Вища ліга. У Хмельницькому волейбол має залишитися!

16:25 | 20 апреля 2015

Продовжуємо підводити підсумки чемпіонату України у вищій лізі. Сьогодні у фокусі - хмельницька команда «Новатор».

 

Місто Хмельницький було представлене на волейбольній мапі України (беремо до уваги професійні змагання) вперше після дворічної перерви. Втім, «Новатор» можна вважати професійною командою лише номінально. Більшість її волейболістів свій основний час приділяють роботі, причому дуже відповідальній: частина гравців працюють в обласному відділенні СБУ, інші представляють місцеве управління МВС і податкову службу.

Недарма свого часу волейбольний колектив «Новатор» був створений на базі Академії прикордонних військ України. До речі, головний тренер – Роман КОВАЛЬЧУК – є підполковником і очолює кафедру фізвиховання у цьому учбовому закладі…

-- Романе Александровичу, -- звернулися ми до наставника, -- як би ви оцінили результат вашого колективу в чемпіонаті в цілому?

-- З урахуванням того, що підхід до спорту в державі і в нашому регіоні зокрема дуже пасивний, то вихід «Новатора» до четвірки найкращих можна вважати успіхом. Так, у фінальному раунді ми здобули лише два пункти, але змагатися з такими колективами, як «Дніпро», «Локо-Експрес», «Барком», в яких підхід до підготовчого процесу зовсім інший, нам було майже неможливо.  Звичайно, хотілося медалей, але особливих іллюзій ми не мали…

Чоловічий волейбол у Хмельницькому тримається лише на ентузіазмі окремих  тренерів і виконавців, які підкріплені амбіціями нашого спонсора -- у минулому також гравця нашого клубу Андрія Федорченка, а також, звичайно, керівника клубу Анатолія Андрійовича Вдовиченка. Вони дійсно люблять нволейбол, тому й забезепечують нашій команді екіпірування, місце для тренувань, автобус. Дуже добре, що всі ми стоїмо за здоровий спосіб життя і маємо змогу займатися улюбленим видом спорту.

Звичайно, апетит приходить під час їжі, але шансів дійти до п’єдесталу пошани в нас майже не було…

-- Наскільки великою є різниця між вами та тими ж «Дніпром», «Локо-Експресом»?..

-- Різниця така сама, як між любительським спортом та професіональним. Перераховані вами колективи мають у своєму складі професійних волейболістів, які отримують у цих клубах зарплату. У них відповідно можна вимагати і результат.

Вимагати того ж самого від наших хлопців важко, адже вони у свій основний час є звичайними службовцями, які замаються серйозними справами в офісі. Скажу лише наступне: на другий фінальний тур у Дніпропетровську ми не змогли взяти чотирьох найсильніших виконавців, які були зайняті на основній роботі, на перший тур у Львові приїхали без трьох гравців… Життя вносить свої корективи. Можливо, саме цих хлопців нам і не вистачило для того, щоб набрати більше очок до своєї скарбнички.  

А «Дніпро» можу лише привітати з перемогою в чемпіонаті! Віталій Стадніков зібрав хороший бойовий колектив, який заслужено вийшов до Суперліги. Дуже сильні команди є в «Баркомі» і в «Локо-Експресі». Харків’яни взагалі, на мій погляд, мають зібрання найперспективніших на сьогоднішній день волейболістів України!   

-- Якими ви бачите перспективи «Новатора»? Зокрема, якою буде ваша команда в наступному сезоні?

-- У країні така ситуація, що загадувати щось дуже складно. Але ми намагатимемося підтримувати контакт з усіма нашими давніми і перевіреними спонсорами. Можливо, будемо залучати і нових партнерів. Сформуємо бюджет, від якого будемо відштовхуватися – набирати відповідних виконавців і ставити турнірні завдання.

Ми моніторимо ситуацію у вузах, шукаємо там перспективних хлопців. Можливо, вдасться омолодити склад, розширити список виконавців. Хоча не хочемо втрачати і своїх нинішніх якостей – а саме досвіду, виваженості і спортивної мудрості. Якщо це поєднаємо і все складеться добре, то можемо досягти успіху в майбутньому чемпіонаті.    

 

Прес-служба ФВУ

Источник