Австрійський Баден наблизить нас до Ріо?

14:10 | 29 апреля 2015

30 квітня – 1 травня чоловіча та жіноча збірні України з волейболу пляжного продовжать боротьбу за путівки на Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро.  

 

П’ять щасливчиків потраплять на Ігри з «запасного входу»

У ці дні в австрійському містечку Баден відбудеться третій етап Континентального Кубку – довготривалого турніру (проводиться протягом трьох років!), який є одним з етапів відбору для участі в Олімпіаді. Зокрема, турнір надає більші можливості кваліфікуватися на Ігри для країн, які не входять в топ-10 світового рейтингу з пляжного волейболу.  

Континентальний Кубок має багаторівневу систему розіграшу – команди поділені за континентальним та зональним принципом. В кінці кінців лише п’ять збірних-переможців турніру – по одній з кожного континенту – здобудуть право виступати на Олімпіаді в Ріо.

 

Українських «пляжників» звели з росіянами

Нагадаємо, що в минулому році як чоловіча, так і жіноча збірні команди України здобули перемоги у своїх групах в 1-му раунді Континентального Кубку і відразу потрапили до 3-го раунду. У лютому 2015 року ЄКВ оприлюднила перелік учасників, склад груп та дати проведення 3-го раунду цього турніру. Українські команди потрапили до групи В, матчі якої пройдуть в Австрії. 

У кожній групі – по чотири команди. Суперниками чоловічої збірної України будуть команди Росії, Норвегії та Шотландії. Конкурентами наших дівчат стануть представниці Росії, Болгарії та Шотландії.

 

Завдання-мінімум – треті, максимум – перші!

Збірні, які посядуть у квартетах перші місця, зможуть кваліфікуватися відразу до 5-го раунду Континентального Кубку, минуючи 4-й. Друга та третя за силою команди продовжать боротьбу у наступному 4-му раунді, а колективи, що посядуть останнє місце, припинять свою участь. 

 

Формула  

Формула змагань у групах наближена до плей-офф. Але все ж таки є деякі відмінності. Спочатку кожна команда грає півфінал, потім – фінал або матч за третє місце, і, нарешті, поєдинок за друге місце (він проходить між тими, хто програв фінал та переможцями дуелі за третє місце).

 

У кожній збірній – по два дуети 

Згідно турнірного формату, кожна збірна виставляє по два дуети. Протистояння між збірними проходять за принципом «кожен дует грає з кожним». Тож якщо за підсумками двох ігор перемога дістається представникам однієї країни, саме ця збірна кваліфікується далі по турнірній сітці. Якщо рахунок нічийний – 1:1, призначається третя гра (збірна має право обрати на цей поєдинок будь-який дует з двох), яка і стає вирішальною.

Згідно командного рейтингу, і чоловіча, і жіноча збірні України мають порядковий номер «2» у своїх групах. За турнірною сіткою у півфіналах вони змагатимуться з третьою за рейтингом командою своєї групи. Тож, українські чоловіки протистоятимуть норвежцям, а жіноча збірна України у першій дуелі зустрічатиметься зі збірною Болгарії.

 

Склад дуетів збірної України 

Чоловіки:

Ярослав Гордєєв - Владислав Ємельянчик (тренер – Василь Букін)

Олексій Денін – Костянтин Медяник (тренер - Олексій Кулініч)

Жінки:

Єлизавета Суліма – Дар’я Удовенко (тренер – Валерій Самодай)

Інна Махно – Ірина Махно (тренер Володимир Куценко)

 

Напередодні старту наших команд у 3-му етапі Континетального Кубку ми поспілкувалися з наставниками, які готували свої дуети до фактично перших у 2015 році відповідальних стартів.

 

Олексій КУЛІНІЧ (тренер пари Олексія Деніна та Костянтина Медяника):

«Сергія Попова втримати не змогли»

«Ще влітку минулого року це була пара Денін – Попов, яка була досить успішною – хлопці здобували призові місця на чемпіонатах EEVZA, але тепер дует розпався через від’їзд Сергія Попова до Азербайджану – Сергій, наскільки я знаю, знаходиться в процесі зміни громадянства… Втримати його ми могли лише за допомогою фінансового фактору, але це нам не по силах.

Нова конфігурація дуету не могла не вплинути на нашу конкурентоздатність. Ми маємо досягти повного взаєморозуміння між спортсменами, між Деніном та Медяником мають бути свої напрацювання, за короткий час досягти цього дуже складно.

Костянтин Медяник – хлопець з Ужгорода, йому 31        рік, він на вісім років старший за свого партнера, але не може похвалитися, на відміну від нього, багатим міжнародним досвідом змагань. Денін у цьому плані більш досвідчений. 

Стосовно підготовки напередодні Континентального Кубку, то в нас була можливість виїхали та підготовчий збір до Туреччини – повернулися з нього буквально напередодні вильоту до Австрії. На зборі провели всю необхідну роботу – перший тиждень більшу увагу приділяли фізичній підготовці, а потім проводили спаринги, зокрема, з іншою українською парою Гордєєв – Ємельянчик, а також з білорусами, азербайджанцями… 

Результатами зборів ми задоволені – хлопці набирають форму. Але остаточно про ступінь їхньої готовності скажуть вже офіційні матчі».

 

Василь БУКІН (тренер пари Ярослав Гордєєв та Владислава Ємельянчика):

«Збори оплачував за свій рахунок»

«Наш дует готувався у Туреччині. Оскільки міністерство нам жодним чином не допомагає, оплачувати увесь процес тренувань та проживання за кордоном довелося за мій власний рахунок. Втім, на жаль, ця ситуація для нас вже звична.

Добре, хоч у нас у Запоріжжі, де живу я та мешкають хлопці, існує зал з піском під дахом, де можна тренуватися взимку. Якщо б не це, не зрозуміло, за рахунок чого нам взагалі добиватися якихось результатів за кордоном.

Не дивно, що дуже багато успішних українських «пляжників» родом із Запоріжжя. Хоча якщо говорити про Гордєєва, то він переїхав до нашого міста лише п’ять років тому – сам він із Павлограду».  

 

Валерій САМОДАЙ (тренер пари Єлізавети Суліми та Дар’ї Удовенко): 

«Дівчата не бачили піску з кінця минулого сезону»

«На відміну від чоловічих команд, жіночі дуети не змогли знайти кошти для проведення закордонних зборів, а держава про нас забула. Тому, як говорилося у всім відомому фільмі, тренуватися довелося на кішках…

Якщо говорити серйозно, то спаринги проводили лише в залі, да і то, не хочу нікого образити, але рівень спаринг-партнерів, який був у нас в Сумах, дуже слабенький. Ну і погода нам не сприяла, щоб виходити на пісок – останні тижні тривали заморозки. Умовно кажучи, дівчата не бачили піску з кінця минулого сезону...

Чи реально в такій ситуації сподіватися на якийсь результат? Заспокоює лише те, що і болгарські спортсменки, з якими гратимемо у півфіналі, також – далеко не майстрині у пляжному волейболі.  А ось росіянки знаходяться зовсім на іншому рівні ієрархії у нашому виді спорту…»

 

Володимир КУЦЕНКО (тренер пари Інни та Ірини Махно): 

«Виникли проблеми з візами»

«Досить несподівано у нас виникли проблеми з відкриттям віз в австрійському посольстві. У дівчат починається змагальний сезон – після участі в Континентальному Кубку на них очікує поїздка в Баку на перші Європейські ігри, перед цим маємо пройти збори в Італії. Австрійські консули чомусь заартачилися, не йшли нам назустріч. Тим самим у всієї нашої групи морально-психологічний стан далевий від ідеального – дівчата були під деяким нервовим напруженням в останні тижні.

Та сама історія, до речі, була і з грецьким посольством. Ми збиралися проводити збори в Греції, але поки вели довгу бюрократичну тяганину, усі строки пройшли. Довелося тренуватися вдома, у Києві, де у нас є два майданчики під відкритим небом в районі аеропорту «Жуляни».

Дует сестер Махно займається під моїм керівництвом вже біля семи років. Дівчата самі з Кременчука і потрапили до мене, коли їм обом було по 14. У них складна сімейна драма – і мама, і тато померли, вони опинилися фактично на моєму особистому утриманні.

Звичайно, взаєморозуміння між ними на майданчику прекрасне – сестри відчувають одна одну якимось шостим відчуттям. Але для пляжного волейболу вони ще достатньо молоді, не досягли свого спортивного розквіту. У будь-якому разі болгарок у півфіналі треба проходити, а як справлятимося з росіянками – подивимося…»

 

 

Прес-служба ФВУ

 

Источник