Суперліга (чоловіки). Срібні мотиви «Хімпрому»...

21:40 | 23 апреля 2015

У четвер у Харкові розпочався фінальний тур чемпіонату України. Вже перший день багато в чому прояснив остаточну ситуацію на п’єдесталі пошани.

 

Те, що до першої столиці України завітав великий волейбол, було зрозуміло вже на центральному залізничному вокзалі: у його головній залі всіх гостей зустрічав яскравий лайт-бокс, який анонсував волейбольні баталії, що мають вирішити долю медалей чемпіонату України. 

Чи не найголовніша страва останнього, четвертого туру була подана найпершою. Зустріч сумського «Хімпрому» та «Вінниці» мала неофіційний статус дуелі за друге місце першості. З цим тезісом погоджувалися і наставники обох команд напередодні гри, і багато спеціалістів…

 

«Хімпром-СумДУ» -- ВК «Вінниця» -- 3:1 (18:25, 25:21, 25:15, 25:17)

«Хімпром»: Нев’ядомський, Ревега, Тупчій, Шоркін (к). Богдан, Синиця; Кісілюк, Гребенюк, Зуй (л), Цепков, Маринченко. Тренер – Микола Пасажин.

«Вінниця»: Мельник (к), Слинчук, Николайчук, Сидоренко, Ковальов, Калініченко; Середа (л), Галюк, Тищенко. Тренер – Олександр Бондаренко.     

Судді: В.Козловський (Рівне), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 81 хв. (20+23+20+18)

23 квітня. Харків. Палац спорту «Локомотив» ім. Г.Кірпи. 198 глядачів.

Незважаючи на те, що матч мав колосальне турнірне значення, трибуни Палацу спорту «Локомотив» імені Кірпи зібрали лише дві сотні глядачів. Більшість вболівальників (що, втім, цілком зрозуміло), підійшла пізніше – на початок гри двох харківських колективів.

А подивитися у першому матчі було на що! Стартову партію краще розпочали підопічні Миколи Пасажина, які спочатку вели в рахунку з невеликим відривом, але до технічного тайм-ауту, який ознаменував середину сету, вінничани перехопили інціативу (12:10) і надалі лише збільшували перевагу. У підсумку – 25:18 на їхню користь.

У другій партії події розгорталися з точністю до навпаки. Тепер уже «Вінниця» вела на початку (8:6 і 9:7), але сумчани змогли знайти якийсь невидимий ключик до захисту суперника. Хоча, склалося враження, перелом у грі стався швидше через грубі і незрозумілі помилки самих вінничан, які хибили у простих сиуаціях. Сумчани виграли шість розіграшів поспіль, повели (14:10), а потім довели сет до перемоги.

У третій партії «Вінниця» недовго тримала інтригу, а потім розклеїлася. Зовсім перестав працювати блок, і команда Миколи Пасажина легко взяла своє – 25:15! 

А завершальна частина гри взагалі розчарувала через слабку гру вінницьких волейболістів. Лічильник очок «Хімпрому» працював як по нотах – 5:0, 11:2, 12:3, 15:5… Рахунок останньої партії міг дійти до непристойного, і лише кілька розіграшів, які «Вінниця» взяла наприкінці, зуміли зберегти гідність команди, що програла. По закінченні матчу гравці та тренери вінницького колективу не приховували свого розпачу… Срібні нагороди, які до цього дня здавалися для них цілком реальними, зараз вже десь далеко – майже в руках «Хімпрому».

Головний тренер сумчан Микола ПАСАЖИН після гри зазначив: «Запорукою нашого успіху стала особлива концентрація виконавців. Можливо, глядачі у цьому поєдинку не побачили красивого волейболу. Це було пов’язано з дуже великою ціною цього протистояння. Обидві команди відчували величезний тиск, і емоцій не було жодних.

Що сподобалося, так це наша подача, яка у цій грі добре летіла і забезпечувала для нас важливий гандикап у кілька очок на початку партій. На Станіслава Нев’ядомського та Олександра Гребенюка лягло навантаження, адже вони добували для нас важливі бали. Ми майже забезпечили собі срібло, але залишилося зіграти дві зустрічі, які потрібно провести на високому рівні, щоб завершити сезон на мажорній ноті».

 

«Локомотив» -- «Юракадемія» -- 3:0 (25:19, 25:20, 25:17)

Статистику матчу буде надано згодом.

 

На відміну від попередньої пари команд, і «Локомотив», і «Юракадемія» були набагато більш розкутими і грали не стільки заради результату, скільки для задоволення – власного і вболівальницької аудиторії. До речі, фанатські сектори 15-разового чемпіона були досить активними.

Підсумок зустрічі не таїв інтриги, і «Локомотив» на правах фаворита швидко взяв ініціативу до своїх рук і був безумовним господарем ситуації. У підсумку – дуже впевнена перемога залізничників у трьох сетах.

Володимир РОМАНЦОВ (головний тренер «Юракадемії»): «Хочеться привітати Локомотив» з упевненою перемогою вже в ранзі чемпіона країни. Нашій молодій команді важко конкурувати з таким сильним і досвідченим суперником. Хоча, з іншого боку, у мене як у тренера є купа претензій до деяких виконавців, які не виконують установку, що дається перед початком гри.

Прогнози в спорті – справа невдячна, але «Хімпром», перемігши «Вінницю», дав нам шанс поборотися за бронзу. Шанс невеликий, але він є…»

Костянтин ЖИЛИНСЬКИЙ (блокувальник «Локомотива»): «У наших діях з’явилося ще більше легкості, адже ми вже чемпіони і жоден конкурент нас вже не наздожене. Але «Локомотив» є «Локомотив». Марку потрібно тримати, тож ми не граємо абияк. До того ж, хочемо встановити рекорд – пройти весь чемпіонат без жодної поразки».

 

Прес-служба ФВУ   

    

Источник