівці партії очком відзначилася юна Карина Юрченко, якій надали трохи ігрового часу - 22:14. Брезгун ще трохи попсувала «Сєвєродончанці» нерви (24:19), на тому й пішла назад у тінь. Крапку в партії поставила Чернецька.

Лідяєва з Лісєєнковою проявили себе і в дебюті третього сету - 8:2. Гості боролися лише частково. Хоча будь більш надійним блок «Сєвєродончанки», закінчилося б все для команди з Євпаторії ще гірше. Підключившись до Ганни та Світлани Бурбелюк допомогла оформити першу перемогу в Суперлізі-2013/2014.

 

«Сєвєродончанка – «Керкінітіда»- 3:0 (25:12, 25:14, 25:9)

«Сєвєродончанка»: Дегтярьова, Сидоренко, Бурбелюк, Лідяева, Лісєєнкова (к), Чернецька; Марковська (л), Деніна, Литвиновська.

«Керкінітіда»: Олійник (к), Нікітіна, Трепаліна, Червякова, Расточило, Брезгун; Орєхова (л), Алішіна, Доценко, Гюльназарян.

Судді: В.Босенко (Суми), В.Паєвський (Харків),

28 вересня. Сєвєродонецьк. ДЮСШ №3 «Олімпія». 500 глядачів.

Вже до першої технічної перерви другого матчу господарі заробили триочкову перевагу (8:5), відзначившись до цього моменту двома ейсами. Приймали гості, як і в першій зустрічі, не кращим чином. За рахунку 9:6 на подачу вирушила Лісєєнкова і, в принципі, завершила перший сет- 18:6. Особливо постаралася Чернецька, повністю перекривши гостям ходовий напрямок. Знявшись з подачі Ганни, «Керкінітіда» кілька разів огризнулася, але не більше- 25:12 .

У другій партії кримчанки на деякий час навіть вийшли вперед- 5:3, 6:4. А далі, як і тридцятьма хвилинами раніше - результативна атака Бурбелюк, за якою послідували нищівні подачі Лісєєнковой. Не зупинив її і вихід в прийом Гюльназарян - 12:6. За всю гру волейболістки «Сєвєродончанки» відзначилися чотирнадцятьма ейсами, що демонстративно показує якість гостьового прийому. Крім усього іншого, Лісеенкова добре виглядала і в атаці, та й блок у нашої команди діяв надійно- 25:14 .

Олена Пупикіна спробувала змінити хід матчу, змінивши на 180 градусів розстановку. Проте всі надії «Керкінітіди» зруйнувала своєю подачею Ганна Бурбелюк - 8:1. Запізно знялася Брезгун, але у відповідь гості прогавили забігання від Лідяєвої . А на подачах Олени Сидоренко «Сєвєродончанка» і зовсім довела рахунок до розгромного- 17:2 . Більше і говорити нема про що. Хіба що про велику кількість браку з боку господарів. За цю зустріч вони помилилися всього на один раз менше своїх опонентів, що в грі з сильнішими колективами може ой як відгукнутися .

 

«Континіум-Волинь-Університет»- «Регіна-МЕГУ-ШВСМ»- 3:1, 3:2

 

Для двох лучанок Ірини Собко та Тетяни Яцків перший матч «Волині» в цьому сезоні це став і першим в Суперлізі, повідомляє сайт ВК «Континіум-Волинь-Університет». В стартовій шістці вийшли й перевірені бійці - Юлія Молодцова та Ганна Степанюк, які мусили свою гру ставити за приклад молодим колегам. Також місце в основі Богуслав Галицький довірив Анні Житовоз і та її тезці Галицькій. Ліберити вийшла Анастасія Карасьова.

У першому періоді лучанкам довелось відчути гіркоту поразки, хоча весь час господарі йшли на 3-4 очка попереду суперниць. Рівнянки зуміли вирівняти гру лише до другого технічного тайм-ауту – 14:14. А потім і зовсім вирвались вперед – 19:15, 20:17. І в результаті перемогли – 25:22.

Друга партія була не менш бойовою. Якраз тут і почались справжні волейбольні гойдалки, суперниці по черзі заробляли фору у 2-3 пункти. При рахунку 19:21 за «Континіум-Волинь-Університет» дебютувала луганчанка Анастасія Тищенко. Зрівняти рахунок, а потім і перемогти волинянки зуміли на подачах Ганни Житовоз – 26:24.

В третьому відрізку гри зуби показала «Регіна». Зі старту лучанки поступалися 3:6. Паритет відновився лише за рахунку 7:7. Надалі лучанки йшли тільки вперед. Гостра атака Юлії Молодцової – 8:8, ейс Житовоз – 10:8, неймовірно сильний удар Молодцової – 11:9. Наступний пункт принесла Тетяна Яцків – 12:9, Молодцова в дії - і вже 14:12.  Заразилася командним куражем і Степанюк – 15:12. А рахунок 17:14 та 19:16 – заслуга вже Собчук. А далі блискавична атака Галицької з третьої зони – 20:16 і два ейси Житовоз – 22:16. А далі лучанки вже спокійно на класі довели партію до логічного завершення – 25:18.

Завершальний сет господарі провели так само ефектно, як і попередній. «Регіна» пручалася лише до рахунку 10:9. Під завершення матчу гості багато помилялися, але істиною причиною перемоги є сильна і швидка гра Степанюк, яка не на жарт розігралася в останній партії. Вона й поставила крапку у матчі сильним ударом – 25:13.

«Волинь» без особливих проблем виграли і першу партію другого матчу - 25:20. Втома і фізична і психологічна далась взнаки у другому сеті. «Волинь» програла - 22:25. Третя партія завершилася з відчутним відривом господарок - 25:16. І здавалося, що справа зроблена, а діло за малим, але... Четвертий сет виграли гості - 25:22. Справжня інтрига розгорнулась у п`ятій партії. Господарки програвали шість пунктів - 4:10, але таки вирвали перемогу - 15:13.

 

 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ» - 3:2, 3:2

 

«Орбіта- ЗТМК-ЗНУ» (Запоріжжя )- «Галичанка- ТНЕУ- Укрінбанк» (Тернопіль)- 3:2 ( 24:26, 23:25, 25:20, 25:13, 15:8 ).

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»: Лучко, Фролова, Сильченкова (к), Кравченко, Лютикова, Скрипак; Дерюгіна (л), Козловська (л), Пугачова, Угленко.

«Галичанка- ТНЕУ-Укрінбанк»: Дудник, Скороход, Дубянська, Мадзар, Туркула (к), Рева, Дельрос (л); Борознова, Гебер, Карпець, Григоренко.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), В.Самодай (Суми).

27 вересня. Запоріжжя. Палац спорту ПАТ «ЗАС» . 300 глядачів.

Початку гри передувало у Запоріжжі урочисте відкриття чемпіонату. Спортсменів та всіх присутніх у палаці спорту ПАТ «ЗАС» вітали мер міста Запоріжжя, президент Запорізької обласної федерації волейболу Олександр Сін та в.о. генерального директора ЗТМК, він же почесний президент «Орбіти-ЗТМК- ЗНУ» Володимир Сивак - розповідає сайт «Вся власть».

З перших хвилин матчу запоріжанки стали поступатися суперницям - 0:1, 1:3, 2:6. Не виходила гра в захисті, дуже невдало зіграла в цей момент ліберо Наталія Дерюгіна, яка двічі не змогла прийняти подачу. Та ще й новачок команди Катерина Фролова не змогла подати м"яч. Ігор Філіштинський взяв тайм-аут. Допомогло не тільки зрівняли рахунок, а й вийшли вперед 7:6. Однак, незабаром знову втрата концентрації і на табло 9:14 . Дістали тільки наприкінці партії - 23:23 . Була можливість виграти сет, але капітан команди Катерина Сильченкова (в дівоцтві - Росік) не змогла переграти подвійний блок гостей. Правда тут же виправилася і зрівняла рахунок 24:24. А потім справу в свої руки взяла досвідчена Олена Туркула. Виграла два очки, причому друге з подачі .

У схожому ключі пройшла і друга партія. Знову «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» в ролі наздоганяючої . 2:7 . Дістали і вперше в матчі повели в рахунку - 12:11, 14:12. Тут би й розвинути успіх. Не вийшло. Гості весь час трохи попереду. За рахунку 23:24 Сильченкова б"є в блок . По партіях - 0:2.

Третій сет. Сильченкова пішла в запас, а її місце зайняла Христина Пугачова. Все одно партія почалася, як два попередні. 0:4, 3:6, 6:11 . І знову дістали 12:12 . До рахунку 21:20 «гойдалки». І, нарешті, завдяки вдалій грі Лідії Лучко, Ольги Кравченко (Жосан) кінцівку партії виграли. У четвертому сеті повна перевагу запорізької команди. Можливо, тернополянки порахували, що своє завдання виконали, і очко в Запоріжжі взяли. Практично, без опору «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» довела партію до перемоги . У такому ж ключі пройшов і п"ятий сет. Переможну крапку поставила Катерина Фролова.

 

«Орбіта- ЗТМК- ЗНУ» - «Галичанка- ТНЕУ-Укрінбанк» - 3:2 ( 15:25, 25:15, 19:25, 25:19, 15:12).

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»: Лучко, Фролова, Кравченко, Пугачова, Лютикова, Скрипак, Дерюгіна; (л), Козловська (л), Сильченкова (к), Угленко, Дудникова.

«Галичанка- ТНЕУ-Укрінбанк»: Дудник, Скороход, Дуб’янська, Мадзар, Туркула (к), Рева, Дельрос ( ліберо ) ; Гебер, Карпець .

Судді: В.Самодай (Суми), А. Ковальчук (Луцьк).

28 вересня. Запоріжжя. Палац спорту ПАТ «ЗАБ» . 200 глядачів.

У другому матчі у складі «Орбіти» в старті не вийшла Сильченкова . Але вона увійшла в гру в третій партії, замінивши Пугачову. І цього разу відпрацювала досить добре. Помилки в грі були, але не в тій кількості, що в перший ігровий день. Перша партія другого матчу залишилася за гостями. Причому, виграли вони її беззастережно. Запоріжанки чинили опір до рахунку 9:12, а потім у них опустилися руки. Не допомогли навіть тайм-аути, взяті Ігорем Філіштинським. Другий сет завершився точно з таким рахунком, як і перший. Тільки тепер він залишився за «Орбітою-ЗТМК- ЗНУ» . І третя, і четверта партія принесли однаковий рахунок 25:19 . Спочатку виграли гості, а потім - господарі. І ось, тай-брейк. «Орбіта» повела 2:0, однак, «Галичанка» відігралася. 7:5 після потужного удару поверх блоку Сильченкової. А потім господарі програють відрізок 1:5. Здавалося, все, поїзд пішов. Ні, «Орбіта» дістала, а потім і сама вийшла вперед 12:11. Далі - 13:11, 13:12. Останні два очки своїй команді принесли Лідія Лучко і Поліна Лютикова. Валідольні матчі, не тільки для тренерів, але і для глядачів завершилися з однаковим рахунком 3:2.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник