Суперліга (жінки). «Орбіта»: серйозна заявка на «срібло»-дубль 2.

23:11 | 28 апреля 2015

 Центральний матч 4-го фінального туру вивів «Орбіту» в явні лідери в гонці за срібні нагороди.

 

Підопічні Ігоря Філіштинського набрали 15 очок і випереджають сєвєродонецьку команду на три пункти. В іншому матчі «Хімік» в п’ятисетовому матчі переміг «Галичанку».

«Сєвєродончанка» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 1:3 (25:17, 16:25, 13:25, 18:25)

«Сєвєродончанка»: Деніна, Юрченко, Дорсман, Афанасьевская, Лісеенкова (к), Балабанова; Хорольська. Тренер - Гарій Єгіазаров.

«Орбіта»: Дуднікова, Савченко, Дєдкова, Пугачова, Сухорукова, Скрипак (к); Дерюгіна (л), Биценко, Яструб. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), А. Ковальчук (Луцьк).

Тривалість матчу: 82 хв. (22+21+18+21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Балабанова - Дєдкова.

28 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 150 глядачів.

Матч команд, тренери яких у далекому 1996-му в перший і останній раз вивели збірну України на Олімпіаду, повинен був вирішити, кому з них бути срібним призером у чемпіонаті України сезону-2014/15. Все це прекрасно розуміли, незважаючи на те, що у команд ще по два матчі в запасі.

Обойма «Сєвєродончанки» і так була обмежена вісьмома дійовими особами, а тут ще вибула зі строю Тетяна Літвіновська. А ось у «Орбіти» у порівнянні з запорізьким туром поповнення - Олександра Биценко, яка на другому етапі ще не грала.

«Сєвєродончанка» стартувала потужно. Зусиллями Ганни Лісєєнкової та Каріни Юрченко - 3:0. Суперник скоротив відставання, але підопічні Гарія Егіазарова за рахунок ефективного нападу продовжили збільшувати відрив. У запорізьких волейболісток гра явно не складалася - 7:2, 12:3. Максимум, що їм вдалося, домогтися - це «-5» - 11:16. Але в цілому, гра перебувала під контролем «Сєвєродончанки» - 25:17.

У другій партії, як це нерідко траплялося в матчах цих команд на другому етапі, гра перевернулася. «Орбіта» увімкнула на повну котушку блок, а потім і подачу - 5:1, 12:6. В атаці не на жарт розійшлася екс-волейболістка «Хіміка» Христина Пугачова, для якого майданчик ФСК «Олімп» упродовж чотирьох сезонів була рідною. У кінцівці партії вона атакувала чи не в кожній атаці і при цьому не промахувалася, довівши тим самим перевагу до двозначної - 23:13. Крапку в партії поставила Вікторія Дєдкова - 25:16.

Третя партія. На старті та ж картина. «Орбіта» за рахунок блокування, зокрема, Ксенії Сухорукової, пішла вперед - 5:2. Ранній тайм-аут Гарія Егіазарова. Людмила Афанасьєвська вибила суперника з прийому і, здавалося, зав"язалася боротьба. 6:5 - попереду запорізька команда. Але, як виявилося, на більше сєвєродонецьких волейболісток не вистачило. Знову неприступною стіною встав блок, і з подачею «Орбіти» вони не впоралися. І на цьому відрізку, і в цілому в матчі. 12:6. У цей момент Ігор Філіштинський випустив замість Вікторії Савченко Олександру Биценко, явно збільшивши потенціал команди. І тут же на подачі Ольги Скрипак «Орбіта» ще більш ускладнила завдання противнику. 16:7 - Дєдкова «зачохлила» Дорсман. Далі без змін. 25:13.

Четверта партія за тим самим сценарієм, що і в дві попередніх. Запорізька команда ефективно грала у всіх елементах - подача, атака, блок, і як не старалися сєвєродонецькі волейболістки, зачепити за матч вони не змогли. 7:3, 11:5, 18:12 і 25:18.

3:1 - «Орбіта» знову, як і після перемоги над «Сєвєродончанкою» у другому турі в Южному, зробила серйозну заявку на срібні медалі. Але на цей раз до фінішу залишається не два тури, а два матчі.

 

 

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ» - 3:2 (23:25, 25:12, 22:25, 25:23, 15:8)

«Хімік»: Кальченко, Трушкіна, Політанська, Томіч, Кодола (к), Чернуха; Степанчук (л), Герасимова, Перетятько, Расточило, Нємцева. Тренер - Сергій Голотов.

«Галичанка»: Дуб’янська, Дудник, Мадзар, Єфременко, Палій, Туркула (к); Вік.Дельрос (л), Вер.Дельрос, Чернецька, Карпець. Тренер - Андрій Романович.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), М.Мельник (Івано-Франківськ).

Тривалість матчу: 94 хв. (24+16+21+21+12).

Кращі гравці (версія ФВУ): Томіч - Дудник.

28 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 200 глядачів.

На перший чемпіонський матч в Южному «Хімік» вийшов майже в бойовому складі - лише на позиції сполучною замість Олександри Перетятько - Алла Політанська.

Перший розіграш пройшов нестандартно. Зазвичай швидкоплинний, він став чи не найбільш затяжним у матчі. Завершився точним ударом Ірини Трушкіної з другої зони по лінії. Досить символічний розіграш, якщо спроецирувати його на весь матч, який також несподівано затягнувся. На старті же - 4:1, 7:3 після ейсу Трушкіної. Стартовий успіх не розвинули: найшла коса на камінь - в прямому сенсі. Ніяк не могли волейболістки «Хіміку» пробитися через блок суперника. 12:11 - пішли на перерву. 16:13, 16:18 - тут вже не могли ніяк добити м"яч до паркету господарки. Сергію Голотову довелося брати тайм-аут. Але ... 18:23 після помилки в прийомі. Майже наздогнали. 22:23 - Юлія Герасимова закрила свою тезку Палій. Погоню не довели до логічного завершення. Подвійний сетбол у «Галичанки». 22:24. Один відіграли, а другий – реалізувала Катерина Дудник. Удар без шансів для захисту. 23:25 - «Хімік» поступився в першій партії.

У такому ж стилі починався і другий сет - 5:2 повела «Галичанки». Відігралися невідкладно. 5:5. А потім безвідмовно заробила хімічна артилерія на чолі з Надією Кодолою. 11:6, 16:10. Все під контролем - 25:12.

У третій партії почала така «шістка»: Кальченко, Герасимова, Расточило, Політанська, Кодола та Чернуха. Зав"язалася боротьба. 3:3, 11:12, 16:18, 19:22. Партія за «Галичанкою». 2:1- тернопільська команда повела в матчі.

Далі відступати «Хіміку» було нікуди, а тому четверту партію почав самий що ні на є бойовий склад нинішнього сезону. Але і тут без інтриги не обійшлося. Програвали до чотирьох очок. 15:19 - після двох помилок поспіль. На щастя, повернулися в гонку. 21:20, 23:23. Не без нервів, але все-таки перевели гру на тай-брейк. Чітко спрацювала в цей момент Анастасія Чернуха, чітко завершивши дві атаки. 25:23.

П"ята партія. Тут вже зовсім інший настрій. Це видно неозброєним поглядом. 6:3 - Кодола відігралася від блоку після сейву Перетятько майже з трибуни. Помінялися сторонами за рахунку 8:5, який ще давав суперникові якусь надію. Ейс Катерини Кальченко, плюс серія ударів без шансів для захисту зняли всі питання. 13:7.

3:2 - «Хімік» втратив перші очки на другому етапі, але продовжив переможну серію у фінальному турнірі - ця перемога стала вже десятою поспіль.

Це був п"ятдесятий матч «Хіміка» в сезоні, а перемога стала 100-й у Суперлізі під керівництвом Сергія Голотова. Тепер в активі «Хіміка» 32 очки, далі йдуть «Орбіта» - 15, «Сєвєродончанка» - 12 і «Галичанка» - 7.

 

 

ВАРІАНТИ ДРУГОГО ДНЯ

Якщо «Орбіта» набере у грі із «Галичанкою» на одне очко більше, ніж «Сєвєродончанка» з «Хіміком», то запорізька команда завоює срібні медалі.

Будь-яка перемога «Орбіти» гарантує сєвєродонецькій команді як мінімум «бронзу».

Якщо ж «Галичанка» переможе команду Філіштинського з рахунком 3:0, чи 3:1, а «Сєвєродончанка» програє «Хіміку», то володарі і срібних, і бронзових медалей визначиться лише в заключний день.

 

 Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту ВК «Хімік»

 

Источник